Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пътят до коприната. С мотор по Pamir highway – М41 или Motosynthesis.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Пътят до коприната. С мотор по Pamir highway – М41 или Motosynthesis.

Здравейте,
    днес е ден за баня, почивка, преглед на мотора, прехвърляне на снимки и т.н. организация и реорганизация

Вече съм в Памир, не е за вярване
    Чувствам се отлично. По машината също всичко е ок.
    Знаех, че е трудно... даже много трудно, но някои неща ме изненадоха
    Кара се 1-ва, 2-ра, 2-ra, 1-ва, 2-ра и така 200 км. После спиш някъде и на другия ден - още 100 км... Максимална скорост 30км/час. Последните километри преди Horog, се появи и асфалт даже и вкарах 5-та, за около 1 км. Всъщност този път е бил затворен от три седмици, заради моста, но аз незнаех... Много адреналин, много емоции и сега ми е хубаво

Zdraveite,
    dnes e den za bania, pochivka, pregled na motora, prehvarliane na snimki i t.n. organizacia i reorganizacia

Veche sam v Pamir, ne e za viarvane
    Chustvam se otlichno. Po mashinata sashto vsichko e ok.
    Znaeh, che shte e trudno...daje mnogo trudno, no niakoi mesta me iznenadaha
    Kara se 1-va, 2-ra, 1-va, 2-ra i taka 200km. Posle spish niakade i na drugia den - oshte 100km ...Maksimalna skorost 30km. Poslednite km. predi Horog se poiavi i asfalt daje i vkarah 5-ta za okolo 1km. Vsashtnost tozi pat e bil zatvoren ot tri sedmici zaradi mosta, no az ne znaeh ... Mnogo adrenalin, mnogo emocii i sega mi e hubavo

Последно редактирано от giorgio; 18-07-10, 17:42.
    ______2
    Е = MZ

Коментар

...Прекрасни снимки!
      Страхотно Пътешествие!
      Успех и нататък.
      Поздрави.
      I am just a simple man.

Коментар

Уникално пътешествие!
        Благодаря, че го споделяш с нас.
        Прекрасни снимки на още по прекрасна и дива природа.
        Успешно пидвижване по целия маршрут, които си си набелязал. И винаги да има приятелски настроени хора в трудните моменти.

Коментар

Димо, щеше ми се да те питам за мотора, как се представяше на разредения въздух, че цяла тема отворихме за това, ама... с това 1-ва, 2-ра, едва ли си имал много впечатления.

П.П. То вярно, че си малко над 2000 метра, но може би се усеща.
          Последно редактирано от giorgio; 18-07-10, 13:27.
          Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
          Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Бойко, Мони, снимките са си у мен, за сега спасени Ще си ги еазпечатваме, подписваме и... кой, каквото иска
            Влагодаря на всички за комплиментите.

Spas55, спомените от гражданската война в Таджикистан са живи. Във всяка къща има жертви на конфликта. Но не ги бъркайте с талибаните.
            Тези действали тука са муджахидини. Имах възможност да вечерям и пия чай с някои от тях... Много от тях днес са полицаи на Таджикистан. Един от тях, настоящ шеф на отдела за борба с трафика на наркотици, ми показа свои снимки с дълга брада и коса... И тогава е бил командир, но на отряд муджахидини.
            Покрай пътя има взривени МТЛБ-та и знаци, че е минирано. Всъщност Афганистан е на десния бряг. Можеш да си поговориш с хората от другата страна, мо трябва да крещиш. ВладиЧ, Пяндж няма много общо с Искър По-скоро с Дунав, но много по-дълбока. Грохота е смазващ. Никога не съм бил толкова близо до такава стихия. Когато се разлее е с големината на Въча, при стената. На всеки 10 километра се захранва от нови, мощни притоциi. Всъщност човек ако много блее, лесно може да се озове в нея - няма нищо, което да го спре ...
            По повод бензина: В Памир бензиностанции няма. Бензин се продава от хора почти във всяко населено място. Бензинът е 80, 90 и 92. Засега няма проблеми с качеството. Грижа се основно да не попада пясък (филтрирам). Иначе моторът си върви нормално. Има достатъчно мощност и на 1-ва и на 2-ра. До тук съм минал два "превала" и не е имало никакви грижи.
            Най-тежки бяха километрите до Kalaikum, където пътят прилича на този, до връх Ботев. Аз карам внимателно, пазя машината и себе си. Все пак трябва да се върна с нея. После премина в макадам с много неравности, умерени камъни и малки участъци асфалт. Сега следва макадам "търмък" до Ishkashim, Longor към Murgab. Защото смятам да напусна "магистралата" M41 и да покарам във Vakhanskata долина. Според всички, които познават маршрута, наи-тежкото е зад гърба ми... От тук нататък е изкачването към високата планина... няколко прохода над 4000 м. Най-висок Ak Baital 4655 м.н.в. До сега нямах много време за снимки. Надявам се от тук нататък
            Впрочем получих много комплименти за моя руски, който много, много ми помага. Говоря свободно и това прави възможно общуването. Германци и французи се мъчат с някакви разговорници, но не става... Мямам илюзии, просто говоря по-добре от среден таджик

Boiko, Moni, snimkite sa si u men, zasega spaseni Shte si gi razpechatvame, podpisvame i ... koi, kakvoto iska
            Blagodaria na vsichki za komplimentite.

