Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Главина за КТМ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Главина за КТМ

Един приятел си направи главина по неволя.
    КТМ-чето му се прецака главината и след малко размисли,човека реши че не може да даде 350 лева за нова главина,която може и да се счупи пак,реши да си направи една смоделка която е 10 пъти по здрава от оригинала и два пъти по тежка.
    Детайла е изработен от стомана и разликата е 800грама оригинала а новата е 2100грама.Хромирана е изцяло и за здравината няма смисъл да говорим.
    В България има много кадърни майстори,но много жалко че трябва да си показват майсторлъка когато са прекарани.
    Ето ви ментето,което по моя преценка е по добро от оригинала.

До: Направиха главина за КТМ

Красота, а колко му излезе целия филм в крайна сметка?

Коментар

Уникално се получило ! Ако може по-подробно да разкажете за начинанието аз и съфореумците, ще ви бъдем благодарни .
      http://ftp.domainbg.com/CECO_KANGOTO...%20EGOISTE.bmp

Коментар

Много добра изработка, НО, ако този човек си смята труда, ноухау-то, материала, амортизацията, хромирането и машиносмяната на машината на която е изработен детаил единична бройка, мисля, че цената няма да е много по различна. Човека явно е в бранша и затова нещата стават чудесно. Все едно аз да напиша. От половин кола си направих една, щото за нова ми искаха 30к. Или ИТ специалист да каже, направих си сайт щото ми искаха за готов 500лв.
        Иначе изработката много ми хареса. Ако на КТМа му изгори някоя електроника за 350лв, дали същия човек ще си я изработи пак така?
        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
          Много добра изработка, НО, ако този човек си смята труда, ноухау-то, материала, амортизацията, хромирането и машиносмяната на машината на която е изработен детаил единична бройка, мисля, че цената няма да е много по различна. Човека явно е в бранша и затова нещата стават чудесно. Все едно аз да напиша. От половин кола си направих една, щото за нова ми искаха 30к. Или ИТ специалист да каже, направих си сайт щото ми искаха за готов 500лв.
          Иначе изработката много ми хареса. Ако на КТМа му изгори някоя електроника за 350лв, дали същия човек ще си я изработи пак така?

Каквото и да включи в калкулацията този човек, пак ще е по-евтино от оригинала на КТМ (стига да не мине през няколко алчни прекупвача, след майстора). Да не говорим че това е изцяло стругаро-фрезистки детайл, а не отливка като оригинала и съответно е много по надеждно!
          Не е идеята в това един човек да може да си направи всичко сам от главината до електрониката. Не е и нужно един да може всичко! Сигурен съм че все някъде из България е останал и някой читав електронкаджия дето ще се справи и с електрониката при нужда. Идеята на темата е да се покаже че такива качествени хора все още се намират в България (макар и все по-рядко и все по-трудно), въпреки многогодишните усилия на управляващите и техните наставници да ни превърнат в общество от земеделци, обслужващ персонал в туризма и търговци-прекупвачи. Предполагам че идеята на темата е и да насочи имащите нужда от такъв квалифициран майстор къде да го търсят (щото както казах такива специалисти все по-трудно се намират).
          Та аз лично ако трябваше да дам едни 350лв. бих ги дал за тоя вечен детайл, а не за оригиналната алуминиева отливка, която още утре може пак да се пукне и да ме накара пак да се бръкна за още 350 лв., пък разликата в тежестта ще я преживея някак си.
          "Do not correct a fool, for he will hate you;
          Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Направо ти е кеф само да я гледаш... Супер е ! Но наистина каква е разликата в цената ?

Коментар

Ами нека човека да даде цена за това нещо. Не ме разбра. Ако човека даде цена, то той освен производител започва и да търгува, оттам ако е реална държавата, трябва да си плати съответните данъци, отам всички режиини разходи, за счетоводство и т.н. и цената става друга.
              Разбирам, че темата е да се даде вариант различен от оригиналната слаба главина, съгласен съм и за кадърите хора. Много са в БГ, но нямат сметка да се занимават с такива неща освен в случая когато опре до това те да си свършат сами работата и разхода на средства за покупка на новата част може да бъде компенсирана с разход на труд и ноухау.
              На мен ми е интересно на какви цени човека може да продава въпросната главина и какъв срок на доставка евентуално би дал от момента на поръчката. Когато на Джорджо му се счупи кутията на диското, човека седна, сметна си набързо три зъбчатки и в познат на него завод му ги направиха на цената на материала, но ако не беше Джорджо а друг няма как да стане. Това не значи че Джорджо колкото и да е адърен ще се хване да прави зъбчатки на половин България.
              "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Нямам време в момента,довечера ще дам много повече информация.
                Все пак благодаря за добрите думи от всички!!!

Коментар

Първоначално публикуван от CECO_KANGOTO Преглед на мнение
                  Уникално се получило ! Ако може по-подробно да разкажете за начинанието аз и съфореумците, ще ви бъдем благодарни .
                  Начинанието се получи по неволя.Човека е много технически грамотен и същевременно доста финанасово сромен.Има си мотор КТМ,който се оказа от тези модели които страдат от главина и то почти всички от модела SX 450 и SX525 от 2002 до 2006.Както и да е моторчето пострада и спря.Обадихме се в представителството и ни съобщиха цената от 350лв,която дали е висока или ниска аз не бих могъл да коментирам но за човека беше непосилна.Той ми каза че ще прецени какво да прави.
                  На другия ден ми се обади и ми каза че я разглобил и огледал по обстойно и мисли да опита да я направи,но понеже няма алуминии какъвто трябва а стомана бол,ще я прави от стомана.
                  Нещата са се получили без грешка.Единственно е тежестта но това нас аматьорите не ни пречи особенно.

