Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Военните възможности на САЩ, самолетоносачи и ефективност

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: В САЩ са на прага на революционни промени във военната доктрина...

    М, да. Някои хора имат все по-малко връзка с реалността.

    Самолетоносачът е всичко друго, но не и оръжие. Баш така е. Само, дето още през 43-та, да не кажа 42-ра е ясно, че това е истината и всички разрушители, крайцери и линейни кораби са вече в историята. Именно битките между авионосните групи са решаващи за войната в Тихия океан. За тези, които си мислят че цялата Втора световна се изчерпва с Източния фронт може и да прозвучи скандално такова изказване. Ама който не може да оцени значението на велики морски битки, вкл. и тази, чието име носи корабът, посетен он Близнака, не може и много други неща.

    Пък за коментара, че авионосната група била лесна цел за разни ракети и прочее мога да кажа само две неща - първо това е спекулация, защото на практика не е изпитано; второ - по тази логика цялата военна техника е пълна глупост, защото нищо не издържа на термоядрения синтез. Ако някой си мисли, че след нападение и още по-зле поражение на такава цел, без значение дали с ядрено или конвенционално оръжие, няма да последва демонстрация как изглежда слънцето отвътре е опасен буйстващ луд.

    Това, за тези, които се опияняват от представата как разни руски ракети потапят американски кораби, групи и направо целия им континент.

    По темата, че във Виетнам врагът имал непропорционално по-малки разходи съм доста скептичен. Зависи кой какво разбира под разходи. Американците наляха луди милиарди, ама не ги наляха в морето, а във ВПКто си, където нормите на печалба са безсрамни. Т.е. врътка за изцеждане на данъкоплатеца, иначе парите са си останали до огромна степен в САЩ, само са сменили собствениците си. Американските жертви там са под 60 000 убити и към 300 000 ранени. Северновиетнамците дават 1,2 млн убити военни и 600 000 ранени и още 3 млн. свои цивилни жертви, а цивилните жертви от другите страни в конфликта са почти още толкова. Напълно съм наясно, че при азиатския комунизъм (съветският е с двата крака в тоя кюп) по-евтино от човешкия живот на своите няма, ама започнем ли все пак да правим разни икономически приравнявания за човешките загуби, ще излезе, че тая война на Виетнам им е излязла през носа. Няколко пъти. Вярно, че като се отчетат американските социални и прочее разходи, икономическата стойност на един американски гражданин е в пъти по-висока от тази на един виетнамеци но като знаем кого са пращали да мре там, евтино са минали. Пък и нямам впечатление да се бяха засилили много да я спечелят. Важното беше да я водят.

    Коментар


    • #17
      До: В САЩ са на прага на революционни промени във военната доктрина...

      Су-тата прелетяха ли над Кити Хоук в конфигурация за кацане? В момент, когато от самолетоносача имаше полети. Не сработи даже ПВО-то на групата, ПРО-то няма да успее по принцип.
      Самолетоносачът е все пак летище. За да кацат, на него работят всички радионавигационни системи, които и на летище София да кажем, плюс Такан. Как предполагаш да го скриеш? Той е практически неподвижна цел за всичко, с време на полета няколко минути. Или ти е жал за каква да е балистична ракета, щом не вярваш в изтребителите на самолетоносачи? Това е смешно. Сигурно е неуязвим във война срещу Бруней или Лесото. Задействането му пряко срещу Русия е чисто вътрешнополитическо самоубийство. Ако помниш истеричната реакция от срутването на две канцеларии в Ню Йорк, сигурно ще успееш да измислиш какво ще стане в деня, когато пратят на дъното три такива парахода. А руснаците умеят да правят такова шоу, особено като се сетят че е по повод някоя знаменателна дата.
      И какво стана в Грозни? Честно вкараха войските, и честно превзеха столицата на едно роботърговско княжество. С колко грешки е друг въпрос, но никой не е поливал месеци наред с напалм и бял фосфор цивилните. Нито е сривал спящите квартали с Градове. Та, ако сам си служил, вземи поне в мислите си да се извиниш на войниците от загиналата за това Майкопска бригада, и на всичката останала пехота и танкисти. Които не се скриха зад артилерията, точно за да пострадат по-малко цивилни.

      Коментар


      • #18
        До: В САЩ са на прага на революционни промени във военната доктрина...

        Леле, леле... Самолетоносача ще го скриеш толкова, колкото и базата в Сан Диего, примерно. Него го пазят, а не го крият. Пък кой къде бил прелетял в мирно време е поредният ти аргумент, издържан в твоя дух. Няма да казвам кой прелетя половината европейски СССР, за да кацне пред Кремъл.

        Как често и доблестно руснаците са превземали Грозни (няколко пъти) е твоя трактовка. Едните ползват по цивилното население корозивни вещества, пък другите системи за залпов огън.

        Добре, де, всички разбрахме, че по цяла нощ сънуваш как "руснаците правят шоу" и потапят американски кораби и градове. Няма нужда ежедневно да ни навираш сънищата си в лицата. Нито сме тълкуватели, нито психиатри.

        Коментар


        • #19
          До: В САЩ са на прага на революционни промени във военната доктрина...

          За янките си струва да почнем да се притесняваме след като младите хора започнат да чакат пред руското за визи.
          Спомена се по-горе за руските подводници. Имали били и ракети. Вероятно е така. Може да се образова човек по Discovery Channel за конструктивните им особености. Особено в напречен разрез. Няколко подред, като при скенер...След това качени на империалистическа баржа - платформа...
          LZ1AIV

          Коментар


          • #20
            До: В САЩ са на прага на революционни промени във военната доктрина...

            Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
            Това го прочетох три пъти и нищо не разбрах...Явно съм ужасно тъп и двете висши ми идват в повече.....
            Прекомерната доза понякога пречи, намали висшете може да помогне. Идеята ми е и преполагам всички си го знаете че конфликтите по света се преориентират към тероризъм, революционализъм кой както иска така да си го тълкува и не става с космически технологии да биеш комари, те ти пример сега в Палестина първо ракети, после спец части и булдозери, първото е за суматоха второто е за да си свършат работата, нещата няма как да станат дистанционно, просто войната си е по голям бизнес не става само по телефона трябва си и пряк контакт за да се знае кой е шефа.

            п.п. А снощния пост- май прекалих с антифриза. Жив и здрав не ми се връзвай още ме държи.
            Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

            Коментар


            • #21
              До: В САЩ са на прага на революционни промени във военната доктрина...

              Нямам какво да отговоря, понеже не виждам смислена теза. Разказването на различни интересни случаи от историята на парче, е тема за някоя друга седянка.

              Коментар


              • #22
                До: В САЩ са на прага на революционни промени във военната доктрина...

                Тя работата все повече става ''За какво да се ревнуваме като може да се редуваме''
                А иначе дребни номерца и бой през прокси както някой се изрази ще има от време на време за поддържане на нивото и за проверка на нивото но приятелите.
                BMW X6

                Коментар


                • #23
                  До: Военните възможности на САЩ, самолетоносачи и ефективност

                  Стефане, над самолетоносач в мирно време и аз мога да прелетя - с каквото искам. Много е лесно да си пуснеш колесника, когато знаеш, че американците няма да се поддадат на провокацията и да те свалят. Руснаците са майстори на такива демонстрации. Не е въпроса кой е по добър войник. Отдаван вече армията не е за силни физически, а за силни интелектуално. оттук и най-могъщата армия е американската. Независимо дали ни харесва или не няма друга с поне доближаваща се технология.

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X