Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Africa Twin Предница: Помпане, По-гъсто масло, Повече масло, Прогресивни пружини

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Africa Twin Предница: Помпане, По-гъсто масло, Повече масло, Прогресивни пружини

Първоначално публикуван от Ilarioncho Преглед на мнение
    Някой експериметирал ли е да сложи повече масло?
    Предницата става съответно по-твърда. Експериментирай с малки разлики от това което е посочено от производителя. Сантиметър повече масло например.

Коментар

От: Africa Twin Предница: Помпане, По-гъсто масло, Повече масло, Прогресивни пружини

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
      С оригиналната предница на ДР-а, същата архаична като на африката, след 200км не си чувствах ръцете от вибрации. Кормилото беше на тампони, двигателя е доста мек. При каране по черни пътища всяка неравност се усещаше на кормилото. Предницата беше във великолепно състояние, само и бях увеличил прелоуда, защото оригинално е прекалено мека.
      Смених я с предница от съвременен кросов мотор. Разликата: при каране по черен път с висока скорост, все едно се движа по магистрала - няма удари, няма вибрации. А кормилото е твърдо хванато към трипътника. Изтръпването в ръцете вече идва след 1000км. И като изтръпне, обезвъздушавам предницата и всичко си идва на мястото
      Смяната ми излезе около 200лв, после продадох оригиналната за 150.
      При мен ми изтръпваше дясната ръка.Можеби повече стискам ?
      Така се случи че със частите за обслужване на предницата си поръчах и "Помощник за газ за цяла ръка/Мързелива газ" разликата е осезаема.Китката е удобно подпряна.Сега почти не ми изтръпва ръката,дори и след доста километри за ден.Мислех си че това върши работа само за магистрала но не е така.
      Не съм се замислял,че това изтръпване може и да е било от вибрациите преди обслужването.

А защо искате по твърда предница ?
      Все пак тя е част от цялото окачване и би трябвало да поема своята част от "работата".
      Ако се направят нейните показатели различни от заводско предписаните това няма ли да натовари допълнително задното окачване и да влоши неговата работа ?
      Лично аз предпочитам заводското/оригиналното.
      Сега - BMW R1200RT 2006 г
      Бивш - Suzuki V-Strom 1000 2004 г
      По Бивш - Honda Africa Twin RD04 1992 г
      По По Бивш - Yamaha Virago VLX 500 1983 г

Коментар

Провери това:
        http://store.ricorshocks.com/honda_s/48.htm

А за отзивите може да питаш чичко гугъл (мързи ме да ти ги изровя аз, но виж в xrv.org.uk и advrider.com)
        Почти всички са положителни (аз поне не намерих отрицателни)

Ако изчакаш до догодина може да ти дам отзиви от собствен опит защото определено смятам да опитам на трансалп-а

А относно нивото на маслото... ами има малка разлика, аз правих основна ревизия на мотора преди дългото ми пътуване към UK и сложих 5мм повече масло и съм по-доволен от преди. Малко по-твърда е предницата, но проблема е, че винаги е по-твърда и на равно и на черно :-( Надявам се тези Ricor шим стакове да решат този проблем.
        А относно изтръпването на ръцете, при мен този проблем го нямаше въпреки добавеното масло и елиминираните (от мен) тампони на кормилото. На третия ден от пътуването (Щутгарт- Нюкасъл през тунела) Минах 1300-1400 км като пътувах малко повече от 20 часа. Изтръпване имаше но не беше в ръцете :-) та сега си мисля и за една седалка на корбин (не че врачанския майстор се е справил зле де след като съм успял да седа 20 часа на седлото)
        Последно редактирано от Grayfox; 19-08-14, 00:06.
        Honda Transalp XL600v PD06 1993 - откраднат в Лондон.
        Honda Varadero XL1000 SD03 2011

Човек е 80% вода и ако няма мечти или цели в живота, това е просто една вертикална локва.

