Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ще се бият ли роботите по правилата?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ще се бият ли роботите по правилата?

    В какви години живеем! Следващият линк не е фантастика, а статия за реално разисквани проблеми. Съжалявам, че баш сега нямам време да я преведа. Става дума за автономните бойни роботи и за това дали... като воюват ще спазват етичните правила.

    Има мнения, че ще ги спазват по-добре от хората.

    http://www.iht.com/articles/2008/11/...rica/robot.php

    Поздрави!
    Искам България чиста!

  • #2
    До: Ще се бият ли роботите по правилата?

    Чисто теоритично роботизираните системи вършат това което сме им задали като функций ние хората така че в светлото бъдеще дали разните бойни роботи ще спазват женевската конвенция зависи пак от нас хората е и от разните му вируси.
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

    Коментар


    • #3
      До: Ще се бият ли роботите по правилата?

      Не смятам, че роботите или каквото и да е друго въоражение има отношение към правилата или начина по който ще бъде употребено. Роботите - такива, каквито са, са просто по софистикирано оръжие. Както ги програмират така ще се бият.

      Коментар


      • #4
        До: Ще се бият ли роботите по правилата?

        Интересен въпрос. За да са хем боеспособни, хем да спазват Женевската конвенция, трябва да са бая умни. Например стрелбата по цивилни. Каква точно е разликата между цивилен и вражески войник? Униформата? Оръжието? Демонстрирането на заплаха? Понякога нещата изискват прекалено комплексна оценка, да не кажем и интуиция придобита с опита. Със сегашното ниво на технологии, не би било възможно да се направи такова нещо. Или отива някъде и трепе всичко, което шава или му виждат сметката с някой трик. Бъдещето... хъм... трябва да се направи наистина сериозне скок в роботиката, за да стане друго. Скок, принципно ново откритие, не просто развитие.

        Да не забравяме и че играеш ли по правилата, ако другата страна ги наруши без ти да реагираш, често губиш играта....
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

        Коментар


        • #5
          До: Ще се бият ли роботите по правилата?

          Въпроса май до голяма степен се отнася до софтуер и до изкуствен интелект. Доколкото ми е известно с помощта на софтуера може да моделират доста сложни и непредсказуеми симулации. Доколкото знам, вече има виртуални същества(компютърни симулации), които живеят в свой свят и се развиват по някакъв модел, продуктите на чийто процес са неизвестни на авторите стартирали симулацията. Даже има теории, че ние самите представляваме експериментална симулация и че всъщност не съществуваме реално. Мисленето в тази посока почти отговаря на някои фундаментални въпроси, което я прави не толкова фантастична
          Така, че на въпроса според мен не може да се отговори еднозначно. Дали ще бъдат етични роботите зависи от много неща, но според мен няма особени пречки да проявяват някакъв вид етика.

          Относно разпознаването на образи
          Хардуера вече е достатъчно бърз за да обработва изображения почти в реално време. Алгоритмите за анализ на изображения започват от много прости сравнения на цели подмасиви от пиксели със запаметени шаблони до много по-сложни попикселови операции. За военни цели обаче са доста несигурни и грешат. Общо взето са все още несъвършени, което се вижда доста често по мрежата при въвеждането на "секюрити код" от изчанчена картинка в някакъв сайт.

          Коментар


          • #6
            До: Ще се бият ли роботите по правилата?

            В грешна посока копаете, проблемът е другаде.
            Съвсем все едно е какво могат роботите. С времето ще станат съвършенни по сензорите почти колкото човеците. Проблемът е в това, че те убиват хора и са безнаказани. Самите те не умират. Като мините и капаните, които също са бойни роботи и се използват много отдавна. И за които засегната страна никога не намира оправдание. И постъпва известно как със създателите им.
            Вайниците от пехотата понякога попадат в плен, и след това противниците им превързват раните им и им дават вода. Войниците и на война са хора. А пилотите на свалените бомбардировачи ги набиват на кол, и това се смята за справедливо и от последната домакиня с гламурно- телевизионни възгледи за живота. Защо ли.
            Не дълго след като изпрати на война роботи, спечелилата страна ще бъде просто унищожена от загубилата. Барабар с младенците. Безусловно.

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X