Тука ще пишем за събитията 1968 година. Моля само без политиканство и фобо-филии, ще се разглеждат само ВОЕННИТЕ аспекти.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Операция "Дунай", Чехословакия, 1968 г.
Свий
X
-
От: Операция "Дунай", Чехословакия, 1968 г.
Малко войнишки спомени от участници от Харманлийския полкhttp://e-vestnik.bg/4554Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
Пламен Златарев 0888 66 03 18
-
-
Още малко разкази от първо лице
На тогавшния редник Лазаров танк премазва крака муhttp://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2016099
Един войник се връща по местата, където е бил окупатор ...Последно редактирано от Goblin; 04-06-13, 23:32.Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
Коментар
-
Малко май ни е рано да коментираме събитията и то даже и от гледна точка на обикновенния войник (предвид другите теми във форума). ..а и войниците май от както свят светува не са имали много място за избор за да ги съдим ...дали прави ,дали криви.
Коментар
-
Ето това е бойно донесението от щаб на 22 МСП - http://1968bg.com/images/stories/PDF...s%201A8A65.pdf
Коментар
-
Тука список на загиналите по време на тази операцията, има и един българин, Николов Николай Цеков, от 22 МСП, убит на пост - http://www.dunay1968.ru/dead.html
Коментар
-
В разскретените документи на БНА от онези години извън изцепките за моралното и политическо състояние на полковете има и доста интересни технически подробности за повредите на бойната техника при придвижването и.
Исканията за “четирима обущари” и “трима шивачи заедно с техниката им” сега ни звучат смешно,но тогава си е било голяма нужда….
А пък 400 км марш с 34-ки за 40 часа си е направо подвиг…
Такива са ни били възможностите тогава.
Важното е че войската ни е успяла да се върне само с един загинал.
А пък тиловото и техническо осигуряване ,и логистиката при изпращане на войскови формирования зад граница сега, май изобщо не е мръднало от онези далечни години……Все трябва да се импровизира нещо на място и да се иска помощ от други….
Не сме си извадили поука!Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
Коментар
-
Умолявам коментарите относно обосноваността, адекватността, справедливостта, целсъобразността и прочее целта на акцията да бъдат запазени за други теми. Тази тема е чисто техническа. Всякакви про-анти залитания и в двете посоки ще бъдат модерирани.Издъних се на Тюринг теста
Коментар
-
Сибирски ,интересен сайт.Това което ми направи впечатление ,че България участва с най малко войска в операцията. Нямам боен опит и не мога да коментирам войсково,но това което ме учудва че районът на дислокация на 12 МСП полк е доста голям. Зволен- Б. Бистрица са 20 км ,до другия град Брезно са 50 км. Нещо много разпръснат ми се струва личния състав.А там ие доста планински район-нещо като нашите Родопи.
Коментар
-
Каква непоказвана техника и тактика и какви особени прийоми очакваш да е имало в операция, която практически не е имала военен противник, а основният й опонент са били цивилни демонстранти?!?Първоначално публикуван от GoblinДа научим каквото можем за въпросното събитие от военна / тактическа гледна точка - кадърно ли е било спретнато, до каква степен е протекло по план, наложило ли се е показването на непоказвана до тогава техника, тактика, прийоми, ако да - какви, имало ли е излагации от военна гледна точка, ако да - какви, и прочее невеличайши работи. ...
Намерихме вестник "Руде право" и повишихме степента на бойна готовност (това от изтрития ми пост с цитат от пряк участник в събитията) ...
Кой очакваш да даде инфорамция по тази операция, като най-дъртите в този форум тогава сме били в прогимназията?!?Ние не сме неутрални!
Коментар
-
До колкото операцията е била до голяма степен демонстрация, противник (който да гледа през границата и да записва точките в бележника) е имало.Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнениеКаква непоказвана техника и тактика и какви особени прийоми очакваш да е имало в операция, която практически не е имала военен противник, а основният й опонент са били цивилни демонстранти?!?
Намерихме вестник "Руде право" и повишихме степента на бойна готовност (това от изтрития ми пост с цитат от пряк участник в събитията) ...
Кой очакваш да даде инфорамция по тази операция, като най-дъртите в този форум тогава сме били в прогимназията?!?