Spas55, Spomenite ot grajdanskata voina v Tadjikistan sa jivi. Vav vsiaka kashta ima jertvi na konflikta. No ne gi barkaite s talibanite.
            Tezi deistvali tuka sa mudjahidini. Imah vazmojnost da vecheriam i pia chai s niakoi ot tiah ... Mnogo ot tiah dnes sa policai na Tadjikistan. Edin ot tiah nastoiasht shef na otdela za borba s trafika na narkotici mi pokaza svoi snimki s dalga brada i kosa ... I togava e bil komandir, no na otriad mudjahidini.
            Pokrai patia ima vzriveni MTLB-ta i znaci, che e minirano. Vsashtnost Afganistan e na desnia briag. Mojesh da si pogovorish s horata ot drugata strana, no triabva da kreshtish. Vladi4, Pianj niama mnogo obshto s Iskar Po skoro s Dunav, no mnogo po dalboka. Grohota i e smazvasht. Nikoga ne sam bil tolkova blizo do takava stihia. Kogato se razlee e s goleminata na Vacha pri stenata.Na vseki 10km se zahranva ot novi moshti pritoci. Vsashtnost chovek ako mnogo blee, lesno moje da se ozove v neia - niama nishto, koeto da go spre ...
            Po povod benzina: V Pamir benzinostancii niama. Benzin se prodava ot hora pochti vav vsiako naseleno miasto. Benzinat e 80, 90 i 92. Zasega niama problemi s kachestvoto. Grija se osnovno da ne popada piasak (filtriram). Inache motorat si varvi normalno. Ima dostatachno moshtnost i na parva i na vtora. Do tuk sam minal dva "perevala" i ne e imalo nikakvi griji.
            Naj-tejki biaha kilometrite do Kalaikum, kadeto patia prilicha na tozi do vrah Botev. Az karam vnimatelno, pazia mashinata i sebe si. Vse pak triabva da se varna s neia. Posle premina v makadam s mnogo neravnosti, umereni kamani i malki uchastaci asfalt. Sega sledva makadam "tarmak" do Ishkashim, Longor kam Murgab. Zashtoto smiatam da napusna "magistralata" M41 i da pokaram vav Vakhanskata dolina. Spored vsichki, koito poznavat marshruta, naj-tejkoto e zad garba mi ... Ot tuk natatak e izkachvaneto kam visokata planina ... niakolko prohoda nad 4000m. Nai visok Ak Baital 4655m.n.v. Dosega niamah mnogo vreme za snimki. Nadiavam se ot tuk natatak
            Vprochem poluchih mnogo komplimenti za moia ruski, koito mnogo, mnogo mi pomaga. Govoria svobodno i tova pravi vazmojno obshtuvaneto. Germanci i francuzi se machat s niakakvi razgovornici, no ne stava ... Niamam iliuzii, prosto govoria po-dobre ot sreden tadjik
            Последно редактирано от giorgio; 20-07-10, 12:07.
            ______2
            Е = MZ

Коментар

Решил си да влизаш във Вакханската долина. Щом ще те пуснат влизай... Това вече е в Афганистан нали? Пътищата може и да са по-зле от М41. Гледам, че предният ти десен мигач е дал фира някъде. Дано само с това да се мине.
              Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
              Златомир Попов - Forry

Коментар

Димо, да питам за втората снимка - пропаднал път и един човек носи нещо като чувал. Ти по това ръбче ли мина? Бррр!
                Искам България чиста!

Коментар

Четем и гледаме с удоволствие, и последните снимки тука в темата са много хубави.
                  Да се върнеш жив и здрав и машината цяла, че всички чакаме хубав и голям разказ с много много снимки
                  Успех и хубави моменти по пътя.
                  .

Коментар

Хребета който затваря Вакханската долина от юг и е границата с Пакистан е "окичен" със шест и седем хилядници. Тирич мир, Ношак, Сарагхар и т.н.
                    А после на Ак Байтал гледам, че ще караш точно по край ледници, до като излезеш на езерото Каракул...Какви красоти ще видиш...Дано и ние да ги зърнем чрез снимките ти!
                    Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                    Златомир Попов - Forry

Коментар

Първоначално публикуван от ВладиЧ Преглед на мнение
                      Това вече е в Афганистан нали?
                      Не Владо, Vakhanskata долина си е долина Отляво е Таджикистан, отдясно - Авганистан. Дa, там(в Ishkoshim) има КПП и можеш да влезеш в Авганистан, района е абсолютно спокоен, но път няма. Просто ще се мъчиш по десния бряг на Пяндж И после трябва да се върнеш до същото КПП... щото нагоре няма излизане. Аз ще си карам от таджикистанска страна.
                      А мигачът даде фира още в Иран. Много си наблюдателен

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                      Димо, да питам за втората снимка - пропаднал път и един човек носи нещо като чувал. Ти по това ръбче ли мина? Бррр!
                      Ми то Spase, ако няма да минаваш... обръщаш и към София
                      Шегите настрана. Това беше много гадно място. Козирката е дебела 20-30 см. Не знаех дали ще издържи 500 кг. мотор. А долу реката бучи като за последно. Мислех да взема една лопата и да поизчистя малките камъни за да стъпвам на твърдо, но двама работници дойдоха и крепиха мотора отзад. Беше инфарктно. На мястото беше и зам. Министъра на транспорта на Таджикистан. На него оставих документите си. Обади се на работниците на следващия мост, за да организират преминаването ми и от там. Супер свестен мъж – синеок.
                      А пък този мост е пълен абсурд Там ако погледнеш надолу и си чао Височината е двадесет метра. Гредите са дълги десет метра само, но те просто са сложени отгоре, за да минават хора. Широки са, може би, 40 см, но няма къде да стъпиш и загуба на баланс, в коя да е посока, е пълна загуба... Тук поне рискът беше само за машината... Аз крепях от една греда, на метър по-надолу... и щях да остана на моста, докато гледам БМВ-то как лети надолу
                      Все едно. Всичко е наред. Но адреналина е много. Нали ми виждате ухилената физиономия, когато стъпих на твърдо, накрая... