Здравейте колеги. Карам Aprilia Pegaso 650 с двигател Rotax произведена 1992 година. В темата ще споделя доста полезна информация за хората на които им се налага да сменят въпросния датчик за водата. Понеже не ми включваше перката на радиатора се наложи да сменя въпросния датчик. От тук се започна едно търсене по магазините на нов датчик, на оригиналния датчик нямаше номер, а пишеше само, че е произведен в Италия и че включва на 90 градуса, охлажда до 80 градуса и спира перката и така цикъла се повтаря, като достигне пак 90 градуса съответно. Където и да ходих, където и да питах нямаше такъв датчик. Казах ми, че само в Априля го имало и струвал към 100 лева, но мен тази цена не ме устройваше. Та вариантите бяха да дам 100 лева за нов, да си търся втора употреба, да купя датчик от кола и с него да ходя при стругар да ми остърже месингова втулка по резбата на новия датчик с преходник към резбата на радиатора или да намеря такъв от кола, който да ми пасне на резбата на радиатора и да си реша проблема. Започнах да обикалям по магазините за авточасти с надеждата да намеря датчик, който да ми пасне на резбата в радиатора и да отговаря на градусите, на които включва перката. Обикалях без успех магазин след магазин. Питах къде ли не, при всички големи вносители ходих с частта и все ми казваха, че нямало кола с такъв датчик, като моя от мотора. Вече бях изгубил надежда, че ще намеря датчик, който да ми свърши работа без да се занимавам със стругари и тогава попаднах на един магазин на улица Козлодуй, MPI Ltd. се казва магазина (на визитката им така пише, намира се точно 2 или 3 магазина посока централна автогара-сточна гара преди мотомагазина на трамвайната спирка) телефоните им са: 02/8335084, 0878621933 или 0878878621495. Влязох в магазина и им обясних проблема си, тогава едното момче извади хартиен каталог, взе един шублер, измери резбата на стария ми датчик и каза, че била 14х1,5 мм. и започна да търси в каталога, накрая намери датчик, който ще ми пасне на резбата, струваше 23 лева и включваше на 87 градуса перката и изключваше на 82 градуса, веднага го поръчах. Датчика беше от Volvo 340 - 1.4 с номер по техния каталог 3286641-0
Монтирах го и си реших проблема. Понеже доста търсих в Интернет и не намерих информация по моя проблем, затова реших да споделя опита си с вас, за да може ако някой му се наложи в бъдеще да предприема такъв ремонт да не се лута и чуди, като мен какво да прави. Забравих да спомена само, водата от радиатора за да се източи се сваля отдолу предпазната пластмаса под двигателя и има една пробка, която се отвива там където влизат маркучите показано на снимка 1. Сменя се датчика, налива се антифриза с водата отгоре в самия преливник и има едно болче на самия радиатор отгоре от лявата страна се пада, трябва да се отвие, служи за обезвъздушаване, показано е на снимка 2. Един сипва водата през преливника, а друг гледа кога ще избие през пробката на радиатора, избие ли завива болчето, значи е обезвъздушено и се долива вода до максимума на показаната реска на преливника. Пали се вдигателя да поработи няколко минути и се подава газ, дръпне ли още вода се долива пак до реската и това е. Надявам се да бях полезен. Доста разглобяване е за да се извършат въпросните операции, но не е сложно ако си поне малко в час с тия неща ще се справиш, а и на мен ми носи удоволствие сам да си ремонтирам мотора.
Снимка 1:

Снимка 2:
Монтирах го и си реших проблема. Понеже доста търсих в Интернет и не намерих информация по моя проблем, затова реших да споделя опита си с вас, за да може ако някой му се наложи в бъдеще да предприема такъв ремонт да не се лута и чуди, като мен какво да прави. Забравих да спомена само, водата от радиатора за да се източи се сваля отдолу предпазната пластмаса под двигателя и има една пробка, която се отвива там където влизат маркучите показано на снимка 1. Сменя се датчика, налива се антифриза с водата отгоре в самия преливник и има едно болче на самия радиатор отгоре от лявата страна се пада, трябва да се отвие, служи за обезвъздушаване, показано е на снимка 2. Един сипва водата през преливника, а друг гледа кога ще избие през пробката на радиатора, избие ли завива болчето, значи е обезвъздушено и се долива вода до максимума на показаната реска на преливника. Пали се вдигателя да поработи няколко минути и се подава газ, дръпне ли още вода се долива пак до реската и това е. Надявам се да бях полезен. Доста разглобяване е за да се извършат въпросните операции, но не е сложно ако си поне малко в час с тия неща ще се справиш, а и на мен ми носи удоволствие сам да си ремонтирам мотора.
Снимка 1:

Снимка 2:

Коментар