Обява

Свий
Няма добавени обяви.

MZ ES 175/1

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• MZ ES 175/1

Такаааа.
    След малко повече от една година забавяне и аз започнах реставрацията на моето MZ ES 175/1.
    Но какво е една година в повече почивка за 43 годишна машина.

Като за начало извадихме реликвата от мазата...

...взе си сбогом с плъховете...

...и я натоварихме в буса.(а казвах на Стельо да снима, а не да зяпа комшийките).
    На калника все още се мъдри табелката с модела

А задната гума изглежда оригиналната и е видно, че не е била вкусна за мишоците

Странното е, че двигателя(или поне цилиндъра и главата) е от следващия модел MZ ES 175/2.

Но това не им попречи да се озоват на земята след половин час.

Свалих буталото и го сложих в цилиндъра - не са износени, измерих ги на...око. Следващия път ще се запася с измервателни инструменти, сервизни данни и по-сериозен фотограф. Търси се и преводачка от немски за сервизаната литература с данни 90-60-90, 175-180см, 45-50 кг., работа с компютър и...походно легло(гаража е пълен с моторетки)
    Ще са ми нужни и някои части, за които се надявам да намеря помагачи тук, във форума(който не е за ретро мотори)

Като за последно за днес да напомня на Стельо, че обеща да изшкури резервоара, а Вахко - спиците.
    Следете темата, обещавам да има развитие...още тази година.

До: Проект MZ ES 250

Не само спиците ами и джантите ще лъсна малко.С финна шкурка супер става (мойте така си играх малко с тях, не че не станаха на г** след 30мин каране де). Хубавец ще го направим.Вече ти казах, че адски много ти завиждам (благородно) че има с какво да се занимаваш.Много ми се иска да изнамеря и аз нещо подобно да се занимавам с него.
    Иван Маринов
    Suzuki RMX 250 '92 - sold / Yamaha XTZ 750 Super Tenere '91 - sold / KTM EXC 250 2t '06 - sold
    ЕНДУРО ВАРНА

Коментар

Уупс, извинявам се за малкото снимки , ама почти през цялото време бях с поглед залепен за тоя зверски зелен ретро "пистак" . Много яка машина. За резервоара няма проблем, пък и каквото друго трябва ще помагаме. Стига да има кръгче след края на проекта .
      [FONT=Arial Black][SIZE=4][COLOR=Red]ЕНДУРО ВАРНА[/COLOR][/SIZE][/FONT]

Коментар

Извинявай, приятель, че ти спямя в темата. Когато имаш желание всичко става! Преди да вземя моята Jawa 175 от чичо ми, той ми разправя, че тя била при един негов приятел който я бил оставил в кокошкарник, и когато той я взел, цялата била в птичи изпражнения, с сасипана боя и т.н.. Та когато я взел, двамата ми братовчеди изчистили изпражненията, тоя го боядисал, и започнал да го ремонтира... Но до някъде! Когато аз го взех бях много песимистично настроен, чудех се дали въобще ще тръгне след 17 годишен (може и повече годинки да са били) престой. Много го исках, за това и го купих. Но аз не съм песимист по душа, и за това донякъде бях сигурен, че ще тръгне. Купих частите който му трябваха и за който знаех, че трябват, се оказа, че след малко пипане тук-там ще тръгне. Сега си го карам яко! Трябва му само една хубава центровка и излитам. Не ме е срам да карам такава стара машина. Даже много се радвам, защото всеки ме пита от къде я имам, когато минавам покрай хора всички ме гледат, защото много хора са карали точно такава машина като моята. Едно искам да ти кажа: НИКОГА НЕ СПИРАЙ ДА ПРЕСЛЕДВАШ МЕЧТАТА СИ! Сглоби мотора с много любов, и нека дядо ти лека му пръст, се гордее с теб!

До ivan_j. Ако не се лъжа чичо ми има същият мотор, незнам със сигурност... Виждах го, но той ми каза MZ 175. Има доста части, мотора е здрав, само съединителя трябва да се смени. Лошото е, че не са му плащани данъци от 10, може и повече години...
        Последно редактирано от Di4kata; 23-09-08, 14:37.
        Пази душата си, не гумите!

Коментар

Di4kata случайно чичо ти да си продава мотора?Или да знаеш за някой подобен ретро мотор с документи?
          Иван Маринов
          Suzuki RMX 250 '92 - sold / Yamaha XTZ 750 Super Tenere '91 - sold / KTM EXC 250 2t '06 - sold
          ЕНДУРО ВАРНА

Коментар

Ами немога да ти кажа със сигурност. Ще го продаде, но трябва да говориш лично с него... Мотора има документи, но пак казвам той ми каза, че не са плащани данъци от 10-тина години... Мотора се водел на на другият ми чичо на името. Та другият ми чичо, нямам представа дали ще иска да го продаде. Сигурно ще иска, но не им се разправя да ходят сега да плащат данъци, насам натам... Нямат време. Ще си дойде единият от двамата след някой ден, и ще го питам подробно за всичко. Може и да не купуваш, просто да те осведомя за мотора . Поздрави!

Коментар

Новини по проекта:
              Намерих собственика по талон, без бой се съгласи да го прехвърлим.
              Питах в КАТ, няма да има проблеми за прехвърлянето - в момента е с жълт номер. Тази седмица мисля да се заема с това.
              Чудя се дали да не го направя да пали и да свети, че да не ме спрат от движение още в КАТ. Поне няма да е трудно - слагам някакъв акумулатор, динамото и без това е откачено, сипвам бензин и готово, трябва да запали...уф, забравих че двигателя е на земята, буталото, цилиндъра и главата са в един кашон, статора с чукчето е в другия гараж, а в резервоара има поне половин литър масло против ръждясване.
              Няма значение, утре го мятам, дано до края на седмицата да мина КАТ.

Коментар

А дано, ама надали. Майтапя се! Късмет, и дано да минеш КАТ

Поздрави!

Коментар

Нали знаете че "утре го мятам" се беше проточило с година, та сега едноседмичното забавяне е като ходене до близкия магазин за бира
                  Но реставрацията не е спешен процес, важното е да стане добре.
                  А за един ретро мотор в България да има редовни документи е голяма рядкост.
                  От вчера съм го метнал. Сглобих двигателя, днес направих центровка на запалването и с VaHk0_ качихме двигателя на рамката. Малко бензин в карбуратора, две жици на кръст, акумулатора от колата и...запали от първия зъб. За пръв път от 9 години. Двигателя работи много тихо и без странични шумове.
                  Работата по проекта продължава.
                  Надявам се скоро да се преместя в нов гараж, че този се препълни с моторетки.

Коментар

здравейте и аз се заимах с МЗ-250-1,ма мойто е ново 1961г.
                    ма е малко трагично и се чудя от къде да почна
                    двигателя го разглобихме(брата му е майстора)нее мръднал,като нов е
                    тжа е за сега пък 6те видим нататък

Коментар

а това е машината
                      Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X