Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кога е имало суперкрос в България ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кога е имало суперкрос в България ?

Трябва да е било преди 10-15 години, имам много неясен спомен, че беше организирано нещо като суперкрос съзтезание в зала фестивална. Даже не си спомням дали го гледах цялото, но си спомням, че вместо пистата да е от земя я бяха направили от дъски и съзтезателите караха с триалски гуми. Някой спомня ли си нещо такова? и това национално съзтезание ли е било или пак сме се изложили пред чужденците? )

До: 2009 Суперкрос в US

Първоначално публикуван от iassen Преглед на мнение
    Трябва да е било преди 10-15 години, имам много неясен спомен, че беше организирано нещо като суперкрос съзтезание в зала фестивална. Даже не си спомням дали го гледах цялото, но си спомням, че вместо пистата да е от земя я бяха направили от дъски и съзтезателите караха с триалски гуми. Някой спомня ли си нещо такова? и това национално съзтезание ли е било или пак сме се изложили пред чужденците? )
    Интересно. Значи е имало такива инициативи.
    За преди 10-15 години е нормално да са използвали дъски. В такива зали им казват Аренакрос. Площа е много по-малка, а и естествено скоростта. Кръг от шампионата се провежда при нас в града, в залата на Шарлот Бобкетс, но е малко скучно. Водих сина няколко пъти, но му доскучава за разлика от сестра му.

Коментар

1999г.- баш като излязох от казармата имаше такова състезание в Търново през зимата. За съжаление не можах да отида да го гледам, защото катастрофирах по пътя
      Спечели го Кадир Масар- Катката когото много хора тук познават. Не зная колко състезания проведоха тогава, но не беше само едно. Все се чудя защо така замряха нещата и сега никой хич си няма и идея за подобно нещо...
      Но да не се отклоняваме от темата която е за АМА Суперкроса!
      Последно редактирано от Калин Кулев; 28-01-09, 19:20.
      К. Кулев

Коментар

да организираха се само един сезон
        -мотокрос във зала като трасето бе от дъски сковано и бе много интересно
        инициативата бе частна на някакъв бизнесмен..но инак си се водеше републикански шампионат като мисля нямаше значение с 250 или 125 караш
        Кадир Масар-катката с СР125 97 ма модел накрая стана вицешампион с разлика от само една точка от шампиона
        шампион стана ..еее..сега ми изчезна от ума май Александър Тодоров се казваше с СР250 99 та модел..момчето което сега е фирмен карач на яамаха..след малко като закуся ще се сетя името му
        3 ТИ бе или Куманов или дилов.. някой ако има книжка на федерацията под ръка може да види Бучаков с тия къси крачета не можеше да се подпре и падаше на едни завои от хлъзгави дървени плоскости и въпреки че бе много добър по това време бе по назад ..
        цялата идея тогава бе замислена като шоу което да има що годе и някаква възвръщаемост от билетите..но знаете ни българите..много хора влизаха покрай тоя и оня състезател макар че входа бе мисля само 10лева и накрая инициативата пропадна а идеята всъщтност бе взаимствана от германия където проведоха по това време няколко такива състезания и ги излъчваха пряко по DSF май чат пат и по EUROSPORT и бяха много интересни
        повечето състезатели караха наистина със гуми за триал..които обаче изискваха и 18 цола да са задните гуми ..така че от разни стари модели кросаци се търсеха задни капли като за световно
        Бучаков имаше един негов си тренировъчен ср250 от 90 та модел и си свали от него 18 ката а на кадир намерихме от един стар кх250 89 та модел ..която бе и с една ..по малка задна зъбчатка и всъщтност първата му идваше много по дълга от на другите а старата бе на късо разстояние и всички се бяха подвели да сложат много големи зъбаци отзад..така че катката без да иска имаше предимство покрай това според мен..а и той е много добър "стартаджия"..и като им се изстреля отначало и поведе после много трудно го минаваха дори и някои по бързи от него..освен това той имаше и повече опит от по шосейни мотори и му допадна карането по твърдо докъто някой от типичните кросаджии просто си личеше че им е терсене да карат на такава твърда настилка..въобще много интересно бе
        Последно редактирано от mitkov; 29-01-09, 09:56.

Коментар

Добре де, аз навремето си спомням, веднъж ходихме да гледаме суперкрос на едно трасе на Ябланица (или Абланица беше - абе там преди Ботевград дето е, посока София) - трасето си беше точно суперкрос - с много малко прави участъци, много скокове (е, не толкова големи чак, защото и състезателите не са били чак на такова ниво), виражи, ритъм секции (научих една нова дума ) и други такива.
          Коя година е било не мога да си спомня, но да съм бил някъде 7-8 клас сигурно, което ще рече някъде към 94-95-96 г. , не знам.
          Това беше единственото състезание, което съм гледал (други сигурно е имало, но ни бяха далеко) обаче си спомням, че много ми хареса.
          Даже бяхме харесали за един приятел на баща ми една Ямаха май беше, 250 кубика 2-тактова (тогава 4-тактовите още май не бяха така навлезли), обаче оня вика че прешлайфал цилиндъра, туй-онуй и станала била почти към 280-300 кубика Колко е било вярно не знам
          Даже този същия мотор през по-голямата част от състезанието водеше, пък кой го е карал идея нямам. А за тия в залата където говорите, баща ми викаше, че били "стадионкрос" .

