Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нужда от съвет : избор на 600/650 кубиково ендуро

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Нужда от съвет : избор на 600/650 кубиково ендуро

Апел към всички, които следят темата, не я превръщайте в бит пазар, за да не бъде затворена
    SUZUKI DRZ SuperMoto

Никога няма втори шанс да направиш първо впечатление ...

Коментар

Погледни обявите за DR RS 650, не са много, но ги има, много издръжливи са, колега от форума си купи края на миналата година, взе го на 42х. км и сега е на 50х. км, кара го повече в гората, зимата беше пробил до Соколов зъб, големи баири и много сняг, на места повече от метър. Аз ще взимам нататък като събера пари точно такъв.
      Балкан 50 MX/ Suzuki DR 125/ Honda Dominator 650/ KTM 250 SX
      Opel Frontera 2.3TD/ Lada Niva 1,7/ VW Golf MK2/ Mercedes 190D

Коментар

Привет отново,

Есента дойде и ми се струва, че започнаха да се появяват нови оферти на Бг пазара. Набелязах едно ендуро(ХТ600) от автокъща в Кюстендил. На снимки изглежда добре напудрено. По телефона естествено човека ми каза, че било мн. добро и запазено. Това, което малко ме притесни в продавача е че сподели, че според него преди да го изпратят от Италия са му направили основен ремонт на това ХТ. Аз като прагматичен човек си мисля, че никой и особено жабар не би си "хвърлил" машината, която тепърва е обновена. Намислил съм неделята да го видя. Мотора се намира в село до Кюстендил. Понеже съм доста бос, има ли колеги от Кюстендил, които биха имали възможността и свободното време да дойдат с мен? Естествено, че бирата ще е от мен

п.п. Ако някой е пазарувал от този продавач, ще съм благодарен да сподели впечатления.

Коментар

Това , че е след основен ремонт ще ти го кажат във всяка автокъща , нормално за всеки търговец. Хубаво си се насочил към въздушното охлаждане като по опростено , но то е и проблемно , по-точно проблем е комбинацията от стар мотор , въздушно охлаждане , системата на газоразпределение с един вал и кобилици. Тази система страда от проблеми в главата поради високата температура на маслото и повишеното триене заради недостатачно смазване. Ако е за разходки , аз бих ти препоръчал KLE 500.
          В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Моделът е 84 или най - много 85 - та година . Ако не е правен " основен " ремонт е по-добре . Вземи човек с теб , който разбира .

Коментар

Доста по старичък е от посочената година, но пък изглежда добре.
              По добре късно от колкото никога .
              Нула89781нула019

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
                Ако е за разходки , аз бих ти препоръчал KLE 500.
                ...Аз се оглеждам за нещо от рода на кле 500 , та колега би ли казал нещо повече за машинката , тъй като в нета информацията е прекалено оскъдна ?

Коментар

KLE500 е с доказано здрав двигател , минимални вибрации , по-старите модели са 50к.с. , по-новите 46-48к.с. , същият двигател го монтират на GPZ500 , като там е 60к.с. За мен е много добър мотор за разходки , 21" предна капла , сравнително дългоходово окачване , добри спирачки.

Коментар

Разход? Облужване как са?

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
                      Хубаво си се насочил към въздушното охлаждане като по опростено , но то е и проблемно , по-точно проблем е комбинацията от стар мотор , въздушно охлаждане , системата на газоразпределение с един вал и кобилици. Тази система страда от проблеми в главата поради високата температура на маслото и повишеното триене заради недостатачно смазване.
                      Не разбрах точно какъв е проблема. Защо да е недостатъчно смазването?? Защото мотора е стар, или концепцията е дърта, или...

Колкото до ХТ-то от обявата, сигурно са му сменени цилиндъра и главата. Едва ли някой ще се занимава да чисти олюпената черна боя от оригиналните. Друго какво е сменяно кой знае. Няма стартер обаче. Което не е кой знае какъв проблем.
                      Gnome Rhone AX2 800 1938
                      Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                      Husqvarna Te 510 1989
                      Argvmentvm ad novitatem

Коментар

Защото кобилиците са над разпределителният вал , вала се смазва от масло което е много нагрято от горивната камера , това в комбинация с годините и обслужването тип "основен ремонт" си казва думата , почти всеки мотор има проблем с главата.

Докато при това газоразпределение , горивната камера е охладена от вода , маслото е с много по-ниска температура , зоната на триене е добре смазана.

Коментар

Обсъждаме SOHC газоразпределение и болежките му. Защо да е нагрято маслото "много" , при положение че има постоянна циркулация?? Също и подаването на масло към главата и кол.вал е директно от масления резервоар. Това че кобилиците са отгоре не води до недостатъчно мазане, поради факта че маслото се подава принудително, а не гравитационно. Сигурно във формулата с много нагрятото масло включваш "легенчетата", играещи допълнителна роля в мазането, но отново подчертавам, циркулацията на масло е постоянна. Ако има проблеми с главата, причините трябва да се търсят на други места.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Motortemperatur.jpg
Прегледи:1
Размер:113.9 КБ
ID:5613966
                          Gnome Rhone AX2 800 1938
                          Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                          Husqvarna Te 510 1989
                          Argvmentvm ad novitatem

Коментар

Принудително се смазват само местата където вала лагерува в главата , за смазване на гърбиците и кобилиците се разчита точно на "легенчетата" , ако случайно "легенчетата" не задържат масло при първоначално палене , имаме триене на сухо.
                            За мен тази система в комбинация с въздушно охлаждане е проблемна и остаряла, има много от тези мотори с проблем в главата , а и с водно охлаждане пак си е проблемна. Като нови може да са добри и работещи , ама тук говорим за 20-30г. мотори.
                            Едно време имах Z1000 въздухарка със система DOHC , никакви проблеми нямаше , ама няма кобилици , пуловете и гърбиците са винаги в маслото. Пак казвам това е мое мнение , всеки си преценява за избора.

Коментар

От гърбиците се подава принудително масло към петите на кобилиците. Също от самото движение на чаркаляците маслото се разпръсква и омазва допълнително всичко. Легенчетата са допълнение, не се разчита толкова на тях. За тях е важно да се напълнят с масло преди палене на двг, след като двигателя е бил разглобен изцяло. Колкото до 20-30 годишни мотори, те се нуждаят от цялостно разглобяване преди да бъде продължена експлоатацията им. Да очакваш "чудеса" от тях при положение че поне половин кило цицикон/силикон/ циркулира из двигателя е неразумно За другите изненади често и фантазията е безсилна да ги проумее.
                              Колкото до постояното съпоставяне с DOHC, това е скучна концепция Нема ли причудливи чаркаляци да се движат ...требе да има и естетическа наслада, не само пърпорене.
                              Gnome Rhone AX2 800 1938
                              Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                              Husqvarna Te 510 1989
                              Argvmentvm ad novitatem

Коментар

Темата стана доста интересна! Благодаря Ви колеги. Дано е полезна и на други хора, които са пред моята дилема. Макар да си призная напоследък малко се пообърках относно водното/въздушното. Крайно съм убеден вече, че когато говорим за стари машини, то моментното състояние и грижите на предходните собственици трябва да бъде водещо при избора на мотоциклет, а не дали е с водно/възд. охлаждане!

п.п. Мотора, за които писах (предх. страница) не е моята машина - отварян е, спор няма. Търсенето продължава...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X