Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Патрони и съхранение, как, колко време и къде?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Патрони и съхранение, как, колко време и къде?

Винаги съм се питал колко всъщност е реалният срок за съхранение на един боеприпас, от какво зависи. Съвременните патрони могат да ли да издържат толкова колкото тези за Манлихера... Съвременните барути държат ли колкото старите и въобще как стоят нещата с мунициите и тяхната дълговечност...?
    VPetrov.photography

До: Патрони и съхранение, как, колко време и къде?

Сега гледам една кутийка 9х19, никъде не пише "Годно до...". Все пак си мисля че трябва да се съхраняват на сухо място, за да се предпазят от постъпване на влага в барута и окиси по метала. Нека специалистите да кажат. А може да си направя опит, да сложа няколко в шише с вода и след една година да ги гръмна.

Коментар

Е точно това е, за разлика от всичко друго патроните не се обозначават със срок на годност... което е повече от странно... Ако ли пък са вечни то едва ли ще се намери производител който да не го напише...
      VPetrov.photography

Коментар

Моя старшина във армията ползваше най-старите първо. Само дето най-старите бяха на по 8-10 години... не съм видял проблеми, но той си беше фанатик на тема съхранение. Всички складове бяха като аптеки - проветрени и чисти. Иначе беше пълно говедо, но за работата си беше педант. Всички съндъци бяха заметнати с одеала и редовно проверявани за проблеми. За съжеление си ги проверяваше сам и за това не знам, какви видими проблеми е търсил, но съм го виждал да преглежда цял съндък кутика по кутиика.

Коментар

С годините барутите се разлагат. Новите - по-бързо. Правят го нарочно.
          Не съм чувал за такова безобразие във военните патрони. За тях изобщо са забранени за стрелба новите партиди.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            С годините барутите се разлагат. Новите - по-бързо. Правят го нарочно.
            Не съм чувал за такова безобразие във военните патрони. За тях изобщо са забранени за стрелба новите партиди.
            Е като свършат старите, (все някой ден ще стане) с какво ще стрелят?

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
              Е като свършат старите, (все някой ден ще стане) с какво ще стрелят?
              Ами те до тогава новите ще остареят и ще стрелят с тях ...
              Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
              LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
              Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Признавам, че не знаех за проблема с барутите... поне не знаех, че наистина стои на дневен ред - мислех, че при правилно съхранение трябват поне 20-25 години за да стане негоден един патрон...

Между другото - в казрмата бях 99/00... патроните бяха от 89-90-та - поне това пишеше на кутиите...

Коментар

Миналата година на моя кръсник дядо му(бивш ловец) му подари неговия Бюхаг 54 год. и с него 3 кутии СОКОЛ (9 и 11 номер - картонените гилзи) 83 ГОДИНА - така пишеше на опаковката! Та...любопитството ни беше голямо и патроните бяха изтреляни по панички от които НЕ гръмнаха само 5-6! Бяха съхранявани в обикновен шкаф от библиотека!

Коментар

При по старите барути забавянето на горенето е с забавител на целулозна основа което прави барутите силно хигроскопични при нарушена херметизация (кернировка) на патрона в него прониква влага при което се получават окиси от групата на пирокселините и заряда произволно се самусилва или самонамалява което е доста опасно. При новите поколения барути се използват друг тип химически забавители и при проникване на влага барута се разлага и става негоден.
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Преди десетина години получих от мой познат, отказващ се от лова и не ходил на такъв сигурно от преди още 20-30 години патрони - около 100 - 150 ловни. Всички бяха вносни, купувани 50-те години. Имаше няколко кутии бренекета Rottweil, които изглеждаха като току що купени от магазина. Всички патрони изгърмяхме с колегите, като гоначи - нямаше нито един отказ. Не зная колко са били качествени изтрелите, но поне на слух, всички си гърмяха нормално.
                      sigpic

Коментар

Патроните които стрелям с ТТ-то са произведени 54 година,досега никакъв проблем,нито една засечка.

Коментар

На тъмно, на сухо, и най-главното - без бързи или многократни промени на температурата.
                          Гаранционните срокове в херметични опаковки са примерно от 5 до 20 години. Назначават се от производителя за всяка марка барут.
                          Никой не може да каже нищо, ако не знае какъв именно е барута. Главната засада са дребните фракции. Някаква информация може да се измъкне само ако на опаковките има стандарти. Или от всяка партида да се разглобяват процент случайни патрони и да се изследват. За дълговременно съхранение аз не бих разчитал на друго, освен на старо военно производство по стандартите на ВД.

Коментар

96-98 година си гърмяхме с патрони 76-78 година
                            проблеми никакви
                            говорим за патрони за калашник
                            всъшност като се замисля за цялата служба видях 3 засечки
                            а ние стреляхме всеки ден и по много
                            от партида 20 000 патрона предвидена за унищожаване от нашият взвод
                            нито един не засече
                            патроните бяха дадени за изстрелване поради изтичане на срока им на годност каквото и да означава това
                            1 седмица само чистене на автомати и лентоване и стрелби
                            бяха ни се изпобелили пръстите
                            BMW X6

Коментар

Стрелял съм със стари патрони калибър 7.65 и имах доста сериозен проблем.Единият патрон не гръмна а само изсъска.Куршумът остана по средата на цевта, а гилзата не можа да се изхвърли.Затворът остана в някакво междинно положение.Не знам как бяха съхранявани патроните и на колко години бяха, но после ползвах месингов шомпол и чук за да изкарам куршума.
                              Тогава пистолетът не беше мой(въпреки че беше ценен), но оттогава предпочитам да хвърля старите патрони отколкото да ги използвам.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
                              X