Както споменах в друга тема - с мен професор (западняк) е споделял че са били впечатлени от показаната от верижните машини издръжливост, или поне от симулираната такава. И като цяло - от скоростта на придвижване и разгръщане на верижните машини при тази операция.
Отделно се чудя дали пак същия не ми разправяше веднъж че другото нещо на което са цъкали с език е било парашутирането на тежки танкове. Но въобще не съм сигурен дали ми го е споделял във връзка с точно тези събития, или с някои други, предвид че не знам дали точно при тези събития е имало парашутиране на танкове.
Което - съвсем не по темата - ми припомня - някой има ли кадри на танк, който се парашутира на платформа, която в последните метри се забавя реактивно ? Да се застрелям - не мога да ги намеря, а съм сигурен че като малък съм виждал някъде по лелевизията. Любопитно ми е.Издъних се на Тюринг теста
Коментар
-
И аз съм го виждал това някъде, ама а склероза де! Ама не съм сигурен, че беше танк, мисля, че беше нещо по-леко!Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
Което - съвсем не по темата - ми припомня - някой има ли кадри на танк, който се парашутира на платформа, която в последните метри се забавя реактивно ? Да се застрелям - не мога да ги намеря, а съм сигурен че като малък съм виждал някъде по лелевизията. Любопитно ми е.יעבור
«И това ще мине»
Коментар
-
Не. Не е имало десант на "тежки" танкове нито в Чехословакия, нито другаде. За тази цел си имаха (имат) олекотени версии на бронирани машини, специално разработени за въздушен десант.Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение... Отделно се чудя дали пак същия не ми разправяше веднъж че другото нещо на което са цъкали с език е било парашутирането на тежки танкове. Но въобще не съм сигурен дали ми го е споделял във връзка с точно тези събития, или с някои други, предвид че не знам дали точно при тези събития е имало парашутиране на танкове.
Което - съвсем не по темата - ми припомня - някой има ли кадри на танк, който се парашутира на платформа, която в последните метри се забавя реактивно ? Да се застрелям - не мога да ги намеря, а съм сигурен че като малък съм виждал някъде по лелевизията. Любопитно ми е.
И да, парашутните системи на техниката на въздушно-десантни войски имаха някакви реактивни спирачки, които се задействаха над земята. Със сигурност си виждал такива по телевизията и то неведнъж. На десантите от по-ново време обаче не ги виждам тези спирачни ракети.
П.П. Не знам от какви точно постижения на танковете е бил впечатлен професорът, но не мисля, че са тръгнали от Москва. Според тази карта 3 от четирите съветски танкови дивизии са влезли в Чехословакия от територията на съседната ГДР.Последно редактирано от Чавдар (V93); 04-06-13, 23:35.Ние не сме неутрални!
Коментар
-
МерсиПървоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнениеНе. Не е имало десант на "тежки" танкове нито в Чехословакия, нито другаде. За тази цел си имаха (имат) олекотени версии на бронирани машини, специално разработени за въздушен десант.
И да, парашутните системи на техниката на въздушно-десантни войски имаха някакви реактивни спирачки, които се задействаха над земята. Със сигурност си виждал такива по телевизията и то неведнъж. На десантите от по-ново време обаче не ги виждам тези спирачни ракети.
П.П. Не знам от какви точно постижения на танковете е бил впечатлен професорът, но не мисля, че са тръгнали от Москва. Според тази карта 3 от четирите съветски танкови дивизии са влезли в Чехословакия от територията на съседната ГДР.
Не, професорът разбира се не говореше за идване от Москва. Учудването е било че танковете (или поне част от тях) са се домъкнали на собствен ход по пътната мрежа след относително дълъг преход и не са паркирали директно "в боксовете" за основен ремонт. Ще те излъжа какво точно беше. В общи линии по негови думи очаквания от НАТО стандарт по това време за дълги преходи по пътища е бил едва ли не "Или си ги докарваш с влакчето и си ги караш на място, или идват на собствен ход и като пристигнат преди да ги ползваш за каквото и да е трябва да ги ремонтираш". И ми говореше не само за вериги.Издъних се на Тюринг теста
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар