Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Регистриране на старинно оръжие - как

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Регистриране на старинно оръжие - как

Първоначално публикуван от LORDA83 Преглед на мнение
    Сега ще дам снимките на познавач, колекционер, който ми е приятел и се занимава активно и с IPSC.
    По тел-а, както му я обесних визуално каза, че е Крнка от Руско - Турската война.
    100 % си е законна и не подлежи на никакви регистрации, отчет, разрешителни и прочие.

Моя човек го интересува колко е висока с точност в см, колко и е цевта в см, има ли ремък и щик покрай нея ( с които е фабрична ) или с течение на времето са изгубени и ги няма, защото на снимките не ги виждам.
    Също така го интересува какво точно пише на плочата от дясно, на която е окачено петлето, за да я определи от коя партида и производител е с точност ( къде е правена ) тъй, като въпросната пушка има варянт да е произведена в няколко различни страни.

Също така се интересува от това дали се продава след, като я види на снимките и прецени в какво състояние е и дали проявява интерес към нея.
    Утре ще погледна и снимам , че сега го няма дядото .

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
      Утре ще погледна и снимам , че сега го няма дядото .
      OK!

Коментар

Крънка е по скоро система на затвора от колкото модел пушка кръстена е на инжинер Крънка (чех) който е разработил система за преработване на много модели преднопълнещи се пушки в пушки ползващи стандартен патрон.
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Действително модификацията е кръстена на чешкия инженер Силвестър Крнка.Вместо да проектират на ново цялото оръжие, просто заменят затвора на останалите от Кримската война капсулни пушки - изрязва се от цевта и се монтира бронзовата капсулна кутия.Най-евтиния вариант бил този, за това бил приет моментално.
          С "Фармахим" - непобедим
          Дизел - само дънки!

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
            С тази пушка дядо му е участвувал в ДВЕ войни и е оцелял благодарение на нея !!!
            Въпроси !!! Как може да я притежава законно ? Къде може да я регистрира ? Може ли да я пробва - дали още я бива за стрелба ? От къде може да получи професионален съвет ?
            При мен казуса е подобен. От моят пра-пра дядо имам няколко нещица останали. Воювал е 7 год /от 1911-1918/ и се е прибрал жив, като със себе си е носил въпросните предмети.
            От 2 седмици чета постоянно из форумите, като най-вече следя този: http://clubmilitaria.com/forum , само че регистрацията там е малко бавничка.
            Има някакви евростандарти за обезопасяване и куп други глупоси. Четох и един "завъртян закон" /не помня къде, за да дам линк/, който гласеше, че оръжия произведени преди 01.01.1870г не подлежат на регистрация.
            За заварки никъде не се споменаваше, но се говори за изпиляване на затвора и пробиване на отвори в цевта. /при пушките ги правят под полуложата, за да не се забелязват/.
            Говорих с човек, който пък твърди, че ако не е годно оръжието да произведе изстрел, липсват му части и т.н. също не е наказуемо.

Що се отнася за пробването на оръжието- много трудно се намират боеприпаси за тия пушкала /не е невъзможно,разбира се/, а и шанса да се съсипе е голям.

НО аз все пак съм само любител, и говоря това което съм чел, а не съм го видял с очите си. Реставратора, предполагам ще си каже тежката дума.
            Последно редактирано от Evgeni Enduro; 12-02-09, 13:03.
            "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
            А+
            LZ1DRZ

Коментар

Ето го и въпросният параграф

Това е закона :

ЗАКОН ЗА КОНТРОЛ НАД ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА, ОГНЕСТРЕЛНИТЕ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИТЕ
              Отразена деноминацията от 5.07.1999 г.
              Обн. ДВ. бр.133 от 11 Ноември 1998г., изм. ДВ. бр.85 от 17 Октмври 2000г., изм. ДВ. бр.99 от 22 Октмври 2002г., изм. ДВ. бр.71 от 12 Август 2003г.

А това е прословутия параграф от преходните и заключителни разпоредби :

§ 8. (Изм. – ДВ, бр. 99 от 2002 г.) Разпоредбите на този закон не се отнасят за огнестрелни оръжия, произведени или чиито модели са разработени преди 1 януари 1870 г., ако в тях не могат да бъдат заредени боеприпаси за забранени оръжия или за оръжия, за които се изисква разрешение, както и за огнестрелни оръжия, които чрез използване на технически средства са направени да не изстрелват боеприпаси и са проверени от оправомощените за това лица.

Инфото съм го копирал от тук: http://gunbg.com/index.php/topic,13.0.html
              "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
              А+
              LZ1DRZ

Коментар

Благодаря на всички колеги за отзивчивостта !
                Дано не я съсипят от КОС или там , където ги проверяват !
                Дано не е нужна регистрация .

Ако се пренася- нужен ли е някакъв документ ?
                И какъв документ се издава ( как и къде ) за собственост ?
                Още веднъж -БЛАГОДАРЯ !

Коментар

От: До: Регистриране на старинно оръжие - как

Може ли някой да ми каже що за пушка е това? Евентуално от кои години е,и къде са правени?

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00380.jpg
Прегледи:1
Размер:126.4 КБ
ID:5445670Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00381.jpg
Размер:104.3 КБ
ID:5445671Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00382.jpg
Размер:104.3 КБ
ID:5445672Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00386.jpg
Размер:101.7 КБ
ID:5445673
                  С добре премерен риск превръщам мечтите в спомени !

Коментар

От: Регистриране на старинно оръжие - как

Самоделна капсулна пушка. Механизмът според мен е американски, от мускет модел 1855. Работи по системата на Maynard, вместо да се слагат отделни възпламенителни капси, в гнездото на механизма има лента с мънички капси. Идеята е, че с лентата уж ще става по-бързо презареждането, но в общи линии не е особено сполучливо и отпада, следващите модели са си със стандартното пистонче и една капса на него. Липсва капачето, което покрива гнездото с лентата отстрани на механизма. Капсулната цев е от нещо друго, прикладът и скобата са самодел. В общи линии е някаква "селска" самоделна капсулна, за лов.
                    Последно редактирано от Теодор МБ; 22-01-13, 11:07.
                    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Адаш благодаря ти, Прав си . И аз след като почистих механизма открих година 1858 и остатъци от надпис SPRINGFIELD ,после цял ден рових из спрингфилди , HARPERS FERRI и к'ви ли не още , докато накрая също прозрях, че вместо една имам да правя две пушки. Сега остава да открия от какво е цевта и започвам да събирам части, с дървенията се оправям сам, като си намеря от какво да гледам. Благодаря за помощта.
                      Последно редактирано от Тодор Етрополе; 22-01-13, 18:44.
                      С добре премерен риск превръщам мечтите в спомени !

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор Етрополе Преглед на мнение
                        Адаш благодаря ти, Прав си . И аз след като почистих механизма открих година 1858 и остатъци от надпис SPRINGFIELD ,после цял ден рових из спрингфилди , HARPERS FERRI и к'ви ли не още , докато накрая също прозрях, че вместо една имам да правя две пушки. Сега остава да открия от какво е цевта и започвам да събирам части, с дървенията се оправям сам, като си намеря от какво да гледам. Благодаря за помощта.
                        През мене са минали поне две такива пушки.... преработка от кремъчни на капсулни с механизми къде на Спрингфилд, къде на Енфилд.... Според мен я реставрирай в сегашният и вид....
                        Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                        No man left's behind !!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X