Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Паралакс-коректор на оптика?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Паралакс-коректор на оптика?

Здравейте!
    От няколко месеца имам китайска оптика Simmons http://www.simmonsoptics.com/ на флоберката и до сега не съм използвал въпросната настройка.
    Ако може някой да обясни за какво служи този коректор, че явно тепърва имам да уча много за оптиките.
    Поздрави

До: Паралакс-коректор на оптика?

Т.нар паралакс е движението на кръстчето изрисувано в оптиката, без реално движение на самата пушка... не съм много сигурен дали го обяснявам съвсем точно. Идеята е че окото е леща, която си взаимодейства с лещите от оптиката и резултата е леко трептене на кръстчето, без наистина да движиш оръжието. Наистина добрите оптики имат съвсем леко или напълно незабележимо (с просто око) паралакс движение. Врътката трябва да намали до възможно по малко движението за цел от определена дистанция. Или по-просто казано - цел на 250 метра - без коректор паралакс от 0.015 см. с коректор за 250 метра - 0.005 см, с коректор за 350 метра 0.035 см. Пак не съм сигурен дали е добре обяснено , а и стойностите са меко казано примерни...

Понеже наистина не съм много по тези обяснения, ето статия по въпроса (на английски за съжеление).
    Последно редактирано от господин никой; 22-10-08, 13:58. Причина: Добавка...

Коментар

Всеки оптичен прибор(особено оптиката на оръжието) трябва да може да се насочва финно. При оръжията това се нарича корекция.Чрез въртене на горния винт се коригира височината на изстрела,а чрез страничния-отклонението ляво-дясно.Въртенето се посочва като корекция по часовниковата стрелка или обратно на час. стрелка.Не познавам тази оптика но:ако сложиш(застопориш неподвижно) пушката и направиш 5-6 изстрела ще се образува прострелна група.Без никакво мърдане на пушката завърти оптиката с 10 щраквания(помни бройката) защото може да се наложи да се връщат .Виж промяната в точката на прицелване и ще разбереш какво се е променило в прицелването.Това е корекцията ,която ти си направил.Сега уточни за себе си нужна ли ти е корекция на пушката или си доволен.Ако някои ти каже ,ЧЕ може да се прави корекция от ръка (а не от станок)-или е професионалист(набеден) или говори за груба корекция,т.е. отклонение на 100м около20-50 см.Ако такава точност те задоволява-О"к. Дано си ме разбрал и наслука!

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
        Т.нар паралакс е движението на кръстчето изрисувано в оптиката, без реално движение на самата пушка... не съм много сигурен дали го обяснявам съвсем точно. Идеята е че окото е леща, която си взаимодейства с лещите от оптиката и резултата е леко трептене на кръстчето, без наистина да движиш оръжието. Наистина добрите оптики имат съвсем леко или напълно незабележимо (с просто око) паралакс движение. Врътката трябва да намали до възможно по малко движението за цел от определена дистанция. Или по-просто казано - цел на 250 метра - без коректор паралакс от 0.015 см. с коректор за 250 метра - 0.005 см, с коректор за 350 метра 0.035 см. Пак не съм сигурен дали е добре обяснено , а и стойностите са меко казано примерни...

Понеже наистина не съм много по тези обяснения, ето статия по въпроса (на английски за съжеление).
        Недейте така!
        Паралакс е линейното отстояние (в този случай) между надлъжните оси на цевта и оптиката.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
          Всеки оптичен прибор(особено оптиката на оръжието) трябва да може да се насочва финно. При оръжията това се нарича корекция.Чрез въртене на горния винт се коригира височината на изстрела,а чрез страничния-отклонението ляво-дясно.Въртенето се посочва като корекция по часовниковата стрелка или обратно на час. стрелка.Не познавам тази оптика но:ако сложиш(застопориш неподвижно) пушката и направиш 5-6 изстрела ще се образува прострелна група.Без никакво мърдане на пушката завърти оптиката с 10 щраквания(помни бройката) защото може да се наложи да се връщат .Виж промяната в точката на прицелване и ще разбереш какво се е променило в прицелването.Това е корекцията ,която ти си направил.Сега уточни за себе си нужна ли ти е корекция на пушката или си доволен.Ако някои ти каже ,ЧЕ може да се прави корекция от ръка (а не от станок)-или е професионалист(набеден) или говори за груба корекция,т.е. отклонение на 100м около20-50 см.Ако такава точност те задоволява-О"к. Дано си ме разбрал и наслука!
          Колега, Ти говориш за корекционните винтове.С някакъв елементарен метод включващ изправения палец и свитите пръсти на дясната ръка се научих да си прострелвам оптиката сам.Явно аз съм в грешка и незнам къде точно се намира въпросният паралакс коректор и имали го моята оптика.
          Аз си мислех, че е последната леща на оптиката(на околяра), която може да се върти и по този начин фокусира образа.
          П.С.
          Паралакс коректора винаги го дават като допълнителна опция на мерниците и затова ме интересува какво е.Надали е някой от винтовете за корекция.

