Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Първи стъпки в офроуда

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Първи стъпки в офроуда

Още един път,БРАВО!
    Ясен е доразвил темата с много интересни и полезни съвети.
    Много ценно мнение!
    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
    Джон Кенеди

Коментар

Ха тая тема е точно както се казва-човек се ражда не научен и умира тъка,карам от 2 години офроуд и това за стискането на резервоара го пробвах след като прочетох и наистина действаедно голямо браво за положения труд(писането което не е хич малко и лесно)на колегите!

Коментар

На мен ми беше голям проблем въртенето на място, но сега вече се справям по добре. Усъвършенствам и другите неща.
        Точно тази тема ми липсваше през цялото време.
        Благодаря Ви!
        +1
        Последно редактирано от motofen; 27-11-08, 10:51.

Коментар

Плейлист getting started in motocross

http://www.youtube.com/view_play_lis...d+in+motocross

autoplay - http://www.youtube.com/watch?v=x3WVW...=TL&playnext=1
          Yamaha YZ400F

Коментар

Здравейте, след дълго ровене в нета поради това че няма кой да ме учи открих тази полезна статиика за новобранци
            http://www.flamesonmytank.co.za/offRoad.htm#Your_legs

ПП Да я бях прочел преди да си счупя крака

Коментар

Ако я преведеш и ние да я прочетем, ще е много готино
              Последно редактирано от viki terzieva; 19-03-10, 15:17. Причина: Неизползване на главни букви

Коментар

Ще се опитам да съм готов с превода до края на другата седмица, най-късно

Коментар

колеги, тука да се включа за темата относно ХРАНЕНЕТО. Това е едно от най-важните неща, което поради някаква причина се избягва в много спортове, въпреки че правилното хранене е изключително важно. Неправилно хранене може да доведе до големи разлики в теглото за малък период от време, до липса на кондиция, до чувствително понижаване на резултатите или поне до невъзможност за достигане на нещо особено като постижение, до понижени здравни показатели, някои болести и тн. Естествено, това не става с 1-2 дена кофти хранене, а с доста по-системни занимания. Но в крайна сметка всеки сам си решава какво да прави със собственото тяло.

Като цяло много помага да започнете да обръщате внимание на това какво е процентното съдържание на въглехидрати, белтъчини (протеини) и мазнини в храните. Въпреки, че това правилно не може да е на 100% водещо (не всички въглехидрати са еднакви, не всички белтъчини са еднакви, не всички мазнини вредят, някои помагат много), до голяма степен може да помогне отначало за човек, който не е свикнал да си прави сметката или да има спортен режим на хранене.

Основни части- въглехидрати, белтъчини (протеини), мазнини:

-въглехидрати: съветът по-горе да се набляга сериозно на въглехидрати е много неудачен, но който иска да го следва. Може би може да се следва това от момчета до 20 години. По-нататък е пълен абсурд. От трите, въглехидратите се изгарят най-бързо. Те също дават доста енергия и сравнително доста по-бързо и за това са нужни при тежки физически занимания.

Има обаче различни видове въглехидрати. Въглехидратите в шоколада се различават много от тези в хляба и пастата. На кратко, сладките неща- шоколади, вафли, пасти, торти, еклери, бисквити и подобни неща са бързо разграждащи се въглехидрати. Те са удачни да се приемат скоро преди тренировка и главно ако тази тренировка е примерно 1-2 часа. 1-2 вафли 15-30 мин преди тренировка подобряват представянето и дават повече сила. От тях най-полезни са шоколадът а другите боклуци спокойно може да не употребявате, но всеки си преценява сам. Може би най-доброто в тази категория и което не съм споменал е медът. Медът е изключително богат на витамини и минерали и по отношение на "полезност" той просто няма нищо общо с другите в групата. 1-2 лъжици преди тренировка и сте пушка.
                  От друга страна са въглехидратите от храни като хляб, паста и други подобни. Тези храни са изключително богати на енергия, която обаче се усвоява малко по-бавно и по-плавно. Такива храни са нужни преди по-дълги натоварвания. Така че можете да си прецените- ако ще имате нещо интензивно и сравнително кратко vs няколкочасов преход.

Малко въглехидрати са нужни и след тренировка, за да "дойдеш в час". За тайминга на храните обаче ще спомена по-нататък.

- белтъчини (протеини): съдържат се в големи пропорции главно в месото, млякото, изварата, някои ядки, боба, лещата, яйцата, рибата.
                  При тренировка, тялото използва белтъчините от мускулите и след тренировка има сериозна нужда от белтъчини. Има различни видове белтъчини, но няма да навлизаме в подробности тук. На кратко- храните с по-голямо съдържание на белтъчини са подходящи след тренировка за по-добро и по-бързо възстановяване.

