Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Предателят летец!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Предателят летец!

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
    ...Какво е пречело да го последват и да си приберат и самолета и пилота?
    Пречел им е "Големият батко" - същият батко им е попречил да "освободят" и Европа до зад Ла Манша. Интересното е, че в името на аргументацията му, най-сериозно го отнася въпросната Япония.
    А сериозно - Япония и Русия нямат мирен договор след войната, но са в условията на сключено примирие. Нарушавайки това примирие, Русия моментално олеква пред международните си партньори (и опоненти и съюзници). А такова нещо, тя нито желае, нито може да си позволи - и тогава, и сега.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
      Контра - въпрос. Ти като какъв би определил Олег Калугин ?
      Като никакъв. И поради каква причина, аз като българин трябва да го определям.Дайте някой от нашите персони за пример.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
        ...

Какво е пречело да го последват и да си приберат и самолета и пилота?

Най-малкото - Договорът за взаимно сътрудничество и взаимопомощ подписан между Япония и САЩ през 1960та.
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Ти като какъв би определил Олег Калугин ?
          Кариерист, интригант, двоен агент, сребролюбец, предател,самохвалко с две думи влечуго и отврат!
          Само като го видиш, еле пък и да го чуеш се сещаш за Чезаре Ламброзо. В онова време теорията му официално се отричаше, но в "системата" с половин уста се признаваше, че "има нещо вярно".
          сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
          dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Всеки който произнася клетва е длъжен да я спазва! Ако не е съгласен с нея, не я произнася и се бори срещу системата... Имало е много такива... и те са достойни за уважение и възхищение... Другите, които са произнасяли клетвата и след това са я спазвали, също са достойни за уважение и възхищение... Всички предатели, са достойни само за презрение...! Без значение какво са предали и от коя страна са били!
            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
              Като никакъв. И поради каква причина, аз като българин трябва да го определям.Дайте някой от нашите персони за пример.
              Ами знам ли. Ти като българин определяш Беленко (гражданин на СССР) като не-предател и борец с комунизЪма. Но за видния пребежчик Калугин (също гражданин на СССР) нямаш мнение. Като как така ?Точ-в-точ като един участник в дискусията, който твърдеше че ПВО на Русия е смехотворно, но като му предложих да повтори подвига на Руст изведнъж загуби интерес към темата и мина на лични нападки.

Е та, как да наречем офицер, и то съвсем не смачкан кашик-лейтенат в задполярен гарнизон, а част от елита на елита на ВВС, дезертирал и пътьом предал на врага една от най-съвременните и секретни разработки на ВПК, отгладувана от собствените му сънародници ? Дай ми обтекаемо определение за такъв индивид ? Борец за демокрация ? Аз лично имам друго определение за такива хора - помияри.

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
              Всеки който произнася клетва е длъжен да я спазва! Ако не е съгласен с нея, не я произнася и се бори срещу системата... Имало е много такива... и те са достойни за уважение и възхищение... Другите, които са произнасяли клетвата и след това са я спазвали, също са достойни за уважение и възхищение... Всички предатели, са достойни само за презрение...! Без значение какво са предали и от коя страна са били!
              А, дойдохме си на думата. Точно затова Пенковски е спорна личност, и според мен дори и самите руснаци малко нещо го уважават, макар и да го мразят. Докато простит*тки като Беленко - не съвсем.
              Последно редактирано от windwarrior; 17-02-11, 21:35.
              Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Айде, дай ми къде съм го определил Беленко като какъвто и да било !
                Чакам!

п.п.: И за капак намери какъвто и да е официален източник в самия СССР, дето да го определя като предател.

В добавка можете и да ми отговорите и на въпроса дето го зададох 100 пъти и отговор не получих: Предатели ли са нашите летци избягали заедно със самолетите си веднага след 44, а така също такива ли са наистина разстреляните от режима колеги малко по-късно (щото точно като такива са официално обявени).
                Последно редактирано от BulAf; 17-02-11, 21:50.

Коментар

Ааа, извинявам се, верно не си го определил като никакъв, просто задаваш риторични въпроси с еднозначни отговори. Оттеглям въпроса си, човека ти е просто индифирентен и твоите 14 мнения в темата (7,8% от всички досегашни) са живо доказателство за това. Peace !
                  Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Цитат от Волк - "А примера няма нищо общо с теб, по-скоро дядо ти не ти е отделил време да ти разкаже нещо за армията! "

Не чета всичко, но тук ще възразя. Знаеш ли Волк, моят дядо ми е разказвал и то подробно, макар, че и с нежелание. И за съветската армия, и за хората, и за управляващите, и просто за живота. Бил е военнопленен, освободили са ги англичани, имал е избор, но се върнал в Русия. И при завръщането е преживял доста. Та е лесно да се разсъждава за чест и достоинство, седяйки на топло пред компютъра. Всичко е доста относително.
                    Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Еми аз още в първото казах, че дали някой ще е "предател" или пък "щастливец заминал отвъд" ( може и "беглец от гнилия капитализъм" също), дали ще е "терорист" или "борец за свобода" зависи единствено от гледната точка. Полезността на темата е, че се изясни кой каква окраска и школувка има .

Коментар

Я колко много се е развила темата!

Какъв е бил руснака не ме интересува и не ми пука - въпрос на гледна точка, а според мен просто "3 в 1". Очаквах някой да сподели, че и ние сме дали нещо на света, но явно историята, която ще Ви разкажа не е широко известна. Същата история знам от баща си, който е бивш летец-изтребител на МиГ-21 от авиобаза Балчик. Като такъв многократно е излитал за прихващане на вражески самолет наближаващ границата на българо-турското въздушно пространство, имал е възможност да "емигрира", но не го е направил и никога не си го е помислял. Толкова за моята рода.
                        Сега историята:
                        Годината е 1961. Авиобазата е Габровница. В един слънчев ден (?!?) летецът лейтенант Солаков идва на работа и нарежда на механиците да му поставят допълнителни баки и да заредят самолета му Миг-15 догоре (?!?). След като самолета е зареден, л-т Солаков излита в неизвестна посока(?!?). Полетния му маршрут не го знам, но накратко - самолета му напуска българското въздушно пространство, прелита цяла Югославия (?!?), Адриатическо море и накрая е принуден да се приземи в някакви овощни градини близо до гр.Бари, Италия. До тук добре, българите сме най-яките копелета и затова бягаме най-далеко и по най-трудния начин. Въпреки, че МТО условията са били отлични, за да не се изложим и понеже не може да се покрие един такъв случай, в служебните свотки нашите умници споменават, че самолета поради лоша видимост се е отклонил от курса и се е изгубил. Има процедура за действие на пилота при загуба на ориентация, която се изучава още в аероклубовете на ОСО, но да приемем, че пилота се е шашнал и я е забравил. Странно, но все пак възможно. По интересното е друго. Пилота иска да бъде върнат в родината си (?!?) и естествено е върнат. Какви обаче са последствията? Не лежи в затвор, не е репресиран и не напуска напълно армията. Разжалван е, но оставен на цивилна длъжност да работи като снабдител, складажия или нещо подобно (?!?). Десет години по-късно същия човек е разтрелян при опит да премине българо-гръцката граница от български граничен патрул (?!?).
                        За какво са въпросчетата (?!?).
                        - МТО условията ги разяснихме – ясно време;
                        - Второто е по отношение на зареждането на самолета. Не знам каква е била процедурата 60-те години, но през 70-те и 80-те, окомплектовката на самолета и количеството на горивото се извършват по заповед на наземен инженер, съгласно целта на задачата, която ще изпълнява самолета. Пилота има само контролни функции, до толкова, че да провери какво са му закачили на г.зЪ. Пилота получава заповеди от командира си, а наземния персонал от инженера си. Заповедта на Солаков за зареждането означа само едно – че ще лети далеко;
                        - Прелитането на цяла Югославия предполага отличното предварително изготвене на полетен план, съгласно разположението на тамошните системи за ПВО. Това е свързано естествено с време и предварително търсене на информация. Надали такава информация може да се набави от сам човек, като намеренията му да останат незабелязани;
                        - Решението да се завърне в родината си, няма да го коментирам;
                        - Предвид всички действия за подготовка и осъществяване на перфектно бягство зад граница, комунистическия репресивен апарат “прощава” на завърналия се беглец, като го поставя на скатана длъжност в армията. Странно, но във всяко лошо нещо има и по нещо добро;
                        - По отношение на края на историята версиите са две. Убит на границата или все още жив бизнесмен в Канада.

Е това ако не е българско Досие “Х”, здраве му кажете. А сега кажете господина Солаков според Вас предател ли е, герой ли е, може би въздушен ас или просто ЩирлицоБонд. Предвид едно съвпадане на имена, което може да е и случайно, на мен в съзнанието ми изплуват само две букви – ДС.
                        Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Случката е интересна, но обвита в мъгла която пречи да се изяснът детайлите и от там да се даде еднозначен отговор. А за пилота на когото е посветена темата, най-добро и аргументирано определение даде В. Петров. Ако на това, да вземеш под мишница нещо свръх секретно и с него до отидеш при противника го наричате борба със системата...
                          Последно редактирано от Виктор (V69); 17-02-11, 22:55.
                          Ако искаш да разсмееш Господ - разкажи му плановете си.

Коментар

За мен изводът е, че не стигнал там, закъдето е тръгнал. Дори без допълнителни резервоари може да покрие два пъти това разстояние. Затова и се е върнал, като наакан, но все пак "чист".
                            Другият вариант е, че е бил изпратен с мисия, но пак се е провалил и са го порицали по партийна линия.
                            Не знам какво значи "предател", но със сигурност е издънка.

Коментар

За разстоянието може да поспорим като се има предвид, че самолета трябва да лети на малка височина. Може просто да е решил да се презапаси с гориво. Моето лично мнение, е че ако наистина се е завърнал, то пилота е изпълнявал разузнавателна мисия за проверка на действия на съседските ПВО. Предвид политическата обстановка тогава е напълно възможно и обяснява действията на партийното ръководство. Ако обаче пилота не се е завърнал, въпреки дезинформиращата информация, то това означава, че се потвърждава версията, че е все още жив и може би в Канада. Единственото сигурно нещо е, че въпросния самолет е напуснал България и се е приземил в Италия. И това е единствения опит за бягство, при това успешен на български пилот.
                              Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                                ...като един участник в дискусията, който твърдеше че ПВО на Русия е смехотворно, но като му предложих да повтори подвига на Руст изведнъж загуби интерес към темата и мина на лични нападки. .
                                Умрем от любопитство за чий трябва да повтраям полета на Руст??? Само защото ти предлагаш?
                                И друго. Що за ПВО е такова, което допуска 19-годишен любител пилот да кацне, не в полето край Таганрог а насред Червения полощад до мавзолея на създателя на въпросната свръхсила?
                                А по въпроса за предателството - редно е всеки да ИЗБИРА на какво и кого да е верен, а не по default да се кълне на силните на деня или.. на предводителя на команчите.
                                Белогвардейските офицери, които са се борили с болшевишката сган предатели ли са? Нали и едните и другите са се борили за Родината?
                                В крайна сметка "Русские рубят Руских"...
                                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X