Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да се похваля и да помоля за съвет - проблем със стартера на klx 250

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Да се похваля и да помоля за съвет - проблем със стартера на klx 250

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
    Виж сега, стартера е просто един електромотор! Ако е изгорял ти предполагам че няма да можеш да го оправиш, ами ще трябва да търсиш нов. Ако проблема е в зъбно колело, или в това което играе ролята на бендикс, електромотора би трябвало да си върти или поне да се опитва да завърти! Ако електромотора не дава никакви признаци за живот, значи най-вероятно или е изгорял, или му е прекъснато захранването някъде (някоя жичка)!
    Мене по ме притеснява това че казваш че трудно пали и на манивела!
    Не те знам доколко си технически грамотен, и не знам какъв съвет да ти дам, а и не знам майсторите по София! Ако се захванеш сам да разглобяваш и възникнат конкретни въпроси, питай, пък ще се опитваме да отговаряме.
    За сега моя съвет е да не го караш мотора докато не се установи повредата! Щото ако просто е изгорял ел.мотора или му е прекъснато захранването - няма страшно, но ако има накои счупени железа (зъбни колела, пружинки, втулки) да се въртят под капака, при работа на двигателя може да стане по-голяма беля!
    Благодаря ти! Електромоторът със сигурност се опитва да върти излизат едни неприятни звуци без двигателя да пали. Ако запали на манивела ибаче, си цъка нормално и не се чува нищо притеснително. Продавачът каза, че трябвало да се прави втулка според него, но докато не видя с очите си не вярвам.

Ще се опитам да отворя и да погледна. Не мисля че ще е много страшно. Тези чаркове нали са в отделна кутия до катрера а не са някъде в него?
    Трудното палене и мен ме притеснява,но може да е от много лош бензин. Днес ще се занимавам...

Коментар

geko, за стартера ти трябва доктор. Ако пътуваш често към София го свали и направо на Сточна гара, щом си Софиянец, знаеш къде да отидеш(карето м/у Козлодуй и Сливница), но преди да го свалиш провери акумулатора. Ако са заминали втулките, те започват да гълтат тока и дава впечатление на изтощен акумулатор докато въобще спре да върти.
      За паленето,незнам колко мотора си имал до сега и какви. Но чалъма е в смукача, най-много от 2-3 ритания трябва да ти припали. Огледай, отива ли бензин до карборатора, хвъля ли искра...

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро XR 600 Преглед на мнение
        geko, за стартера ти трябва доктор. Ако пътуваш често към София го свали и направо на Сточна гара, щом си Софиянец, знаеш къде да отидеш(карето м/у Козлодуй и Сливница), но преди да го свалиш провери акумулатора. Ако са заминали втулките, те започват да гълтат тока и дава впечатление на изтощен акумулатор докато въобще спре да върти.
        За паленето,незнам колко мотора си имал до сега и какви. Но чалъма е в смукача, най-много от 2-3 ритания трябва да ти припали. Огледай, отива ли бензин до карборатора, хвъля ли искра...

Не съм много на ти с моторите но бързо ще се науча. Може да го давя някак, защото от една тръбичка прокапва бензин като го ритам, може и нещо да е запушено по карбуратора. Припалва след мнооооого ритане но много лесно пак загасва и след това отново не пали.

За стартера, разбрах. Свалям го и го нося.

