Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Разходка до връх Вежен-07.09.2008

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Разходка до връх Вежен-07.09.2008

Отдавна се каня да се кача до връх Вежен с мотора но за сега имах само един опит и то несполучлив - преди 3 години тръгнах към върха сам но падна мъгла преди върха и се загубих, за щастие след много падания и още повече късмет се намерих пак и успях да се върна жив, здрав и много по-мъдър: Никога не карай в мъгла в непознат район
    Tази неделя нямаше никаъв шанс да има мъгла и тръгнахме аз със СУЗУКИ DJEBEL 250-4T и брат ми с СУЗУКИ РМХ 250-2Т. Потеглихме както обикновенно от с. Шипково след това се спуснахме в с. Чифлик от там към билото на Стара планина (излиза се близо до паметника на летците направо на билото) и от там се спуснахме (по това което е било път навремето) до с. Хр. Даново, тук имам една неприятна новина за 4колките - тази отсечка е непроходима за тях, има нападали много и огромни камъни, на едно място едвам минахме с моторите. От там по черните пътища към с. Розино и тук се наложи да се качим на асвалта защото нямахме време за тъсене на обиколен маршрут-тръгнаме доста късно в 11.45ч. След около 6км. се отбихме и хванахме пътя за Равна и от там на билото, после по маркировката и така до вр. Вежен. Малко преди върха видяхме и пътя за х.Вежен и решихме да не се връщаме по същия път а да минем през хижата. Хапнахме и поемнахме към хижата (тук пак неприятна новина за 4колките-неможе да се мине от тук на 4колелета) по доста каменлив път имаше много почуквания по рамката отдолу на места се наложи да спираме и да оглеждаме пътя, на едно място трябваше да преместим няколко камъка (все пак Джебела не е хард ендуро) после в гората се наложи да пренесем мотоциклетите през едно паднало дърво и накрая стигнахме до х.Вежен! Хижаря беше същия от преди няколко години и беше доста учуден от къде се появихме и каза че поне 3 години никой не е слизал от там (незнам дали това е истина но аз не познавам никой който да е минал от там). После съучастнически ни предупреди надолу да се спуснем със изгасени двигатели защото можело да има патрул (абе незнам какво щеше да ни помогне това ама за щастия май патрула го изпреварихме дружелюбно по едно време). На асвалта вече 2Т Сузукито беше минало на резерва та решихме да заредим в Рибарица и да се върнем през с. Васильово и в. Васильов. Речено сторено ама след с. Васильово пътя беше така разбит че ни изпопадаха пломбите. После излязохме на Богоя и от там се прибрахме до с.Шипково по асвалта...абе бая папел налапахме тоя ден и накрая решихме малко да се поглезим.

Това всичкото по-горе описаното е точно 130км и се взима за 5часа и половина с почивка за обяд на върха и за по бира в хижата е и няколко по кратки за разглеждане на околностите и за доливане на течности защото в неделя беше много горещо.
    Радвам се че най-накрая успях да се кача на Вежен и определено ше ида пак до там някой весел ден но ще тръгна по-рано защото има много за гледане а и да потърся нови маршрути....
    Последно редактирано от 678; 10-09-08, 18:56.
    born to be wild
    Кольо Ковачев

До: Разходка до връх Вежен-07.09.2008

Хубава разходка браво!Можеш ли да пуснеш карта на трака по който сте минали,или друг маршрут по който се стига до горе?,защото явно мястото е хубаво и заслужава да се посети!, а и ако имаш и някоя снимчица от разходката ще е интересно да я споделиш с нас

Коментар

Другия път да кажеш на Ванко(хижаря )че до Вежен е разрешено да се ходи така че патрула да си гледа работата.А наистина си е геройство че сте се спуснали от върха .Забраненият участък е от разклона Вежен-Бенковски,Да тръгнеш за Бенковски макар че и там е съществуващ земен път незнам защо е забранено?

Коментар

за пътя от с.Васильово до вр.Васильов си много прав.Има един участък с много камъни,миналата седмица го качвахме а тази слезнахме от там.

Коментар

Добре сте се повозили, но май до някой не е стигнала информацията от срещата в Тъжа по повод пътищата за каране из Националния парк. На срещата трябваше да стане ясно, че има ограничения в карането не са мо по пътищата а и по всички туристически маршрути. Не е никак приятно да се хвалите че сте минали през едни от най-девствените територии на резерват Царичина и сте успяли да се измъкнете от парковия патрул, както и да разпространявате карта на трака за други желаещи.

Коментар

Първоначално публикуван от azeka Преглед на мнение
            Добре сте се повозили, но май до някой не е стигнала информацията от срещата в Тъжа по повод пътищата за каране из Националния парк. На срещата трябваше да стане ясно, че има ограничения в карането не са мо по пътищата а и по всички туристически маршрути. Не е никак приятно да се хвалите че сте минали през едни от най-девствените територии на резерват Царичина и сте успяли да се измъкнете от парковия патрул, както и да разпространявате карта на трака за други желаещи.
            Значи искам само да уточня че на срещата на Тъжа бяхме околу 30-40 човека ,а в форума са 26000 .Вярно че и запис е пуснат от семинара но пак не всички са го гледали .Така че може и да не знаят момчетата.Неможе да стане да кажете тук е забранено и да се приключи с карането в района.Все ще има някой който да не е разбрал и да влезе в нарушение.Аз например съм карал повече от 3 години и нито съм се интересувал от карти резервати и тен подобни.Качвам се и отпрашвам.Виждам табела Национален Парк но кой да спре да я чете?
            Искам да задам въпрос защо е забранен съществуващият път до Бенковски?Вежен също се намира в резервата а до там е разрешено.
            Има ли нещо вярно в слуха че е забранено заради кошарите които се намират под площадката за хеликоптери?Тези кошари били на бащата на някой който е вътре в нещата? Невиждам причина да е забранен .Знам че това е при заварено полужение с забраните никой не го е забранил вчера.Другият въпрос ми е Може ли и този път да се преразгледа заедно с пътят за Ботев? Благодаря предварително.

