Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо бе, братя, защо ...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Защо бе, братя, защо ...

Ако погледнем в по-голям мащаб - за никой, нито за Китай, нито за САЩ, какво остава пък за България. Но някак си съм останал с впечатлението, че СССР / Русия не държат особено на единия човешки живот. Пак ти казвам, не говоря за ниво взвод / рота / батальон. Съмнявам се някой да остави другаря си, независимо в коя армия служи. Но всичко това, което съм гледал по телевизията (Дискавъри, Хистори чанел) и други документални филми и книги ме навява на мисълта че самата система (поне в миналото, сега не знам как е) при вас не е много добре настроена към спасяването на човешкия живот. Не че другите държави са по-различни, но тук - там има случаи за спасяване на хора, независимо, че за това се пръскат милиони пари и огромен ресурс. Може и пропаганда да е, може всичко да е.
    If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Подобни истории има страшно много http://www.youtube.com/watch?v=kN2bk...yer_detailpage
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от The Back Bone Преглед на мнение
        ... което съм гледал по телевизията (Дискавъри, Хистори чанел)...
        Както се казва, проблем е в телевизора ти. Не знам за кой ли път повтарям, но войната е ужасно нещо, без правилата и без логиката. Но да нарочно да се предават твоите хора, или вече емблематичен израз
        стратегическо изоставяне на цели съединения от страна на вишето командване
        - надали това наистина се случвало. Дори в едни детайли, свързани с трагедията Ковентри например, или с неяснотии покрай покрай Пърл-Харбър.

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
          Е, чак , я карай по-кротко. Това е война, с вскички присъщи за нея недомислици и грешки на командване, които винаги излизат през носа на войници. Но чак да те СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗОСТАВИ командване - това е нонсенс и абсурд.
          мдаа - може и да не съм прав, разбира се и във всички подобни случаи да се касае просто за "недомислици и грешки" или откровена глупост или пък просто не им пука на тези които трябва да подсигурят тези съединения! Което пък за мен си означава, че още на ниво планиране човека като фактор е зачеркнат
          В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Ти лично какъв армейски стаж имаш?

Коментар

Обикновено цялата пропаганда на времето беше полит подготовка е насочена към това да внуши на войника че той като част от една голяма армия няма да бъде изоставен . Иначе мотивацията отива на кино и човека подгонен от инстинкта за самосъхранение си плюе на петите в първия удобен момент . То не че като един път ти се случи после вярваш на тия отгоре .
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Всъщност истината е някъде по следата.... и отново се свежда до много неща като например идеология, философия и прочие. Всичко се свежда до т.нар. "приемливи загуби". За различните армии в различните епохи са били променливи.- но като цяло западната цивилизация винаги е гледала да избягва големи жертви в личен състав, като идеята за "самоубийствени" мисии е крайно неприемлива , такива се осъществяват само от доброволци и като цяло не се поощряват. Отделно от периода на Втората Световна всеки командир от американската армия който допусне над 10 % загуби на подразделението си директно отива да си поговори с военният съд- задължително има следствие и прочие. При което на стратегическо ниво нещата са различни спрямо философията на "героичната саможертва". Знам, че филмите не са най добрият начин за запознаване с реалността - но за да направите разлика между двете философии си изгледайте последователно "Проходът на бурите" и "Бяхме войници". Отлична илюстрация и на двата принципа.
                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                No man left's behind !!!!

Коментар

Предлагаш да съдим за войната, гледайки ИГРАЛЕН филм?! Мдаааа, аз май ще изляза от подобната дискусия. Успех ви желая!

Коментар

Придлагам да се сравнят две гледни точки за войната отразени в два игрални филма. В което на свой ред са представени две различни типа героизъм и разбиране за "героичен момент" от определена война. Да се съде за войната по филмите е все едно да се съди за Виетнам, Ирик , Афганистан на база на спомени от Втърата световна.... или още по-лошо от Първата. Хубаво е да се прочете Defining and Achieving Decisive Victory от Gray, Colin- там доста добре са анализирани различните подходи....

Коментар

По филми не става.И двете страни си имат идиологически моменти. Но и в двете страни отдавна се появиха чисто човешки истории...нооо пак си вкарват идеология. За сравнение "Спасяването на редник Райан". Много реалистично и човешки направен филм за Втората Световна...ама накрая ми развалиха настроението като развяха флага...
                      Толкова за филмите...
                      За реалността. Когато потъна Курск се случи да съм на по бира където беше дислоциран френският легион. Там където беше телевизора седяха поне 50 човека и макар и с бира в ръка се молеха да спасят екипажа...Войници от цял свят...Всички сме на един хал..Каквото било, било...и вероятно пак ще бъде...
                      ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Първоначално публикуван от green Преглед на мнение
                        По филми не става.И двете страни си имат идиологически моменти. Но и в двете страни отдавна се появиха чисто човешки истории...нооо пак си вкарват идеология. За сравнение "Спасяването на редник Райан". Много реалистично и човешки направен филм за Втората Световна...ама накрая ми развалиха настроението като развяха флага...
                        Толкова за филмите...
                        За реалността. Когато потъна Курск се случи да съм на по бира където беше дислоциран френският легион. Там където беше телевизора седяха поне 50 човека и макар и с бира в ръка се молеха да спасят екипажа...Войници от цял свят...Всички сме на един хал..Каквото било, било...и вероятно пак ще бъде...
                        Ами другарю - ний тук баш за разлика в идеологиите говорим бре. Никой не е казал че истинската война може да бъде видяна във филм- независимо дали на Туенти сенчъри фокс или на Мосфилм. Именно за разликата в идеологиите. Има разлика в "Артилеря по моей позиции огонь" и "Код счупена стрела" тоест между това:

и това:

Коментар

Недей, че си падам киноман Има хубави филми напоследък
                          ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Първоначално публикуван от green Преглед на мнение
                            Недей, че си падам киноман Има хубави филми напоследък
                            Сподели? Като говорим за идеологии - виж филма който съм препоръчал- Кориолан... И ми кажи усети ли тънкият подтекст бритонски.

Коментар

И аз не се сещам за много самоубийствени атака на Американци,Французи,Англичани.........но се сещам за такива правени от Руснаците да речем.И не споря кое върши работа и кое е свършило,а това че историята помни такива мммммминдивидуални случаи случили се с десетки да не кажа стотици хиляди.

Кой Германец или Французин е атакувал без пушка?

Да не скочите сега Ма това е правилно.Никой не обсъжда дали е грешно или правилно,говорим за заповед спусната от горе и това горе не е бил Френски щабар.
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                                И аз не се сещам за много самоубийствени атака на Американци,Французи,Англичани.........но се сещам за такива правени от Руснаците да речем.И не споря кое върши работа и кое е свършило,а това че историята помни такива мммммминдивидуални случаи случили се с десетки да не кажа стотици хиляди.

Кой Германец или Французин е атакувал без пушка?

Да не скочите сега Ма това е правилно.Никой не обсъжда дали е грешно или правилно,говорим за заповед спусната от горе и това горе не е бил Френски щабар.
                                Не правиш добро сравнение, единствено Франция от западните сили е водила сухопътна война с Германия и е загубила за отрицателно време. Както и да е атакувала Русия, тя е победила в крайна сметка. Всички тези тактики на западните сили работя само когато си по-силен в дадения конфликт.
                                от американската армия който допусне над 10 % загуби на подразделението си директно отива да си поговори с военният съд
                                на хартия вероятно и в Червената армия е било подобно, Сибирски ще каже най-точно
                                Лопата - друг солдата!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X