Днеска реших да си направя една разходка из Огражден планина! Времето ми се видя хубаво за осъществяване на идеята, а и отдавна ми се искаше да проуча един черен път, за който бях чувал от един колега!
Тръгнах от Сандански и бързо стигнах до отбивката за с. Кръстилци. Пътчето там е бетоново и се вие нагоре по баира на 180 градусови завои
Облачетата на хоризонта обаче лекичко ме притесняваха! Край пътя имаше живописни чукари
От един от завоите се отбиваше пряко пътче, което се оказа че сече завоите и спестява част от пътя
Скоро се показа и самото с.Кръстилци, разположено на стръмния скат
В селото са останали да живеят малко хора , и повечето къщи са запустели
. Пътя минава през селото, там обаче бетон няма и главната улица на селото си е направо едно малко екстриимче за моя мотор! След селото пътя продължава към " Глобуло" ( така местните наричат антените на Глобул, разположени над селото).
Малко след селото ,в дясно се вижда вр. Свети Спас
Това е южната страна на върха! Този връх е свързан с някои легенди за Крали Марко! На самия връх има параклисче и два големи железни кръста! Продължих по пътя към с.Игралище, а облаците си се трупаха и трупаха
. Пътя минава през борови и широколистни горички. В този район почвата е песъклива и бързо изсъхва, така че нямаше кал и беше удоволствие да се кара даже и тежък мотор като моя!
. Ето че стигнах и до с. Игралище
. Продължих да се изкачвам нагоре в планината а облаците застрашително се събираха
.
Огражден планина е ниска и широка планина, в която преобладават широколистни гори от дъб и бук. Има много черни пътища и малко асвалтови такива! Могат да се намерят трасета за всички видове ендуро, а който търси може да намери и доста екстриими (особенно след дъжд). Аз оприличавам тази планина донякъде на Родопите!
.
Ето че стигнах до един водоем, доста прочут сред местните рибари с това че има големи сомове (въпреки че е доста малък, на голяма надморска височина и водата е доста студена). Водоема се намира над една махала (наречена Махалата), и не знам да има име!
. Над този водоем има и един по-малък, направо локва (ама и там има риба), а от там нагоре, с едно доста стръмно изкачване, започваше непознатия за мене участък от пътя!
Това изкачване малко го подцених! Оказа се че никой не е минавал отдавна от там и почвата беше доста рохкава ,макар и суха, а наклона си е голям, така че доста зор видях да удържам задницата на мотора с мойта гума за асвалт! Горе на билото обаче пътя продължаваше през красиви поляни и се губеше в една борова гора
. В боровата гора обаче положението започна да става зле
! И ставаше все по-зле и по-зле
. Преминах лошия участък от пътя с много зор ,но все пак не ми се наложи да бутам де, въпреки че Мишелин СИРАК - задна и Митас - предна не са никак подходящи за кал! Даже и мотора не беше много кален
!
Следва продължение!
Тръгнах от Сандански и бързо стигнах до отбивката за с. Кръстилци. Пътчето там е бетоново и се вие нагоре по баира на 180 градусови завои
От един от завоите се отбиваше пряко пътче, което се оказа че сече завоите и спестява част от пътя
Малко след селото ,в дясно се вижда вр. Свети Спас
Огражден планина е ниска и широка планина, в която преобладават широколистни гори от дъб и бук. Има много черни пътища и малко асвалтови такива! Могат да се намерят трасета за всички видове ендуро, а който търси може да намери и доста екстриими (особенно след дъжд). Аз оприличавам тази планина донякъде на Родопите!
Ето че стигнах до един водоем, доста прочут сред местните рибари с това че има големи сомове (въпреки че е доста малък, на голяма надморска височина и водата е доста студена). Водоема се намира над една махала (наречена Махалата), и не знам да има име!
Следва продължение!
Коментар