Коментар

Марто, никоя няма да стане директно, трябва си преправяне.
          Например от КТМ 950 може да стане барабар с каплата и спирачките. Но какво ще се случи с трипътника, можем само да гадаем.
          Хубавото е, че на съвременните тръпътници, оста се избива и се слага каквато ти трябва.
          ЧЕти по форуми какви са слагали на африките, какво са преправяли и ще разбереш.

Коментар

Имам питане: НА ВАС ЗА КАКВО ВИ Е ДА СИ ИГРАЕТЕ С ПРЕДНИЦАТА НА АФРИКАТА? Всички пишат , че е тухла , че не става да се набиваш с нея в черно и много офф. Ако беше леко ендуро или кросов мотор разбирам, там има смисъл да си играеш , ама за мотор направен за километри преходи не ми е много ясно за какво ви е да си играете с предницата. Старата Африка има възможност за втвърдяване на коловете чрез въздух, а и за втвърдяване и отпускане на задния амортисьор хем чрез навиване, хем чрез регулиране на газа от бутилката. Мисля , че си е напълно достатъчно за тоя мотор. Аз на моята съм със смес 1:1 10 и 15W отпред на коловете, и сум си с нормалните пружини. Отзад карам с максимално натегната пружина от резбата и положение HARD на болтчето за регулиране на газа. И ми е точно(нито ми люлее по завоите , нито ми изтръпват ръцете след каране по макадам ) . И още ми е интересно КАК ВИ УДРЯТ ПРУЖИНИТЕ ОТПРЕД , как скачате ? Аз специално пробвах да скачам от около 50 см с около 40 км/ч и не успях да усетя да ми ударят предните колове на твърдо . Не че съм много добър на черно , ама мисля , че доста понаваксах в последно време. Според мен си е чиста загуба на време и пари да се занимава човек точно с предницата на Африка. Ако си решил да ставаш мазохист и да ходиш с нея по чукарите без багаж и да я караш като чисто леко ендуро , това вече е друго нещо , ама за целта си има други мотори.

Коментар

А ти защо мислиш , че хубаво окачване е нужно само офроуд?
              В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Пистарките имат също толкова съвършено окачване, като кросовите мотори.

Коментар

Пробвайте да напомпите с азот вместо с обикновен въздух! По-добре става а и не позволява маслото да загрява толкова!
                  "Do not correct a fool, for he will hate you;
                  Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
                    А ти защо мислиш , че хубаво окачване е нужно само офроуд?
                    Къде съм го написал това?

Коментар

Ето тук:

Имам питане: НА ВАС ЗА КАКВО ВИ Е ДА СИ ИГРАЕТЕ С ПРЕДНИЦАТА НА АФРИКАТА? Всички пишат , че е тухла , че не става да се набиваш с нея в черно и много офф. Ако беше леко ендуро или кросов мотор разбирам, там има смисъл да си играеш , ама за мотор направен за километри преходи не ми е много ясно за какво ви е да си играете с предницата.
                      В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Видях че питате каква е целта на упражнението с предницата, та да разясня.
                        Когато съм сам на мотора задната гума блокира и пързаля много лесно при спиране. Освен това усещам така наречените "конски ритници" от задното окачване.
                        Когато сме двама, още по-дбре с багаж, тия неща ги няма. Изключително трудно се блокира задната гума и окачването работи много меко и комфортно.
                        Мина ми през акъла, че може би задното окачване си е наред, а причината е в прекалено мекото предно. Та затова се замислих дали има начин да се втвърди без влагане на особено големи стредства и труд. Просто за да си проверя теорията.
                        .
                        Днес най-накрая намерих два часа да купя и сменя маслото в предницата. Реших да е направо 15 W, като спазя количестовото предписано в менюала (не сложих повече масло, не съм помпал с въздух след смяната).
                        Установих следните неща:
                        - Първите 2-5 километра не усетих разлика. Никаква разлика, колкото и странно да е.
                        - След това започна да ми се струва, че не гмурка при спиране.
                        - След това усетих, че се чувствам по-уверено в завой, особено с ниска скорост. Преди имаше едно поклащане, което не даваше уверено усещане за мотора.
                        - Много по-стабилно при маневри на много бавен ход, близко до спрял. Много по-уверено!! Преди отново имаше едно поклащане, което не ми е давало добро усещане за мотора. Сега се усещам, че съм се опитвал да компенсирам поклащането с подаване/отнемане на газ, но ефекта е бил минимален заради меката предница. Сега подаване/отнемане действа доста точно и бързо.
                        - Задното окачване работи :-) няма шутове.
                        - Засега не е поднасяла задната гума (но е рано да се каже)
                        - Не съм карал черно, но карах лош паваж - не опткривам разлики, не усетих да е по-твърдо, не е поднасяло, рибаунда ми се струва наред. Като цяло не е по-различно от преди.

