Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ЕНДУРО ПРИКЛЮЧЕНИЯ В РИЛА ПЛАНИНА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ЕНДУРО ПРИКЛЮЧЕНИЯ В РИЛА ПЛАНИНА

Датата е 25.08.2007, събота, часът е приблизително 10. Тръгвам за Самоков, където имам среща с Добри /dobo/ за каране около Рилските езера. Плана ми за офроуд до там се проваля, защото и без това закъснявам вече. Добри ме чака нетърпеливо още на входа на града и отпрашваме в неизвестна за мен посока , покрай града надясно по посока крайната ни дестинация. Следват няколко километра изключително приятно каране, и спираме за фотосесия

Тука вече сме на хижа Вада, около 30 километра по-късно, пропуснал съм да снимам едно мое навлизане в блато и жестоко форсиране на дълбока отточна река от обори в Говедарци. Хижа Вада е мизерна и порутена, една чешмичка ни примамва да си налеем вода и продължаваме напред.....

.......... е го моя се препича на слънце, задника му гледа към хижа Седемте езера, за която настроенията поне за сега говореха, че ще е последната посетена.Ако знаеше какво го чака, 100% нямаше да запали! Разстоянието от Самоков до тук е 40км черно и малко асвалт. Терена- приятен, беше пълно с джипки горе
    Добри снима картички, в далечината в ляво е хижа Седемте Рилски езера

Нещо ме човърка поне да ги зърна тия езера! Разбирайки, че нагоре е забранено за мотори и под страх от глоба от 500 до 1000 лева, решавам да се правя на турист-пешеходец. Стигам до там, от където е тази снимка, и се отказвам, връщам се и се просвам да си почивам на поляната

...... Тука коментарите са излишни, духа слаб полъх от средата на 80-те години

Имаме нов играч в схемата- от Самоков пристига Вальо, говори така убедително за маршрута нагоре, сякаш го е минавал десетки пъти! Не ни трябва много убеждения и си намираме подходящ път за към билото и от там- за езерата
    На тази снимка Вальо и КТМ-а се подпират а зад тях и от дясно е Бъбрека

Ето го от ляво и Близнака

......игра на нерви- кой кого ще снима пръв !!!

Червената стрелка показва накъде продължаваме, водени от Вальо, който виждаше във всяка алея от безразборно нахвърляни камъни пътека.

Е ме и мене- бързо забравям за осемдесетте години с такова перце в ръцете

Вальо в доволна поза преди да ни завлече към страшен и изтощителен екшън

айдееее, тръгваме ...........

След една рекичка, която преминавам с малка помощ и бутане, се озоваваме пред дилева- да се спускаме ли към Близнака или.......май дилемата беше само моя, защото се виждах размазан от 150 килограмовото си ХТ.

Обаче няма начин- ще се слиза, решено е с обикновено мнозинство !!!

Тука долу машината ми пада между едни камъни. Екипа е предупреден, че с тоя тежък струг трябва да ми се отделя особено внимание. Късам спица, изкарвам веригата кривя зъб на задния венец и подбивам малко другите. Накрая ги хващам да помагат и се заемам да снимам

Направо не става , ще катериме нагоре. Задните ни гуми са в прекрасна кондиция, затова се налага да придружаваме всички мотори /без КТМ-а/ до горе по двама

Тая стрелка показва гадното спускане, след което с единодушие преценяваме, че връщане по същия път няма

Е в тоя кръг извадих веригата. за миг помислих, че е скъсана и се виждах как оставам там !

Горе на билото изненадите предстоят. Възрастна бабка, през която минава червената стрелка, ме нарича бракониер, а делото ни- престъпление. По- рано, на Бъбрека, друга жена ме спря да се снима с мен а от компанята и се усмихваха и бяха дружелюбни. Но тук настроенията са други

Последна снимка с тоя етап и продължаваме.......

Тука сме на Трилистника. Еееее от там горе изглежда сме дошли. Искам все още да съм там. Вече все по-реално си представям как това претежко ХТ ме затиска някаде по свлачищата и ме наранява.......

Вальо, който уж знае пътечката, отива да търси такава. След 10мин се връща- намерил е перфектна !!! Това ни плаши- вече и аз, и Добри, сме дълбоко вътрешно убедени, че той импровизира .

Айде, чао и на Трилистника.......

Ето я и хижа Седемте Рилски езера. Според хижаря, тя вижда мотористи за втори път през живота си, строена е от пешеходци с мулета. Първите мотористи били с разрешително от незнам си къде, и снимали някакъв филм, документален най-вероятно. Имали прикрепени камери. и ние снимаме филм, нашият, обаче, е драма. Или поне аз го определям като такъв, след като хижаря ни казва, че единствения ни възможен път то тук нататък е обратния. Алтернативата е мноооооого стръмна и той поне не знае някой да я е спускал с превозно средство.

Ето го Рибното езеро, хижата се пада отляво. Снимката е страхотна, а ние се свлякохме по червената стрелка

От другата страна е началната ни и крайна точка. От тук хижаря каза, че не се минава. Обаче за нас връщане няма

Разхождам се нервно, уж правя панорамни снимки, обаче мисълта ми все още е в тежкия ми мотор и вероятността да ми навреди съвсем скоро.......

Решаваме, че ще се мъчиме по тоя път въпреки съветите на хижаря, Зелената линия е едната от възможностите... Някъде по средата в далечината ,обаче, ни се струва,че виждаме хора, които си помагат с ръце.... Аз настоявам да минем от там, другите искат да се спуснем до Долното езеро.... така и става

Тук е зверски стръмно, ще се очестиме. Заобикаляме малко, но правим грешка....

......долната част на маршрута. по кой от двата пътя минахме не знам. То отдолу не се вижда никоя от хижите.

последна снимка преди тръгване. Леличка ни казва, че сме изглеждали свестни момчета и недоумява какво ни е накарало да дойдем до там с мотори. Аз съм поизсъхнал малко, обаче умората ме мъчи. Вальо ни окуражава с бисквитки "Закуска" и кроасани, пиеме вода и ......

Ето я и грешката от прди малко. Слизаме прекалено надолу и се налага да се качим 10-тина метра до така наречената пътека. Страшна мъка е дори с КТМ-а, Вальо се мъчи и с ХТ-то, защото аз нямам сили......я да си почина с няколко снимки......

Тук последва най-дългия и изморителен участък. Препятствията бяха огромни, чувствах ХТ-то като оловно. Момчетата ме изчакваха, на няколко пъти почивахме, останали без дъх. Стигнахме до хижата почти по тъмно. После тръгнахме към Самоков, където си починахме с Добри и аз си изядох последния сандвич.Моторите са ни сърдити. Аз се моля на моя само да ме върне към София. Обещавам му 100 октана за награда
    Последно редактирано от mitkov; 28-08-07, 09:31.
    2015 KTM EXC 450 six days Argentina
    Toyota Land Cruiser KDJ 125

До: Хард off-road около Седемте Рилски езера

Давате ли си сметка къкъв шум и каква миризма е имало след вас. А замислили ли сте се, че по тази пътека ако минат още 20 като вас и ще стане разорана нива. И давате ли си сметка, че това сте го правили на територията на НП Рила, а там е абсолютно забранено
    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
    Drag Grand Canyon Daily
    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
    LZ1JYM

Коментар

Като изключим, че екшъна е бил в национален парк то за останалото едно голямо ЕВАЛА. Момчета няма как по снимките да се види и на 10% от мъките и екшъна който сте преживяли само хора който са го минали пеша могат да отценят и аз съм един от тях. Пак ви казвам ЕВАЛА, аз също бих опитал но само при едно условие "МОТОРА ДА НЕ Е МОЙ"

Коментар

Мда.
        Няма ли другаде камънаци за каране, че трябваше да се навирате в национален парк??
        Режете клона на който седите.
        2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
          Давате ли си сметка къкъв шум и каква миризма е имало след вас. А замислили ли сте се, че по тази пътека ако минат още 20 като вас и ще стане разорана нива. И давате ли си сметка, че това сте го правили на територията на НП Рила, а там е абсолютно забранено

Да, JIMI, напълно те подкрепям и не бих повторил начинанието си, не го препоръчвам и на хора, които си обичат моторите. Но любопитството, и най-вече ситуацията, че след спускането от Бъбрека кам Близнака връщане нямаше, не ни даде друг избор. А до Бъбрека бяха ходили доста мотористи преди нас, дори срещнахме група, която се връщаше от там.
          Колкото до пътеките- НЕВЪЗМОЖНО е да станат разорана нива, повярвай ми. Повечето камани са с тежестта на моторите ни и никъде след преминаването ни не оставихме следи Е, шум имаше, но при спусканията, които траеха дори часове, гледахме двигателите да не работят
          2015 KTM EXC 450 six days Argentina
          Toyota Land Cruiser KDJ 125

Коментар

Първоначално публикуван от vladko33 Преглед на мнение
            Късам спица, изкарвам веригата кривя зъб на задния венец и подбивам малко другите
            Много кекаво това ХТ

Коментар

репортажа е интересен...във форума обаче има доста природозащитници..които ще ви скочат на врата..и...май с право ...

вземете си поне по една триалка -хем няма да вдигате шум -хем следи няма да оставяте..а и тия камънаци ще са ви като детска игра
              Последно редактирано от mitkov; 28-08-07, 09:12.

Коментар

Уважаеми vladko33,

Благодаря ви че споделихте с нас вашата разходка, адмирации към това което сте направили и поздрави за куража ви. Специално гласувах за темата ви.

Но ви моля за в бъдеще да се въздържате от каране в Националните паркове без разрешение. Сечем клона на който седим. Има начини да се кара там, но само с надлежно разрешение и с пряка полза за гората. Нека точно ние да сме образец и пример. Продължим ли в този дъх да знаете че никой няма да кара там а това ще е жалко и за нас и за гората...
                VPetrov.photography

Коментар

..дали да не я скрием тази тема..
                  или поне да и променим заглавието
                  ..щото подозирам че след малко..ще стане страшно
                  ..редовното каране на мотори и джипове в защитени местности ..особенно в близост до софия..може да доведе..до взимане ня драконовски мерки и въвеждането на ..е гати забраните..и след като се усетим..вече ще е късно
                  -особенно като гледам и единият мотор е кросов -сх450...представям си каква олелия се е вдигнала ..той ауспуха му не отговаря на нормите за мотокрос камо ли за ендуро
                  ..иначе наистина честно казано репортажа ми хареса

като се замисля обаче..явно и охраната на тия паркове е супер смотана щом може всеки с 4тактов крос който се чува от сума ти километри да се разкарва на сам на там необезпокояван

Коментар

я та това е моята Ямаха взе да ми липсва това "колелце"
                    Добо как е моторчето, кажи нещо

иначе е сигурно че добре сте се помъчили, явно с цел да си докажете на себеси че и там може да се мине с мотор
                    ама както казва Венци Петров "сечем клона на който седим"
                    а и като се замисля реално това не е било каране в пълния смисъл на думата, по скоро нещо друго. Има и хора които ви се кефят ама има и такива които ще ви запомнят не с добро.
                    трябва да бъдем по-умерени според мен, за да можем да си караме оффроуд колкото може по-дълго време
                    Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Знаейки отношението на охраната в Парка, е чист късмет, че не сте ги срещнали. Щяха да Ви задържат с оръжие и да Ви откарат в Полицията. Закона им позволява дори да стигнат до конфискация на мотора. Границите на парка започват още под новата хижа и единствения полулегален достъп до нея, за който горските не правят проблем, е официалния път. Оттам нагоре достъпа е абсолютно забранен и израза "че режете клона, на който всички седим" е доста мек за това, което сте направили. За природата явно не Ви е грижа, помислете поне за имиджа на ендуро спорта пред простите пешаходци, да не говорим за истинските любители на природата.
                      Има и други красиви места в нашите планини, които не са парк, например Западна Стара планина, карайте там по-добре.
                      LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                      www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

До: ЕНДУРО ПРИКЛЮЧЕНИЯ В РИЛА ПЛАНИНА

Абсолютно подкрепям. Там мотори нямат място. Добре сте покарали, но не го правете отново.

Коментар

Те са свестни момчета и няма повече да ходят там, сигурен съм
                          Иначе се потвърждават моите думи, че колкото и тежък мотор да си вземеш, все идва момента, когато се изкушаваш да се нахакаш в някой джандем с него !
                          Затова не искам, когато някой си купува мотор и иска съвет да казва: "Ще карам само черни пътища..." или " Ще го ползвам само за лек off road... "
                          Ама пък такива преживявания се запомнят дълго !
                          Ендурото и сексът не са шега работа !
                          -------------
                          Животът се измерва с броят на издишванията !

http://sixdayscrazyjob.com
                          http://crazy-job.com

Коментар

Не си остане темата Митко. Момчетата са сериозни и въпросът не е какво са направили а как ще е за в бъдеще.
                            VPetrov.photography

Коментар

Искам да споделя с вас още веднъж, че и аз не подкрепям карането в национален парк Рила макар, че и аз съм го правил но за сметка на това там съм бил и пеша и то десетки пъти защото работя на Паничище и съм виждал а и сега може да се види какво остава след туристите /пешоходци/. Някъде MАRKAN беше споделил а и аз съм го виждал там има тонове цветен метал/тенджери и тигани/ и пластмаса и десетки нерегламентирани огнища. Слава богу, че там пожар трудно ще стане. И последно по голямата част са чуждестранни туристи който се очаква да са с по голяма култура от нас ама нейсе не са. Така, че момчетата са сгрешили и веднага си го признаха не значи, че трябва да ги линчуваме а и благодарности за разбирането от страна на Администраторите и Модераторите. За доказателства другия път ще снимам какво е над старата хижа. ВЕРВАЙТЕ ми ще се разплачете. А там може само ПЕША. С това си мнение не искам нито да разпалвам един много стар спор нито полемики само констатирам какво съм видял а всеки има право да си прави изводи и мнения.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X