Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Модулация на спирачните системи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Модулация на спирачните системи

Re:ЖороХР600
    Жоро , не знам дали си спомняш , но когато идва при мен да си вземеш ламарината си говорихме че ХР-а има кофти предна спирачка. Виж на какво попаднах при даунхилърите:

Прав си, и точно затова пропускаш предимствата на дисковите спирачки - щото мислиш изолирано само за спирачното устройство. Пропускаш едно нещо - F не е постоянна величина по протежение на хода на лостчето. Повечето хора, каращи с v-brake(става дума за спирачка с гумени накладки-бел Емо) изобщо не обръщат внимание на лостчето. А то е от огромно значение, защото там силата на ръката се преобразува в спирачна сила. Пропускайки тоз тънък момент ти пропускаш и нещо, което се казва модулация, тоест усилване на приложената с ръка сила. Спирачната сила F е функция на тази сила (Fh) и модулацията m(s), тоест F=Fh * m(s), където s е параметър от 0 до 1 и означава позицията на спирачния лост от отпуснат до натиснат докрай.

Не всичко е спирачна сила, дозирането й е от огромно значение. И понеже масовите лостчета са калпави (тоест имат калпава модулация) v-brake-a обикновено има малка начална спирачна сила и прекалено голяма крайна спирачна сила. Затова се каза, че v-brake се държи като on-off по отношение на модулацията.

Такаа, ся аджеба тая модулация кво е? Ами ако графиката на m(s) е линейна в интервала [0,1], спирачката влачи, ако е параболична спирачката кове при по-силно стискане. Ако е нещо средно, тогава можеш да си дозираш фино силата в началото на хода и да спираш рязко в края на хода. Тук се включва и умората на ръката, но ти явно си свикнал да товариш ръката си, тоест да не минимизираш Fh...

При дисковите спирачки имаш хубава начална спирачна сила и по-фина дозировка, благодарение на подходяща модулация. Има дори хидравлични спирачки (Avid Juicy 7), които имат реглаж на модулацията чрез промяна на лоста. Има спирачни лостчета за v-brake/механичен диск (Avid SD-7), който правят същото - регулират модулацията.
    Излиза , че за спирането не са важни само накладките(ставаше дума , че ХР-а в началото не ще да спира и изведнъж кове) , а и други неща.Кажете мнение!

На този пост попаднах случайно докато се ровех в Гугъл за да разбера каква е разликата между органични и синтеровани накладки(нещо което за мой срам не знам въпреки , че продавам авточасти).Та ако някой ми каже ще съм му много благодарен.Причината е , че намерих маркови накладки(фирмата е по известна при автомобилните части от колкото при моторджииските) и се чудя какви да взема-органични или синтеровани.
    ПП.Ако някой ме светне по-подробно за фирмите които произвеждат расови накладки за мотори изкарва каса бира.
    Последно редактирано от ЕМО; 11-03-09, 13:29. Причина: допълване
    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
    Джон Кенеди

До: XR мания - 400/440сс

Разбира се.
    Накладките са много важна част от системата, но не са всичко.
    Именно разпределянето на усилието и е те тия цитирани формули дето аз нищо не разбрах от тях, а и не искам... Там е същността на въпроса.
    Абе елементарно е. Просто ни трябва Брембо и няма да си познаем моторите

Коментар

Аз намерих TRW.
      Та мисълта ми беше-качеството на феродото е важно за това дали накладката ще спира, а модулацията(сп.помпа,лостче на спирачката и т.н.) са важни за това КАК ще спира(с колко стискане,колко спиране...)
      Довечера ще снимам дръжката на ХР-а и ще ви обясня какво ще рече модулация(или поне до колкото го разбрах).
      Последно редактирано от ЕМО; 11-03-09, 13:49. Причина: допълване
      Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
        Аз намерих TRW.
        Какво си намерил на TRW?