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                  Каквото и да включи в калкулацията този човек, пак ще е по-евтино от оригинала на КТМ (стига да не мине през няколко алчни прекупвача, след майстора).
                  Да това е нещо което е доста гадно,и мен лично много ме дразнят прекупвачите който слагат огромни проценти печалба,но това е положението,въпрос на конкуренция.
                  Като има кой да купува.

Първоначално публикуван от Svetko1 Преглед на мнение
                  Направо ти е кеф само да я гледаш... Супер е ! Но наистина каква е разликата в цената ?
                  Цена не мога да кажа защото човека си е купил само едно парче стомана от някъде.Всичко друго си е направил сам и е хромирана безплатно в някъква фабрика.
                  Аз не правя реклама на изделието.

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                  Ами нека човека да даде цена за това нещо. Не ме разбра. Ако човека даде цена, то той освен производител започва и да търгува, оттам ако е реална държавата, трябва да си плати съответните данъци, отам всички режиини разходи, за счетоводство и т.н. и цената става друга.
                  Разбирам, че темата е да се даде вариант различен от оригиналната слаба главина, съгласен съм и за кадърите хора. Много са в БГ, но нямат сметка да се занимават с такива неща освен в случая когато опре до това те да си свършат сами работата и разхода на средства за покупка на новата част може да бъде компенсирана с разход на труд и ноухау.
                  На мен ми е интересно на какви цени човека може да продава въпросната главина и какъв срок на доставка евентуално би дал от момента на поръчката. Когато на Джорджо му се счупи кутията на диското, човека седна, сметна си набързо три зъбчатки и в познат на него завод му ги направиха на цената на материала, но ако не беше Джорджо а друг няма как да стане. Това не значи че Джорджо колкото и да е адърен ще се хване да прави зъбчатки на половин България.
                  Да това е положението,всички сме прави в думите си,но какво да направим като всичко ни е скъпо и все нямаме.
                  Но в България има много кадърни хора който по нищо не отстъпват на инжинерите в Австрия и правят от нищо-нещо.

Коментар

Браво на човека. Уважавам добре свършената работа.

Имам съмнения обаче дали ще е безпроблемно увеличаването на теглото.

Ако разликата наистина е 800 грама, това никак не е малко. Това се води неокачено тегло, там всеки грам се умножава поне х5 като ефект върху поведението на машината. Според мен има рискове да се появят ядове със спици и обръчи, ако не се усетят разлики в поведението на задното окачване. Дръж ни в течение, любопитен съм.
                    Последно редактирано от Goblin; 01-10-09, 16:06.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

МНОГО ДОБЪР!!! Изглежда страхотно направена/не само заради хрома/ просто е изпипана,краищата и заоблени ,от всякаде бутната-абе "аматьорска" му работа

Мисля,че за теглото няма да има проблем/мое не профисионално мнение/,моторите ги произвеждат по възможност опоскани и оглозгани от към детайли заради килограмите,то кухи оси,леки материали и тн,гонят килограми та и от там понякога стават издънки със спукани и счупени детайли...още веднъж респект към майстора!!

Коментар

Джарта,що трябва да е от стомана тази главина като има толкова добри алуминиеви сплави,които след термообработка стават супер здрави,тук на нашия Божидар на КТМ -а му правили от дурал станала много добре...и мисля значително по-здрава от оригиналната.
                        Стефан Дянков

Коментар

Мога да кажа само едно-шапки долу!!!
                          Не мисля , че ще има проблем със спици или капла-главината е на самата ос и едва ли ще даде отражение на поведението на колелото.По-скоро може да се появят проблеми с поведението на задното окачване.Гумата е окачена на шарнир с дължина 50-60 см и повишеното тегло в задния край на шарнира може да се отрази на бързината с която реагира задното окачване(според мен ще е по-инертно),което до някъде може да се компенсира от настройките на компрешън/ребаунд.На мен също ми е много любопитно как ще се държи мотора.Чакам резултата с нетърпение.
                          И още веднъж-БРАВО НА МАЙСТОРА!!!
                          ПП.Съжалявам за спама ама какво стана с демфера(въпроса е към Стефан)?
                          Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                          Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
                            ПП.Съжалявам за спама ама какво стана с демфера(въпроса е към Стефан)?
                            Емо, всички чаркове съм ги направил остават ми разни отворчета и дроселчета,но не ми остава време за него....Но като го завърша ще сигнализирам
                            Стефан Дянков

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                              Браво на човека. Уважавам добре свършената работа.

Имам съмнения обаче дали ще е безпроблемно увеличаването на теглото.

Ако разликата наистина е 800 грама, това никак не е малко. Това се води неокачено тегло, там всеки грам се умножава поне х5 като ефект върху поведението на машината. Според мен има рискове да се появят ядове със спици и обръчи, ако не се усетят разлики в поведението на задното окачване. Дръж ни в течение, любопитен съм.
                              Да кажа че вече моторчето направи 500км само хард терени и няма проблем с главината.Лагерите са здрави всичко си е както обикновенно.
                              На този етап няма нищо за хвалене и оплакване.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X