Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Преснарядване на патрони - има ли такова нещо?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Преснарядване на патрони - има ли такова нещо?

    Който стреля го интересуват хептен други неща. А който го е пратил да стреля много живо се интересува от стреляните гилзи. Когато на ден отиват от хиляди до милиони патрони, само идиот може да твърди че е над тия неща. И трофейните команди събират и гилзите и хвърлените патрони като пчелички, не се съмнявай. И право в цеха за вадене на капсулите. Това не е кварталното стрелбище, и когато е война медта и сплавите и са стратегическа суровина. Готовите гилзи - стратегически материали. В Германия и до ден днешен ще изгниеш в затвора ако се опитваш да изнасяш мед.
    Човек, остави тия приказки от брошурите за начинаещи. Такава литературна салата се мотае само по баровете на стрелбищата за богати, и там никой не и обръща внимание. От три страни ти разказахме как и защо това не е армейско оръжие - ти пак. Това което говориш е опасно. Някой ще ти повярва и ще иде зян. Армейските стандарти са си армейски стандарти. Там Глока не може да клекне и на вратата, не да влезе.
    Бе Фюрер, и от тебе ми писна. Колко пъти каних който иска, и тебе разбира се. Не знам кога се пада, втория вторник на месеца, 17,30 ч, бившето стрелбище в клуб Средец. Той и МД Лиляна Димитрова. Като искаш, ела и си говори с тия дето се интересуват от патрони. Историята на тоя въпрос никога не ме е занимавала особено. Ама си има хора за всичко, има и за това. Знаят и квото господ не знае. И патрони ще ти дадат. Ако ти им дадеш някой рядък, хептен ще те заобичат.

  • #2
    Майсторе, не знам дали ти е писнало и от мен, обаче имам две забележки - като тази история никога не те е занимавала особено, кво спориш разпалено; някои хора може и да се интересуват от патрони, ама на други това им е специалността, че и допълнително професионално направление. Когато аз те пратя да ти обясняват за спътници в някой кръжок по ракетомоделизъм, тогава и ти ме пращай при специалистите. С това не искам да обидя никого от различните клубове на любителите на оръжие, традиции и т.н. Просто тяхните интереси са с по-друга насоченост и на достатъчно "градски легенди" съм се наслушал и начел. Пък и още ми е рано да засядам по сбирки и седенки да се надлъгваме. Проявите тук ми стигат и артисват.

    Гилзи събирай колкото искаш, но те отиват за претопяване, а не за снаредяване. Групирането, измерването, възстановяването и калибрирането на събраните гилзи е много по-трудоемък и несигурен процес от стандартизираното производство. Били се раздували от Глока... Едно настъпване с по-твърда подметка и гилзите са дотам, да не говоря за микро разрушенията при изстрел и как след няколко снарядявания ще се скъса в камерата и тогава е въпрос на късмет какви ще се пораженията.

    Понеже за пореден път те усещам, че поставяш като изключително важно разузнавателно сведение банален факт, който обаче е силно изопачен и митологизиран, ще ти подскажа, че ЕС няма сериозни залежи на мед и затова вняса чистата суровина. Поради тази причина всички страни в Съюза имат квоти върху износа на мед на скрап. Металите са много дълбока проблематика и периодично си има търговски войни на тази тема, вкл. и напоследък. И това не е за да си спъвят взаимно производството на гилзи. Нормалните икономики бълват и други изделия. Пък и основен материал на гилзите в подснарядните калибри е стоманата. Даже при нашето производство са си само от стомана с антикорозиннен лак.

    Коментар


    • #3
      http://www.pishtov.com/Glock/Glock_Mneniq.htm
      Прочетете това.Преснарадяването на гилзите сигурно се прави само в
      Русия(ама не вярвам някой да обикаля из Грозни и да събира гилзи).
      А и темата беше Глога добър пистолет ли е, а не дали става за армейско
      оръжие.Въпреки това твърдя, че при съществуващото на пазара Глога е
      потходящ и за армията.

      Коментар


      • #4
        Цеховете с пресите съм ги виждал в Казанлък.
        А понеже другите са много велики и не се занимават с глупости, например най-воюващата държава - америка, преди половин година толкова се видя в чудо, че си поръча патрони из целия далечен изток. Сама не може да си произвежда, а които патронни заводи на територията още работели, били саудитска собственост. Та не смогвали.
        Айде тогава да обявим и револвера и деринджъра за армейски оръжия, и всички да бъдат щастливи.
        Мушни си глока под колана на корема и пусни един тегел пълзешком през пясъчника на децата в градинката отвънка. После без да го чистиш изпразни два пълнителя. После го разгледай и ела да ми разкажеш още веднъж подробно колко хубав пистолет е това чудо.
        После ще ти кажа как се хвърля от 10 метра върху стоманена плоча, как стреля на -50 и на +50, кави бяха изискванията за вибрации и изтриване трябва да търся че не ги помня. Има още един куп изисквания, за да бъде допуснат до конкурс.
        В крайна сметка, подсети ме коя именно армия го е занесла на война и къде изобщо е на въоръжение.
        В Ню Йоркската полиция е тъкмо защото е нискоресурсен евтинджос. А разните спецназове не го щат, въпреки че душа дават всичко да им е колкото може по-леко. Не щото е ръбат и не излиза от кобура, военните кобури са рапидни и от тях всичко излиза нормално.