Коментар

Първоначално публикуван от traktorist Преглед на мнение
            Колега, Ти говориш за корекционните винтове.С някакъв елементарен метод включващ изправения палец и свитите пръсти на дясната ръка се научих да си прострелвам оптиката сам.Явно аз съм в грешка и незнам къде точно се намира въпросният паралакс коректор и имали го моята оптика.
            Аз си мислех, че е последната леща на оптиката(на околяра), която може да се върти и по този начин фокусира образа.
            П.С.
            Паралакс коректора винаги го дават като допълнителна опция на мерниците и затова ме интересува какво е.Надали е някой от винтовете за корекция.
            Последната леща (въртяща се) е диоптърният коректор. За да не си слагаш очилата!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
              Недейте така!
              Паралакс е линейното отстояние (в този случай) между надлъжните оси на цевта и оптиката.
              Или, с други думи, ъгъла между правите "оптика-цел" и "цев-цел". Колкото по-близо е целта, толкова по-голям е паралакса.

Коментар

Коректора за паралакса, се намира по принцип на обектива на оптиката и е оразмерен - примерно 30, 50, 100, 150, 200, 300м и безкрайност. Няма нищо общо с корекционните винтове и не е чак-толкова важен за стрелба на 100-тина метра......не че е лошо да го има де.

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
                  Или, с други думи, ъгъла между правите "оптика-цел" и "цев-цел". Колкото по-близо е целта, толкова по-голям е паралакса.
                  По-скоро "обектив - цел" и "окуляр - цел". При положение, че начина на прикладване е винаги един и същ, а при навиване на корекционните винтове скалата мърда по вертикалата и окото се стреми да "навакса" изместването. При наличие на тази опция, този проблем е избегнат.

Коментар

Благодаря, сега вече ми стана ясно

Коментар

Всички оптични прицели имат паралакс. Повечето от тях са свободни от паралакс на 100 м. Това означава, че на 100 м, независимо дали виждаме добре скалата или тя “прави месечина” от някоя от страните, попаденията ни ще са там, където сочи нейният център. На всички останали дистанции окото ни трябва да е в идеално съосие с оптиката. Това е и една от причините ловните карабини да се прострелват точно на Някои модели и производители предлагат още една екстра - корекция на паралакса. С помощта на допълнителна настройка на обектива можем да прехвърляме свободната от паралакс дистанция. При повечето оптики това устройство е в предната част на обектива /при сенника/, а при други то е разположено странично като трети ключ за настройка.
                      Гореспоменатите видове са удобни по-скоро за стрелба на големи дистанции, където времето за подготовка на изстрела е без значение. Те не са удобни за бързи действия поради своята комплицираност.
                      В условията за лов у нас, според мен, най-пълно покриват изискванията варио-оптиките с увеличение от 1,5 до 6 пъти и от 2,5 до 10 пъти. Те позволяват да бъдат използвани както за гонка /с малко увеличение/, така и за лов от големи дистанции, където добрата опора дава възможност за прецизно насочване към целта /с голямо увеличение/.
                      100 м.

Коментар

По добре казано от специалиста не може.Аз само цитирам това което някъде съм прочел.

Коментар

Като погледнеш през оптиката на далечна дистанция, леко премести окото си встрани, но на същото отстояние от окуляра.

Тогава целта ще се измести малко и те това е паралакс... /по просташкото обяснение/.
                          Това се случва на много над 100 метра, там където флоберката не се разхожда...

И общо взето е най-малкия проблем на дългите дистанции, но продава добре ловните пушкала, защото звучи страшно и много засукано...

Виж при професионалистите е нужен, но пък те ловуват само на двуноги животни!

Коментар

Вярно го каза !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X