Коментар

До: Модулация на спирачните системи

Стига бе , човек.Ти ме издебнеш да кажа нещо и веднага го правиш тема.Самия аз не съм много сигурен в това което ще напиша.
          --------------------------------------------
          TRW-това което ми каза колегата
          -органични(каквото и да означава)-46лв.
          -синтеровани-53

Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
            Стига бе , човек.Ти ме издебнеш да кажа нещо и веднага го правиш тема.Самия аз не съм много сигурен в това което ще напиша.
            Тука става въпрос за спирачни системи, а такива има на всички мотори. Не му е мястото само при ХРа

TRW-това което ми каза колегата
            -органични(каквото и да означава)-46лв.
            -синтеровани-53
            За накладки ли става въпрос?!
            Аз рекох, че някакъв апарат си набарал

Коментар

Емо какви са тия органичните? Аз досега винаги съм карал с т.нар. sintered metal, т.е. някаква смесица от различни метали и неметали. Другите които знам са карбоновите, но те са с твърде тясно приложение, стават само за сухо време и не държат на мокрене.
              Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Първоначално публикуван от Краси Преглед на мнение
                Емо какви са тия органичните?
                Не знам! И аз зададох същия въпрос в "ХР-мания".По принцип мога да взема напред и двата модела и да ги разгледам , но проблема е че са вакуумирани и не знам дали ще разбера каква е разликата във феродото.Рових в нашия каталог , но там не пише нищо.

Първоначално публикуван от Жоро XR 600 Преглед на мнение
                За накладки ли става въпрос?!
                Аз рекох, че някакъв апарат си набарал
                Докато говорих с колегата той прелистваше каталога на ТРВ и си мрънкаше под носа-кормила,маркучи,дискове,ауспуси...Това беше достатъчно да ме подпали,но лошото е че има само един каталог и не го дава,а пък склада е чак в Орландовци и сега няма как да отида(това ще е евентуално когато изкарам мотора).В наличност имат само дискове и накладки,но всичко останало може да се поръча.Въпроса ще бъде проучен най-основно...!!!

Джон Кенеди

Коментар

Поръчал съм накладки-мисля дя ги купя и трите модела и да им спретна един тест.Очаквайте включване-като за начало само снимки и визуална оценка,а по-късно(само да се оправи времето) и проба в бойни условия.
                  ПП.А щях да забравя! Поръчал съм и електронен каталог.Ако човека не се изложи скоро ще го имам(ще видим какво е положениета със спирачния апарат и помпата).
                  Последно редактирано от ЕМО; 12-03-09, 18:11. Причина: допълване

Джон Кенеди

Коментар

МОДУЛАЦИЯ
                    Темата възникна съвсем случайно.В един мой разговор с ЖороХР600 стана дума , че моторите които караме ( а именно ХР400) имат много лоша предна спирачка.Проблема при тях е , че в началото на спирането спирачката провлачва(просто не спира) и изведнаж кове. Стана дума и за това как може да се реши проблема-основната идея беше подмяна на накладките с по-качествени. В процеса на търсене на по-добри накладки,попаднах на мнението цитирано в първия ми пост.Това ме накара сериозно да се замисля и в крайна сметка достигнах до някои изводи , които бих искал да споделя с вас.
                    Дебело подчертавам-не съм сигурен в това което ще напиша(по-скоро разсъждавам на глас). Приемайте информацията не като мнение,съвет или препоръка ,а като въпрос.Надявам се да стане дискусия в която заедно да стигнем до точното решение.

И така-отново обощавам проблема-Хонда ХР400 има доста кофти предна спирачка-в началото на спирането(при леко стискане на ръчката на спирачката) мотора изобщо не желае да спира,дори не намалява(докарах я до там , че на първото ми каране слизах от мотора за да проверя дали спирачния диск не е омазан с масло от коловете или сп.течност).При по-силно стискане на ръчката вместо мотора да започне да спира плавно , предната гума директно кове(съответно започва да се влачи).Т.е спирачката се държи в т.нар. режим ON/OFF(или не спира или кове)-няма го това плавно и съответно прецизно дозиране на спирачната сила(да спираш толкова агресивно колкото сам прецениш).Сами се сещате , че при продължително спускане,това ще е сериозан проблем(честно казано нещата не са толкова черни,просто умишлено преувеличавам за да придобиете по ясна представа,но спирачката наистина е лоша-сравнявам я с ХТ600).
                    От къде може да идва този проблем?

Накладки-те са важни за спирането,но ако са с некачествено феродо или изобщо няма да спират(накладките ще свирят и ще износват спирачния диск) или ще се топят при продължително спиране и съответно пак няма да спират.Така или иначе те не влияят на интензивността(кривата) на спирачната сила , а само върху нейното качество.
                    Спирачен маркуч-при увеличаване на налягането в системата има вероятност спирачния маркуч да се раздува(най-добре би било той да е метален,както при автомобилите-т.нар.спирачна тръбичка,но при нас това е невъзможно) и от там да се променя характера на спирачната сила.Всички знаете , че една пружина най-лесно се свива в началото.Колкото повече се свива тя , толкова повече усилие е необходимо.Може би при спирачния маркуч се получава нещо подобно-в началото той се раздува лесно (и за това системата не спира) и след един момент раздуването прекъсва и съответно спирачката кове.
                    Спирачен апарат-той е изпълнителен механизъм-т.е. прави това което му се каже и според мен качеството му има слабо влияние върху кривата на спирачната сила.
                    Спирачна помпа- като се замисли човек-проста работа-един цилиндър и едно бутало.
                    И въпреки всичко проблема го има!!! Защо?

Възможните причини според мен са:

Модулация на ръчката:
                    Както го е написал колегата , модулация ще рече усилване.На практика ръчката представлява един Г-образен двураменен лост(две рамена и опорна тока).Ето я и ръчката:

Нека да порисуваме върху нея за да стане ясно как работи:

Ако я нарисуваме по законите на механиката , схемата изглежда така:

И така-F1 и F2 са сили, а А и В са рамена.
                    Силата F1 е тази която прилага ръката при стискане.Поради това че ръчката е лост F1 се трансформира в F2 която е силата , която ръчката прилага върху буталото на спирачната помпа.Тъй като рамото В е по-голямо от рамото А , силата F2 е по-голяма от F1(на втората картинка съм направил слабата сила с тънка стрелка , а силната сила с дебела стрелка-за по-ясно).Колкото е по-дълга тази част която стискаме с ръка , толкова по-лесно се стиска-това го знаете всички.И точно тук идва тънкия момент.Съотношението на силите и рамената не е важно само за това дали ще се стиска лесно ръчката на спирачката.Защото освен сили дръжката предава и ХОД на буталото.А в зависимост от хода на буталото се определя и ритъма на спиране.За да се получи добър ритъм(т.е. мотора да спира плавно , а не да кове) е необходимо буталото бързо да достига до работно положение(т.е. системата да започне да спира),но плавно да увеличава спирачната сила(да може прецизно да се дозира самото спиране).Ами точно това е модулацията(или поне до колкото го разбрах).
                    Втория фактор от който зависи ритъма на спиране е гърбицата на палеца:

тя също има пряко отношение към преместването на буталото.Според мен в началото гърбицата трябва да е остра,за да може буталото бързо да се придвижи напред(с минимално стискане на ръчката) и буталото бързо да достигне до работно положение(да започне да спира),а след това да се заобля (да започне да се движи доста по-бавно) за да може спирачната сила да се дозира прецизно.

Ръчката може би е основния елемент от който зависи ритъма на спиране.За съжаление много трудно може да се промени нейната конфигурация така , че да има положителен ефект.Проблема е че рамото А (палеца който натиска буталото) е зададено от конструкцията на спирачната помпа , а рамото В (тази част от ръчката която се стиска с ръка) е зададена от конфигурацията на кармилото , ключа RUN/OFF и механизма на газта.Да се променя профила на гърбицата е въпрос на проба/грешка(при което ще заминат десет дръжки) ,метод който е малко несигурен.Не знам дали ви е направило впечатление , но на някаи пистарки са сложени дръжки с променлива модулация(на самата дръжка отгоре е сложено едно колелце с цифри-1,2,3,4).Идеята е тя да се настройва според стила на каране на кокретния ездач.

Втория основен фактор от който зависи ритъма на спиране (според мен) е съотношението на диаметрите на буталото на сп.помпа и буталата на сп.апарат.Някъде по-нагоре написах , че освен сила дръжката създава и преместване-ход. Буталото на сп.помпа има малък диаметър , но голям ход.При буталата на сп.апарат е обратното-имат голям диаметър и малък ход.Идеята е да се получи нещо като серво(хода на сп.помпа се трансформира в сила на сп.апарат).Тъй като човешката ръка е слаба,веднаж ръчката усилва сп.сила(чрез разликите в рамената А и В) и втори път силата се увеличава за сметка на помпата и апарата.Когато диаметъра на буталото на сп.помпа е по-голям,а диам на буталата на сп.апарат са по-малки(съотнесено към други мотори разбира се-винаги сп.апарат има много по-големи бутала от сп.помпа),ръчката се стиска по-трудно(и наистина като че ли на ХТ-то му беше по-тежка спирачката),но има по-прецизно дозиране(с малко преместране на ръчката имаме малко преместване на буталата на сп.апарат).
                    Тук голяма значение има и диаметъра на спирачния диск.Колкото по-голям диаметър има той,толкова по-малка сила е необходимо да се приложи върху него( спирачния момент е силаХрамо-големия диаметър значи голяма рамо,т.е. нужна е малка сила).Когато силата която е нужна в спирачния апарат е малка,това дава възможност хода на буталото на спирачната помпа да е по-малък.Ако хода се запази същия тогава може по-прецизно да се дозира спирачната сила.Малко е заплетено , но ако се замислите ще видите че съм прав(може би).

И така-големия въпрос е как да направя така , че спирачката да не кове , а да спира плавно???
                    За начало ще опитам с качествени нкладки.
                    Като втори вариант мисля да сменя спирачната помпа с такава от ТЕНЕРЕ(даже знам къде има и мога да го взема за проба без да я плащам-явно Ямахата има по-добра модулация.ХТ-то имаше уникални спирачки.В началото си мислех , че е от накладките но сега си давам сметка ,че може би просто системата е по-добра) и спирачния маркуч(в Мотобум имат "спортен" маркуч на метър+накрайници).За съжаление няма как да се смени сп.диск защото няма да пасне на сп.апарат(ако е по-голям ще опира).

Кажете мнение?!?!?!
                    Последно редактирано от ЕМО; 16-03-09, 21:54.

Джон Кенеди

Коментар

Според мен изключително голямо значение има и спирачния апарат. Тоест там нещата са изчислени и незнам дали като сложиш помпата от ХТ-то няма да се влошат нещата, всичко е 50 на 50. За мен истината за добро спиране е по-голяма площ която се трее в накадката и броя на буталата в апарата. В крайна сметка при едно леко натискане на лотчето един голям диск ще даде по-голямо съпротивление от колкото един по-малък. Може би ако се менят дсковете и апаратите ще стане мечтаната спирачка. Той бат Жоро го каза Брембо ще оправят нещата

П.П. Емо я хвани си купи едно клх че та и ние да си имаме такива теми.
                      Всички хр манияци трябва да те черпат, колко смислени и добри теми направи за ХР не е истина направо ЕВАЛА
                      KAWASAKI Let the good times roll

Коментар

Даааа! За спирачния апарат си прав,но намирането на такъв за ХР400 ми се струва трудна работа.Ще видим де!
                        ПП.
                        Хе-хе! Чакай,тежката артилерия още не е дошла-имам над 150 снимки които още не съм публикувал(цялостното подготвяне на ХР-а за сезона,всичко от както съм го купил до сега),а още на съм свършил ,тепърва има да се пише...За тавата и за модулацията ме изнуди ЖороХР иначе и те щяха да са в кюпа.

Джон Кенеди

Коментар

Те хората са го измислили:

КИТ за ХРа.... 330$ в щатско

Ние искаме с "трици - лисици"
                          Ама к`во да правим, така е

Има и супермото разработка...

Коментар

Аз попрочетох каквото си написал но решително не мога да пиша толкова изчерпателно.

Та на големия въпрос..... почти 100% в този случай ще ти свърши работа спирачна помпа с по малък диаметър на буталото от оригиналния.Не ме карай да се впускам в трактати по хидравлика моля те.

Ефекта ще е реципрочен на поставянето на спирачен апарат с повече или по големи бутала или пък на диск с по голям диаметър , но ми се вижда най безболезнен варианта. Това естествено е възможен изход само ако лостчето на спирачката "кове" достатъчно "високо".
                            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Именно, апаратът на Брейкинг е с по-големи буталца от оригиналния ХРов

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X