Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Специални инструменти за поддръжка на различните модели и марки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Специални инструменти за поддръжка на различните модели и марки

Нека тук в тази тема ако някой знае някакъв по-специален инструмент, от който се нуждае дадена марка или модел за по-добрата потдръжка да напише наименуванието му, снимка на инструмента за каква марка и модел е нужен и по възможност да добави малко повече информация за него(като например за какво служи и къде може да се намери и на каква цена).
    Аз смятам да си направя кит за потдръжка на мотора, като започна от това какво е нужно за настройка на хлабината на клапъните. Видях че представлява нещо като комплектче от пластини с различна дебелина събрани в малко комплектче от сорта на многофункционалните джобни ножчета..
    Ако някой знае от къде може да се намери такова нещо и да се закупи ще бъда благодарен, за да почна малко от малко да се занимавам и да свиквам с потдръжката на мотора си сам, а не да чакам на чужд гръб, не само да се моля на ляво и на дясно и да ми се смеят в очите за нещо, което на практика не съм длъжен да зная, но това е друга тема.
    Смятам, че темата ще е полезна, тъй като съм срещал постове от типа "какво да използвам в тази ситуация като това и това не става..." и т.н.
    Последно редактирано от iva_kx; 17-01-08, 00:58.
    [CENTER][B]Не търся пътя, а ходя там където го няма, за да оставя следа след себе си ![/B] [FONT=&quot]®
    [/FONT]________________________________________
    [CENTER] [I][SIZE=1]..Победите се постигат с рискове и компромиси а не със очакване на момента..
    [/SIZE][/I][FONT=Lucida Console][SIZE=1][B]..[/B][/SIZE][/FONT][FONT=Tahoma][SIZE=1]Давай наставления само на този, който търси знания, осъзнавайки своето невежество. Оказвай помощ само на този, който не умее понятно да изказва своите заветни думи. Обучавай само този, който е способен, узнавайки за единия ъгъл на квадрата, да си представи останалите три[/SIZE][/FONT][FONT=Lucida Console][SIZE=1]..[/SIZE][/FONT]
    [/CENTER]
    [/CENTER]

До: Специални инструменти за потдръжка на различните модели и марки

Инструмента за който говориш се нарича луфтомер.
    Купува се в магазините за автомобилни инструменти.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Луфтомер от 20 части 0,05-1,0mm, можеш да закупиш от тук !

Други пособия, които могат да ти бъдат полезни в повечето ситуации според мен са: Нитачка за верига, олей за смазване на жило, ключ за натягане на спици, това са наща, които са еднакви за всички мотори и се намират в мото магазините (онлайн също), и не само. Разбира се има и още, ще допълвам като се сетя... Също така при работа по мотора е добре да разполагаш и с ударна отверка, защото когато някое болченце се опъне само тя оправя ситуацията

BRAKE CLEANER -
      Отстранява масло, грес, клей, лакови образувания и др. от всякакви повърхности - спирачни апарати, накладки, карбуратори, от съединители, скоростни кутии и др.;
      Остранява вредния прах от накладките на спирачките, тук !
      Последно редактирано от Daniel Gyorev; 16-01-08, 23:31.
      KTM Fen

Коментар

Не разумно да даваш 11 лева за лв за луфтомер при положение че са по 3-4 лв.Обиколи магазините за инструменти или дори железариите и съм сигурен че ще намериш.
        Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
        Джон Кенеди

Коментар

Най-важното условие за пособия за измерване като луфтомер, шублер и т.н. е да са с гарантирана точност! А гаранция за точността ти дава производителя! Искам да кажа че хубавите (качествени) инструменти и пособия обикновенно са скъпи, въпреки че и това не е задължително на 100%! Понякога някои са по-скъпи от други, просто защото издържат по-дълго при интензивна, професионална употреба!
          От доста време си купувам по някакъв инструмент всеки път когато имам възможност. Вече съм посъбрал доста, но колкото повече имам, толкова повече стават тия дето искам да ги имам но все още ги нямам!
          Последната ми придобивка бе за Коледа, купих си 2 динамометрични ключа. Един малък, от 5 до 28 Nm и един по-голям, от 28 до 160 Nm (за последната цифра не съм много сигурен дали беше 160 ама не ми се слиза сега до гаража за проверка). Динамометричните ключове са много важни и спестяват доста главоболия особенно ако се работи по таблицата с необходимото усилие за затягане, която е поместена в мануала на всеки мотор!
          "Do not correct a fool, for he will hate you;
          Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
            Най-важното условие за пособия за измерване като луфтомер, шублер и т.н. е да са с гарантирана точност! А гаранция за точността ти дава производителя! Искам да кажа че хубавите (качествени) инструменти и пособия обикновенно са скъпи
            Абсолютно съм съгласен.
            Луфтомери и шублери има и в магазините за 1 лев и в Метро, но някой обръщал ли е внимание там на какво приличат. Хубавият (качествен инструмент) е скъп и това е неизбежно, но при закупуването на на хубав марков инструмент се иска и работа с него. Безмислено е да се купува да кажем гаечен ключ на Gedore, Beta или Usag и да се излозва веднъж годишно. За тези случаи има и други заместители, които при не ежедневна работа също вършат работа. Аз работя в автосервиз, нашите мотьори работят само с инструмент на Gedore и от две години нямаме почти никакви рекламации, а още повече че от Gedore дават доживотна гаранция на 95% от инструмента си. А конкретно по темата, освен скобата за магнита не виждам ( или не се сещам в момента) за друг инструмент, който да е толкова специфичен за дадена марка и модел
            Иво Георгиев
            Gworkshop

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
              Не разумно да даваш 11 лева за лв за луфтомер при положение че са по 3-4 лв.Обиколи магазините за инструменти или дори железариите и съм сигурен че ще намериш.
              Не съм съгласен

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
              Най-важното условие за пособия за измерване като луфтомер, шублер и т.н. е да са с гарантирана точност! А гаранция за точността ти дава производителя! Искам да кажа че хубавите (качествени) инструменти и пособия обикновенно са скъпи, въпреки че и това не е задължително на 100%! Понякога някои са по-скъпи от други, просто защото издържат по-дълго при интензивна, професионална употреба!....
              Точно така е но ако Слави позволи ще добавя още нещо.
              Тези луфтомери от 2-3лв. не знам колко са точни но знам, че с тях не можеш да провериш луфта на клапаните на CRF и веднага казвам защо??
              Защото пластините са през 0.05 и не можеш да премериш 0.16 или 0.28.
              Второ в щатите и Германия се продават такива пластини на метър тоест купуваш си 30 сантиметра от 0.16 и 30сантиметра от 0.28 като се препоръчва след около най много 10 измервания да се отчупва/ реже парчето и така докато свърши, поради изхабяване А какво ли остава с тези от 2-3 лева оставям извода на вас.
              А иначе за специфични инструменти за който Туйков е писал.
              Ами тях вече ги дават с мотора така, че не е нужно да търсиш пък и не вярвам да се продават или само в представителствата.

Коментар

Благодаря за информацията ставаше въпрос именно за луфтомер !
                Вече имам някакъв комплект от инструменти, но сега ще обогатя още малко...
                Иване, не всеки има възможност да си купи нов мотор, мисля че и с това трябва да се съобрази човек !
                [CENTER][B]Не търся пътя, а ходя там където го няма, за да оставя следа след себе си ![/B] [FONT=&quot]®
                [CENTER] [I][SIZE=1]..Победите се постигат с рискове и компромиси а не със очакване на момента..
                [/SIZE][/I][FONT=Lucida Console][SIZE=1][B]..[/B][/SIZE][/FONT][FONT=Tahoma][SIZE=1]Давай наставления само на този, който търси знания, осъзнавайки своето невежество. Оказвай помощ само на този, който не умее понятно да изказва своите заветни думи. Обучавай само този, който е способен, узнавайки за единия ъгъл на квадрата, да си представи останалите три[/SIZE][/FONT][FONT=Lucida Console][SIZE=1]..[/SIZE][/FONT]
                [/CENTER]
                [/CENTER]

Коментар

Незнам хора,но моя съвет е ,-Не си купувайте евтини инструмрнти веднага ще ви разкажа защо.Бях си взел от битака преди доста години един комплект звездогаечни ключове,които бяха подозрително евтини но продавача ме увери че няма проблем и вършат работа.Аз си ги платих и си ги сложих в камиона за резерва ако ми потрявват да имам.Така и стана и се наложи да развивам,гаика с ключ 17.При натиска ключа се счупи и ръката ми от инерцията се удари в двигателя и при удара си счупих пръста.Това се случи от некачественния материал и просто го разказвам за да знаете че с тези работи не бива да се прави маитап.Винаги когато съм си купил евтин инструмент после съм го хвърлил.После си купуваш скъп и е работата става.Оня не го намерих дето ми продаде ключа щях да му счупя и аз един пръст

Коментар

Първоначално публикуван от Ivo Georgiev Преглед на мнение
                    ... А конкретно по темата, освен скобата за магнита не виждам ( или не се сещам в момента) за друг инструмент, който да е толкова специфичен за дадена марка и модел

Иво има бре, примерно един дълък ключ да го наречем с който се развива цялата долна част на предницата там където са клапаните и е същинската част която определя правилната и работа

Също и едно инструментче което е все едно тръбичка разделена на 2 половинки която се слага около кола и с нейна помощ много по лесно се набиват семерингите

има и още
                    Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                      ..... не е нужно да търсиш пък и не вярвам да се продават или само в представителствата.
                      Първоначално публикуван от Даниел Туйков Преглед на мнение
                      ...Иване, не всеки има възможност да си купи нов мотор, мисля че и с това трябва да се съобрази човек !
                      Даниеле никъде не съм споменал за нов или стар мотор, просто ако при препродажбата на мотора тези инструменти са се загубили във времето то единствения ВЪЗМОЖЕН начин е да отидеш в представителството и да си ги поръчаш защото не вярвам в практикер, бриколаж, евромаркет и т.н. да влезнеш и да кажеш дайте ми един комплект инструменти за ХР или ЦРФ или каквато и да било марка. Нали това е идеята на производителя заедно с мотора да продава и инструменти, резервни части и т.н. нарича се маркетинг.

П.П. Ако ще си купуваш луфтомер ми се обади аз за късмет си купих вчера, тоест бях си поръчал от Германия и вчера ми пристигна, ще помагам. Не е скъп 16лв. Но истински

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                        П.П. Ако ще си купуваш луфтомер ми се обади аз за късмет си купих вчера, тоест бях си поръчал от Германия и вчера ми пристигна, ще помагам. Не е скъп 16лв. Но истински
                        Ще видя да си взема един защото няма как да си правя регулирането на клапъните, а това ще става доста често като си знам карането и следователно ще е добре джаджата да е "истинска"
                        ----
                        Само моля колегите да не обръщат темата на това кои инструменти са истински и кои не защото темата е наистина широка и ще се получи кофти..
                        Краси, благодаря ти за снимките и включването !
                        Ще е много добре ако още някой се включи и с нещо ръчно изработено дори още по-добре !
                        [/CENTER]
                        [/CENTER]

Коментар

Моят съвет е, за всички марки мотори, различни от Хонда, да си купите хубави, маркови инструменти, за да не им заобляте болтове и гайки като напъвате да ги развивате.

Само за притежателите на Хонда не се налага да ползват такива, тъй като болтовете, колкото и да са клеясали, се развиват почти само с пръсти !

Коментар

За Хондите както каза Чинела трябва луфтомер на метър като се правят по два пъти на месец.Таман за една година 95см.Останалите 5 см ги даите на Туйков за ХР-а

Коментар

Веднъж спря да пали и направо смених клапаните без да ползвам луфтомер. Иначе знам, че от друго не може да спре да пали Хонда.

А на Туйков ще изкара 100 000 км без да и трябва, гаранция !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X