Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с карбуратор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Проблем с карбуратор

Не знам, ако е от значение ще я проверя.
    ЕДИТ: направих проверка, това е на студено. Може би още една идея можеше да вдигне, но о-пръстена на компресомера е закъсан и изпуска.

Последно редактирано от chavetoo; 17-10-16, 13:26.
    EXC TPI 2019

Коментар

Re: Проблем с карбуратор

Празния ход зависи от pilot jet-a и от винта за въздух, а не от иглата(може би малко и от нея) или от главния жигльор.
      В зависимост на колко оборота на винта работи най-добре мотора може да се наложи да смениш pilot jet-a - работи най-добре от 1 до 2.5 оборота значи си го нацелил.
      Ако работи най-добре на по-малко от 1 оборот значи трябва да сложиш по-голям pilot jet, ако е повече от 2.5 значи по-малък.
      За настройката на оборотите на винта има два начина(поне до колкото съм чел/гледал в нет-а).
      Единия е на загрял двигател да вдигнеш малко оборотите и след това да въртиш винта, като положението на което държи най-високи обороти е "правилното".
      Аз с тоя начин не можах да се оправя, та използвам другия, а именно как мотора се държи на ниски обороти при подаване на газ.
      Загряваш хубаво мотора, пускаш 1-ва, караш бавно със затворена или много леко отворена газ и след това рязко отваряш газта - мотора трябва да поема добре и или гумата да върти или предницата да се вдигне, ако не поема добре значи не е настроен. Така пробваш различни настройки през 0.5 оборота и виждаш на колко обороти е най-добре.

Също може да си погледнеш карбоновите клапи между карбуратора и двигателя.

Коментар

Клапите са добре. Така или иначе му свалих резервоара та реших да сложа иглата на средата. Четох, че е хубаво като се почва настройка всичко да е на стандартните настройки и тогава да се почва с въртенето. Сега е на един оборот винта за въздуха и иглата на средата. Засега е много по добре. А горе долу какви трябва да са оборотите на празен ход.

Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
        EXC TPI 2019

Коментар

За оборотите ,аз ги държа такива ,че хем да не гасне на празен ход ,хем да са максимално ниски .

Коментар

В мануала на моята цвайка никъде не пише колко трябва да са оборотите, а само регулираш докато достигнеш "стабилни" обороти.
            За 4Т КТМ дава 1400-1500 оборота, но за цвайките не намирам. На мен дори и 1200-1300 на 525-цата ми е виждаха много и все ги намалявах.
            Сега на цвайката ги регулирам 1-2 пъти на излизане, защото като загрее "хубаво"(след поне 10мин каране) и се налага да ги коригирам.
            Но май номера е да ги държиш малко по-високи, че и да го тормозиш да не гасне.

Коментар

Значи да разбирам да си ги направя както на мен ми харесват. Това чудо 2Т да няма някоя помпа в него която да смазва нещо по скоростите... и да иска някакви обороти, аз от това се притеснявам повече за оборотите.
              Клапата която е на изхода от цилиндъра при загасен двигател в какво положение трябва да бъде.
              EXC TPI 2019

Коментар

Клапате се започва да се "отваря" при 5-6хил оборота, така че преди това трябва да е в "затворено" положение.
                Слагам ги в кавички, защото хода на клапата не е голям и не знам дали само с гледане можеш да видиш дали е отворена/затворена.

Коментар

Как ме е яд, че свалях гайдата, гледах вътре в цилиндъра и клатих даже буталото, но не се сетих да проверя клапата дали работи. Механизма го бутах с пръст, но просто не погледнах дали се движи самата клапа. А така по спомен клапата си беше отворена защото въобще не ми е пречила да гледам и бръкна в цилиндъра. Помислих си, че на загасен двигател стои отворена за да може да запали лесно и след като запали се притваря толкова колкото трябва. Сега ще се наложи да сваля отново гайдата. А понеже ми тече масло между цилиндъра и гайдата, та се чудя дали да сменя двата о-пръстена за да се уплътни или да го оставя така и маслото да изтича от там от колкото да влиза към ауспуха.
                  EXC TPI 2019

Коментар

Клапата затваря толкова колкото трябва,няма да ти затвори целия испускателен отвор,затова си видял буталото
                    0888 074 049

Коментар

Знам, че не затваря на 100% отвора. Обаче и въобще не се беше показала, както и да е утре ще разглобя отново да я погледна.
                      А за теча на масло какво ще кажете. Също така ако клапата е постоянно отворена предполагам разхода ще е по висок и ще върви повече или греша.
                      EXC TPI 2019

Коментар

Клапата затваря с около 1 сантиметър отвора ,така че е нормално да се вижда буталото ,като махнеш резонатора .А и на гаската клапата не прави проблеми ,моята не беше сваляна с години и почти нямаше нагар .И тя клапата затваря от вътрешната страна на изпускателния отвор ,затова ти се е сторило ,че е отворена .
                        Последно редактирано от GeToVvV; 18-10-16, 22:23.

Коментар

Ако я караш отворена ще гори повече и ще върви само във високите обороти,няма да има ниски.
                          0888 074 049

Коментар

Клапата работи, обаче със средното положение на иглата положението не е добро. Днес реших да го раздвижа малко по улиците и хич не ми хареса спрямо когато иглата е свалена най надолу. Когато иглата беше най надолу (фибата е сложена най горе) като го запаля студен и след няколко минути започва да се форсира нормално. Сега бая въртях по улиците и все пърпори и не иска да изчисти и да смени звука. След доста задържане на обороти изчиства и тръгва, в момента в който почнеш да го караш по леко и пак започва да пърпори и да няма ряз докато не изчисти. Върнах иглата най надолу и утре отново ще го разтъпча по улиците за да видя как ще се държи.
                            Според мен ми е богат сместа по време на движение и бедна на празен ход. Като завия винта за въздуха да стане по богата сместа и спира да мени оборотите и винаги са такива каквито искам, но започва повече да "сплита" докато изчисти. С повече въздух мени оборотите и почти веднага след малко подаване на газ започва да работи както трябва.
                            Варианта според мен е нивото да е високо, не е нормално с фабричната игла да не може да работи както трябва на стандартни настройки при положение, че според менуала и таблицата за настройка на иглата трябва да работи на едно деление под средата и въздуха на един оборот за височината на която съм в момента. Явно е пипано нивото или пък въздушния филтър нещо не е както трябва, макар, че е изпран... Имам и чисто нов и ще взема да го сменя и да видя какъв ще е ефекта.
                            Нивото от къде до къде го мерите.
                            EXC TPI 2019

Коментар

Така, свикването с цвайката и настройката на карборатора си е филм, ма после ще ти е кеф.
                              Първо, пак повтарям, че настройки се правят само когато мотора е напълно загрял и най-добре го загрявай лека полека, че от кофти загряване се получават деругите на цилиндъра - булталото загрява по-бързо от цилиндъра, разширява се и храс.

Колко завиваш винта за да обогатиш сместта?Ако мислиш че ниските са бедни сложи 42 pilot jet.
                              Таблицата е добра отправна точка, но понекога не работи толкова добре. Поне на КТМ казват че по таблица е много богата сместта.
                              И моя с настройките по таблица за височината и температурата е много богат, за това минах на други игли и настройки.
                              След доста ровене из нета сложих NECJ с 168/38 жигльори(но това беше лятото) и вървеше много по-плавно от заводските настройки, сниките бяха доста "гумени" и приятни за ендуро.
                              Сега съм с N3CH игла и ниските са по-силни, и има малко повече "ряз" в ниските, което на заплетени места или по камъни не е по-добре, но пък за местата където карам ми харесва повече.
                              Всичко е въпрос на вкус.

Нивото го мери с наклонен карборатор и ако не си сигурен кога е затворена/отворена иглата на поплавъка, може да пробваш да духнеш през маркуча и да видиш точно кога затваря.

Като цяла изчиствай нещата едно по едно - харесай си игла, след това регулирай ниските от 0-1/4 газ(винта + пилот джет), после нивото на иглата 1/4-3/4 газ и накрая главния жигльор 3/4-пълна газ.
                              С бедна смес мотора е по-нервен, с много бедна заглъхва и няма сила, с богата има повече тяга, с много богата не върви......
                              Каот цяло за гората ти трябва да е леко богата на ниските, че да е "по-мазен" и леко бедна на високите че да изчиства лено след много тормозене. Дори и да е леко бедна на високите ако не го караш посточнно на пълна газ не би трянва ло да навредиш(все пак ти си решаваш).

Коментар

В какви филми влизате с тези настройки , не помня на времето да сме пипали толкова карбураторите. Цвайката не може да работи перфектно във всички режими , дори тези за по пътищата. На цвайката и трябва много газ и много работа със съединителя.
                                В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X