Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Страната на манивелата е ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Страната на манивелата е ?

Искам да попитам от коя страна(ляво или дясно) трябва да е манивелата ?
    Защото на Джилерата ми е от дясно, а съм се наточил на мотор, на който е от ляво. Проблем ли е това ??
    Не намерих теми свързани с това.
    2 stroke power

До: Страната на манивелата е ?

На различните мотори е от различна страна.
    Примерно на Симсон, МЗ и други са от ляво, а на повечето от останалите (да не казвам на всички) са от дясно.

Зависи от мотора
    Suzuki TS 200R - 1996, Suzuki Dr 250 SHC - 1991, Suziki RMZ 450 - 2007, Yamaha YZ 450F - 2010...

Коментар

На КТМ,Хусварна и Хусаберг са от ляво ,поне на по-старите модели.На моя КТМ LC4-1994год. беше от ляво.А ако искаш да я ползваш и като скоростно лостче твоя мотор е ЧЗ 350
      [IMG]http://store.picbg.net/pubpic/B2/4C/dd3f0e843d6fb24c.gif[/IMG]

Коментар

CZ, Jawa, SImson, Balkan, MZ... това са най-караните стари мотори в нашата страна, с лява манивела. На някой стари машини, скоростния лост се натиска, дърпа се и се използва като манивела. Немисля, че има значение от коя срана е... Но на всички нови машини, манивелата я слагат от дясно и е много удобно направена. Дърпаш си я, удряш, после си я буташ на мястото и отнасяш. Абе виждал съм 1-2 ендурота да са с лява... някъде из нета беше. Иначе на живо не съм... Всички нови мотори който съм виждал са с дясна...
        Невиждам смисъл да си избираш мотор само заради манивелата... Избери си машина която да ти харесва, да ти върши работа... А манивелата от коя страна ще бъде, няма значение. Върши една и съща работа. Късмет!

Поздрави!
        Пази душата си, не гумите!

Коментар

Благодаря за отговорите.
          2 stroke power

Коментар

Някои от европейските мотори са с лява манивела - обикновено, когато веригата е от дясно...
            Такива мисля бяха и КТМ до някое време ...
            Японските мисля от край време са си с верига отляво и манивела отдясно...

За удобство - не знам. Навремето карах АВО Турист с лява манивела, и не съм имал проблем, но той е нисък и можех да го паля с десния крак без да съм се качил на него.
            Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Първоначално публикуван от gelev Преглед на мнение
              Благодаря за отговорите.
              Послушай ме и няма да сбъркаш.Мотора трябва да се пали с копче не с манивела.Тогава няма значение къде е от ляво или от дясно.Може да си го сложиш и по средата.

Коментар

Първоначално публикуван от vitliemof Преглед на мнение
                Послушай ме и няма да сбъркаш.Мотора трябва да се пали с копче не с манивела.Тогава няма значение къде е от ляво или от дясно.Може да си го сложиш и по средата.
                Копче, копче, ама и копчето си има своите злощастни моменти и си трябва манивела! Преди няколко дена, в гаража си запалих много успешно, обаче после след като си напазарувах в един магазин и се метнах на мотора пред магазина, копчето рече само "цък" и нищо. "Батерия капалди" - както казват мургавите българи по нашия край! Манивела няма! Та и по закона на Мърфи за всемирната гадост, това се случи на една от малкото равни улици в Сандански. Като забутах 200 килограмовия кютук с натоварен куфар с покупки, да го сваля от бордюра, ми залитна та го изтървах за сеир на хората (айде минус поредните предпазители на дръжките). После вдигане (+ псуване), бутане до първата пресечка надолнище (+ псуване)! И всичкото това щях да си го спестя ако имаше и манивела, а не само копче!
                "Do not correct a fool, for he will hate you;
                Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Ако моторът е по "кютучест" като двигател, има известно значение къде е манивелата според това кой крак ти е по-силен.
                  Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от vitliemof Преглед на мнение
                    Жоркаааа не ме разсмивай, знаеш ли колко пъти съм се смял на колеги дето викат бе копчето си е копче, пък после псуват
                    Най добре е да има и двете ако питаш мен. Пък на моя КТМ и манивелата ми е предостатъчна
                    Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Прави сте.Не е лошо като резервен вариянт да има и манивела.Но главното е копчето и то предимно за гадните места в гората.Не съм съгласен че манивелата е достатъчна.Пресен случей от неделя,като счупихме манивелата на Вора.Този кютук на 5-та неможе да превърти.

Коментар

Копчето има предимство в една единствена ситуация - когато се наложи да си палиш мотора на кофти място където трябва да държиш постоянно задната спирачка, а ако същевременно е и "задавен" тогава копчето е върха на щаститето.
                        Във всички останали моменти копчето е глезотия и се губи някаква част от тръпката да сриташ мотора... Така го виждам аз...
                        XRа ми до сега никога не е имал грижи с манивелата... даже задавен от 15-20 шута пали и това при положение, че няма наклон на близо( и в този ред на мисли препоръчвам на колегите със стартери когато си задавят моторите и има наблизо наклон просто да се възползват от него, а да не си тормозят електромотора).
                        Специално 400сс XR с този автоматичен декомпресор се рита и пали по лесно от 2т - като му нагласиш буталото и пали от половин ход на манивелата...

Иначе за това от коя страна да е манивелата не е абсолютно никакъв проблем, а е въпрос на навик. От самото начало дълги години съм карал мотори само с лява манивела(по принцип съм левичар в краката) и ми беше навик и малко трудно си представях дясната такава, но точно за един месец така свикваш все едно цял живот си го ритал така...
                        Така че - НЕ СИ избирайте моторите според манивелите

Коментар

Айде и аз да се включа в повсеместния спам...

Та понеже се отби темата в предимствата на стартера - с MTX-а никога не съм имал проблеми - ритал съм го на такива места на които сега ми е чудно че съм стоял на два крака, а с какво точно съм го ритал да не казвам, че ще загубим детската аудитория (десния... крак - вие какво си помислихте? ) Как стоят нещата с TM-а, обаче? Е тоя мотор, ако не съм добре отпочинал и напълно спокоен, не мога да го ритна на равно! Та добре е да си имаш стартер (никога не съм си мислил, че ще го кажа...), но ако нямаш... ще се научиш да палиш без - няма как.

Коментар

И моето мнение е, че най-добре да ги имаш и дветв(и стартер и манивела). А относно от коя страна да бъде манивелата зависи от конкретня модел, иначе не е проблем от която и да бъде.
                            Живота е по-хубав, по-лек, когато го има ендуро спорта.

Коментар

И аз мога да похваля моя мотор има си и манивела и стартер имал съм моменти когато ми е падал акомулатора и стартера не може да завърти и си го паля с манивелата

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X