        Коментар


        • #5
          Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          Бях забравил. Питах маниаците по патроните. Значи, малко съм сбъркал. Не върхът, целия куршум за МП е черен, някаква оксидация. Естествено че са три допълнителни операции. Обезмасляване, оксидиране, сушене. До 42-а гилзите са месингови, след това стоманени и лакирани или помеднени. Верно 30% по-мощни. Естествено са забранени за пистолетите. Но и до ден днешен има мислители, които развъртат камерите на Нагана за патрони за ТТ. Или сипват ловен барут в пушечни патрони и после също умно гледат сцепени на трески картечници. Освен пръснатите револвери и пистолети.
          Мда. Капсулите се вадят на преса, гилзите минават през миене на нагара, сушат се, сортират се за годност и заминават за снарядяване. Оръжейниците се смяха до сълзи на общото претопяване.


          Добре, в гаражни и в манифактурни условия може да се вадят капсулите и с преса, и със шило. В заводите се прави с компресори. Това, което са ти казали е технологията за домашно преснаредяване, за което има един куп манияци. В масовото производство няма такава практика, защото е ултра пипкава.

          А, твоите манияци като плашат с по-високи "мощности", не ти ли обясниха, че работата на барутните газове има отношение към автоматиката на самозарядните системи. За цевите се гледа максимумът на налягането - стойност и положение. Та, ако си виждал графика на изменението на налягането, важна е работата, която върши, т.е. площта на диаграмата. Близко е да акъла, че при еднакви площи, едната може да е много по-плавна, а другата изръбена и с доста по-голям скок на налягането, т.е. при равна "мощност", единят патрон ще раздуе цевта, щото изгарянето е много по-рязко. Същото важи, че при студено време екстремумът се измества напред и пръска цевта към дулния срез. На всички целта им е да постигнат ваксимално равна диаграма и правят какви ли не фокуси за поддържане на константен фронт на горене на барутните зърна (тръби и още по-големи шашми), флегматизиране и т.н.

          Така, че хора, които ми говорят за "мощност", а не за налягане...

          И за още нещо са те объркали - не ловен барут в пушечен патрон, ами пушечна марка в гладкоцевен патрон е опасното. Изобщо - за преснаредяването трябва да си бетониран относно марката барут, която става за твоята пушка. По света с това се предупреждават постоянно - армията продава излишъците си, ама каква марка точно, как е съхранявано, какви стабилизатори и флагматизатори са използвани и най-вече кога е произведена цялата тая хубавина е малко спорно. Така че това е опасността - армейски барути в ловно оръжие. Обратното просто не виждам как ще стане. Заводът ли ще "обърка" барута на партидата или картечарите сами си "пълнят"?!

          Та, въпроснитне оръжейници могат да се смеят не до сълзи, ами до сополи, ама се изказват като типични майстори. Който разбира, иска марки, съставки, диаграми, процеси, технологии, ОТКта и прочее простотии преди да се изкаже авторитетно. Щото едно от нещата да не е според очакваниято и глей кво става. И обратно - ако всичко е в необходимите параметри, патронът става, пък ако ще и никъде да не го пише изрично.

          Коментар


          • #6
            Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            Бях забравил. Питах маниаците по патроните.
            Мда. Капсулите се вадят на преса, гилзите минават през миене на нагара, сушат се, сортират се за годност и заминават за снарядяване. Оръжейниците се смяха до сълзи на общото претопяване.

            "Мда" Ти откри топлата вода! Разбира се, че по принцип боеприпаси за стрелково оръжие се преснарядяват. Чичковците по селата го правят с ловни патрони по икономическа принуда, състезателите по бенчрест и IPSC също, но по съвсем други причини /често при тях не става въпрос за преснарядяване, а за първо снарядяване/, разни колекционери и реставратори също преснарядяват патрони и т. н. и т. н.
            НО масово, промишлено рециклиране на бойни боеприпаси с цел масова употреба за военни цели НЯМА!
            А за единични бройки в таванно-избени условия отработеният капсул може да се извади всякак, примерно с куката за плетене на благоверната също
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

            Коментар


            • #7
              А за какво служат декарите заводи за такова покрай Казанлък? И машините които не умеят друго?

              Коментар


              • #8
                Край Казанлък има "декари заводи" за производство на срелкови боеприпаси. За рециклиране може да има някоя лаборатория от няколко квадрата, евентуално от няколко десетки квадрата
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                Коментар


                • #9
                  Добре. Ама аз в ония години не пиех ...
                  За пръв път в живота си срещам компания, която смята че няма преснарядяване на боеприпасите. Вярно, не сме воювали от 45-та. Ама толкоз пък нашироко да сте заживели ...