Ако сте на път и нямате възможност да носите храна или да я приготвяте или просто сте на байка в гората, много удачно решение е една торбичка със сурови бадеми. Суровите бадеми са изключително богати на белтъчини и помагат много за възстановяване. Освен това не са обемна храна и могат да се ядат спокойно по всяко време. До колкото се сещам, 100 гр сурови бадеми съдържат протеини (белтъчини) за около 200-250 гр пържоли, или пилешки гърдички или квото и да е чисто месо.

Друга алтернатива е киселото мляко. Помага много за стомашната микробиологична флора, помага за производството на л-карнитин и изобщо е една от най-полезните храни, които знам. По отношение на млеката обаче не всеки може да консумира свободно, основно заради лактозната нетолерантност на повечето хора. Това е нормално нещо, но ако не може да се усвоява лактозата има голяма вероятност от диария, която може да доведе до обезводняване (дехидратиране), което за 45+ годишен човек може да доведе до сериозни проблеми със сърцето. Естествено, това са крайни неща, които могат да се случат, но най-малкото да трябва да ходиш по-голяма нужда е неподходящия момент или да ти идва да пърдиш през 2 мин не е най-подходящото нещо

Яйца- също евтин и добър избор. Няма го проблемът с млечните продукти и може да се консумира винаги.

- мазнини: като цяло няма нужда да мислите за тях в смисъла на "къде ги има за да си ги набавя", защото мога да ви уверя, че няма да сте "назад" с набавянето им. Те се разграждат най-дълго от трите и повечето са "кофти". Но има неща, които можете да правите. Например, салата вместо с олио да се прави със зехтин и като цяло където се използва олио може да се използва зехтин. Да избягвате пържени буламачи и други подобни чудесийки. Има обаче мазнини, които са много полезни. Много от тях се съдържат в рибата, така че ако кльопате рибка е идеално- хем белтъчини, хем от "добрите" мазнини. Ленено семе също е добро.

Храни, които е добре да се избягват:
                  - газирани сладки напитки: в тези боклуци няма абсолютно нищо полезно, то всъщност много трудно ще се намери нещо, което дори е неутрално и не вреди. Може би единствените случаи, когато са добри са тогава когато няма вода и има нужда да се консумират течности. Но като цяло има 1001 боклука вътре и слонски количества захар.

- алкохол: абе готино да се изчатка така някоя друга ракия или уиски или нещо друго, но проблемът е, че алкохолът има много повече енергия от въглехидрати или мазнини или протеини. Това е едното. Другото е, че алкохолът няма и едно полезно нещо. И третото е, че когато алкохолът е приет в организма, започва да се усвоява първо той, а чак след това остават въглехидратите, протеините и мазнините. Това помага много за надебеляването. Освен това, офроуд тренировките често са свързани с контузии, които са свързани с някакви болкоуспокояващи. Накратко формулата е такава алкохол + болкоуспокояващи = цироза на черен дроб. Май няма нужда да се обяснява повече.

Да не забравяме:

- Витамин С: Витамин С се изразходва от организма при тежка физическа дейност. Той е нужен за силна имунна система, за по-добро съсирване на кръвта (рани), предпазва от инфекции и тн.

- минерали: има в различни храни. някои хора вземат от комплексните витамини, в които има също минерали. Много хора обаче правят грешката да вземат по повече хапчета с идеята, че това са витамини и няма проблем. Като цяло положението за повечето витамини е точно такова, но това не е ситуацията за всички и дори за никои от минералите. Примерно излишните количества витамин С се изхвърлят чрез отделителната система. Минералите обаче се наслагват и могат да настъпят усложнения, някои от които много сериозни (примерно с цинка, магнезия и тн). Така, че ако вземате някои от тези комплексни витамини вземайте по 1 на ден, не по 5 защото е по-полезно.

ВОДА: За това вече се писа доста колко е нужно, но мисля, че и колкото и да се пише пак ще бъде пренебрегвано. Има нещо, което наистина ме учудва обаче като гледам някои снимки- това че си пият някои спокойно вода от планински ручей. Това доста хора са ми казвали- няма кой да изхвърля боклуци по-нагоре по течението, значи е добре. Естествено, че няма фабрики примерно на Мальовица. Проблемът обаче е че има сума животни, които чрез изпражненията си могат да ви вкарат в такъв филм по болниците, че свят ще ви се завие. Микроорганизми като чернодробният метил могат да бъдат погълнати и изобщо няма да ги усетите. Ако можете изварявайте водата или пък носете от тези сламки за филтриране на вода. Това е в случай, че не си носите вода със себе си. Иначе си е чист хазарт.

Кофеинът: много е добро, но е диуретик. Кафето и чайовете с кофеин (черен и зелен) имат много антиоксиданти и са много полезни, но всеки си знае по колко кафе или такива чайове може да пие. Кофеинът забързва метаболизма, подтиска апетита и кара организма да изразходва повече мазнини.

Как да се храни човек:
                  Като цяло е по-добра идея да се храниш на малки порции по-често от колкото 1 път да се наджаскаш с храна за цял ден. За да изкараш най-доброто от себе си обаче не може да се тъпчеш с хляб и подобни продукти и да се чудиш защо не ядеш много, дебелееш, нямаш сила и се възстановяваш бавно. Това е доста дълга тема, има много неща в интернет за четене и с някой друг параграф няма как да стане.
                  Като цяло, както казах, преди тренировка помага малко мед. Ако няма- нещо шоколадово. След тренировка понеже тялото е изразходвало запасите си от въглехидрати, а мозъкът работи с глюкоза, човек се чувства леко замаен. Хубаво е малко сладко, но не кой знае колко много. После ядене от повече протеини- месо, яица, млека, бадеми, боб... изобщо всеки си знае. После почивка.

Но най-грубо нещата стоят така- въглехидратите дават енергията, която е нужна на мускулите да използват сега, а протеините участват в строежа на мускулите. Не може само с въглехидрати или само с протеини, трябва да участват и двете и да се приемат когато трябва.

Изобщо има доста теми за разискване, но мисля на първо време толкова е достатъчно. Доста време съм прекарал по залите за бой и съм наясно с много неща свързани с храната. Ако някой има някакви въпроси, питайте.

Накратко формулата за успех се състои от 3 важни компонента:
                  - правилни тренировки
                  - правилно хранене
                  - правилна почивка (сън)

просто, а

Коментар

Колега имаш 1+ от мен, много изчерпателно и полезно инфо за правилното хранене преди и след тренировка...
                    Поздрави: Николай Георгиев
                    KTM 400 EXC

Коментар

Това по скоро важи за тренирашите във фитнеса, където се търси максимално оформяне на тялото, не казвам, че това хранене не е правилно, но според мен не би трябвало да изглежда точно така за мотористите.
                      Поздрави.
                      Derbi Senda 50/70 1997 --> Suzuki RMX 250 1994 --> Suzuki RM 125 1991 --> KTM EXC 125 1998

Коментар

Първоначално публикуван от Мир0 Преглед на мнение
                        Това по скоро важи за тренирашите във фитнеса, където се търси максимално оформяне на тялото, не казвам, че това хранене не е правилно, но според мен не би трябвало да изглежда точно така за мотористите.
                        Поздрави.
                        Миро,моите уважения но мисля , че статията е уникална-през по-голямата част от нея колегата набляга на неща важни при продължително натоварване , а не на двучасово блъскане.
                        Установявам , че без да се усетя съм налучкал повечето неща и честно казано това доста ми помага.А именно-шоколад за преди/след големи изсилвания,бадеми за подхранване при всяка почивка(общо 3-4 за 8-10часа),витамин С с удължено разграждане(сутрин преди тръгване), Изостар във водата,вода в големи количества(6-8литра на ден-говорим за лятото),яка мръвка предишната вечер и т.н и т.н.
                        От мен колегата има БРАВО!!!
                        ПП.Имах един приятл самбист.Когато чувстваше , че не е в кондиция(не говорим за тренировка , а по принцип) си правеше микс от мед и прясно мляко 1:1. Казваше , че му действа като "енергийна бомба".Аз не съм го пробвал защото имам непоносимост към лактоза(само като подуша прясно мляко и започва да ми се повръща...)
                        Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                        Джон Кенеди

Коментар

Нямам нищо против статията всичко в нея си е вярно, просто някои неща не са задължителни( така да го кажа).
                          Поздрави.
                          Derbi Senda 50/70 1997 --> Suzuki RMX 250 1994 --> Suzuki RM 125 1991 --> KTM EXC 125 1998

Коментар

Благодаря за отзивите.
                            Сега малко за мен и моите тренировки и защо това което съм казал се отнася за всички активни спортни дейности.

