Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проверка масло ДОМИНАТОР

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проверка масло ДОМИНАТОР

Абе тая работа с проверката на маслото ми е много мъгла.
    Значи в мануала пише мотора да работи на тихи обороти 5 мин, гасиш и чакаш 1 минута. Тогава мериш. Аз по прицип след като съм карал го оставам за 30 сек. да поработи на тихи, гася, чакам малко и меря. Значи ако меря както казват в мануала маслото е на доста по ниско ниво отколкото ако меря по моя мързелив начин. Дали тази разлика не идва от някой проблем?
    Вие как мерите колеги доминатори?
    "If they give you ruled paper, write the other way." Juan Ramon Jimenez

До: Проверка масло ДОМИНАТОР

здравей ,колега.до скоро карах xr 400 на хонда.карам заедно с момче ,което има доминатор.маслото си го мерихме по един и същи начин,тък като моторите по двигател си приличат,доминатора е с по голяма кубатура.тези мотори са със сух картер до колкото съм чел във форума,тоес маслото е във рамката при здрава маслена помпа когато мотора не работи.влез във технически дискусии отиди на хонда xr 400 само за пристрастени и там се разрови и ще намериш достатъчно инфо по твоя въпрос.аз мерех маслото по следния начин -паля мотора ,не го оставям на място да работи ,а го карам известно време като изреждам всички предавки.след това гася мотора и изчаквам около 5минути и меря.ако маслената помпа е здрава ,по щеката ще може да се види маслотото до каде е .моето го държах винаги на максимум

Коментар

Разбирам. Значи като меря маслото по този начин всичко е ОК. Но когато го оставя да работи на място няколко минути на тихи обороти и нивото на маслото е доста по ниско. Примерно по твоя начин като го меря и е над средата, а когато го оставя на ниски обороти да работи няколко минути, маслото едвам закача щеката. Ако по първия начин маслото е под средата, по втория начин щеката даже не опира масло.

Коментар

При доминаторите често се случва да се прецака клапана, който държи маслото в рамката.(От старост,разбирасе)
        Докато карах такава машинка, замервах маслото веднага след път, гася двигателя и резвивам щеката, бърша я и я потапям без да завивам.
        Ако изчакащ 5 мин. известно количество масло ще се стече през незадържащия клапан и нама да ти отчете правилно, според мен.

Коментар

Вярно е отчасти. По-често се случва на въпросния клапан да застане боклуче /най-често прекаляването със силикон по гарнитурите води до там , че силикончета плуват в маслото/.
          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Моя клапан е ОК, защото дори след като е стоял 2-3 дена маслото си е на същото ниво. Въпроса е защо има разлика в новото на маслото при двата случая. 1 - когато меря след като мотора е каран т.е. двигатела е работил на 3000 оборота и 2 - когато меря след като оставя мотора да работи на тихи обороти.

Коментар

Толкова години карам XR и тъй и не можах да го намеря тоз клапан,нека някой ми го покаже,тоя непослушен клапан дето не държи маслото,жив ще го изям..
              Стефан Дянков

Коментар

Първоначално публикуван от raico
                Мисля че когато двигателя работи на по-високи обороти коляновият вал разплисква по-яко маслото и го принуждава да се качва горе.
                Първо клапан,сега пък това,какви ли чудеса още ще се изпишат.

Коментар

Колега явно си на ясно с тази материя. Я по-добре ни светни с твоята теза та да не си говорим за чудеса и ще сме ти благодарни.

Коментар

Не ви се чете!
                    А само пишете!

Изписано е много по въпроса. Четете и темите за XR, двигателите са на един принцип.

Няма клапан. Помпата играе ролята на клапан, с времето се износва и започва да пропуска маслото на долу.
                    diskusa(Стефан) е писал много по въпроса и много в час с тези двигатели, а и не само. Дори е намерил лек на проблема с изпускане на маслото.
                    Търсете неговите мнения и четете, ще са ви изключително полезни.

Коляновият вал не плиска масло. Това са двигатели със сух картер.
                    Помпата е двудействена. Едната част взима от рамката и впръсква масло на двигателя и скоростите. Втората част качва маслото от картера в рамката.

Коментар

Добре, но какво се случва при мен;
                      Дори и седмици да стои без да се пали нивото не мърда.
                      Ако запаля и мотора работи на тихи, нивото спада.
                      А като го подкарам с над 3500 оборота, нивото се качва. (като на колегата сатур)
                      Та въпроса е къде отива маслото,когато спада и после пак се качва ако не в картера, който май не е съвсем сух.

ПП Като казвам колянов вал имам предвид всичко което се върти заедно с него; касета на съединител ротор на динамо зъбчатка с верига валове...които увличат маслото.

И още нещо конструкторите от хонда точно заради тази разлика са измислили този не традиционен начин за точно мерене на нивото на маслото.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X