Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Посока на нарезите на цевта?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Посока на нарезите на цевта?

    Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
    Това за въртенето на водата е пълна глупост.
    Кое?!
    Май някой е заметнал плувката и после я е дръпнал обратно, а ние търсим къде е червея...

    P.S. Защо е избрана точно тази посока на нарезите в огнестрелното нарезно оръжие, а не обратната!?
    Айде спецове, този път няма да кажа отговора....

  • #2
    Докато я преместя и изтрия, ти вече беше писал и съответно заключил триенето. Пак намерихме работа на модератора...

    По въпроса - защо е избрана точно коя? Експериментите с нарезите или с ускването на цевите започват още през 15 в. на много места спонтанно. Подемът тръгва през 18 в., поради появата на заднопълнещи се пушки, където това вече добива практичен смисъл. Повечето нарези наистина са десни - все едно куршумът е винт, а цевта е гайка при дясна резба. Това не значи, че е нямало и че сега няма много оръжия с лява резба. Не случайно като се пише спецификация на цеви се дават стъпка и посока (лява или дясна) задължително. Никой не допуска априори, че посоката е канон.

    Сигурно ще чуя интересна версия с възможност за развенчаване на пореден мит. От друга страна защо е избрана дясната посока за часовника? Сигурно има интересна хипотеза и за това, въпреки, че да се твърди нещо за явлемния с корени преди столетия е доста смело.

    Отивам да пробвам софийската пързалка и като се добера обратно ще продължим с въпросите.

    Коментар


    • #3
      Исторически така си е останало. Що толкова се опитваха да правят електронни телефони с шайби. Що в нормалните градове номерата на трамвайните маршрути никога не се сменят. Що лаптоповете толкова години не могат да изместят настолните компютри, въпреки че технологично са същото. Хората подсъзнателно се стремят към нещо солидно и постоянно.
      Има подводен четирицевен пистолет и подводен автомат. Не помня, мисля че на 40 метра дълбочина далекобойността беше 30 м, на по-плитко е повече, във въздуха 100 м. Куршумите са 10 сантиметрови стрели ей заради тия работи дето ги писа Щурмфюрера. Потопени са изцяло в гилзите, изхвърля ги бутало, което и запушва гилзата след изстрела за да не избягат барутните газове от нея. Така си и остава под налягане докато изстине. Какво става после не знам, не съм виждал(((
      За куршумите кориолисовото отместване разбира се е пренебрежимо, много са леки За 122 мм ОФ на 12 километра е около 200 метра. То се отчита при стрелбата, обаче другите грешки и атмосферните турбуленции пак превалират. Артилеристите си мислят каквото си мислят, обаче всеки командир на стрелкова рота знае че 10 километра назад си е тил. Щото артилерията си стреля, обаче пехотата си върви... То и един снаряд стига да избие всичките, ама и да знаят къде ходи, на толкова пак не улучват колоната ...

      Коментар


      • #4
        има ли такива двуцевки.

        Коментар


        • #5
          Имаше един пистолет които исползва точно посоката на въртене на куршума за да заключи цевта по време на истрел, дали някои ще се сети кои му беше производитела и как се казва оръжието ? Я сега да ви вида разбирачи ли сте или философи

          Коментар


          • #6
            Re: Посока на нарезите на цевта?

            Берета - Кугър, може и да бъркам ама имаше нещо подобно...
            Много засечки от калпави патрони!

            Коментар


            • #7
              Re: Посока на нарезите на цевта?

              Цевта на Берета 8000 са заключва със завъртане, но това няма нищо общо с движението на куршума - просто при възвратното придвижване на затвора, цевта се завърта винтообразно и отключва - един вид ходова резба. Не е вярно, че тази схема заклинва от скапани патрони, просто е по-сложна от традиционните с пропадаща цев и заключващият механизъм е подложен на повишено износване. Предимство е по-ниско разположената ос на цевта и линийното й движение, за разлика от равнинното при другите.

              Това да се използва реактивният момент от нарезите е пълна дивотия, защото моментът на отключването трябва да е гарантиран по кинематичен път, т.е. доре като дърпаш затвора на ръка, а не да зависи от променлива величини като обвивка на патрона, налягания и т.н. Чувал съм за всякакви такива експерименти, вкл. да се ползва силата на триене на гилзата в камерата, когато е под налягане, но това е умряла работа. Може да се разчита само на чисто кинематични схеми.

              Пък понеже ние тук сме философи, а ти си разбирач, я ми кажи при посока на нарезите по часовниковата стрелка, в коя посока е завъртащият момент на цевта и защо.

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X