Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с верига

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с верига

Озаглавявам темата по този начин, но проблема май не е точно в нея.

Та... сменям аз лагери 3 броя на задно колело на Варадерото, естествено и семерингите от двете страни, сглабям всичко наново, качвам се да пробвам и... веригата прещрапва.
    Опъвам ... охлабвам, все тая щрапа ли щрапа!
    Имам опасения, че съм разменил двете втулки, които опират в лагерите от едната си страна, а от другата във вилката. На пръв поглед изглеждат еднакви, ама...
    Някой сблъсквал ли се е с подобно нещо? Но пък се чудя дали не се е разтегнала веригата?
    Утре пак разглабям наново, та ако споделите по нещичко може и да ми бъде от полза.
    Последно редактирано от К.Наков; 29-05-11, 22:02.

От: Проблем с верига

А случайно гумата да не е на криво? Или дори само пиньона да е застанал накриво?

Коментар

Как "прещрапва"? Да не би да не си подравнил добре оста от двете страни на шарнира и задното колело да стои накриво?
      LZ2NKM

Коментар

Ами точно така прищрапва, веригата се опитва да се качи на венеца.
        Но обтегачите са на едно и също ниво, и гумата не е накриво а и само венеца няма как да се постави накриво , щото той влиза в тампони.
        Опасенията са ми, че съм разменил втулките и има някакво изместване на цялото колело в едната посока, по макар и милиметър.

След малко я захващам и ще пиша от какво е било.

Коментар

Да, най-вероятно е така. Виж в сервизното ръководство, ако имаш - там би трябвало ако втулките са различни да е описано. Може би имат и надписи на тях. На моя втулките са доста различни и е невъзможно да ги сбъркаш.
          LZ2NKM

Коментар

Ами, да и при мен втулките са доста различни и се оказа, че грешка при зглобката няма.
            Остава проблема да е в износена верига, въпреки, че и тя и задната зъбчатка изглеждат добри.

Коментар

Има ли вероятност да не си донабил някой лагер като хората?......макар че тогава едва ли ще успееш да вкараш колелото и втулките на шарнира.
              Yamaha XT​M600E '98
              Mazda 626 2.0 DITD '99 Estate

Коментар

Първоначално публикуван от c_chanev Преглед на мнение
                Има ли вероятност да не си донабил някой лагер като хората?......макар че тогава едва ли ще успееш да вкараш колелото и втулките на шарнира.
                Да, няма такава вероятност и ти си си отговорил.

Мисля, че открих проблема, но бих чул и вашето мнение.
                Ще публикувам два видеоклипа, на първия е веригата на Varadero"то и мисля, че тази хлабина е прекалено голяма:

А на втория на XL, където почти няма никаква хлабина спрямо венеца:

Обяснявам си появяването на това щрапане след смяната на лагерите с това, че колелото преди се е местело в ляво и дясно и така са се нагаждали зъбите спряво веригата.

П.П Или пък тази верига изобщо не е за този пиньон!

Коментар

Погледни как е и на предния пиньон. Какво пише на веригата? Възможно е някой от незнание да е сложил по-голяма верига
                  Yamaha XT​M600E '98
                  Mazda 626 2.0 DITD '99 Estate

Коментар

Първоначално публикуван от К.Наков Преглед на мнение
                    Обяснявам си появяването на това щрапане след смяната на лагерите с това, че колелото преди се е местело в ляво и дясно и така са се нагаждали зъбите спряво веригата.

П.П Или пък тази верига изобщо не е за този пиньон!
                    Според мене не може да си имал чак такъв луфт в лагерите! И все пак тая верига си е вършела добре работата преди демонтажа на задното колело, а след монтажа му изведнъж почва да щрапа! Да не би при демонтажа или монтажа някакси да си усукал веригата и да си изкривил някое звено? Разгледа ли внимателно веригата звено по звено? Провери и звената едно по едно с пръсти дали се движат свободно, да няма блокирали или затегнати! На мене ми се е случвало да ми се разщрака веригата и след като я измих хубаво с нафта и я смазах се оправи!
                    "Do not correct a fool, for he will hate you;
                    Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Утре сменям и верига и пиньони !

Коментар

Този голям луфт наляво-надясно е от това ,че веригата и венцине не са един за друг !
                        По интересно е защо досега неси го усетил ! Старите лагери в какво състояние бяха ? Ако са били толкова зле ,че гумата да се намества добре ,че не си направил бела !

А венеца развива ли го от джантата ?
                        Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

Ами луфта в лагерите беше такъв, че джантата в периферията мърдаше около 5мм. Абе бяха си заминали. Двата лагера откъм пиньона бяха разбити, а от другата страна си беше здрав , но го смених и него.
                          На мен също ми е странно, как досега нямаше признаци на несъвместимост и отведнъж щрап, щрап щрап...

Венеца не съм го свалял от болтовете, само го измъкнах от тампоните.

Коментар

Сменяй веригата и двата пиньона и нямаш грижи. Често се случва при стари вериги, тя е разтегната и износена неравномерно и венеца също. С времето са се напаснали и след демонтаж и разместване....
                            още за мен на ВВВ//sites.google.com/site/fozysite/home

Коментар

Първоначално публикуван от fozy Преглед на мнение
                              Сменяй веригата и двата пиньона и нямаш грижи. Често се случва при стари вериги, тя е разтегната и износена неравномерно и венеца също. С времето са се напаснали и след демонтаж и разместване....
                              Абсолютно си прав. Проблема наистина беше във веригата. Чак днес ми остана свободно време и смених веригата и зъбаците и нещата си дойдоха на място.
                              Поохлабили са се и тампоните между пиньона и джантата, но ги нямат в наличност в магазина и не ги смених засега.

Поздрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X