А иначе баш по темата - трябва да ви кажа, че аз не разбирам много от суперкрос (не съм чак толкова гледал), но определено ездата на Джеймс Стюард много ме кефи Чад и той кара, обаче някак си май по-плавно и спокойно, докато при Джеймс се усеща агресията в карането, в което няма нищо лошо де, но сигурно затова понякога допуска малки грешчици
          П.П. Абе, на Чад Рийд гаджето ми прилича на една наша поп-фолк звезда - Пепа Секса май й беше "ник-а" Таз да не е сестра й случайно??
          Последно редактирано от HD; 29-01-09, 10:51.
          Hristo Draganov
          http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Скоро пак ще има такова състезание в Търново,рампите за скоковете от миналото състезание са ги намерили
            Мисля че и имат разрешение да го направят в тази зала.

Коментар

Имаше преди няколко години шампионат по суперкрос на открито. Спомням си за трасето в Правец ако не се лъжа, дори го даваха по канал1. Караха си и големите и малките и не беше зле за ония години.

Даже ето сега го открих. Шампионата е бил през 2004-та. Има си и цяло класиране дори
              мисля че е имало и предни години, а и след това, но несъм сигурен

http://www.bfm.bg/results/2004/supercross/
              Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

До: Кога е имало суперкрос в България ?

в Правец пистата я заравниха преди няколко години ,може би около 4 5 и направиха стадион там ,дочух ,че се говори за нова писта някъде тук ,но още нищо не е сигурно
                пп: Има в Ботевград един парцел оставено от общината за писта за бъгита ,багерите са ми в двора...,така че имам идея скоро време да се залавям за работа и ако има резултат ще пиша
                Последно редактирано от kol1o0; 31-01-09, 01:15.

Коментар

Няма ли начин да се възроди идеята?Дори да не е на закрито.Мисля си, че за суперкрос трасе се изисква по-малко пространство като то може да бъде дори и равнинно.Просто 1-2 багера, няколко човека който да ги напъстват и лека полека да се възроди и този спорт в България.А пък дори и по рампи да бъде стадиони в България има достатъчно (подходящи за целта), просто ще се местят рампите и ще се пренареждат в различни конфигурации и може и да се получи нещо.

Това е много добре, че в Търново ще се проведе отново такова състезание.Дано това е началото.
                  Иван Маринов
                  Suzuki RMX 250 '92 - sold / Yamaha XTZ 750 Super Tenere '91 - sold / KTM EXC 250 2t '06 - sold
                  ЕНДУРО ВАРНА

Коментар

Правенето на суперкрос писта е МНОГО трудно,ние мислим да правим мотокрос писта за АТВ в Търново и казаха,че ще струва към 100 000лв. с проектирането,а за суперкроса проктирането е много по-трудно и работата на багериста по-прецизна.

Другото е,че ще има малко хора който ще карат суперкрос.

В Луковит има суперкрос писта в много добро състояние,на която се провеждат състезания по мотокрос,но двоиките и троиките не са толкова остри и опасни,първия ден от състезанието беше супер кално и неможеха да се скачат всички скокове,а втория ден много изкопана от първия ден.

Коментар

Колкото и нескромно да звучи зад всички тези състезания стои моя милост ,първия затворен суперкрос го направихме на колодрума в гр.Сливен тогава мояс понсор беше направил 60000лв. награден фонд (първото место беше 10000лв. или 4000 марки тогава) и се бяха избили да идват ама им дойде нагорно .После в Търново се свързахме с една госпожа тя държеше залата и искаше да експерементира и два дена взимах размери на залата и си представях долу горе как ще изглеждат препятствията .Трябваше да ги изработи Трифон от Елена той караше крос тогава ,та му се ведели дълги скоковете (страха е голяма работа)и ги беше скъсил , а на мен трябваше да има процент като проектант но останах от прецаканата страна .След това ги закараха в София в Унивесиада имаше две състезания и незнам какво е станало с тях.пп. това е общо взето истината

Коментар

Жоро, а нещо нямаш ли някоя снимка останала от тия зали да видим аджеба за какво става въпрос?

Коментар

Първоначално публикуван от BukToP Преглед на мнение
                          Жоро, а нещо нямаш ли някоя снимка останала от тия зали да видим аджеба за какво става въпрос?
                          Аз имам филм от един суперкрос. Мисля, че в Правец беше, където карат Бучака и Катката. Ще видя в клубният архив дали е обърнат от видео касета на CD и ще го кача.
                          Иво Георгиев
                          Gworkshop

Коментар

тогава мояс понсор беше направил 60000лв. награден фонд (първото место беше 10000лв. или 4000 марки тогава) и се бяха избили да идват ама им дойде нагорно
                            ..И тогава май бе станал 1 ви
                            ..тоест ..4 те хилки в марки не са избягали надалеч
                            ..спомням си го -даваха го пряко по телевизията това състезание..в началото на 90 те май беше

Коментар

Жоро Пашов е първия който направи супер крос(както каза той).Първия шампион на България по супер-крос е Христо Георгиев през 1992г.За съжаление през годините останаха малко трасета и на края шампионата се правеше само в Правец.А сега от няколко години вече и няма такива състезания.Относно суперкроса в зала.Шампиона там не е Александър Тодоров а Мартин Тодоров(тоест аз).Понеже Калин си спомня състезанието в зала Фестивална когато катката стана първи,като се съберем на следващото състезание ще изкоментираме самото състезание.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X