Коментар

Забравих да напиша молбата си към колегите:
              Колеги моля ви да не нападате AZEKA до колкото си спомням от предишни теми той е служител на Национален парк.Нямате си на идея колко свестни и разбрани хора са.На сбирката на Тъжа направо останах учуден от тях.Бях тръгнал с нагласата за спорове караници и други подобни.Така се развиха нещата обаче ,като видях тези хора и като държаха речите си че аз даже не се и обадих толкова бях слисан.Та с две думи нищо не зависи от тях .Тези забрани не са ги измислили те ,а само следят за нарушаването им.В това се състои работата на парковите служители.Живот и здраве да продължи съвместната ни работа ние ще помагаме с каквото можем те също няма да останат безучастни предполагам.

Коментар

Пътят за Бенковски е с ограничителен режим, за да се повиши ефективността на охраната в района. Така се ограничи достъпа на мпс-та до безлесната зона, тъй като това предполага наличието на по-голям брой посетители, а от там и нарушения - пожари, отпадъци, бракониерство. Би могло в следващия 10-годишен план за управление да се преразгледа статута на този път. Пътя за Вежен е разрешен по обратната логика - да може да се съсредоточи потока от посетите по един маршрут за да не се търсят допълнителни или обиколни пътища с което да се наруши режима на разервата. Една молба към vitliemof, нека следващият път когато дойде в района на Вежен или Бенковски да се обади и да се видим за да поговорим, защото с писане неможем да си изясним всичко

Коментар

С най голямо желание бих се обадил стига само да ми дадете някакви координати.Само че за огромно мое съжаление дават само лошо време и незная дали ще имам възможност да се кача тази година.Ако вие имате път към Плевен обадете се ще се радвам да се срещнем.
                  0899536461 Георги Витлиемов.

Коментар

Незнам що съм се присетил но като гледам сте започнали някакОв диалог в тази тема
                    Във филмчето от срещата видях и чих обещание за публикуване на карта с разрешените пътища в парка
                    аз ли съм я пропуснал нещотаз публикация
                    В ГОРАТА Е ИГРАТА

Коментар

Първоначално публикуван от ДАНКО Преглед на мнение
                      Незнам що съм се присетил но като гледам сте започнали някакОв диалог в тази тема
                      Във филмчето от срещата видях и чих обещание за публикуване на карта с разрешените пътища в парка
                      аз ли съм я пропуснал нещотаз публикация
                      Не не си я пропуснал,но нещо Нанко Минков се бави явно ще му отнеме време да я публикува.Между другото той така и каза.Аз знам само три пътя които са разрешени:ДО хижа Мазалат;Острец-с.Тъжа и до хижа Вежен.Може би AZEKA ще даде малко повече информация за останалите.

Коментар

Нямам много време сега , но ще ви припомня че назад в темата за разходки в Националните паркове Нанко е прикачил списъка с координатите на всички паркови служители и мисля че има и списъка с разрешените пътища. Картата с пътищата все още се обработва но ще проверя кога ще стане и ще пиша

Коментар

Ще се постарая да отговоря на въпросите и забележките дадени по горе.
                          1. Трак на трасето нямам обаче почити цялото го има на картите които се продават в Туристическите офиси и по будките за вестници в Троян и Тетевен. Аз лично частични планирах нещата по картата но основния ми водач бяха разказите на старите моторджий дето са качвали вр. Вежен преди 20-30години с ЧЗта, МЗта и ИЖета – ех тогава не е имало охрана, не е имало национален парк ама пък са нямали мотори ...абе пълно щастие няма на този свят
                          Като стана на въпрос за картина раьона, тук незнам дали се е променило нещо в офисите на Централен Балкан: бях там преди 2-3години и питах за карта на парка ама ме изгледаха като извънземно....и не получих нищо което да казва тук ДА тук НЕ и какви са забраните и правата ми. Незнам сега как е дано нещата са се променили ама нямам време и мерак да ходя пак....въпреки че ако знам че продават (искам да си купя не да ми подарят) ще ида!
                          2. Спускането от върха до хижата става по път направен през 50-те години за прекарване на дърва (е пак дърварите са ни изпреварили) обаче явно много дълго време не е използван и е с тенденция да стане на пътека така че в тази си част трасето си беше по път па макар и бивш.
                          3. За резерват ЦАричина: не минахме през него! Отстрани на пътя от върха към хижата имаше табели че нямаме право да се отклоняваме от маршрута защото там започва резерват. Този път нямахме в плановете си да посещаваме Царичина. Там съм ходил само веднъж преди около 3-4години и влязох сам с мотора си доста на вътре като минах край няколко къщи, бариери и тем подобни на охраната. Нямаше никой!!! Аз даже исках да питам (преди толкова години не се говореше за охрана на природата и тн...) ама не намерих никой и така покарах през резервата и стигнах до едно от НАЙ-КРАСИВИТЕ места които съм виждал в Балкана... потопих си главата в един кристален поток за да се уверя че това е истина ..... и се върнах обратно. Е ще кажете как е възможно това: ами възможно е ама явно само на 07.05! Явно на следващия ден след Гергьовден пазачите са имали остър махмурлук(все пак и те са хора) и са ме оставили да се разходя за първи и явно за последен път в тази невероятно красива част на България.
                          Последно редактирано от 678; 16-09-08, 20:53.
                          born to be wild
                          Кольо Ковачев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X