Аз не съм от тези дето висят по фитнесите, за да могат да са готини петък вечер в Sin City. Винаги съм бил доста активен, но с бойни спортове започнах да се занимавам чат пат в гимназията. Беше по-скоро епизодично. После в университета усетих, че спортът много ми помага да разтоварвам от стрес и понеже преди това бях тренирал киокушин, търсех нещо твърдо. Имаше клубове по бокс, смесени бойни изкуства, карате до, някакви китайски дивотии (у-шу/кунг фу), но клубът по таекуондо втф беше най-многоброен и организиран, че и с периодични състезания, та отидох там. И така приличен брой години. Това обаче си даде своето отражение и поради много сериозни проблеми в колената и последвалите 2 много сериозни операции трябваше да спра с вече станалото ми любимо олимпийско таекуондо. Шило в торба обаче не стои и това лято след много дълга мисъл от 3 мин започнах с муай тай (тайландски бокс). По принцип таекуондото ми е забранено от докторите, както и всички подобни спортове, и аз за да се съобразя с тях избрах възможно най-бруталния боен стил И трябва да ви кажа, че се изкефих страхотно и направо съжалявах, че съм се занимавал с глупости преди това. Тайландският бокс е страшна тръпка!

Ако някой се е занимавал с такива спортове преди е наясно как те нямат абсолютно нищо общо с ходенето на фитнес. Тренира се яко в залата, където след тренировка тениската изглежда все едно е потопена в леген с вода и няма и 1 кв см който може да се нарече полусух Има също много бягане, и може и от време на време занимания с тежести във фитнеса. За всичко обаче си има отделна тренировка. Има тренировки, които наблягат на издръжливостта, други на въздуха, трети на бързината, четвърти на контакта с хората, пети на силата, шести на експлозивността и тн. Самите тренировки се различават от земята до небето и ако се подготвяш за нещо сериозно, като важно състезание, трябва да наблегнеш на слабите си страни, освен на силните, които явно обичаш да тренираш... защото в крайна сметка ако не тренираш те чака голям бой

Тези тренировки също така нямат почти нищо общо с тренировките за трупане на мускули във фитнеса. Въпреки всичко, храненето е подобно, защото човешкият организъм е една машина, а храната е горивото за нея. Но всичко зависи от крайната цел.

По принцип, когато тялото гори енергия, то гори около 50/50 мазнини/мускули. Надебеляването и отслабването са си чиста математика- ако консумирате повече от колкото горите, излишната енергия ще води до образуването мазнини. Просто намаляване на храненето при спортистите, обаче е голям проблем, защото при намаляване на мускулната маса, намаляват и спортните резултати (ако преди това са били в сравнително оптимална форма и са искали изчистване в някаква степен). За да нямат спад на мускулната маса обаче се увеличават храните с белтъчини. Всичко обаче е доста субективно от самия човек и това както иска да направи и физическата му дейност.

Както казах преди това- не може само да се набляга на въглехидрати или само на белтъчини. Трябва да се комбинират правилно. Имал съм моменти, когато явно се храня неправилно и се усещам как сдавам багажа рано рано на тренировка, и също периоди когато нещата със храненето, съня и тренировките са си точни и тогава се забелязва чувствителен прогрес. Ако се намесят неща от сорта на дискотеки, рождени дни и пиянствания, недоспивания, недохранвания... целия прогрес отива в канала

За витамин С - аз лично си вземам от тези по лев и нещо опаковките по 100 мг всяко и джугам от него. Общо взето тези старите дето се използваха.

За моторетките, една основна разлика сравнено с фитнеса е това, че хората трябва да са винаги съсредоточени, т.е. мозъкът трябва да работи на 150% постоянно

Не забравяйте, че постоянните тренировки увеличават издръжливостта и не може с 2-3 допълнителни тренировки да се навакса едномесечно лентяйстване, или пък с 3 дена правилно хранене всичко да стане тип топ. Да мислиш, че за 2 седмици можеш да си на нивото на тези, които правят нещо с години е повече от наивно и в този случай дори опасно. Като цяло в спортовете се забелязва положителна тенденция след няколко месеца активност, същото трябва да е и в мотоспорта.

Коментар

За тренировките в бойните спортове съм наясно, че нямат нищо общо с тренировките във фитнеса(тренирам бойно самбо от половин година).При бойните спортове основно се тренира за сила, издържливост, бързина и т.н.т, докато във фитнеса водеща идея е оформяне на тялото, което се постига със стрикно спазване на хранителни режими това исках да кажа.Подбирайте си храните, но без да се вманиачавате много .
                              Иначе статията ти е супер
                              Последно редактирано от viki terzieva; 25-03-10, 09:02.

Коментар

От: Първи стъпки в офроуда

Браво за труда положен за направата на тази тема ,някой неща ще ги изпробвам още утре ,наистина доста полезна информация

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X