Коментар

По добре откарай целия мотор на майстор, той да си го отвори и да каже какво е!
          Така на приказка (без да се чуе, види и пипне), е трудно да се постави точна диагноза на проблема, затова те съветвам да откараш целия мотор, а не само електромотора, и майстора да ти каже че си е здрав и върти нормално! Всъщност, след като свалиш ел. мотора, и ти можеш да го пробваш с ток от акумулатора дали върти или не! Ако ел. мотора си върти, търси проблема някъде по частите, предаващи движението към коляновия вал! Не съм запознат точно с устройството на КЛХ - а, но предполагам че устройството му е подобно на другите 4Т марки със стартер. Има едно устройство, което предава движението към коляновия вал, прилича на ролков лагер, но всъщност е центробежен съединител. Това на снимките е от някаква Априлия, или Джилера, но подобно имат и хондите и ямахите, а предполагам и кавазакитата!
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01384.JPG
Прегледи:1
Размер:446.5 КБ
ID:5040236 - това е сглобено!
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01387.JPG
Размер:471.4 КБ
ID:5040237 - а това с изваден сепаратор!
          Детайлите са: сепаратор, ролки, пружинка държаща ролките и външна черупка - Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01389.JPG
Размер:478.6 КБ
ID:5040238
          Обикновенно аварията става с ролките и/или с пружинката!
          Ролките, както се вижда по снимките, не са цилиндрични а са със сложна ексцентрична форма, и имат прорез през средата, където лежи пружинката. От центробежните сили, при завъртане на стартера, ролките се завъртат и се заклинват между вътрешната и външната гривна на "лагера", и така предават въртеливото движение от стартера към коляновия вал (това е опростено казано, а иначе има и зъбни колела и др. джунджурии). Когато ролките се поочукат и поизносят, те вече не могат да се заклинват и да предават движението, а просто буксуват със гаден стържешт звук, и двигателя не може да завърти и да запали!
          Пружинката има за задача да връща ролките в неутрално положение, след като си свършат работата! Обикновенно тя се разтяга и начупва (видно е от снимките) Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC01391.JPG
Размер:166.2 КБ
ID:5040239, а понякога направо се скъсва!
          Сега да ти кажа някои тарикатлъци, щото навсякъде се продава само цял "лагер", а при различните модели цената е много различна, понякога в пъти по-голяма:
          1. Ролките, поне на моделите, с които аз съм запознат, са абсолютно еднакви (Хонда-Доминатор650; Ямаха ХТ600, ХТЗ 660, Раптор660(АТВ) а също и на някои италиански като тоя дето го имам). Разликата е във размерите на външните и вътрешните гривни на "лагера" и от там и в броя ролки. Това ти го казвам защото при нужда ако намериш "лагер" от какъвто и да е мотор, но със същите ролки, можеш да ги смениш с твоите и работата да стане 6! Има вариант да не ти стигнат като бройка новите, но ще добавиш и от старите и пак ще стане!
          2. Пружинката - ако е начупена, разтегната или скъсана трябва да се смени! Става с пружинка от семеринг, но пружинката трябва да е със същия диаметър на телта, от която е изработена, и на намотките! При нужда могат да се съединят две пружинки от семеринги (ако не стига дължината на една) - това става като се навият краищата им един в друг! Не се ползват помощни телчета и други подобни за прикрепяне краищата на пружинките един към друг!!!
          Ако си намериш цял "лагер" като за твоя мотор, и цената те устройва, това е най-добрия вариант! Разбира се в случай че повредата е в "лагера"!
          "Do not correct a fool, for he will hate you;
          Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Страшно ти благодаря за изчерпателната информация!! Това много ще ми помогне. След около час ще се заема да го отворя - не мисля че ще ми е проблем.

Ето това, описва точно ситуацията:

Когато ролките се поочукат и поизносят, те вече не могат да се заклинват и да предават движението, а просто буксуват със гаден стържешт звук, и двигателя не може да завърти и да запали!
            Интересното е, че когато двигателят е загрял, наистина електрическият стартер пали от раз. Като е студен, стърже ужасно. Мисля, че се ориентирах обаче от написаното от теб.

Последен въпрос. Трудното палене на студен двигател на манивела от какво може да е? Като запали и като му наглася оборотите си работи идеално. Като е горещ от манивела пали общо взето всеки път. Като е студен обаче - не. Това може ли да е от калпава свещ?

Коментар

Ако топъл пали без проблем, на манивела, а студен не, много е вероятно още да не си му свикнал да го палиш! Всеки мотор си има чалъми при палене с манивела на студено, използване на смукач и др. такива!

Коментар

Дано да е така, ще се радвам много. Но засега поне, със смукач, без смукач, откача ми се крака от ритане и най-накрая днес го запалих по нанадолнището... и като запали в началото звучеше като задавен... и докато загрее чат-пат гаснеше.

Коментар

Първоначално публикуван от geko Преглед на мнение
                  Дано да е така, ще се радвам много. Но засега поне, със смукач, без смукач, откача ми се крака от ритане и най-накрая днес го запалих по нанадолнището... и като запали в началото звучеше като задавен...
                  Да не го давиш бе пич?
                  Ако нивото ти е високо и не спираш кранчето след всяко каране, той ще се удави и после само бутане и не забравяй - когато е удавен пали само с пълна гас без да "помпаш" с нея

Коментар

Напълно е възможно да не съм му свикнал и да го давя.
                    Кое ниво като е високо?

Коментар

Абе не съм много майстор... ама долу, до двигателя на моя Honda MTX има един палец за "choke". Трябва да е пуснат т.е. да е свален за да стартираш нормално, разликата в звука на двигателя е осезаема - оборотите се качват рязко и заковават на 3-4000 и после бавно слизат на 1000-1500. Оставя се така около 30-45 секунди - докато се изчисти звука и усетиш, че работи "чисто" и ритмично. След това вдигаш палеца и почваш да навиваш газта до желаните обороти за смяна на скорост. Да не го объркаш с палеца за горивото!!! Гледай хубаво какво пише!

Коментар

Благодаря ти. Това е смукача

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                          По добре откарай целия мотор на майстор, той да си го отвори и да каже какво е!
                          Така на приказка (без да се чуе, види и пипне), е трудно да се постави точна диагноза на проблема, затова те съветвам да откараш целия мотор, а не само електромотора, и майстора да ти каже че си е здрав и върти нормално! Всъщност, след като свалиш ел. мотора, и ти можеш да го пробваш с ток от акумулатора дали върти или не! Ако ел. мотора си върти, търси проблема някъде по частите, предаващи движението към коляновия вал! Не съм запознат точно с устройството на КЛХ - а, но предполагам че устройството му е подобно на другите 4Т марки със стартер. Има едно устройство, което предава движението към коляновия вал, прилича на ролков лагер, но всъщност е центробежен съединител. Това на снимките е от някаква Априлия, или Джилера, но подобно имат и хондите и ямахите, а предполагам и кавазакитата!
                          [ATTACH]12195[/ATTACH] - това е сглобено!
                          [ATTACH]12196[/ATTACH] - а това с изваден сепаратор!
                          Детайлите са: сепаратор, ролки, пружинка държаща ролките и външна черупка - [ATTACH]12197[/ATTACH]
                          Обикновенно аварията става с ролките и/или с пружинката!
                          Ролките, както се вижда по снимките, не са цилиндрични а са със сложна ексцентрична форма, и имат прорез през средата, където лежи пружинката. От центробежните сили, при завъртане на стартера, ролките се завъртат и се заклинват между вътрешната и външната гривна на "лагера", и така предават въртеливото движение от стартера към коляновия вал (това е опростено казано, а иначе има и зъбни колела и др. джунджурии). Когато ролките се поочукат и поизносят, те вече не могат да се заклинват и да предават движението, а просто буксуват със гаден стържешт звук, и двигателя не може да завърти и да запали!
                          Пружинката има за задача да връща ролките в неутрално положение, след като си свършат работата! Обикновенно тя се разтяга и начупва (видно е от снимките) [ATTACH]12198[/ATTACH], а понякога направо се скъсва!
                          Сега да ти кажа някои тарикатлъци, щото навсякъде се продава само цял "лагер", а при различните модели цената е много различна, понякога в пъти по-голяма:
                          1. Ролките, поне на моделите, с които аз съм запознат, са абсолютно еднакви (Хонда-Доминатор650; Ямаха ХТ600, ХТЗ 660, Раптор660(АТВ) а също и на някои италиански като тоя дето го имам). Разликата е във размерите на външните и вътрешните гривни на "лагера" и от там и в броя ролки. Това ти го казвам защото при нужда ако намериш "лагер" от какъвто и да е мотор, но със същите ролки, можеш да ги смениш с твоите и работата да стане 6! Има вариант да не ти стигнат като бройка новите, но ще добавиш и от старите и пак ще стане!
                          2. Пружинката - ако е начупена, разтегната или скъсана трябва да се смени! Става с пружинка от семеринг, но пружинката трябва да е със същия диаметър на телта, от която е изработена, и на намотките! При нужда могат да се съединят две пружинки от семеринги (ако не стига дължината на една) - това става като се навият краищата им един в друг! Не се ползват помощни телчета и други подобни за прикрепяне краищата на пружинките един към друг!!!
                          Ако си намериш цял "лагер" като за твоя мотор, и цената те устройва, това е най-добрия вариант! Разбира се в случай че повредата е в "лагера"!
                          Абе май точно това, което ми описваш е "бендикса", нали? Дадох мотора да го отворят и обявиха, че бендикса е счупен. Имаш ли някаква идея дали т някъде мога да го намеря целото това нещо ново и направо да се сменя?

Коментар

Пиши на Goblin, той "лекува" Кавазакитата!

Коментар

Да, току що ме светнаха на ЛС. Писах. Благодаря ти! Дано да го излекува

Коментар

Геко , има един друг чалъм , ама незнам ти дали така се опитваш да го палиш студен ... Та изключваш от контакт и пускаш смукача , риташ 4-5 пъти без газ . След това пускаш контакт , риташ и ВОАЛА ... Като вземе да понамаля оборотите махаш смукача и газ Аз моя мотор така винаги си го паля и не съм имал проблеми при студен двигател .
                                П.П.
                                Само , че моя мотор е 2Т , незнам дали действа същото при 4Т-тата
                                [URL="http://userbarmaker.com/"][/URL]

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X