Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помощ за скъсан дренажен болт !!??!!?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помощ за скъсан дренажен болт !!??!!?

Колеги моля ви за помощ, значи мотора е Ямаха Тдр 125 кубика, 1993 година.
    В понеделник, реших да сменям антифриза на мотора, и при опит да отвия дренажния болт за да източа всичко то мотора, болта се скъса
    Една част от болта остана вътре завита на резбата и не знам какво да правя и как да я извадя..местото е много тясно, а скъсаната част от болта е на 2-3 см(на око) навътре и няма как да се хване с нищо .
    Моля ви посъветвайте ме какво да правя и как да изкарам тая част от болта, да разпробивам смело с бормашина (но внимателно) и има ли някаква опасност за двигателя от тея действия или някакви други предложения ще съм благодарен !!!
    Наплашиха ме тука,че ще трябва да демонтирам двигателя за да го карам на фреза , а не искам да го права това, моля помогнете !!!

П.п да добавя пробката е отворена в момента антифриза изтече , но не мога да завия друг болт за да затворя пробката, защото скъсаната част остана на резбата на която се навива самият болт(не знам дали е много разбираемо) моля ви за помощ!!!
    Последно редактирано от Георги Гущеров - / HannibaL /; 19-10-11, 19:51.
    Знаеш името, а не историята ми ! Знаеш какво съм направил, но не и как съм го постигнал !!!

От: Помощ за скасан дренажен болт !!??!!?

Няма нищо страшно в свалянето на двигателя на такъв мотор. Бързо и лесно става и не е свързано с кой знае какви усилия. Така че за това не се притеснявай. А за развиването на пробката зависи на кой капак е. Ако е на някой по-лесно сваляем капак бих свалил целия капак и така бих работил най-добре. И без това ще трябва да чистиш после добре от стружките след разпробиването.
    Иван Маринов
    Suzuki RMX 250 '92 - sold / Yamaha XTZ 750 Super Tenere '91 - sold / KTM EXC 250 2t '06 - sold
    ЕНДУРО ВАРНА

Коментар

Слагаш една гайка ( ако скъсаното болче е 6 мм му слагаш 6 мм гайка върху него)
      след което я заваряваш с телоподаващо (гайката заваряваш за болта)
      Ще е трудничко след като болта е скъсан е и навътре но така съм вадил
      много "уж безнадеждни болтове"
      Внимавай докато заваряваш да не стопиш някой О пръстен или семеринг
      Без да бързаш докато заваряваш ще внимаваш да не завариш болта за резбата,че тогава
      става опасно.Не се плаши ако не стане с телоподаващо го разпробий с бормашина
      и после му пренавии резбата.
      Дано си ме разбрал
      Пожелавам ти Успех !

Коментар

Разпробивай с най близкия размер до този на болта,ако болта е 8мм пробивай със 7мм,шанса да улучиш средата на скъсан болт граничи с 0,така че вероятно ще стане малко на една страна,това не е чак толкова лошо.Изваждаш останките от болта и пробиваш със подходяща за следващия размер резба бургия.Важно е да промиеш системата след всички манипулации,за да не останат стужки,може да запушат нещо.Не съм виждал такъв мотор но на тези които съм виждал тази пробка за точенето на антифриза е на дъното на капака който затваря водната помпа,ако и при теб е така най лесно е да свалиш капака и тогава да ходиш на фреза,но щом са ти казали да сваляш двигателя предполагам че случая ще е по сложен.Успех с ремонта
        Не е важно да влагаш чувства, важното е да чувстваш влага...

Коментар

Първоначално публикуван от Warrer Преглед на мнение
          Разпробивай с най близкия размер до този на болта,ако болта е 8мм пробивай със 7мм,шанса да улучиш средата на скъсан болт граничи с 0,така че вероятно ще стане малко на една страна,това не е чак толкова лошо.Изваждаш останките от болта и пробиваш със подходяща за следващия размер резба бургия.Важно е да промиеш системата след всички манипулации,за да не останат стужки,може да запушат нещо.Не съм виждал такъв мотор но на тези които съм виждал тази пробка за точенето на антифриза е на дъното на капака който затваря водната помпа,ако и при теб е така най лесно е да свалиш капака и тогава да ходиш на фреза,но щом са ти казали да сваляш двигателя предполагам че случая ще е по сложен.Успех с ремонта
          Да точно пробката е на капака на водната помпа.....значи да я свалям...и да ходя да го мъща ??
          Знаеш името, а не историята ми ! Знаеш какво съм направил, но не и как съм го постигнал !!!

Коментар

Първоначално публикуван от Миро Преглед на мнение
            Слагаш една гайка ( ако скъсаното болче е 6 мм му слагаш 6 мм гайка върху него)
            след което я заваряваш с телоподаващо (гайката заваряваш за болта)
            Ще е трудничко след като болта е скъсан е и навътре но така съм вадил
            много "уж безнадеждни болтове"

Няма как да го направя това с гайката,защото скъсаното в навътре и самия болт се навива плътно и не остава никакво место за гайки и прочие, ако на капака на водната помпа няма проблеми да разпробия с бормашина след което да промия хубаво системата ще е най-добре.
            Ако го направя мога ли да засегна нещо ?? В смисал какво би трябвало да има от другата страна

oхх обърках се не е на капака на водната помпа сега видях снимки ето вижте това си е моя мотор.

това е мотора, а пробката е под лостчето на задната спирачка на големия капак дето пише ямаха оххх ще полудея....
            Последно редактирано от Георги Гущеров - / HannibaL /; 19-10-11, 20:12.

Коментар

От: Помощ за скъсан дренажен болт !!??!!?

Най добре го свали и си го прави където ти е удобно.
              Нищо че е навътре скъсан болта>Наваряваш с телоподаващото докато болта не се изравни с алумина.
              След това слагаш гайка и заварваш.Като се заварява металът се нагрява до много висока температура и после
              се отвива много лесно.Като е алуминий ще е още по лесно защото неможе да завариш болта за резбата.
              Лично аз ти препоръчвам с телоподаващото ,90 % безотказно е
              Последно редактирано от Миро; 19-10-11, 20:12.

Коментар

Къде е драмата да се свали капака на водната помпа?! Все пак се държи на 2 болта и една скоба за маркуч!

Ако пробката е на големия капак силно ще ме изненадаш. Ти сигурен ли си, че си източил антифриза? Дори и да е така, този капак трябва да може да се свали с развиването на 5 или 6 болта. После ще трябва само да си изрежеш нова гарнитура, което по нашия край струва невероятните 3-5лв.
                Последно редактирано от Краси К; 19-10-11, 20:21.

Коментар

Нищо сложно ,както ти казах ще го извадиш без да разглобяваш нищо и нищо няма и да стопиш.

Коментар

Първоначално публикуван от Краси К Преглед на мнение
                    Къде е драмата да се свали капака на водната помпа?! Все пак се държи на 2 или 3 болта и една скоба за маркуч!
                    Поправих се колега не е на водната помпа , еххх ако беше там лесно, но не е на големия капак под лоста за задната спирачка е. (капака на който пише ямаха)

Коментар

Първоначално публикуван от Миро Преглед на мнение
                      Нищо сложно ,както ти казах ще го извадиш без да разглобяваш нищо и нищо няма и да стопиш.

Благодаря много за съвета, както и на всичко отзовали се колеги. Ще опитам да видим какво ще стане , ако не стане ще го разпробивам няма как, дано само не направя беля. Поздрави и благодаря ви още веднъж за отзоваването !!!

Коментар

Това е най бързия и лесен начин.

Коментар

Това нали е с двигател като на DTR125? Трудно ми е да разбера кой болт си развил, че да изтече антифриза:

http://www.oemmotorparts.com/oem5.as...YA-DT-R-125_ak

Коментар

Първоначално публикуван от Краси К Преглед на мнение
                            Това нали е с двигател като на DTR125? Трудно ми е да разбера кой болт си развил, че да изтече антифриза:http://www.oemmotorparts.com/oem5.as...YA-DT-R-125_ak
                            Ами двигателите до колкото знам са еднакви..Ами до колкото мога да се ориентирам, БОЛТ 14 И ШАЙБА 15 (тоя дългия с резбата в края, същия е ) И да от там се източва сигурен съм. Старата течност изтече има си и медната шайба всичко точно, ма се скъса болта и не мога да си затворя пробката.Само дето моя мотор е 1993 , а 1999 мисля ,че има малко измение , но не съм сигурен.
                            Последно редактирано от Георги Гущеров - / HannibaL /; 19-10-11, 20:54.

Коментар

На мен също много не ми се изясни,но до колкото чета,ми става ясно че си развил болт който е ф 12 а такъв болт с толкова голям диаметър никой няма да сложи за източване на антифриз,според написаното най вероятно ти е заминал семер на водната помпа и е влезнал антифриз във маслото тоест в скоростната кутия,а тази пробка ти е на маслото.Този скъсан болт най лесно и безболезнено се изважда като първо се разпробие горе-долу в центъра с 2мм бургия,с център чукаш в средата да може да подведе бургията,след това увеличаваш постепенно диаметъра например с 6мм взимаш шабър ако нямаш си правиш от триъгълна пила,вкарваш в отвора чукаш леко да стегне и пробваш да отвиеш болта,ако не стане увеличаваш диаметъра на отвора с 8мм същата процедура,ако не става с 10мм бургия,ако болта е 12 остава 2мм стена и вече няма да има проблеми.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X