Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каква,и от кога е тази сабя??

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Каква,и от кога е тази сабя??

Имам тука една сабя,която искам да разбера от коя година е,какво и точното наименование...и евентуално каква антикварна стойност има.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0477.jpg
Прегледи:1
Размер:96.8 КБ
ID:6014071Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0478.jpg
Размер:71.4 КБ
ID:6014072Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0479.jpg
Размер:75.2 КБ
ID:6014073
    Уте мога да кача по детаилни снимки на дневна светлина.
    Yamaha Dt 125 R > Suzuki DRZ 400 E > Beta Rev 3 "06" > KTM 520 EXC

От: Каква,и от кога е тази сабя??

турска парадна сабя от началото на 20 век.
    Скоро почиствах такава.
    МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

А евентуално каква и е стойността за продан в такова или реставрирано състояние ?

Коментар

Първоначално публикуван от Vendettius Преглед на мнение
        А евентуално каква и е стойността за продан в такова или реставрирано състояние ?
        Не много голяма предвид тиража и състоянието на твойта!
        Тая която аз само освежих беше светулка само с един кусур.който успешно оправих.По лезвието има страшно красиви гравюри с надписи на арабски.стоманата е страхотна.гъвкава.със страшен ряз.Попроучих нещата и се оказа че е поръчка на турската армия в ....Германия.То къде ли другаде да бъде!?!
        Друго интересно е заточването!Има допълнителен режещ ръб и на гърба.Щедро оформени ефес и гард от месинг.обков на канията от месинг и т.н.
        Впрочем ако се поработи грамотно върху нея може да се изкарат 4-500 лв!
        МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Огледай я някъде дали не пише Солинген
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Турска бойна сабя...намерих още една подобна.

Коментар

Попадна ми една сабя някой може ли да ми каже каква е?

http://alfa.kachi-snimka.info/images...376420522w.jpg
              http://alfa.kachi-snimka.info/images...376420596g.jpg

Коментар

Първоначално публикуван от stoian8080 Преглед на мнение
                Попадна ми една сабя някой може ли да ми каже каква е?

http://alfa.kachi-snimka.info/images...376420522w.jpg
                http://alfa.kachi-snimka.info/images...376420596g.jpg
                Първо това не е сабя а рапира.Съдейки по дължината - флотска - предполагам парадна- то може и бойна да е ама снимките са ужасон . Нещо пише ли по нея? Ако не е менте може да се окаже интересна - рапирите по нашите земи са кът. Флота доста до късно е с парадни шпаги/ рапири , но пък са рядкост като правило.
                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                No man left's behind !!!!

Коментар

weyersberg kirschbaum & co solingen - пише на нея.Търсих в нета но никъде не намерих модела нито информация за нея.

Коментар

Първоначално публикуван от stoian8080 Преглед на мнение
                    weyersberg kirschbaum & co solingen - пише на нея.Търсих в нета но никъде не намерих модела нито информация за нея.
                    Ми не е задължително да я има ако не е от стандартните модели.... Тази фирма е прозвеждала всякакви парадни саби - някъде от 1883 са основният доставчик на половин Европа. Част от българските "лъвски глави" са произведени пак там. Интересното е че това чудо дето си го намерил има дръжка на рапира , обаче е с острие което силно напомня "назъбените" немски щикове от преди Първата Световна- та направо и мен ме вкарва в оркестъра . Къде се намира физически нещото? Жалко, че е в доста осрано състояние - иначе може да се окаже нещо интересно. Можеш ли да направиш по ясни снимки на финтифлюшките по канията? И провери дали случайно някъде няма това:

Име:7OMCfzQ21nA.jpg
Размер:20.4 КБ
ID:5510706
                    Хъммм този помел силно напомня твоя:

Име:degen_6_113.jpg
Размер:43.1 КБ
ID:5510707

Може да се окаже че няма нищо общо с военните това нещо.
                    Последно редактирано от Mad Dog; 16-08-13, 10:29.

Коментар

Имам много подобна на първата сабя (ако не и същата)... Доколкото са ми казвали - българска кавалерийска сабя до около 40-те години на 20в...
                      По средата на лезвието имаше доста изтрит (явно от наточването или от влизането в канията) голям щампован надпис 'С НАМИ БОГЪ".
                      В неделя мога да хвърля поглед и да направя снимки - да се убедя дали става въпрос за същата.
                      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

http://snimki.be//store/1/741376645859.jpg
                        http://snimki.be//store/1/191376645900.jpg
                        http://snimki.be//store/1/521376645918.jpg
                        http://snimki.be//store/1/761376645937.jpg
                        http://snimki.be//store/1/431376645954.jpg

Ето още снимки като гледам доста наподобява тази на снимката освен дръжката.Малко е по ръждясала много години стой на тавана

Коментар

Ами има и защо да наподобява първата сабя.
                          Това не е флотска рапира както си мислех първоначално....
                          Това е ... пожарникарска сабя. Вижте каските брадвата и стълбата на последната снимка.
                          Тази която аз съм постнал е "церемониална сабя на минен инжинер". От началото на 19 век със собствени церемониални саби са разполагали не само армията и флота но и повечето "държавни" служители. Твоята е била на пожарникар. По всяка вероятност началник на пожарната. Личното ми мнение , е че ес произход Австро-Унгарската империя, а как е попаднала у нас един господ знае.

Коментар

Сега чак забелязах какво има на канията. Поне сабята има ли някаква стойност или да я оставя още да по ръждяса на тавана

Коментар

Направих няколко не много ясни снимки на 'моята' сабя...
                              Мисля, че става въпрос за един и същ тип сабя като на колегата...
                              А от баба ми (като виден оръжеен експерт ) съм чувал, че това е кавалерийска сабя...
                              Не съм сигурен, а и вече няма кого да питам за историята и...
                              Ясно се вижда 'СЪ НАМИ БОГЪ'
                              И герба (не съм се интересувал, от коя година е)...
                              Прикачени файлове
                              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X