Мотора е КТМ 520 SХ 2001 година, проблема е, че сълзи масло от една малка дупчица в долната част на водната помпа. Казаха ми, че има вероятност да е от гарнитурата на главата? Възможно ли е ?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
KTM 520 SX теч на масло от водната помпа ?
Свий
X
-
От: KTM 520 SX теч на масло от водната помпа ?
От гарнитурата не е. Най-ще е от семерингчето, което държи маслото на двигателя и имаш още едно, което пък държи антифриза да не тече. Това външното което уплътнява антифриза, се сменя на място само като махнеш капачето на помпата, а за другото което ти прави проблем, си е бая разглобяване. Мисля, че се махаше капака на главата, който пък опира горе в рамата и на място не излиза. Май трябва да се сваля двигателя, да се охлаби веригата, да се почисти силикона от капака .... ,а има и две О-пръстенчета за смяна като се разбута помпата. По спомен, О-пръстените и семерите ги имаше по обикновените магазини за лагери и семери, и размера им е 25/12/1.78, а на семеринките е 10/18/4 и са по 2-3 лева.Силата е нищо без контрол.
-
На 2001 и външната семеринга не може да се свали по лесния начин. Има една джаджа "seal retainer" и така е направена , че двата семеринга се свалят ако и тая джаджа е свалена (демек е извадена от разпр.вал).
Това го оправят 2002 и външния семеринг се сваля лесно (разглобява се само капака на водната помпа и пропелера).
Иначе за вътрешния семеринг се разглобява капака на главата. Трябва да се извади и разп.вал. Става и без да разкопчаваш веригата, като само развиеш зъбчатката от вала. Семерингите и от КТМ са на цените от магазините за лагери. Не се сещам и аз, дали капака на главата излиза без да е свален двигателя (мисля, че сме го сваляли само него), така или иначе двигателя ти е на 3 болта - извади го и си работи на спокойствие на масата. Между главата и капака си е течна гарнитура.Kawasaki 125KX 1991 -> KTM 520 EXC 2001 -> КТМ 525 SX + SM 2005 -> KTM 200 EXC 2007
Коментар
-
Абе то всичко е възможно на 10 годишен кросов мотор. По скоро си му е дошло времето. Провери си отдушника, от ляво на двигателя, отпред един маркуч който отива в карба. Като цяло е със сравнително голямо сечение и силно се съмнявам да е запушен (а и да е не знам дали би имало този ефект). Възможно е също да почне да хвърля масла от нетипични места ако си прекалил с количеството. По спомен го дават 1,200-1250мл. Твоя трябва да е със щека. Аз моето 520 ЕХС 2001 го карах с около 1500 мл (водех се по мерителното стъкло, не по щеката) и за 10 000км не е имало проблеми. Най-вероятно просто е заминал семеринга, относително рядко се случва да се получи и шийка на вала, където е работил семера. Разглобявай и ще стане ясно.Kawasaki 125KX 1991 -> KTM 520 EXC 2001 -> КТМ 525 SX + SM 2005 -> KTM 200 EXC 2007
Коментар
-
Капака се сваля без да се сваля двигателя. Свалят се резервоара, радиаторите, развива се капака на водната помпа и после капака на клапаните. Капака излиза от ляво ако се ориентираш по посока на движение на мотора. За да се изкара семеринга се вади разпределителният вал. Ако семеринга е изкопал канал във вала и да сложиш нов ще пусне бързо. Един стругар може да ти направи втулка която се набива и залепя и тогава сглобяваш. Имаш достатъчно място да изкараш капака, рамката ти е високо и не пречат разни "джаджи" като при ЕХС. Ако имаш въпроси питай. Преди седмица правих на двама колеги същата операция.Който оцелее ще закусва!
Коментар
-
Благодаря за инфото ще го проверя и ше пиша отново, даже днес забелязах, че до сега беше само масло а сега и антифриз.Някой може ли да ми прати Manual моят е 450 sx.
vichokz@abv.bg Благодаря!
Коментар
-
http://ktmdirtquestions.com/ktm_owners_manuals/ изтегли си от тук. Има за КТМ от 2000 насам за всички.Който оцелее ще закусва!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар