Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с Томос 50 куб.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с Томос 50 куб.

Здравейте колеги,тъй като не разбирам много от мотори,имам Томос АТХ 50 кубика.Преди време исках да знам буталото и цилиндъра в какво състояние са и извадих само цилиндъра да видя.Добре са обаче след като го сглобих ,сега запали на бутане(докато не загрее не пали на манивела не знам защо),но звука му е различен,не дърпа много и някакво скърцане се чуваше.Така опитах само един път и повече не за да не му стане нещо.Ауспуха му е самоделка и гарнитурата също.Направих една гарнитура от някаква вътрешна гума Very Happy(не знам с какво друго).Като натисна манивелата мисля ,че влиза въздух от някъде.Да ли от това може да е проблема или съм объркал някъде,сегментите на буталото имат ли значение как са сложени?
    Аз не ги изкарах де ,просто да са се завъртили някъде има ли значение отворената страна да сочи някъде?А главата също линиите трябва ли да са еднакви с тези на цилиндъра или обратно на тези тъй като не помня как бяха отначало?
    И мотора много цапа свещи.Купувам нов пали от първи път ,а като го покарам на другия ден или когато искам да покарам мотора не пали на манивела, а на бутане като загрее на манивела.Центровката ли му не е добра,не що не мога да разбера.Някой от вас знае ли как да направя центровка за този модел и какво масло трябва да му сипя в скоростите?
    Съжалявам че толкова питам ,но времето се оправя ,а аз не разбирам много и искам да си оправя мотора.

От: проблем с Томос 50 куб.

Щом чуваш да смуче въздух като движиш на място манивелата може би затова не пали от манивела. Сигурно и мощност няма.
    Гарнитура от вътрешна гума не се прави. Веднага я изхвърли и направи от клингерит. Или иди при някой да ти я направи. За под цилиндъра, нали? Само да не си я сложил между цилиндъра и главата.......
    Казваш не си свалял буталото, значи нищо не си объркал относно посоката му. Буталото си има посока.
    В буталото има малки чопове, в които заключват сегментите (затварят). За да го сглобиш без да наместиш сегментите по чоповете значи или тия сегменти са били много износени и цилиндърът е минал отгоре им без те да са се затворили, или си ги нацелил. В първия случай от това може да ти жули/скърца. Направил ли си това - най-вероятно и цилиндърът си предобрил.......
    Главата също би трябвало да си има място. Не съм запознат с това моторче и за първи път чувам за такова. Имам скутер пиаджо тайфун, при който главата може да се монтира както ти скимне - назад, наляво, надясно... и правилно. Даже не знам с въздух ли си охлажда или е с водно този Томос АТХ 50.
    Според мен не е палил и по-рано от манивела заради износени чаркове - бутало, сегменти и цилиндър - няма компресия, но това ти ще кажеш дали върви или не като преди. Центровката би трябвало да е фиксирана и да не можеш да я пипаш.
    В скоростите масло за мотоциклетни двигатели със съединител в маслена баня най-вероятно 10W/40 ще му пасне. Не му купувай евтино масло, но и не се хвърляй на скъпото. То не маже лагерите на коляновия вал и не е 4тактово моторче за да е толкова важно.

Коментар

Направо си се наиграл.Върни го в Метро и си купи друго,но този път се консултирай преди това какво да вземеш.
      ПАВКО
      0888802068

Коментар

Първоначално публикуван от the_trident Преглед на мнение
        Направо си се наиграл.Върни го в Метро и си купи друго,но този път се консултирай преди това какво да вземеш.
        TOMOS е от Словения и е качествена машинка.
        Three witches watch three Swatch watches.
        Which witch watch which Swatch watch?

Коментар

Първоначално публикуван от sergej Преглед на мнение
          TOMOS е от Словения и е качествена машинка.
          Като говорим за качество с какво да го сравним? Ямаха.Сузуки,Хонда
          Като марка не ми говори нищо,а и проблема в случая е голям,но не бих се наел да диагностицирам от компа.Като чета какви безумия е сътворил колегата се чудя да се смея ли,или да плача.
          ПАВКО
          0888802068

Коментар

За Японските не зная, обаче е на нивото на Талиянските малките мотори. Всички в бившата Югославия се учихме да караме на Томос 50, този модел на колегата е един от най-коравите (50cc, 6 PS) , при нас му казваме "КОЗА", катери стъбите като истинска траялка.
            За "безумия" на колегата не съм компетентен.

Коментар

С тая гарнитура от гума ме смая бе човекот картон за под цилиндъра може ако нямаш тънък клингирит,ама гума......и много е вероятно да си счупил сегмент или пък са се износили ключовете им и са превъртели.
              Свали, снимай и да видим или най- добре да го види някой,който разбира.
              Когато няма друг изход- използвай централния вход!

Коментар

Първоначално публикуван от sergej Преглед на мнение
                За Японските не зная, обаче е на нивото на Талиянските малките мотори. Всички в бившата Югославия се учихме да караме на Томос 50, този модел на колегата е един от най-коравите (50cc, 6 PS) , при нас му казваме "КОЗА", катери стъбите като истинска траялка.
                За "безумия" на колегата не съм компетентен.
                Колега редактирай малко поста,че трябва да гадая какво искаш да кажеш.
                Сигурно са ви добри моторчетата не съм запознат,ако можеш сподели нещо повече примерно двигателчето ваша разработка ли е?
                Дано не попреча на представите ти за мотор погледни ето това:
                http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=140305
                Последно редактирано от the_trident; 29-02-12, 10:49.
                ПАВКО
                0888802068

Коментар

Много се извинявам, обаче мой Български не е на достатично добро ниво.
                  Mоторите са рaзработка на Puch, произвеждат се некаде от 1955, за повеч, много ми е трудно да пиша.
                  Надявам се да се разбира това кое написах.
                  Извинявай още веднаж

Коментар

http://files.offroad-bulgaria.com/sergej/

да помогна на колегата

Коментар

Първоначално публикуван от the_trident Преглед на мнение
                      Колега,не знам какъв е бил първия ти мотор,но аз на времето съм започнал с Балканче,което не значи не съм знаел кои са истинските мотори
                      Тук не е въпроса-кои мотор е по-добър,а да помогнем на момчето да си направи машинката/каквато и да е тя/

Коментар

Първоначално публикуван от yaha_yamaha Преглед на мнение
                        Колега,не знам какъв е бил първия ти мотор,но аз на времето съм започнал с Балканче,което не значи не съм знаел кои са истинските мотори
                        Тук не е въпроса-кои мотор е по-добър,а да помогнем на момчето да си направи машинката/каквато и да е тя/
                        Първия Ява50,всъщност вече ми е трудно да си спомня Верховина,или Балкан.
                        По темата:след тази интервенция ти ще се наемеш ли да поправиш нещо виртуално?
                        Относно ироничния цитат за връщане на мотора се сещам ,че преди 30г веднага след като влезнаха Симсон на пазара забравих за Балкан и др.такива мъкодавки.
                        Затова съм казал,че сега поне конуслтациите при покупка са безплатни,а не да леем сълзи след това.
                        Последно редактирано от the_trident; 01-03-12, 10:14.
                        ПАВКО
                        0888802068

Коментар

Много се извинявам, обаче мой Български не е на достатично добро ниво.
                          Mоторите са рaзработка на Puch, произвеждат се некаде от 1955, за повеч, много ми е трудно да пиша.
                          Надявам се да се разбира това кое написах.
                          Извинявай още веднаж

Ок няма проблем.
                          пс.страницата не се отваря.
                          ПАВКО
                          0888802068

Коментар

Затова съм казал,че сега поне конуслтациите при покупка са безплатни
                            Мисълта ми е ,че почти винаги всичко се свежда до финансови възможности.
                            И на мене ми се ще чисто ново японско Х-ендуро,но ще съм доволен ако сегашната ми Ямаха не се чупи
                            П.П.
                            Доста оспамихме темата,но колегата нещо се покри и не дава инфо за да помогнем ако можем

Коментар

А сега?
                              http://files.offroad-bulgaria.com/sergej/1964_file.pdf

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X