Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за избор на мотор - за сравнително начинаещ.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвет за избор на мотор - за сравнително начинаещ.

Здравейте,

Историята е следната - преди няколко години се запалих и започнах да се интересувам от мотори. По-миналата година си взех Yamaha TDR125 (italia, а не японския вариант). Карах го един сезон, но накрая паднах и се потроших малко. В началото на миналата година установих че започват да му излизат разни проблеми от старост(карбуратор, окачване и т.н.) Освен това установих че двутактов мотор, на който не му работи смесителя не е удобен за всекидневна употреба и го продадох. За съжаление парите не стигаха да си взема нещо по-добре и реших да изчакам един сезон, а не да се хвърлям пак на първото, за което имам пари. Освен това исках да събера за хубави ботуши, та да не нося гипсове отново (дано!).

И сега съм пред дилема за новата машина. За момента бюджета ми до 3000, по възможност с консумативите. На TDR-а ми харесваше много теглото и стойката - беше ми удобно, а като ми изтръпне задника, можех лесно да се изправя на степенките за почивка(случваше се често, защото имаше ужасни вибрации). Не ми харесваха всичките х-ки, произлизащи от факта че е 2т (като изключим 8000 оборота и нагоре). 176см, около 65кг съм. Пробвал съм Трансалп (стори ми се доста тежък и малко тромав), Доминатор 650 (много висок и с висок център на тежестта - за малко да го изтърва) и DR650 RS - като тегло сякаш ми беше почти ОК, може би малко висок и малко по-мощен, отколкото ми беше комфортно тогава в началото. И знам че искам по-лек мотор. Като мощност TDR-а беше започнал да ми идва малко слаб на дълъг път към края, но се търпеше.

Понеже се потроших на черен път, усещам че сега се заглеждам повече по шосейни мотори, все стигам до извода че не искам да се отказвам от възможността за off-road. От друга страна повечето ми пътувания бяха по 200км и нагоре, предимно по асфалт. Та има ли такова животно, дето хем да е икономично, хем да е леко и да става за офроуд, хем да е удобно за дълъг път - 400-500км/ден макс? Трябва да може лесно и удобно да се върже палатка+шалте и чувал и още млако багаж на него. Пък ако може и да не е много лакомо...

Гледах DR200 Djebel, Yamaha XT225 Serow и други подобни, но имам чувството че са предимно за черни пътища и градско и не толкова за дълго пътуване. Имате ли някакви съвети и предложения?

ПС - за пояснение под офроуд разбирам черни пътища, по които може да се мине с непретенциозен джип и в най-лошия случай камион за дърва, а не кози пътеки и реки Иначе ми се иска и да е с инжекция, но там цените стават съвсем други.

Колега, щом ди имаш 125сс, според мен логичната еволюция е да си търсиш 250-350сс. И гледай да е 4Т (аз поне ги предпочитам). За марките, аз лично съм фен на японските. Успех!

Коментар

От: Съвет за избор на мотор - за сравнително начинаещ.

Да има такова животно и то се нарича Сузуки freewind . За твой късмет ти е в бюджета. Може и бмв гс 650 . Изобщо гледай да е над 600 кубика . за да не ти се налага другото лято пак да пишеш такава тема

Коментар

Honda Xr600 е твоя мотор

Коментар

Виж в "продава" обявата на NIGHTMARE за една Хонда ХР400Р.

Коментар

Първоначално публикуван от icemaan Преглед на мнение
            Виж в "продава" обявата на NIGHTMARE за една Хонда ХР400Р.
            Тази хонда на тая цена ще се продава дори, когато стане на 20 години, така че не зная защо изобщо му я предлагаш на колегата Има толкова много мотори на пазара, просто трябва търсене и малко късмет
            А и не разбрах, какво толкова му е удобно на ХР-а за дълъг път, защото колегата си търси мотор за 400-500 км преходи на ден
            SUZUKI DRZ SuperMoto

Никога няма втори шанс да направиш първо впечатление ...

Коментар

Мерси много за отговорите. И аз се бях спрял на freewind или F650GS, като клонях към сузукито заради по-евтината (предполагам) поддръжка, но нещо ги няма на пазара. Ако някой има сравнително запазено и иска да се раздели с него, да каже. Може и GS. За предпочитане в София и региона или Бургас (там трябва да го регистрирам заради чудесната ни бюрокрация).

Коментар

Ами какво ще кажете за Aprillia Pegaso пак е от същата категория като Freewind и F650 + водно охлаждане, на теория не звучи зле, но как е на практика?

Коментар

Аз карах дълги години Априлиа Пегасо 650 И.Е. По-добре се държи от БМВ Ф 650, по-малко вибрации се усещат. Проблемите с бендикса според мен са мит. Аз лично съм изключително доволен от този мотор, просто се наложи да го продам поради финансови причини. Инжекцията не е проблемна. Ходовете на окачването са добри както за шосе, така и за черен път (ама да има път, може и разбит и стар, но ът да е). Вкарвал съм го в кал, но ми идва тежък и няма удържане, а ако се наложи да се бута е почти невъзможно за мен, ако е до половината в кал. При скорости на 150 км при мен ставаше леко неустойчив. При каране със 100 км/ч с три дисаги разхода ми беше около 5/100. Охладителната система е интересно направена, разширителният съд е най-отдолу, при загряване на 1,2 атм избутва антфриза в съда, а при изстиване на двигателя създава подналягане в радиатора и си го смуква от разширителния съд. Маслото е в рамата, картера е сух. При нормално каране маслото държи 100-120 градуса, при повече юркане максимум 140 градуса. Резервоара е сравнително голям - 21 литра. Дисаги / куфари му ходят много, красив мотор е. Много е евтин. Верига + двете звездички (пиньони ли как им казвате тука) струва 250 лева чисто нова. Гуми Митас Е 08 са (бяха аз като купувах) 250 лева двете чисто нови. АБ е 14 ампер часа. Мотора фабрично има фол сензор. В едно търновско село има фирма която продава абсолютно всички части за този мотор. Каплите са взаимо заменяеми от БМВ Ф 650. Двигателя е Ротакс. Абе машината е супер, и то на доста ниска цена. Много и ходят куфари и краш бар около резервоара и двигателя. При къси светини свети десния фар, при дълки цъка и левия. Сега за друго не се сещам, но в общи линии това е. Имам навъртяни около 50 хил км с въпросната моторетка.
                  If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

и аз мога да добавя голям + за Pegaso - моето беше с обърната предница и спирачки Brembo (спираше по-добре от сегашното ми ST, което е с два диска отпред). М/у другото бендикса си е доказано слабо място (на мен ми се размина, но за сметка на това имах ядове със стартера, които отстраних собственоръчно), но бендикса си е пословичен, но и сравнително лесен за отстраняване проблем.

Все пак ако преобладават черни пътища и безпътици е добре да се обмисли мотор под 150 кг!
                    В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

хем да е удобно за дълъг път - 400-500км/ден макс? Трябва да може лесно и удобно да се върже палатка+шалте и чувал и още млако багаж на него. Пък ако може и да не е много лакомо...
                      С пегасото ще се роди, особено с инжекцията. Става за черен път, зависи от моториста само, хората и 1200 карат по черно и го карат мъжката. С дисаги пегасото е супер, точно за пътешествия, малък, икономичен, спирачките верно са Брембо. Събира много багаж. Може и на резервоара да му се сложи чанта за багаж. Със всичките му флуиди е към 200 кила.

Коментар

Каква я мислих, тя каква стана... Вчера видях една Хонда CB500. Хареса ми и днес я прехвърлихме с предишния и собственик. Та гората ще я обикалям само с раница в близкото бъдеще. По-нататък ще видя. Мерси все пак за всичките съвети. Иначе Пегасо гледах, но не ми хареса като разход и отзиви из интернет.

Коментар

Честито за Хондата. Коя година е? Пусни някоя снимка. Имах приятел с такава Хонда, доста дърта беше, но изключително безпроблемна. Въздушно или водно е?

А иначе за отзивите в интернет е нормално да ти кажат лоши неща за Арилия като цяло, нали не е японски и нали все пак в БГ като пуснеш някаква тема всеки почва да ти обяснява как си направил грешка и колко си тъп.

И да не забравиш да качиш снимки.

Коментар

Супер, чакаме отзиви за Хондата, че и аз съм на същото дередже

Коментар

Честито колега и много безаварийни километри.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X