                  Коментар


                  • #10
                    Човек, караш ме да се самоцитирам, а това някакси не ми е удобно - ДА патрони се презареждат, НЕ промишлено обаче. От 45-а не сме воювали, но и преди това фабрика за преснарядяване не сме имали.
                    Колкото до живота нашироко - преснарядяването за военна употреба всъщност би излязло по скъпо от нормалното производство, защото в погоре описаната от теб технология си пропуснал тестването на гилзите и вкарването им отново в заводски допуски /на изобщо годните за това разбира се/
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • #11
                      Пушечните калибри (308, .300 и т.н.) в България се преснарядват най-вече от състезателите по Бенчрест. Там се внасят чисто нови гилзи, леят се куршуми, миксират се барути и кви ли не простотии, за да влязат в заветната група.

                      Процеса е забранен в законодателството. (и с право!)

                      Ловните патрони за гладкоцевно се презареждат по финансови причини. И това преснарядване е забранено. Пак и с право. За съжаление много от старите пушки в калибър 16 ще отмрът. Но и като знам каква им е типичната поддръжка - нека.

                      Бай ви фюрер е прав (а може би седнал зад/пред клавиатурата) за безсмислието да се преснарядват отстреляни гилзи в заводски условия.

                      Яко в пещта и после наново. Те и за това са стоманени военните. За намаляване на $.

                      Коментар


                      • #12
                        Бе, Стефан говори за някви декари, без да е виждал как работи поточната линия за патроните за лекото оръжие. Автоматите и картечниците дънят теоретично със 700/min за кратко време, а машините, образно казано, произвеждат със сходни темпове през цялото време на партидата.

                        Кой ще се плюнчи на сортира, калиброва и тества всякаква гадост, домъкната от някого и от някъде?! Заради такива плюшкински изпълнения какво ОТК трябва да се спретне...

                        А, че има компресори за вадене на капсулите - естествено, че щом има начин, няма да блъскат мед в стоманодобивните пещи.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Преснарядване на патрони - има ли такова нещо?

                          преснарядяване има за големите пушкала. за 122мм гвоздика съм сигурен има си специален инструмент за вадене на капсула. за малки калибри ....
                          съмнявам се, много се съмнявам.

                          (говорим за военна употреба, те и неизгърмения при стрелби барут са длъжни да унищожат, не за ловците)
                          - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                          - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Преснарядване на патрони - има ли такова нещо?

                            Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                            Който стреля го интересуват хептен други неща. А който го е пратил да стреля много живо се интересува от стреляните гилзи. Когато на ден отиват от хиляди до милиони патрони, само идиот може да твърди че е над тия неща. И трофейните команди събират и гилзите и хвърлените патрони като пчелички, не се съмнявай. И право в цеха за вадене на капсулите. Това не е кварталното стрелбище, и когато е война медта и сплавите и са стратегическа суровина. Готовите гилзи - стратегически материали. В Германия и до ден днешен ще изгниеш в затвора ако се опитваш да изнасяш мед.
                            Човек, остави тия приказки от брошурите за начинаещи. Такава литературна салата се мотае само по баровете на стрелбищата за богати, и там никой не и обръща внимание. От три страни ти разказахме как и защо това не е армейско оръжие - ти пак. Това което говориш е опасно. Някой ще ти повярва и ще иде зян. Армейските стандарти са си армейски стандарти. Там Глока не може да клекне и на вратата, не да влезе.
                            Бе Фюрер, и от тебе ми писна. Колко пъти каних който иска, и тебе разбира се. Не знам кога се пада, втория вторник на месеца, 17,30 ч, бившето стрелбище в клуб Средец. Той и МД Лиляна Димитрова. Като искаш, ела и си говори с тия дето се интересуват от патрони. Историята на тоя въпрос никога не ме е занимавала особено. Ама си има хора за всичко, има и за това. Знаят и квото господ не знае. И патрони ще ти дадат. Ако ти им дадеш някой рядък, хептен ще те заобичат.
                            Гилзите се събират единствено и само за отчетност. Според действащата инструкция отчета за изстреляните бойни припаси става със сдаване на гилзата в склада на частта. Да, водят се стратегическа суровина, но гилзите от стрелкови бойни припаси се претопяват, а не се преснарядяват. На стрелковите не са медни, а помеднени на означението пише ГЖ което означава гилза желязна, а на артилерийските са месингови и се използват до 3 пъти със смяна на капсула......Човек не може да знае всичко, нали......останалото се учи във ВВУАПВО - Шумен. Поздрави.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Преснарядване на патрони - има ли такова нещо?

                              Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
                              Гилзите се събират единствено и само за отчетност. Според действащата инструкция отчета за изстреляните бойни припаси става със сдаване на гилзата в склада на частта. Да, водят се стратегическа суровина, но гилзите от стрелкови бойни припаси се претопяват, а не се преснарядяват. На стрелковите не са медни, а помеднени на означението пише ГЖ което означава гилза желязна, а на артилерийските са месингови и се използват до 3 пъти със смяна на капсула......Човек не може да знае всичко, нали......останалото се учи във ВВУАПВО - Шумен. Поздрави.
                              кои точно,
                              ....Човек не може да знае всичко, нали....
                              и от къде я изрови въобще тази тема ....
                              - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                              - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X