Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се изправя алуминиево кормило ??

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как се изправя алуминиево кормило ??

Както беше спомената в една друга тема, в петък по време на прехода Харманли-Морето имах инцидентно влизане в дълбок коловоз и бране на цветя. От цялата работа най много пострада кормилото на КХ-а и сега се налагат спешни мерки по изправянето му. Деформацията е доста сериозна и се чудя как да го изправя без да има опасност да се счупи след това
    Дали да го върнем на студено или с нагряване в усукания участък?
    Айде помагайте, да спестя някой лев
    2010 CRF 250 R

Димитре, моето предложение е свързано с разход на някой лев и като знам условието, няма да го споменавам.
    Аз навремето си го изправях с дълга тръба, но никога не се получаваше на 100%.
    Ендурото и сексът не са шега работа !
    -------------
    Животът се измерва с броят на издишванията !

http://sixdayscrazyjob.com
    http://crazy-job.com

Коментар

и аз така знам Митак. с добро рамо можеш да го кривнеш дори и на другата страна или пък опитай на някаква преса, но реално незнам колко е криво и дали няма да се спука после при връщането, недай си боже да вземе да здаде багажа когато караш и поемаш някой голям удар от предницата, де при скок де при някое препядствие. удара който се поема от кормилото хич не е малък, представи си ръцете ти какви усилия издържат. на мотокрос съм виждал да се чупи кормило след скок !!!, не от падане !!! и то от тези дебелите ProTaper, които уж се водят за най-добри от Easton сплавите.
      Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Изкривено кормило

Питаите Бучаков какво стана в Турция с изправено кормило.
        Изправя се с ново.Жоро е прав.С дълга тръба може да се поизправи малко.С нагряване става ,но после се пука.
        LZ1HAH
        0888705588

Коментар

Хе-хе, аз ще се намеся като пълен дилетант, но това ми напомня за една случка от предо много години. Имах си аз 1 БМХ и си го карах яко, но с времето почна да му се мърда космилото към мен и напред. Та аз си го коригирах и си карах така много време, нищо сериозно викам си, ще го стегна се някога. Добре де ама 1 ден много излезе напред, не за сефте и трябваше да спра за да го наместя отново. Хващам дръпвам, съвсем леко, ами даже лекинко и представете си изненадата ми: кормилото ми остана в ръцете, а колелото тупна на земята! Скъсана заварка разбира се. Късмет, че не стана в движение, точно преди това скачах с него 1 стълби от порядъка на 1и 1/5 - 2 метра височина ...

Та т'ва с колело е неприятно и дори опасно, ама и без да съм карал ендуро или крос, не ми се мисли какво е да излетиш 3-4 метра със скорост голяма и кацаш и ... Тук оставям празно поле, вие знаете по-добре какъф ефект би имало счупването на кормило в тази ситуация.

Та мисълта ми е: Димитре замисли се сериозно дали за някой леф искаш да се претрепеш... Надявам се не те убиждам, но чесно казано стана ми 1 такова притеснено като се замислих...

Всичко най и на добра слука!!!

Коментар

Ако кормилото се е изкривило толкова много, че да иска изправяне сменяй го, защото в Пирогов студно се спестяват парички...

Коментар

По идея ако знаеш поне приблизително какъв е дурала може да го отвърнеш, да го изправиш, и после пак да го закалиш и нормализираш. Обаче дуралите са мръсен материал, в тях остават пукнатини. По-добре послушай момчетата, тия няколко лева после ще станат тлъста пачка в аптеката(((

Коментар

Лоша работа
                Забравих да спомена че на кормилото ми това ще е N-то поред изправяне
                Някъде из къщи ми се моташе едно стоманено кормилце, дето не знам къде е произведено. Ще зема да сложа него То се е видяло, че тая дето си я мисля няма да стане

Идеята ми за да пусна тази тема беше да се публикуват мнения на специалисти по металознание придружени с обстойни обяснения за измененията на кристалната решетка и съответно на якостта на алуминия при различни видове обработка и т.н.

Мненията на препатили хора са по-стойностни, така че можете да сте сигурни че ще ви послушам
                2010 CRF 250 R

Коментар

Има читави "Рентал"-и за по 40 евро, Митко
                  Напъни се да хванеш някоя незаконна сеч и си готов!
                  -------------

Коментар

Ами ше са ослушвам като отивам в гората да чуя някоя незаконна резачка Досега обаче все налитам на Митков с RM-а
                    2010 CRF 250 R

Коментар

А бе, к'во стана с туй момче, че ми домъчня за него
                      Да не е бъркал някакви "коктейли" за тъщата и да е всмръкнал
                      -------------

Коментар

Де да знам. Изглежда добре, ама що се взе толко да се навира по деретата
                        Снощи си изми мотора у нас и после хапнахме, пийнахме, разговорихме се. Пък за тъщата със сигурност нищо не е бъркал, освен някой елексир за удължаване на живота и запазване на силите, щото остави децата у тях.
                        Сега има да бачка много щото със здравната каса майтап няма
                        2010 CRF 250 R

Коментар

Леле, ужъстъ! Чак кристалните решетки не пострадват И да е тръба и да е прът, все едно това е сплав а не монокристал, а тя се състои от зърна. В които вече има смисъл за разглеждаш кристални решетки. С времето и/или многократните огъвания между тия зърна се натрупват микропукнатини от умората на материала. И в някой момент се случва внезапно разрушаване - всички пукнатини се обединяват. Процеса протича със скоростта на звука за дадения материал и е непредотвратим. Възможно е да е провокиран (например от удар), а е възможно да е спонтанен (като в описания по-горе случай с велосипеда).
                          Оправията е претопяване и ново формиране, ама не съм сигурен че мога да ти го излея наново така че да ти хареса

Коментар

Имах предвид ако се изправя кормилото с нагряване дали ще се промени строежа на материала. Става въпрос за нагряване с бензинова лампа. Как се отразява на алуминия. Който има опит да сподели.
                            А пък за кристалната решетка Стефане - наистина ужастъ! Ма тва ми устана от металознанието дето го учих в лесото пък там повече наблягаха на желязото, мда. Ко да правя кат ми е малка главата и даже каската ми хлопа
                            2010 CRF 250 R

Коментар

Недей! С бензиновата лампа леко и непринудено ще го стопиш на локвичка! Или даже ще го запалиш. Пламната температура на алуминия е 660 градуса, бензиновата лампа прави 800 и нещо. Освен ако не е пожароустойчива сплав за брони с цирконий, ама едва ли.
                              Термообработките на алуминиевите сплави са в района на 250 - 340 градуса, обаче задължително в печки и с контролиран режим на охлаждането, това е и главния номер на всички термообработки. А локалните нагрявания само влошават работата. То и железните сплави не обичат много това, а алуминиевите направо мрат(((

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X