Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Положение на ръчките на кормилото

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Положение на ръчките на кормилото

    Аз като един начинаещ ендурист и многогодишен карач на колело, един съвет.
    Ръчките да се нагласят така че като седнеш в поза за каране и си сложиш дланите на кормилото а пръстите на ръчките, точките на пръстите дланите и лакатя(рамото) да са в една равнина. така умората и схвашането ще е най-малка. А кога къде и какво ще се счупи не участва в уравнението - нали няма да падаме

    Коментар


    • #17
      До: Положение на ръчките на кормилото

      Както аз виждам нещата, е най-добре и двете ръчки да са съвсем малко по-нагоре от линията на предмишницата.

      Първо трябва и кормилото да е настроено удобно според човека. На развито кормило се намира най- стабилната и сигурна позиция на кормилото. Позицията му се определя от правилото, когато сме се седнали в централната позиция, лактите са вдигнати почти перпендикулярно на торса и оказваме натиск с тяло напред , китките трябва да са в една линия с предмишницата, а кормилото да не поддава нагоре или надолу, а да поема натиска перпендикулярно. После се затяга, като точките на държачите на кормилото са нагоре и първо се навиват те докрай, след това и долните болтове, за да не се налага да се завиват ту горния-ту долния и да се търси центриране.

      Ако кормилото е много нагоре ставите на китките отиват напред при спиране, човек не може да се облегне на дланите си и се налага да се задържи само с палеца си, което води до уморяване и изпускане. Ако кормилото е много надолу ни принуждава да караме с лакти долу, което изисква повече усилия и при ускорение и при спиране, а и е трудно да завиеш, защото вътрешния лакет се блъска в тялото.

      При положение, че позицията на кормилото е както по-горе, тогава ръчките би следвало да са в продължение на линията на предмишниците.
      Ако са много нагоре (повече от хоризонтални) се налага да свалиш лактите, което изморява, а когато си прав пък... пробвайте да си вдигнете показалеца докато сте на лицева опора.
      Ако са много надолу при спиране се държиш само на показалеца си, вместо да се облегнеш на дланите (така се налага да стискаш), а при ускорение ако си ниско над мотора изнесен назад, както би трябвало и се държиш за дръжите, пръста ти трябва да слезе много надолу, което при положение, че в момента се дърпаш не е много лесно.


      Та извода е да са почти в една линия с предмишницата, може би една идея по-нагоре, за да може пръста да е като закачен за нея, а не да виси свободно над ръчката. Много от добрите съзтезатели карат винаги с показалците на ръчките.

      Също голямо значение има дали ръчките са навън или навътре в кормилото. Колкото са по навътре толкова по-лесно се стискат с един пръст, защото лоста е по-голям, а и при падане кормилото опира първо в земята, като запазва лостчето. Разбира се, става въпрос в нормални граници. Лостчетата си имат извивка за показалеца преместването е от порядъка на половин-един сантиметър.

      Има и различни извивки за кормилата, но това за мен е вече много високо ниво...

      Това е , което съм разбрал от филми и питане и проби и чудене, от там натаък всеки си го прави да му е удобно, като пробва и добре анализира как се чувства в кой момент.



      Последно редактирано от iassen; 24-07-09, 17:18.

      Коментар


      • #18
        До: Положение на ръчките на кормилото

        И аз да кажа понеже имах подобен проблем!
        Прочетох една статия, която е в техники на каране и си свалих лостчетата понадолу сега ми е доста по удобно, но при мен го има и това че съм доста висок и при всички положения ръцете ми образуват сериозен ъгъл с кормилото и като са ми хоризонтално ме натоварват много като прибавим и че карам 250 двутактов и.....
        Гледам че и Джеймс Ст. на една от снимките които е сложил ЯСен съидинителя му специално си е наклонен на долу така, че явно си зависи от стойката и човек трябва да си ги направи персонално.
        И все пак повечето състезатели са с хоризонтално нагласени, което в някои ситуации е по удобно, но когато си в завои лакътя ти е изправен по-удобно е с понаклонена ръчка????
        [IMG]http://www.maxmediabg.com/moto/bobi2_podpis.jpg[/IMG]

        Коментар


        • #19
          До: Положение на ръчките на кормилото

          И аз да ще включа с примери от други сортове, 5 години карам дх с колело и 1г. атв. При колелото сирачките ми сочат почти към земята, това е защото там 95% от времето си прав и си над кормилото. освен това съм 192 см висок. При атв то лостчетата са ми хоризонтални, леко надоло там карам доста седнал, като често се изнасям назад, в страни и надоло. Съединителя го натискам с малкия средния и безименния пръс, като държа кормилото палец и показалец, така винаги имам контрол и опора, по-трудно се изморявам от съединителя и имам достатъчно контрол за полу-съединител. Общо взето тези настройки зависят от физиката ви и от стила ви на каране. Карайте както ви е най-удобно на вас.

          Коментар


          • #20
            До: Положение на ръчките на кормилото

            Аз също карах HD байк преди години и тогава както kvv също бях доста наклонил лостчетата на спирачките надолу, но рамката на байка е доста по къса от мотора и стоиш над кормилото, затова няма как ръчките да за водоравно защото китките ще са под прав ъгъл на ставата, няма начин. При мотора ръчките ми са леко наклонени. Дори като караш прав кормилото е пред теб и ъгъла на ръцете спрямо ръчките не е голям. Ако са много надолу китката се сгъва навътре което води до нестабилно захващане. Също така при много от спусканията или преминаване не препядствия тялото се изтегля доста назад и тогава ръцете са изпъната назад и просто няма начин да дъпраш ръчка която е наклонена надолу. Според мен лекия наклон надолу спрямо водоравното е най-удачния за мотора.
            Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X