На този РАНЕН етап бих казал, че си струва смяната с 15 W.

Имайте предвид следните уговорки
                        - Карал съм само градско, с не много висока скорост
                        - Карал съм все още сравнително малко
                        - Не съм имам възможност да пробвам на завой с крива/нагъната настилка , а това е най-вероятното място на което по-твърдото окачване ще си покаже зъбите
                        - Може всичките усещания да са просто отново "ефекта плацебо" :-)
                        Последно редактирано от Ilarioncho; 22-08-14, 21:59.
                        Следващият път, когато умът ви витае, последвайте го! => www.smehurko.info

Коментар

Още няколко думи. Четох по западните форуми отзиви и повечето хора препоръчват 10 W. Има шанс обаче никой от тези да не е пробвал с 15 W. Тия, които дааха отзиви за 15 W Общо взето казват, че е по-добре от 10 W.
                          Аз преди бях с 7,5 W (смесено 50% 10 W + 50% 5 W), но да бъда честен беше станало на чорба, или поне толкова рядко ми се строи в сравнение с новото.

Коментар

Навъртяни малко допълнителни километри . Категорично е по-добре. Усещането за машината е по-директно. Манипулация на газта води до осезаем резултат веднага. Чувства се по-добре какво прави окачването, там долу. Като цяло дава увереност.
                            Още не съм пробвал с двама пасажери и багаж. При натоварен мотоциклет вероятно ще трябва да натегна малко винта към разширителя на задният амортисьор (който сега е развит докрай) за да втвърди леко и отзад.
                            Последно редактирано от Ilarioncho; 25-08-14, 08:16.

Коментар

Илко като казваш , че лесно ти блокира задната гума това до голяма степен е и от материала на накладките. Аз до преди месец бях с едни почти износени накладки с които беше доста трудно да блокираш задната гума(забравил съм марка и материал , но ме изкараха към 30 000).Сложих новите преди да ходя в Румъния(синтеровани мисля , че NRG) и първоначално ми се струваше , че ще се пребия-задната гума блокираше при най-малкото докосване на спирачката.Вече съм на 3000 км с тях , улегнаха и блокират малко по- трудно и моторът ми си спира перфектно (може и аз да им свикнах, но знам вече при какво усилие ми блокира задната гума).Междувременно смених и предните, въпреки , че имаха още към 1/4 хляб, но там нямам такъв проблем, въпреки , че са от същата марка и материал.Помисли и в тая посока преди да се вкарваш в излишни разходи , които могат да идат за бензин.

Коментар

Аз пък сложих прогресивни пружини и определено ми е по-добре от оригиналните. Маслото е 10 и не вкарвам въздух с тези пружини. Гмуркането при спиране е в съвсем приемливи граници за разлика от преди. Такъв мотор няма как да не е с "лигава" предница.
                                Колкото до спирачките - при мен се иска много натискане за да блокирам задното колело.
                                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                                X