Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Писма на гръцки войници от 1912 г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Писма на гръцки войници от 1912 г.

За да не са само на приказки нещата, привеждам оригиналния документ на английски:
    http://knigite.abv.bg/en/carnegie/index.html

Хвалбите на гърчолята са приведени като доказателства към средата на приложения С:
    http://knigite.abv.bg/en/carnegie/appendix_c.html

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
      За да не са само на приказки нещата, привеждам оригиналния документ на английски:

Хвалбите на гърчолята са приведени като доказателства към средата на приложения С:
      Брей, ти що ровиш из въглените още бре!!!
      К'во, искаш да ме резнат окончателно от тоя форум ли,
      не ти ли стига, че ме "би" на дуела???!!!
      'Наеш ли как каруцаски мога да псувам...???!!!
      Провокираш а...?????!!!!
      Ahtung с ahtung такъв....!!!!!!

Коментар

Първоначално публикуван от GAD Преглед на мнение
        Ей, тепали сме ги и пак ке ги тепаме, ако требе,
        маа.... им,

По стария път за Солун / да ви кажа че едно време свалиха майка ми от автобуса щото казала, че отива в Солун а не в Тассалоники/ та по стария път през Круша планина има едно село Ксилуполис / старото му име ще пусна малко по-късно/ и близо до него един монументален паметник на загиналите гръцки войници и офицери през 1912 - 1914 г.
        До него се стига по дълго стълбище, по което от ляво и от дясно са наредени паметни плочи с имената на загиналите. В началото на стълбището са падналите в първите битки, а горе под паметника - в последните. От тази хронология се вижда и движението на войските - Рупел, Долен и Горен Неврокоп / Като и Ано Неврокопи сага/ Демирхисар / Сидирокастро сега/ и така та чак до Солун. След това войските спрели настъплението и се върнали. /Това е само фрагмент от историята на онова време/.
        Та исках да кажа че и в Междусъюзническата война сме ги били като маче у дирек.
        Тодор Томов
        =============================
        Не е страшно да се родиш тъп,страшно е да си умреш тъп!!
        Toyota LJ70, 1KZ,+++, pics TУK

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          GAD, нямах предвид, че някой от много толерантност е научил български, просто това са си българи! Сложният и многопластов проблем е в това, че никога няма да го признаят, а и не само те!
          Ние не можем да си позволим да мразим населението на съседните страни, нямаме избор, това би означавало да мразим СЕБЕ СИ./
          Не става дума за омраза а само за факта, че там от много години /от около 1920/ няма българи. Които не били избити са разселени - в южен Пелопонес и по островите, където са асимилирани. На тяхно място след това се заселват бегълците от Мала Азия. Ако се позагледате, имената на твърде много населени места започват с "Нео/Ново" еди кое си село. Преди години можеше да се срещне тук там из Северна Гърция възрастен човек, който слабо да говори и пише на гръцки език. Сега вече и тях ги няма.
          А иначе с гърците винаги сме си били приятели.
          Поздрави
          Тодор Томов

Коментар

Ей, много ксенофобска стана тая тема, не мислите ли...???!!!
            Дайте да забравим и да ги обичаме тия хора,
            отвсякъде....!!!!!

Коментар

Да ви напомня само още един факт - в училище децата първо чуват гр. химн, после една молитва след това гр. велика и след това влизат в час за да учат че гр. е център на вселената и люлка на цивилизацията. Малко, сладко промиване на мозъка още от първи клас.
              Поздрави
              Тодор Томов

Коментар

Да хванат в 17:00 да пускат и Канал 1 за новини на майчиният им език

Ще ми се да видя реакцията на хората при тази ситуация.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение

Много интересна трактовка от сръбска страна: "славяни от македония"; "арнаути - албаноговорящи сърби", не попадам за пръв път на това, но винаги ми е интересно.
                  Аз съм арнаутин, отговорно заявявам, че хал-хабер си нямам от сръбски! И много добре знам какво значи арнаутин!!!
                  Инак цялото ще го чета утре, много английски за наведнъж! Френският по- го смилам.
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    Много интересна трактовка от сръбска страна: "славяни от македония"; "арнаути - албаноговорящи сърби", не попадам за пръв път на това, но винаги ми е интересно.
                    Аз съм арнаутин, отговорно заявявам, че хал-хабер си нямам от сръбски! И много добре знам какво значи арнаутин!!!
                    Инак цялото ще го чета утре, много английски за наведнъж! Френският по- го смилам.
                    Моля, просвети ни в "арнаутската" тематика,
                    много е интересно...!!!!!

Коментар

и на мен ще ми бъде интересно - знам само, че са били в Македония ако не греша , гърците мисля, че са ги наричали арванаси, а турците ги наричат арнаути и са били овчари може би нещо като каракачаните знам ли , но със сисгурност са си били тук щом някой някак ги е наричал

Коментар

Доколкото знам, "арнаутин" е турската дума за албанец и така наричат най-вече косоварите.

От друга страна е интересно, че самите косовари не мязат на албанци, ами са потомци на голяма мешавица, вкл. и от разформирования еничарски корпус, където познайте откъде са били основните попълнения. В контекста на темата мога да споделя лично наблюдение - единствените балканци, които ни уважават са именно те. Всички останали ни мразят на етническо, културно, историческо и прочее основание.

Иначе и моите роднини от другата страна на западната границата не са се засилили да кажат, че са българи, въпреки придобитите българските паспорти, а тези отвъд южната граница откровено си казват, че са гърци?! Ако бях по-лабилен, можеше да се замисля аз пък къв съм тогава...

Нямам нищо против гърците, ама да си стоят в Гърция. Тук са ни овладяли един значителен дял от икономиката и никой не ги бойкотира, а го заслужават напълно. Навсякъде работят преимуществено със свои и са навързани като свински черва. Имам някакво чувство, че се опитват да третират българите все едно сме гастарбайтери в скапаните им чукари. И то на нашата си земя.

Коментар

Арнаутин, наистина е турска дума! Турска е, защото представлява термин, чието въвеждане, става наложително след завладяването на балканския полуостров от османците /те са го въвели, на съответния си език/. Смисъла му е да разграничи етническите, българи-християни, от етническите, българи-мюсулмани, населяващи територията на България, която днес се явава Албания, Босна и Херцеговина, Косово, а и голяма част от Македония. Въпроса е доста обширен и предвид часа, в който се включвам ще отложа същността му за утре, или понататък.

П. П. Само ще отбележа, че моят /конкретно/ род живее на днешната територия на България от около 400-450 години - в Копривщица...
                          Последно редактирано от davc; 19-04-07, 02:18.
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Преди месец, при една от командировките си в Гърция, научих че има някаква типично балканска неприязън между живеещите в южна и северна Гърция. Оказа се, че "южните" гърци наричат тия които живеят в северната част БЪЛГАРИ!
                            Коментарът е излишен...
                            Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                            Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Здравейте, да кажа и аз. По комунизма имах една приятелка, дето и викаха Д...... Гъркинята. Та тя винаги се надуваше с гръцките си корени. След 10ти отиде да живее в Гърция. Година по-късно се обади от Германия. На въпроса ми защо не е в Гърция. директния отговор беше(цитирам по памет)- Какво да правя там, луди хора, само за г..ъ ми мислят. А бе какво очакваш от хора, които сами за себе си казват- подъл като грък. Край на цитата. И като гледах по тв. как се отнасят с нашите дето им беряха лозята.Това си е с нищо непровокирана злоба. Мога да пиша още много, ама много си идосвам на психиката!
                              За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                                Преди месец, при една от командировките си в Гърция, научих че има някаква типично балканска неприязън между живеещите в южна и северна Гърция. Оказа се, че "южните" гърци наричат тия които живеят в северната част БЪЛГАРИ!
                                Коментарът е излишен...
                                Само да уточня че "южните гърци" влагат негативен и обиден смисъл в това обръщение. Тия същите / главно от районите около Атина и Пелопонес/ се имат за по-гърци от другите, въпреки че всички са един дол дренки.
                                Поздрави
                                Тодор Томов

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X