Обява

Свий
Няма добавени обяви.

мунициите на бъдещето

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • мунициите на бъдещето

    много се говори, малко се пише и още по - малко се работи по въпроса. едни казват, че това ще бъдат малки ракетки, полусамонасочващи се, с голям обхват на действие и съсипващ поразяващ ефект. други говорят за едро калибрени карабини с дулни спирачи, най - различни газоотводи и тн., които ще поразяват на далече и ще имат поносим откат. говори се за разни микровълнови, ниско, високо честотни генератори, които ще поразяват без изстрел.

    но каточели друго се случва в реалност. след като америка превзе ирак, афганистан и пакистан, се оказа че там и на други места, които скоро доброволно ще са част от фамилията НАТО, като украйна има огромни запаси и мощности за производство на безумно евтини патрони 7.62 за АК. това доведе до разработка на базата на М16 на карабина, която стреля с патроните на АК и се очаква скоро всички "миротворци" и износители на "демокрация" да стрелят с тях, защото е по - евтино.

    какво ще избере света, високи или ниски технологии
    drive alive

  • #2
    Въпрос на ефективност. И цена, когато дневния разход е милиони патрони. В случая с американците - и пълна невъзможност да си ги произведат сами) Преди месец поръчаха в Далечния Изток да им правят 0,50 Браунинг, техните фабрики не успявали. Единствените патрони които излозват, освен 7,62х39)
    Прочее, те произвеждат в Швеция S-60 още от 50-те ... Калашников.

    Коментар


    • #3
      Оръжейното дело си е достатъчно консервативна материя (имам предвид малките оръжия). Това, което е било добро преди стотина, че и повече години добро е и сега.
      Револверите, Колт 1911, както и пистолетите изобщо, системата Маузер 98, и много други... Изглежда така, сякаш всичко, което е трябвало да бъде открито и изобретено, вече е. Никой съвременник не може да се опре на малкото пръстче на гения Джон Моузес Браунинг, примерно. Е, момчетата от Хеклер и Кох не спират да опитват,

      Говори се, че в американската армия ще се сваля от употреба 9 пара и ще се връщат отново при добрия стар .45 АСР. Новото е недотам добре забравеното старо.

      Прекалените новости в тая област най-често се провалят смешно. Но да не забравяме вечния стремеж към усъвършенстване и безкрайната изобретателност на човешкия род в търсене на методи и средства за унищожение на себеподобните...
      Все по-високотехнологични, все по-смъртоносни. По-бързо, по-високо, по-далече (и повече с един удар!), докато операторът стои някъде на скришно и защитено място

      Но никой не ги порицава, както цялата прогресивна общественост порицава лошите ловци

      Коментар


      • #4
        винаги има какво ново да се измисли и конструкцията на съвременните оръжия е доста далече от първите модели на маузер и колт, общото е основно цевта, но и тя вече се прави по друг начин и от други материали. но това не е революция във въоръжението, това е просто надграждане над вече измислени неща.

        въпроса е дали ще има нещо, което да промени концепцията
        drive alive

        Коментар


        • #5
          Безгилзовите биха били нещо като промяна на концепцията. Обаче до тук не става нищо. Освен танковите снаряди, ама те живеят парниково ... И пак не отменят изхвъргачите и екстракцията, щото си остава една чинийка с детонатора, така че пакнищо ново под Слънцето.
          И в цевите няма нищо ново. Първите полигонални са от преди триста години, студено кованите сигурно от преди това ... Скръб. Нищо няма да стане докато не стане няква технологична революция.

          Коментар


          • #6
            ами технологиягта със сигурност е по напред от изтеклата за новостите информация

            Коментар


            • #7
              тя революцията я има, вече е възможно да се направи самонасочваща ракета с размерите на патрон и уред за изстрелване с големината на пистолет. въпроса е дали има нужда от такова творение
              drive alive

              Коментар


              • #8
                Нищо не става от ракетите, по принцип. Виж Жиро Жет, не знам как се пише правилно на френски. Пушка и пистолет, края на 60-те като че ли. Не работят наблизо, значи не работят въобще.
                За самонасочващи се куршуми и аз чувах. Ако трябва честно не знам за какво става дума, в смисъл принципът, и не вярвам особено в тая работа. Сигурно е нещо като ядрените куршуми, които също не стават за нищо, въпреки че са били произведени поне 30 броя.

                Коментар


                • #9
                  тезо куршуми нямат нищо общо с ядрените. това е малка ракета, която лети със свръхзвукова скорост и ракетния и двигател работи на някакви степени, има си и нормален заряд зада я изхвърли от цевта на нормална пушка /това сигурно по натам ще отпадне/. насочването става по системата за разпознаване свой чужд, така че възможността да пречукаш някой от наще е много малка. следва мишената си по няколко различни признака и хвърчи много на далече. в бойната и глава за сега има октол или нещо такова, овито в метален кожух, което прилича на малка граната, която експлоадира след удар с мишената.

                  така поне казват, никой не го е виждал да действа или поне никой не си признава
                  drive alive

                  Коментар


                  • #10
                    И свой -чужд ... ) Не им вярвам. Пак няква дивотия. Когато започваше втората война в Залива някво жалко педалче тип журналистче чак се задъхваше по радиото колко е велика американската пехота. Като главен аргумент каза че те имали ръкавици. Глей му акъла па му крой капа. А ако е изстреляно погрешно тръгва ли нагоре за самоликвидация? Дебили. Ние отдавна слязохме от дърветата. И носим обувки.
                    Активно-реактивни снаряди и за гаубиците и за корабните оръдия има още от 70-те, нищо ново. Обаче утрепи ме - нямам идея за какво може да е такова увеличение на далекобойността на дефинитивно неточния куршум. Или ще намаляват отката, та да стане по-точен? Тия верно ни вземат за идиоти. А общия принцип на дезинформацията е поне на пръв потлед да изглежда правдоподобна ...))
                    Тури си ги на х... тия. Магнетизатор за гориво!))

                    Коментар


                    • #11
                      Най-ефективното оръжие до момента в човешката история е манипулацията на мисълта на човека..
                      Без нея никой не би могъл да събере повече от двама човека за каквото и да било, па камо ли за война!

                      Коментар


                      • #12
                        във всеки случай, щом се заговори на някаква тема в тези среди има и капка истина. може да не е точно това, но все пак ще се появи нещо ново скоро.

                        а така или иначе нещо ще се промени скоро, защото студената война свърши и започна войната с тероризма и границите вече са други и желязната завеса е на друго място. неможе съюзници да използват различни оръжия и различно снабдяване и тактика. някой сигурно използват монета да се опитат да прокарат новите си разработки, други се опитват да задържат позициите си. но каквото и да е нещо е тръгнало да се променя.

                        според вас с какви мониции ще стреля НАТО в идните 10 години
                        drive alive

                        Коментар


                        • #13
                          С никакви. Нещо което не съществува не може да стреля.
                          И ти ли се връзваш на песента за борбата с тероризма?)) Не забелязвам някой да я води.

                          Коментар


                          • #14
                            Първоначално публикуван от go go go
                            винаги има какво ново да се измисли и конструкцията на съвременните оръжия е доста далече от първите модели на маузер и колт, общото е основно цевта, но и тя вече се прави по друг начин и от други материали.
                            Не е изобщо далече Пистолетите още си работят на основата на автоматиката, създадена от Браунинг. Е, някои с леки модификации и увеличен капацитет на пълнителя.
                            Цевите си се коват и нарязват както едно време. Полигоналните са изобретени още при преднопълнещото оръжие.Е, в някои са добавени разни тенифери-менифери, ама общо взето ефектът от тая работа е като че ли повече търговски.

                            При добрите стари болтови карабини същата работа. Видя се, че нововъведенията могат да намалят надеждността.

                            При автоматичното оръжие нищо революционно откъм принцип на действие.

                            С боеприпасите - същата работа. Ни .223, ни 5.7 май вършат работа. Друго си е 7.62 в безкрайните му варианти.

                            А след 10 години НАТО най-вероятно ще воюва със същите калибри. Тия годинки ще хвръкнат като миг.

                            Голямата пара е в голямото въоръжение - изтребители, хеликоптери, танкове, ракети... Там ще е интересното - сигурно скоро ще се управляват дистанционно и ще сеят доста повече смърт и разрушения за единица време...
                            Само да не подгонят създателите си като едни Терминатори!

                            Коментар


                            • #15
                              добре де а с тия лазерните изпълнения докъде са я докарали
                              бех чел още преди 15години сигурно че имало лазерна пушка

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X