Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Борщанга - цилиндрова глава за KLX

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Борщанга - цилиндрова глава за KLX

Кратък увод - случайно се натресох на въпросната машина, но я взех с проблем (явно масов) в главата - повлякъл разпределителен вал. Намерих друга глава, но без затварящата пета. После намерих и въпросната пета, та сега имам глава, пета и валове от три различни двигателя. Съответно при стягане валовете блокират напълно. И както се досещате - напасването се очертава кошмар. Идеята ми е да търся майстор с борщанга и да ми извърти леглата по размерите на вала. Някой да може да каже нещо по въпроса?
    Honda XR600
    Kawasaki KLX650
    Honda XL600V Transalp
    +359 888 6З5 9З4

От: Борщанга - цилиндрова глава за KLX

Сблъсквал съм се с този проблем,взимаш камък от гедоре една идея по малък размер от вала залепяш на него водна шкурка първо по едър размер после за доискусоряване по малък слагаш камъка на удалжение и въртиш с ръце докато не се изглади без следи от деруги, слагаш вала и капака и ако пак затяга продалжаваш операцията докато не почне да се движи свободно,даже трябва да има лек луфт, после доизглаждаш с по финната шкурка и затваряш главата.
    0 8 76 36 8 542

Коментар

Добре звучи, но има три шийки - как ще станат в една равнина ако ги шлайфаш една по една? Иначе диаметъра може би ще ги докарам...
      Honda XR600
      Kawasaki KLX650
      Honda XL600V Transalp
      +359 888 6З5 9З4

Коментар

Този сервиз може би ,ще ти свърши работа. http://www.head-service.com/

Коментар

Първоначално публикуван от dmihailov Преглед на мнение
          Добре звучи, но има три шийки - как ще станат в една равнина ако ги шлайфаш една по една? Иначе диаметъра може би ще ги докарам...
          Шлаифай ги определен брой завартания на камъка от гедорето.определено няма да стане на 100% еднакво , при мен вече на 3к километра каране на тежък крос в гората няма проблем нито някакъв паразитен шум от главата .
          0 8 76 36 8 542

Коментар

Така, намерих специализиран сервиз за ремонти на глави. Виждат ми се свестни момчета, техниката им също е на ниво. Главата вече е при тях за мерене и напасване, ще я въртят на борщанга, но ще имам резултат евентуално след празниците. Ако се преборят с моя случай успешно - ще им дам тук координатите (дано не се приеме като реклама). Благодаря на колегите за идеите!

to be continued...
            Honda XR600
            Kawasaki KLX650
            Honda XL600V Transalp
            +359 888 6З5 9З4

Коментар

Я да ъп-на малко с информация: понеже предполагам (всъщност вече знам), че проблема с главата е масов при този модел, какво решение до момента не е удачно. Намерих глава, на която трябваше да се шлайфат тунелите на разпределителните валове, за да не затягат. На борщанга не успяха да я сложат, предложиха на риск (мой естествено) да опитат на борверг. Ефекта беше отрицателен - прескочиха размера и валовете се разтропаха. Другия проблем, който възниква след подобна интервенция е, че отворите на главата, през които влиза режещата част към тунелите стават малко по-големи и гарнитурата на капака вече не може да ги затвори плътно. И последно - валовете слизат твърде ниско, гърбиците им не лягат както трябва върху пуловете, да не кажа, че направо могат и да контактуват не отгоре върху пуловете, а отстрани - в полата. Толкова за вариантите с борщанга и борверг. Минаваме на план Б - като го измисля ще продължа темата ... Междувременно ако на някого му изпадне такава глава - мога да го спася от нея.
              Honda XR600
              Kawasaki KLX650
              Honda XL600V Transalp
              +359 888 6З5 9З4

Коментар

Я да ъп-на малко с информация: понеже предполагам (всъщност вече знам), че проблема с главата е масов при този модел, какво решение до момента не е удачно. Намерих глава, на която трябваше да се шлайфат тунелите на разпределителните валове, за да не затягат. На борщанга не успяха да я сложат, предложиха на риск (мой естествено) да опитат на борверг. Ефекта беше отрицателен - прескочиха размера и валовете се разтропаха. Другия проблем, който възниква след подобна интервенция е, че отворите на главата, през които влиза режещата част към тунелите стават малко по-големи и гарнитурата на капака вече не може да ги затвори плътно. И последно - валовете слизат твърде ниско, гърбиците им не лягат както трябва върху пуловете, да не кажа, че направо могат и да контактуват не отгоре върху пуловете, а отстрани - в полата. Толкова за вариантите с борщанга и борверг. Минаваме на план Б - като го измисля ще продължа темата ... Междувременно ако на някого му изпадне такава глава - мога да го спася от нея.
                Знаех че така ще стане да я предобрят,трябваше да ми я донесеш заедно с мотора и за 2 часа да я оправиме.
                0 8 76 36 8 542

Коментар

В Габрово има майстор за който си залагам главата че щеше да ти реши проблема но предполагам че вече сте се изакали!!!

Коментар

@metalgiar този вариант не е невъзможен - имам общо 3 глави, но ми се ще да открия топлата вода поне с едната. Жоро Нешев ми потвърди една идея, която обмислям и аз, но нека да я пробвам първо. Запазвам си правото да те навестя с едната ако не се получи.

@p.djartov ех, само ако беше в София.... за съжаление разстоянието си е пречка. Но като краен вариант и това става. А за акането - "човек каквото си направи сам, цяло село не може да му го направи", обаче гъдела да се справиш сам с проблем къде отива?

План Б ще бъде качването на лагери, които всъщност вече са готови. Проекта се очертава интересен. Търси се райбер 26мм. и ако някой може да помогне с такъв за няколко дни - ще съм много благодарен. Има ги в магазина, но са 70 лева, а само за един несигурен резултат не знам дали си струва.
                    Honda XR600
                    Kawasaki KLX650
                    Honda XL600V Transalp
                    +359 888 6З5 9З4

Коментар

Има един много туткав несигурен и трудоемък вариант. Не се сетих вчера. Взимаш едно индиго и си изрязваш лентички. Подлагаш между вала и леглото, затваряш капака и го плесваш с гумения чук. Индигото ще ти отбележи местата за търкане. Грабваш шабър и отнемаш по малко. И така 160 пъти докато вала тръгне без да запъва. Успех.

ПП. Това само ако не е вкопан вала надолу. Ако се е вкопал търси вариант с инсталиране на плъзгащи лагери. Пасването им накрая пак става с индигото .
                      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                        Има един много туткав несигурен и трудоемък вариант. Не се сетих вчера. Взимаш едно индиго и си изрязваш лентички. Подлагаш между вала и леглото, затваряш капака и го плесваш с гумения чук. Индигото ще ти отбележи местата за търкане. Грабваш шабър и отнемаш по малко. И така 160 пъти докато вала тръгне без да запъва. Успех.

ПП. Това само ако не е вкопан вала надолу. Ако се е вкопал търси вариант с инсталиране на плъзгащи лагери. Пасването им накрая пак става с индигото .
                        Точно този метод аз прилагах при мене и вала заспа, малко е разправия понеже се качва пробва и сваля няколко пъти.
                        0 8 76 36 8 542

Коментар

Имам за съжаление раздвижен райбер до 25мм. Имам и над 30..мм. На битака има една сергия, райберите не са толкова скъпи. Този над 30мм, също раздвижен съм го купувал оттам. Интересно ми е решението с лагери, обикновено конструкция предвидена за плъзгащи лагери не позволява кой знае колко. Примерно за ХТ, при което разпр.вал лагерува също на три места, съм го мислел, ако се случи нещо подобно, да премина на плъзгащи-бронзови втулки. Всъщност втулки ще бъдат само в двата края, по средата трябва да е черупков, пак изработен от бронз. Всички осигурени против превъртане и аксиално изместване. Но това е засега само някакъв вид подсигуряване като идея...
                          Ако може и снимков материал на борбата с главата

При подобно шаброване не е зле да видите налягането на маслото все пак колко е..бих се подсигурил с подобна информация. Поне на ХТ-то или ТТ на колегата лесно се мери с обикновена пластмасова прозрачна тръбичка около поне 2метра дължина, свързана към болт със щуцер, поставен на мястото на болчето за обезвъздушаване на маслото във "филтърната" кутия на двг. Тръбата е вертикално поставена, височината на стълба масло при празен ход не по малко от 1,5м.
                          Gnome Rhone AX2 800 1938
                          Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                          Husqvarna Te 510 1989
                          Argvmentvm ad novitatem

Коментар

Първоначално публикуван от gnomerhone Преглед на мнение
                            Ако може и снимков материал на борбата с главата
                            Слушам и изпълнявам
                            Намерих въпросния райбер - 26мм. Снощи в 22.00 започна неравната битка с главата.
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:120520123833.jpg
Прегледи:1
Размер:109.6 КБ
ID:5374166
                            Първата процедура е отваряне на външната стена на главата, за да влезе райбера. Стандартно е малко под 23мм. Първо се минава с малки размери, като постепенно се вдигат, докато не влезе 26мм. райбер. Това е важно, защото иначе ще се получи разлика в съосието. Всички операции се правят на ръка, бавно и внимателно, като периодично се проверяват размерите за да не се получи подминаване на точните. Играта е голяма, но нали гоним качество...

Име:120520123835.jpg
Размер:116.0 КБ
ID:5374167
                            След като входа на райбера е готов, следва първото разширяване на шийките на главата и затварящата пета. С калибрирана 25мм. тръба и шкурка 300 се разширяват, за да може да тръгне райбера после. Използвахме дълга тръба, за да може да се отнема едновременно от всички легла. Ако се пробва директно с райбера няма да стане, защото ножовете захапват много ръбовете и превъртането е невъзможно.

Име:120520123841.jpg
Размер:112.9 КБ
ID:5374168
                            След като стане възможно вкарването на райбера, първоначално петата отгоре не я стегнахме с болтовете, а я притискахме на ръка. Така се отнема много малко материал, но пък има повече контрол как точно тръгва да сваля райбера. В случая всичко стана като по учебник.

Име:120520123846.jpg
Размер:94.3 КБ
ID:5374169
                            След като се уверихме, че поема равномерно навсякъде, започнахме да го притягаме с болтовете.

Име:130520123852.jpg
Размер:104.4 КБ
ID:5374170
                            Въртим докато олекне, притягаме леко всички болтове, малко смазка и пак въртене. И така - до припадък, като периодично всичко се сваля за контролно мерене.

Име:130520123854.jpg
Размер:120.0 КБ
ID:5374171
                            Някъде към 03.00 през нощта вече гледаме уморено...
                            Час по-късно главата изглеждаше ето така:

Име:120520123837.jpg
Размер:69.4 КБ
ID:5374172
                            Първо пробно поставяне на лагерите:

Име:130520123850.jpg
Размер:61.5 КБ
ID:5374173
                            Резултат - получава се идеално...
                            И с лесното - до тук. Тъй като леглата на главата са с доста намалена широчина (заради пуловете на клапаните), а на затварящата пета са по-широки, ефекта беше, че стигнахме размера на долните легла по-бързо от горните. От петата трябва да се отнеме още над 1мм. за да дойде на размера, но не може да се върти в сглобено състояние, защото ще влезе райбера още надолу в главата и тогава всичко приключва.
                            Малко преди 05.00 сутринта се предадохме.
                            Приемат се идеи как да се дообработи само петата. За сега идеята ми е да се вкара райбера в лагери и с "U"-образни шпилки да се пристяга към петата. Така ще се обработва само тя. Мисля, че няма да има проблем с асиметрия, защото леглата са достатъчно оформени за да мръдне райбера встрани. Когато го доизмислим и довършим ще пусна още инфо.
                            За лагерите - ще ги осигуряваме със специално лепило на Локтайт точно за лагери. Имат такова - проверено.
                            Идеята на Нешев за напасването с индигото е супер, но за щастие лагерите се случиха като калибровани точно за този вал и май няма да се налага никаква интервенция с вътрешния диаметър. Е, хубаво е понякога човек да извади и малко късмет, нали?

To be continue...
                            Honda XR600
                            Kawasaki KLX650
                            Honda XL600V Transalp
                            +359 888 6З5 9З4

Коментар

Re: От: Борщанга - цилиндрова глава за KLX

Приемат се идеи как да се дообработи само петата. За сега идеята ми е да се вкара райбера в лагери и с "U"-образни шпилки да се пристяга към петата. Така ще се обработва само тя. Мисля, че няма да има проблем с асиметрия, защото леглата са достатъчно оформени за да мръдне райбера встрани. Когато го доизмислим и довършим ще пусна още инфо.
                              Петите, две по две, стегнати с болтове и гайки. Не е изпитано, просто идея.
                              Малко късничко видях че петите са в общ блок. Горното няма как да стане.
                              A Lone Rider

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X