чух,че имало някакви спирачки кадето като паднеш не се чупи и не се огъва.Става въпрос че както се движи като я натиснеш на вътре тека се движи и на пред /на вънка/ немога да го обясна по точно
Като не можеш да обясниш - как очакваш да разбере някой въпроса ти, че и да ти даде отговор ?
Става въпрос за ЛОСТЧЕ за спирачката. Или ръкохватка. Според това как си свикнал да го наричаш. Та има такива лостчета, които са на пружина, и играят във всички посоки. Като паднеш се извъртат. Докато не паднеш - държат се нормално.
Различни фирми ги правят. Всичките струват луди пари. Струват си ако се състезаваш и не искаш състезанието ти да замине заради едно счупено лостче.
Много по-умно ще си похарчиш парите ако пробиеш три малки дупчици на лостчето, на няколко сантиметра от края. Да стане като перфорация. Така като паднеш - ще се счупи точно там, и ще ти остане достатъчно лостче да можеш да се прибереш.
Да дам един глас в подкрепа и да добавя , щото гледам , че питащия е младши и сигурно не е прочел по другите теми. Разхлабваш основата /поставката/ на ръкохватката до степен да можеш да я завъртиш на ръка , та кат се метнеш да се позавърти и да не се счупи.
0888932647
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
Да дам един глас в подкрепа и да добавя , щото гледам , че питащия е младши и сигурно не е прочел по другите теми. Разхлабваш основата /поставката/ на ръкохватката до степен да можеш да я завъртиш на ръка , та кат се метнеш да се позавърти и да не се счупи.
Абе помага ама не много. Моята беше разхлабена пък ми се ковна в крака Истината е гардове, ама от тия готините дето предпазват ръчките. С тях можеш да си го меткаш мотора как си искаш.
Но съм чувал, че ако се преметнеш през кормило тези гардове ставли опасни, защото межело да ти се заклещят ръцете там и да стане лошо.
Незнам до колку е вярно, но и да е аз ще си сложа
..Но съм чувал, че ако се преметнеш през кормило тези гардове ставли опасни, защото межело да ти се заклещят ръцете там и да стане лошо..
А, колега, мноооого позната картина ако говориш за твърдите пластмасови Mud Guards. Така ми хвана ръката, че 7 месеца в гипсове и операции изкарах. След това се усетих и ги поорезах отгоре до толкова, че да имам възможност да си извадя ръката.
Сложи си т.н. barkbusters http://www.barkbusters.net/
Хем ще си пазиш ръчките, хем ръцете (което мисля, че е по-важно). Защото има и такъв момент, като удариш дръвце и ръчката ти смазва пръстите, а това боли много.
Малко съвети , които ще ти спестят доста главоболия:
-когато караш винаги трябва да имаш добър захват на кормилото,но в същото време ти се налага да стискаш съединителя и спирачката.Как да стане? Най-добре е да се скъси ръчката(дължината И трябва да е такава , че края И да се пада в цепката между средния и безименния пръст на ръката-иначе ще ти защипва пръстите).Така с малкия и безименния пръсти стискаш кормилото, а с показалеца и средния стискаш ръчката(в началото е малко трудно , но се свиква-проблема е най-вече със съединителя).Когато е по-къса ръчката , дори и да паднеш тя не опира в земята(в повечето случаи) и много по-трудно се чупи.
-конзолата която държи ръчката към кормилото трябва да е леко хлабава(Жоро Нешев вече го е написал).Така като паднеш ръчката се извърта и по трудно се чупи.
-гардовете с алуминиева шина помагат много(пазят не само ръчките , но също така кормилото от изкривяване и ръцете от клони).Лошото е , че при по-тежки падания гарда се извърта и дръжката се удря в земята-и съответно се чупи.
Мен ако питаш най-добре е да си купиш шарнирна ръчка и да я скъсиш.Проблема е че шарнирните са скъпи(в ибей бяха около 110$ едната,заедно с конзолата).Аз лично си взех тайванска (70лв заедно с конзолата-изглежда доста добре),но още не съм я тествал. За гардовете-мислех да пусна специална тема още преди време , но ме домързя.Много мои приятели отказват да карат със затворени гардове(предпочитат лопатките),защото твърдят че ако изпуснеш кормилото ръката ти влиза между гарда и кормилото и се чупи жестоко.От постовете не можах точно да разбера вашето мнение-някой имал ли е такъв случай и верни ли са тия твърдения.Ако "да" какви гардове препоръчвате(за момента карам с гардове с алуминиева шина-дали да не ги сменя с лопатки)?
Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!
"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
Джон Кенеди
Моя мотор си дойде със такива ръчки,но пак си оставям хлабави конзолите.А за затворените предпазители и аз съм чувал че чупят ръце но не си спомням от кой,а може и да съм го чел и някъде във форума.
В ютубето съм гледал няколко клипчета със счупени ръце от подобни гардове, както с мотори така и с АТВ-та, но всички падания бяха при презимяването на скокове, и то големи.
Искам да пусна малко светлинка относно гардовете, защото съм бил и от тъмната им страна. Снимката не е много ясна, но искам да покажа как този гард ми счупи китката. Аз не мога да си представя как някой изпуска кормилото и си чупи ръката. Единственият начин за да си счупиш ръката е да прелетиш над кормилото (както стана и при мене). Аз не можах да разбера дълго как съм си я счупил, но веднъж се изръсих на whoops и държежки още мотора, влачежки се на земята той мина над мене и ми захвана китката. След това аз изрязах гардовете следвайки долната синя линия и напълно се усигурих, че ръката свободно би ми излязла при повторна такава ситуация.
Каквото и да е аз не бих карал даже и на мотокрос без такива гардове. Бил съм свидетел, мотор подготвен със специални ръчки да падне от стойката и да прекърши ръчката на съединителя. Моторът просто падна на "точното" място. По принцип гардовете са в хоризонтално положение, а ръчките насочени малко надоло. Някои режеха ръчките за да могат да влязат и да не се закачат за гардовете. Аз лично си купих малко по-къси, но ако караш двутактов на ендуро с къси ръчки - това е ужас. Аз си бях сложил преходник (easy clutch system), който ми спестяваше тези неприятности. Много ме е яд че го дадох с мотора си. http://www.barkbusters.net/products/ego.html
Да допълня още нещо, мойте гардове бяха D14 и аз сложих отгоре пластмасовите Maier/UFO, които се продаваха отделно. Лично аз бих си купил; ES4 или ES2
Както виждам има една погрешна психология, че гардовете са опасни. Нека да помисли, ако беше така, то първо нямаше да се продават и второ колко съдебни дела щяха да се заведат срещу тях? Помислете само, колко по-комфортно и смело бихте се промъквали между дърветата, т.е. по-близко сте до идеалната линия. От друга страна дават допълнителна здравина на кормилото.
Последно редактирано от spotbeam; 20-01-09, 18:16.
чух,че имало някакви спирачки кадето като паднеш не се чупи и не се огъва.Става въпрос че както се движи като я натиснеш на вътре тека се движи и на пред /на вънка/ немога да го обясна по точно
Така тук има доста полезни мнения но никои не Ви отговори на въпроса конкретно.
Ето ги въпросните ръчки и в Аунер - Австрия са по 55-60 евро едната, /съединител - спирачка/.
Има и още един пениз и той е при удар ръчката да се завърти по оста на кормилото,
защото така както са направени се огъват перпендикулярно на оста на кормилото.
Ето ги и тях, това черното отвътре на скобите е тефлон и колкото и да ги стягаш,
при удар винаги се извъртат. Имам такива и говоря от опит.
От тук нататък дискусията за гардовете излиза извън рамките на въпросът Ви.
Ако си мислите, че с тези ръчки сте застрахован 100% си е чиста доза заблуда.
Браво на Чинела!
За пореден път извади асото от ръкава.Лошото е , че така на картинка не може да се разбере как точно действа въпросната дръжка,но като я видиш на живо веднага ще ти стане ясно(схемата на Гоблин е доста по-добра,но за съжаление не се отнася за дръжката,а за гард тип лопатка).
Тоя номер с тефлоновите подложки ми се струва малко изилишен-същия ефект се получава с обикновена конзола ако я оставиш леко хлабава( не чак да се върти свободно около кормилото,а да има известно усилие).Самата конзола няма как да се саморазхлаби допълнително, защото алуминия(конзолата) прави нещо като хим.реакция с желязото( болтчетата) и спича.Така се получава нещо като защита против саморазвиване.
Последно редактирано от ЕМО; 20-01-09, 20:23.
Причина: допълване
Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!
"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
Джон Кенеди
Коментар