Четох някъде,че ако свеща е под ъгъл имало много по добро изгаряне на сместа.Виждал съм Ява 250 Спорт (същата като ЧЗ 250 крос само,че е с 5 скорости,с две свещи и е 7 коня по мощна,манивелата е от дясно и се рита напред) и човека ми каза че втората свещ била за в ниските и много високите обороти.Мисълта ми е дали ако на моя ИЖ на мястото на декомпресора му завия още една свещ,сложа още една бубина,като я свържа успоредно на другата и свържа бубината към втората свещ ще има някаква промяна в положителна посока.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
ИЖ СПОРТ и една идея за 2 свещи
Свий
X
-
До: ИЖ СПОРТ и една идея за 2 свещи
Първоначално публикуван от TrOfi Преглед на мнениеЧетох някъде,че ако свеща е под ъгъл имало много по добро изгаряне на сместа.Виждал съм Ява 250 Спорт (същата като ЧЗ 250 крос само,че е с 5 скорости,с две свещи и е 7 коня по мощна,манивелата е от дясно и се рита напред) и човека ми каза че втората свещ била за в ниските и много високите обороти.Мисълта ми е дали ако на моя ИЖ на мястото на декомпресора му завия още една свещ,сложа още една бубина,като я свържа успоредно на другата и свържа бубината към втората свещ ще има някаква промяна в положителна посока.0888 074 049
-
До: ИЖ СПОРТ и една идея за 2 свещи
[quote=TrOfi;419187] ,като я свържа успоредно на другата .Човека е казал как бе.[LEFT]JEEP CHEROKEE 2.1 TD
[/LEFT]
[LEFT] HONDA MTX 200R Хубавата жена и хубавата кола трябва да могат да си въртят гъза.[/LEFT]
Коментар
-
От: ИЖ СПОРТ и една идея за 2 свещи
Здравейте сори,че ъпвам стара тема но наистина ми е интересно дали може да се направи ''twin spark''ИЖ-ето и какъв е смисала на 2 свещи на цилиндар по принцип.Сигорно е да купуваш повече свещи и кабели
Hyundai Galloper exceed 2.5 TDi К Б
Коментар
-
Ако видите ИЖ-Спорт с 2 свещи - не бързайте да бийте калпака от кеф... Обикновенно с втора свещ се затапва.. мисля беше "декомпресор".. ако не греша наименованието... Но то е едно жило, което ти "отваря" цилиндъра, за да засмуче въздух.. и да угасне звяра...
Сори за ламерското обяснение на механизъма... Притежавах ИЖ Спорт до скоро, който седя 15 години в мазата на трупчета...Публикувайте отговор
Коментар
-
Колега знам,че е декомпресор но обикновенно собствениците на иж слагат там друга свещ ако зацапа и тн. аз просто питам дали с 2 свещи може да работи,че ми стана интересно.Hyundai Galloper exceed 2.5 TDi К Б
Коментар
-
От: До: ИЖ СПОРТ и една идея за 2 свещи
[QUOTE=didko;419800]Първоначално публикуван от TrOfi Преглед на мнение,като я свържа успоредно на другата .Човека е казал как бе.[URL]http://www.youtube.com/watch?v=sfPM77TsGaA[/URL]
Коментар
-
Интересно. За какво му е на мотора декомпресор?
Системите с две свещи съществуват по няколко причини:
1. Намаляват вероятността за отказ на запалителната система
2. Намаляват "пропуснатите" тактове - някои двигатели нормално пропускат 2-5% от запалванията, особено в ниските режими. Което си е загубено гориво и мощност
3. Намаляват времето за изгаряне - което пък е важно във високите режими, горенето почва от две места.
Дали всичко това има смисъл на ИЖ - т.е. дали второто място е удачно за запалване на горивната смес - не зная, вероятно трябва да се пробва. Също толкова вероятно е да не се забележи подобрение.
Бобините не могат да се свържат паралелно, както не могат и самите свещи - искрата ще си избере само едната от двете. Минималното разделяне за да работят двете е два диода. Тази машина с чукче ли работи?
Коментар
-
Декомпресора при "Спорта" е с две презумции: принудително гасене (алтернатива на гасене "на скорост") и когато го задавиш да "проветриш" цилиндъра...
Мисля, че с чукче е модела.. "Мисля", понеже при мене запалването беше преработено и беше сложен комутатор от Карпати...
Малко странично наблюдение: комутатор за запалване от Карпати съм виждал и на Honda Shadow 400cc...Публикувайте отговор
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение.... За какво му е на мотора декомпресор?...Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.
Коментар
-
Декомпресора при едноцилиндровите мотори(двутактови или четиритактови)се слага за да може при паленето да се преодолее компресията на цилиндъра, декопресор имат не само ижетата но и съвременните мотори(като моя например)само че на някои декопресора е в главата и се управлява от разпределителния вал
(ако е четири такта).А за двете бобини не виждам смисъл поне при иж спорта на него му трябва една иридиева свещ да не прави конец и високооктанов бензин да не пробива буталото.
Коментар
-
Да "изтупаме" малко от виртуалният прах на темата, може ли някой да разкаже по-подробно за тия две бобини и начина им на свързване. (ако е въобще възможно де..., бос съм в електротехниката)
Аз също имам един "Иж"-едноцилиндров, 350 кубиков и съм забелязъл, че предимно на висока скорост (3та, 4та) има точно таквиа "мъртви" тактове.
Дали втора бобина ще му реши тоя проблем и как да я вържа към оригиналното му запалване? Иначе запалването му се силно елементарно-чукче, кондезатор и бобина...
Декомпресора вече е прежален и на негово място има обикновена свещ (проблеми с паленето нямам)
Коментар
-
Задачата за две искри не е никак тривиална. Ако това чудо има акумулатор и запалването му е захранено с 12 волта може да се използва половинка от EDIS система (това е схемата с две двойни бобини по колите, една за 1+4 цилиндър и друга за 2+3, има я по колите преди и около началото на века). Взема се едната двойна бобина, комутатор от Лада Самара / Голф 2 и пак тука да обяснявам как да се свържат. Подобрение ще има даже и само за това, че основната искра ще стане много по-мощна и точна по време.
Фактът, че машината прекъсва само на 3 и 4 скорост може да значи и много други неща - влошено смесообразуване заради насрещен вятър в карбуратора, недостатъчен дебит на бензина (това е даже много вероятно).
Коментар
-
Забравих да кажа по-рано, че има акомулатор на 6V. Принципно му предстои разглабяне идната седмица и търсене на болестта. Това което казваш за влошеното смесоубразуване е напълно възможно, но като една типична руска машина "и това не е всичко..."Въпроса е да се замъкна на село, щото таралясника е там, а му предстои разглобяване, защото неотдавна ми направи едно доста брутално късо съединение и се опита да се подпали...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар