Обява

Свий
Няма добавени обяви.

XC -крос кънтри шампионат на България ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• XC -крос кънтри шампионат на България ?

..снощи ми се обадиха слатинци и ме помолиха да споделя във форума една тяхна идея
    ..замислили са да направят състезание с дължина макс до 30км старта ще е от мотокрос трасето и то ще се минава на всяка обиколка ендуро частта от трасето ще е пътеки и улеи ще има и ендурокрос участък/гуми дървета/ около старт финала,състезанието ще е няколко обиколки така че да стане около 120км цялата дължина.
    от други две населени места също искат да направят подобни състезания ..този формат прилича много на така популярните в щатите а вече и в европа т нар "крос кънтри" състезания в гърция също имат такъв шампионат казват му SKRAMBLE в щатите има няколко разновидности -GNCC, WORCS, HARE S HOUND ,HARE SCRAMBLE и прочее
    а в европа са най често наричани крос кънтри-XC тези състезания дотолкова набраха популярност че ктм хусаберг хускварна и др фирми започнаха да пускат специални модели като за тях.../нещо средно между кросовите и ендуро техни модели/

след като поговорихме идеята се оформи състезанието да е:
    -само в 1 ден /по ниски разходи за спане,загуба на работно време и прочее/
    - да има опознавателна обиколка
    -класове ще си има както си е в ендурото
    като идеята на слатинци е и да няма такса а дори мислят да предвидят да има някакви минимални СТАРТОВИ пари за участниците както е по принцип на традиционните мотокросове които организират в областта а и на други места в страната,
    -трасето да е гъсто маркирано а и не дълго /до макс30км/ както стана вече въпрос и да се кара без да е необходим гпс
    а друга идея е и за следващи години да си е същото или почти същото /евентуално с малки разлики в някои участъци/ за да знаят участниците къде отиват а и да не се разравя целия баир..
    ,като цяло нещата ще са така че да е по достъпно и да могат да се включат и повече хора с по малък разход на средства спрямо участие на Ендуро шампионата ,предвижда се също състезанието -/та/ да бъдат само за мотоциклети -т.е без атв
    няколко официални вносители на части и аксесоари също имат идеята да подкрепят такива състезания
    както споменах на още няколко места в страната също имат желание да се включат в организирането на подобни за това идеята е те евентуално да се обединят от догодина в т нар крос кънтри шампионат

..помолиха ме да споделя идеята във форума а и се интересуват дали ще има желаещи за такъв тип и формат състезание
    ..аз лично съм за..довечера ще имаме събрание на нашият клуб
    /ще има представител и от общината/ и ще обсъдим също евентуално организиране и при нас на такова мероприятие..
    Последно редактирано от mitkov; 22-10-09, 13:07.

До: XC -крос кънтри шапионат на България ?

линкове от подобни състезания

http://www.gnccracing.com/

http://www.worcsracing.com/

http://www.enduro.gr/index.cfm?Action=Scramble

преглед на представянето на Дейвид Найт на GNCC в щатите

друго видео от там

видео от крос кънтри шампионата на германия

http://video.google.com/videoplay?do...2208305424522#
    Последно редактирано от mitkov; 22-10-09, 14:05.

Коментар

Според мен идеята е доста добра, дано събере достатъчно популярност
      Иво Георгиев
      Gworkshop

Коментар

И на мен ми харесва идеята.Маркери или ленти - супер.Стига да няма нужда от ГПСи примерно, ми се струва, че се събере доста почитатели този формат.С удоволствие бих участвал в нещо такова из нашият край.
        Иван Маринов
        Suzuki RMX 250 '92 - sold / Yamaha XTZ 750 Super Tenere '91 - sold / KTM EXC 250 2t '06 - sold
        ЕНДУРО ВАРНА

Коментар

Много хубава идея!Намирисва ми на Ендуро шампионат -2.Или по точно на Ендуро В група. Защото без оторизиран организатор без застраховки за участниците всичко ще заприлича на ''незаконно състезание''ако стане инцидент.Мисля че трябва да се регистрира клуб и писта и всичко да става със знанието на кмета на населеното място където ще се провежда състезанието.Ако тези подробности се изчистят този тип състезания ще имат голям потенциал за развитието на качествено ендуро.

Коментар

Много хубава идея!Намирисва ми на Ендуро шампионат -2.Или по точно на Ендуро В група
            ..ендурото си е ендуро..това си е отделна дисциплина !!..както мотокроса си е отделна или триала
            а без разрешения от кмет и линейка ..нищо не става разбира се
            ,,снощи като си говорихме /в четвъртък се събираме клуба / ..ми се струва че идеята ще допадне и на двата лагера които се заформиха в клуба..единият не ще много много и да види крос писта..а другият не ще да излезе от нея ..сега на едните ще им се наложи ..тъй или иначе да минат през нея ..а другите пък ще поизлязат от там .та хем да видят че не е толкоз страшно и съм сигурен че ще им хареса

Коментар

До: XC -крос кънтри шампионат на България ?

Идеята и формАта са много добри.
              Това е нещо, което задължително трябва да включва преминаване през затворено крос трасе със всичките си му скоци и да навлезе в гората като офроуд част.
              Едуро крос елементи също е добре да се вкарат, както споменава Митков, някъде около старт финала, там дето ще е събрана повече публика.
              Но според мен нивото на трудността на цялото трасе, включително и ендуро кроса трябва да бъде средно и малко над средното за нашето ниво в България, за да отговаря на името си "Крос кънтри"
              Т.е. тука трябва да се дава газ и да се гони време, а не ориентиране съчетано с по-висока трудност на елементите по трасето, което автоматически вади думата крос от формата. Елементи, които са предпоставка за тапи според мен не трябва да се допускат.
              Другото, което според мен ще е добре, е да има ден за свободни тренировки(събота), които да не са задължителни, но да го има като вариант за опознаване на трасето.
              Примерно може да се ограничи до две обиколки макс. на състезател или за определено време трасето да е отворено за опознаване.
              Това ще са обиколки не за раздаване на газ, а за тактическо опознаване на трасето(оглед и преценка на терена и препядствията, а от друга страна ще даде възможност и за настройване на машината за конкретното трасе - предавателни числа и окачване), което за мен също е задължително като опция за състезание във формат крос.
              Не знам правилата по другите страни какви са, но според мен трябва да са такива за този вид състезания.
              С удоволствие бих се пуснал на такова състезание(цял шампионат не, но 1-2 кръга, да...)

Коментар

Идеята е много добра и се надявам да се осъществи,за да можем и ние непрофесионалистите да се радваме Щом ще е няколко дисциплини/видове трасе мисля,че ще е яко да се почва с тичане до моторите

Коментар

Първоначално публикуван от Габриел Шатов Преглед на мнение
                  Щом ще е няколко дисциплини/видове трасе мисля,че ще е яко да се почва с тичане до моторите
                  Според мене ще е изключително атрактивно подобно начало .Пък и няма да стават чак такива тапи на някои предпятствия ми се струва.

Коментар

Аз съм за това, да има всякакви разновидности в мотокроса и ендурото, вкл. и такава компилация !
                    Само не ми харесва това, че зорлем излизаме от гората без да ни гони никой и изоставяме авантюризма в ендурото, което е най-ценното у него и най-голямото му предимство пред останалите моторни спортове. Не знам какво толкова ви допада тоя формат, като чужденците в интервютата пред медиите казаха, че точно това е ценното на ендурото в България - хубавите и дълги трасета Те карат в Европа точно това, което мислите да правите вие и им е дошло до гуша !
                    Мисля, че истинският ендурист ще си остане в стария, по-труден формат на ендурото, разбира се, стига да му стиска !

Направо ще ви кажа, че съм и убеден в нещо друго - всеки дърпа чергата към себе си и към това, което му отърва, в което още веднъж казвам, няма нищо лошо, но моето мнение относно ендурото все пак е написано по-горе ! За мен всичко останало са някакви недоносчета, нямащи нищо общо с истината !
                    Ендурото и сексът не са шега работа !
                    -------------
                    Животът се измерва с броят на издишванията !

http://sixdayscrazyjob.com
                    http://crazy-job.com

Коментар

Ама така се привилича повече публика=популярност=пари.
                      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Хаджиев Преглед на мнение
                        Аз съм за това, да има всякакви разновидности в мотокроса и ендурото, вкл. и такава компилация !
                        Само не ми харесва това, че зорлем излизаме от гората без да ни гони никой и изоставяме авантюризма в ендурото, което е най-ценното у него и най-голямото му предимство пред останалите моторни спортове. Не знам какво толкова ви допада тоя формат, като чужденците в интервютата пред медиите казаха, че точно това е ценното на ендурото в България - хубавите и дълги трасета Те карат в Европа точно това, което мислите да правите вие и им е дошло до гуша !
                        Мисля, че истинският ендурист ще си остане в стария, по-труден формат на ендурото, разбира се, стига да му стиска !

Направо ще ви кажа, че съм и убеден в нещо друго - всеки дърпа чергата към себе си и към това, което му отърва, в което още веднъж казвам, няма нищо лошо, но моето мнение относно ендурото все пак е написано по-горе ! За мен всичко останало са някакви недоносчета, нямащи нищо общо с истината !
                        Жоре, идеята според мен е друга. Аз поне така го разбирам:
                        Значи ако вземеш за пример мотокроса, има си шампионат има и традиционни състезания. На традиционните си ходят както почти всички от шампионата (за тренировка и за някой лев ако има ), така и местни момчета, които искат да премерят сили. Знаеш приблизително колко хора карат в РШЕ и колко напрактика карат ендуро в свободното си време. Поне 70-80% от каращите ендуро мислят, че ходенето на състезания от РШЕ е един голям скок за тях и това ги спира (според мен е така). Организирането на няколко такива състезания би трябвало да засили интереса към ендурото точно на тия хора. Тези състезания, няма да имат за цел да изместят РШЕ, а напротив да засилят интереса и да подготвят участниците за РШЕ. Този вид състезания си е един умален модел на двудневно състезание от РШЕ, като всичко се случва в един ден. От участниците се иска само да дойдат в неделя, да имат застраховка и желание да карат. Няма лицензи, няма ГПС-и. Ако една трета от тях се запалят достатъчно - ей ти свежи попълнения в РШЕ.
                        Ако Вие не бяхте застанали зад вашите джуниари, къде щяха да са те сега - пред компютъра. Евала направихте го, но на отделни места където няма кой да ги води по състезания и да ги ръчка - мисля че това е начина.
                        Иво Георгиев
                        Gworkshop

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Хаджиев Преглед на мнение

....
                          Имаме прекрасни гори, много красива природа и все още имаме възможността да караме из тях без да ни ограничават. Ендурото в този му формат е много приятно, разтоварващо, също така изгражда много ценни качества. Без да имам някакви претенции, че разбирам от мотоциклети, ендурото е много готино и незаменимо.
                          Много съм притеснен, от слуховете, че 2010 няма да има РШЕ. Дано на няма нищо вярно в тях.
                          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Съгласен съм и с Иво и по изключение с S_S1 !
                            ... макар върху първия пост, колкото и да звучи логично, да имам известни резерви относно осъществяването му и колко полза ще има всичко това за развитие на ендурото. Едно е да застанеш пред пирамида ала Ерзберг или РедБул Романякс, друго е да си играеш на екстрийм с някакви смешни препятствия.
                            "La guerre comme a la guerre" са казали французите
                            Все пак, дано се получи замисълът, както Иво го е казал и да не стане, както тази година в РШЕ - всеки АТВ-ист с купа !
                            Кой казал, че ендуро шампионат няма да има ?!
                            Това, че напускам КЕ не значи, че абдикирам напълно ! Такъв шамионат трябва да има и ще помагам, колкото мога ендурото да се запази, защото аз го харесвам именно в този си вид
                            Ендурото и сексът не са шега работа !
                            -------------
                            Животът се измерва с броят на издишванията !

http://sixdayscrazyjob.com
                            http://crazy-job.com

Коментар

Мнение на Габриел Шатов
                              Щом ще е няколко дисциплини/видове трасе мисля,че ще е яко да се почва с тичане до моторите
                              Според мене ще е изключително атрактивно подобно начало .Пък и няма да стават чак такива тапи на някои предпятствия ми се струва.
                              ..като попрегледах такива състезания..наистина има такава практика в австрия и германия съм записвал преди време от евроспорт две такива ..тичаха до моторите при старта.. това май се води-старт тип Льо Ман..от едноименното състезание където е станал практика първо

иначе принципно на крос кънтри XC състезания понеже и старта е общт а не се ползват и бариери като при кроса и за да няма фалстартове са направили правилник да се стартира със загасен двигател..тоест :
                              при махване със знамето от стартера..всички на съединител..-ритат или натискат "копчето" на стартера и тръгват
                              на "скрамблетата" в гърция също така се стартира ..интересно е и за публиката защото изведнъж както е супер притихнало..и в следващият момент като експлозия се вдига страхотна олелия
                              ..преди време дори Дейвид Найт малко протестираше против това правило на ГНСС то защото неговия модел КТМ палел една идея по бавно въпреки че е със стартер ..но това вече е друга тема и има разни челъми като участвах на скрамбле в гърция например..съединителя ми не бе достатъчно натегнат увлече и мотора не запали от първото ритане ..но пък после се караше 45 мин тъй че има време всеки да се намести на позицията която си е заслужил

..що се отнася до ендуро шампионата ..както споменахме ..това си е отделна дисциплина не мисля че може да се замести с нещо друго..просто крос кънтри състезанията са си нещо отделно и което си има и своите любители..във всички страни където има ХС шампионати си има и ендуро такива и те са си съвсем отделни неща..както е казал народа- за всеки влак си има пътници..

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X