Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

    Във годините съм чувал и чел многократно, че старите съветски оръжия са по-добри от новите им аналози съвременно руско производство. Конкретно е ставало дума за Макаров, Калашник, ИЖ, Тоз и т.н. познати на всички нам оръжия. Същото естествено се отнася и за произведените в България преди и след 89-та. Личното ми мнение е, че това е просто поредната забежка към социализма и въздишка по "едно време какво беше?".

    Какво е Вашето мнение по въпроса и защо?
    26
    Старото оръжие е по-добро!
    61.54%
    16
    Няма разлика между старото и новото!
    19.23%
    5
    Друго! Ще напиша в темата какво.
    19.23%
    5
    Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

  • #2
    От: Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

    Гласувах "Друго"! Причината е, че има различни класове оръжия! Или всяка фирма прави модели "масовки" и модели с по добри показатели. Имам ловна пушка Иж от 1962 година по-тежка е от новите модели / и по дълга/ ...но си е стара пушка!
    ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

    Коментар


    • #3
      От: Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

      По мои наблюдения старите Smith&Wesson револвери, са по-добре изработени от новите. От друга гледна точка, някои нови модели са по-добре проектирани и с подобрен дизайн, но за съжаление са с поевтинено изпълнение...

      Коментар


      • #4
        От: Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

        За бойното не знам, но при ловното оръжие, приказката за различното качество между старото и новото производство се зароди след разпадането на СССР (1991 г.) и беше абсолютно вярна, поне в продължение на 15-20 години. Напоследък, обаче, нещата видимо вървят на подобрение...Е, не че са почнали да правят някакви красавици, но кривите мерни линии изчезнаха, все по-рядко се чува за лоша или крива спойка между цевите.Мобилните шокове все още ги мъчат, но и там нещата са значително по-добре...За съжаление и цената им се повиши и вече доближават тези на италианските пушки от по-ниския ценови клас...

        Коментар


        • #5
          От: Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

          Ето моята гледна точка. Въпреки, че съм имал досег със старо и ново производство западни образци, тях няма да ги коментирам. Старо производство на ПМ, АК и тем подобни и ново производство - аз съм твърдо за старото. Убедил съм се практически. Метала сега куца, обработката също. За Бг важи същото, даже повече. Куцат ни суровините, технологията и хора нямаме, хора! Няма специалист вече. Стомана се купува сега само от Украйна и Китай (на 95%). Образованието на всякакво ниво - стругари, Фрезисти, шлайфисти, термисти е тотално скапано. Инженерите пък да не говорим....Та на база всичко това няма как да получим високо качество. Изключение прави част от продукцията, която е за износ за белия свят.
          If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

          Коментар


          • #6
            От: Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

            paunoff – тъй като за пореден път съм „заметен с голямото гребло“ за хомофобски изказвания ми се налага да пиша от любезно предоставеният ми профил на моя брат , но по темата:


            Моето лично мнение е, че разликата между старото и новото производство оръжия е просто поредният мит на ниво форумни драскачи.


            Не знам какви „практически“ наблюдения има Kокъла, ама по стечение на обстоятелствата към настоящия момент работя в металургично предприятие, което е партньор на предприятията в българската оръжейна промишленост и мога да изкажа своя си практически опит.

            Вярно е, че се поръчват суровини от Китай. Ние също правим поръчки от там (и не само), но мога с ръка на сърцето да Ви уверя, че качеството на доставките е на много високо ниво. Защо е така? Защото при съставянето на една поръчка независимо дали е за Китай, Казахстан, Бангладеш и т.н. се изпраща на доставчика подробна спецификация на продукта, който ще се поръчва. Не се поръчват 100 кила стомана за пушки, 50 кила за пищови и т.н. Всеки един елемент на сплавта, било то стомана, алуминий, легиращи елементи, механичните показатели, състоянията и т.н. и т.н. са най-подробно описан в приложена спецификация. Както ние, така и в Арсенал разполагаме с действащи спектрални лаборатории и всяко доставка при пристигането си се проверява дали отговаря на зададеното. Ако не отговаря естествено се предявяват претенции и се изпращат рекламации. Ако отклоненията са в допустими граници суровините могат да бъдат вложени в производство, а в противен случай просто се скрапват за сметка на доставчика. Понеже съм виждал и как изглеждат заявките на Арсенал към нас, мога с ръка на сърцето да Ви уверя, че същото важи и за чуждестранните им доставчици. Така, че всякакви съмнения относто използваните стомани за мен лично са безпочвени.


            Обработката (финиша) на оръжията било то преди и сега е една и съща – просто винаги е куцала. Самите руснаци признават, че техните оръжия са „конструирани правилно, но изготвени неправилно“. Просто нито те, нито ние, някога сме залагали на качество. Всичко е било само и единствено количество. За работещите в сферата специалисти съм съгласен – старите като умрат или напуснат, ще останат само пишлемета със самочувствие, но без знания и умения, но това важи и за всички сфери и производства, не само за оръжейните.

            Оксидацията на новите оръжия била по-слаба – не знам как я оценяват, ама и с това не мога да се съглася. Имам в касата си и стари и нови оръжия. Всички носят следи от употреба, но нямат ръжда поради простата причина, че се грижа добре за тях. Чисто практически стоманите „Полди“ ръждясват в пъти по-лесно от руските им аналози. Това означава ли, че чехите ползват боклуци от Китай?


            Цевите, които не стават за военните АК, се отделят за ловните СЛР – мит! Как става това за „дългите“ СЛР-и? Ама то май и стъпката на нарезите беше/е различна? Егати загадката!


            Ресурсът на цевите на новите оръжия бил по-малък от този на старите – отново мит! От какво зависи ресурсът? От стоманата, от хрома, от дебелината на цевите, друго? Отговорете си сами.


            Мога да продължавам почти до безкрай!


            Единственото с кое съм съгласен, че имаше период на преход в който значително се занижи качеството на производство, било то в България или Русия. Същото се дължеше на „големия преход“ от една икономическа система в друга и принуди предприятията и хората, за да оцелеят, да обират остатъците по сандъци и складове.
            Approximately 29% of the Earth is land,the rest is ours...

            Коментар


            • #7
              От: Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

              Първоначално публикуван от Yavor Paunov Преглед на мнение
              ...Моето лично мнение е, че разликата между старото и новото производство оръжия е просто поредният мит...
              Напълно съгласен (в анкетата гласувах още при пускането ѝ). Само дето нивото не е до форумни разговори, или по-точно - не те (форумите) са генератора на този мит. Те са просто ретранслатор.
              Ето какво съм писал преди години (щот ме мързи отново ) по сходен въпрос:
              Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
              ...Просто, от "онова време" СВД, беше обвита в легенди и мистика, съответно - натоварена с прекомерни очаквания. В момента, в който имахме възможност да я видим и пипнем "наживо" - разочарованието наложи такава трактовка...
              Става въпрос конкретно за СВД, но принципът е абсолютно еквивалентен за изобщо оръжията.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар


              • #8
                От: Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

                Aко следваме точно въпроса (ПМ, АК, ИЖ, ТОЗ), то еднозначно старото. Просто все още има достатъчна база и достатъчно живи люде. То и за СВД и ТТ има теми, ма те и други нямат нищо общо с темата. Както и боеприпасите.
                А тези простотии се правят от името на всички ни.
                Даника
                Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

                Коментар


                • #9
                  От: Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

                  И аз да се включа с две минути слава.
                  Жената има личен Байкал - 8 патронен, руско производство, закупен 2000 г. С триста зора изрових един Макаров, съветско производство. Е, разликата боде в очите. И не само във финиша и острите ръбове по скобата. Само като смених пружината и нещата видимо се подобриха. Това е!
                  Иначе и двата не дават ядове при стрелба.
                  Трудно е да си мъж на днешно време! Доста се отказаха.
                  "Никой не бива да се шегува с руския президент. Особено на тема война." Бойко Борисов, 30.11.2018 г.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

                    Като стана въпрос за Байкал, баща ми има такъв екземпляр от тези с бутона за освобождаване на пълнителя, целият пищов е изпълнен в сив, матов хром. Направо е кеф да го гледаш точно този пищов, ювелирна изработка а и доста настрел имаме с него-без забележки е.... Но вглеждайки се в други Байкали и Макаро-производни става ясно че това е по-скоро изключение отколкото правило в производството на РСФСР.... те затова си купих Глок, че по-еднакви ми се виждат

                    Коментар


                    • #11
                      От: Оръжието от старото производство по-добро ли е от новото?

                      Гласувах за старото производство, но не защото стоманата на старото производство е по-добра от стоманата на новото и т.н.

                      Просто харесвам повече концепцията на старото производство бойно и ловно оръжие. Не харесвам при новото тенденциите за замяната на ореховото дърво с пластмаси, използването на съвременни сплави, олекотяването на оръжията, накичването им с всякакви ненужни джаджи и джунджурии, усложняване на УСМ и въобще наблягане върху тактикъл визия, рекламни трикове, съмнително удобство и иновативност за сметка на надеждност, простота, здравина и функционалност.

                      Иначе имам и старо, и ново производство оръжия. И едно конкретно оръжие или е добро за теб, или не. Примерно, новият ти иж-27 може да го харесваш, но новият Макаров- не. За всяко конкретно оръжие е различно, пък и въпрос на вкус.

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X