здравекте на всички! понеже все още карам моторетката имам въпрос: трабва да сменя масло на двигателя след 500 километра. но малко след това идва зазимяването. да сменя и да оставя новото за през зимата, или да не сменям сега нищо? чел съм различни мнения ,технически статии и публикации по въпроса, но практиката е един друг добър учител...благодаря предварително за споделеното!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Въпрос за смяна на масло и зазимяване
Свий
X
-
От: Въпрос за смяна на масло и зазимяване
Аз пък бих сменил маслото. Няма никаква причина цяла зима да киснат железата в окислено масло. Самото масло пък няма да остарее много за 3-4 месеца престой на студено и на пролет му трябва само една проверка на нивото.
Коментар
-
На железата няма да им се случи нищо лошо ако киснат в каквото и да било масло.
Зависи колко често сменя на сезон всъщност, тоест колко кара.
При мен няма значение понеже пробега на маслото го "харча" за 2, макс 3 месеца.
Ако се кара малко обаче май е по-добре е маслото да си стои в шишето отколкото в картера тези 3-4 месеца в гаража.
Въпрос на оптимизация спрямо условията.Враг усраине
Коментар
-
Освен масло се сменя и филтър , затова е най-добре зимата да остане с това масло , и всичко да се смени преди началото на сезона.В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода
Коментар
-
Не е задължително винаги.
Повечето производители препоръчват смяна на филтър през 2 смени на масло.
Което е съвсем адекватно ако се спазват предисанията за 6к км.
Това е нелепо малко за един филтър.
Та в случая решението зависи донякъде и от това.
Абе както казах не бих се вкарвал в чак такива размисли.
Може би защото го правя често и отдавна съм спрял да му отдавам значение.Враг усраине
Коментар
-
е благодаря,колеги! оставам на варианта да сменя сега /естествено с филтър/, че зимата може и да има някакво каране-като гледам какво е времето навън?....а и съм пропуснал да спомена, че имам гуми "таралежки" в мазето
Коментар
-
Не барай мотора . Никакво зазимяване - за 1 месец не си струва . 500 км са си 500 км . И 700 да станат - не го бърка дегрито . Резби не останаха на тези мотори от смяна ненужна .... Преждевременната смяна на маслото е също толкова вредна както преждевременната еякулация .
Коментар
-
А на колко км. се сменя маслото? Аз на моя го сменям веднъж годишно понеже не минавам необходимите километри.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
Първоначално публикуван от pe6o74 Преглед на мнениеНе барай мотора . Никакво зазимяване - за 1 месец не си струва . 500 км са си 500 км . И 700 да станат - не го бърка дегрито . Резби не останаха на тези мотори от смяна ненужна .... Преждевременната смяна на маслото е също толкова вредна както преждевременната еякулация ....иначе това е от мен за питащия http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=365
KX 450F 2008 HONDA CR-V 2000г 147к.с.
Коментар
-
Обикновено в повечето мануали пише 6000км.
Поне в моите 2 пише това и гледам да го спазвам.
Естествено не си слагам присърце +/- 1000км - това да не е хронометър!
Не си спомням какъв период като време препоръчваха производителите - 6 или 12 месеца.
За филтъра също го пише черно на бяло - на всяка втора смяна на маслото.
В никой мануал обаче няма препоръки дали на есен или на пролет трябва да се смени.Враг усраине
Коментар
-
Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнениеОбикновено в повечето мануали пише 6000км.
Поне в моите 2 пише това и гледам да го спазвам.
Естествено не си слагам присърце +/- 1000км - това да не е хронометър!
Не си спомням какъв период като време препоръчваха производителите - 6 или 12 месеца.
За филтъра също го пише черно на бяло - на всяка втора смяна на маслото.
В никой мануал обаче няма препоръки дали на есен или на пролет трябва да се смени.KX 450F 2008 HONDA CR-V 2000г 147к.с.
Коментар
-
Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнениеА на колко км. се сменя маслото? Аз на моя го сменям веднъж годишно понеже не минавам необходимите километри.KX 450F 2008 HONDA CR-V 2000г 147к.с.
Коментар
-
Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнениеОсвен масло се сменя и филтър , затова е най-добре зимата да остане с това масло , и всичко да се смени преди началото на сезона.KX 450F 2008 HONDA CR-V 2000г 147к.с.
Коментар
-
В дебелите не знам но в мануала на всеки мотор го пише, да.
Във всеки един мануал.
Аз понеже не стигам до лимита "време" не съм обръщал внимание конкретно на него.
Не е нужно такова мислене и разсъждения по такава банална процедура.
Престараването над това, което производителя е казал, че трябва да се прави...
Най-често си е емало бабата на старанието.Враг усраине
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар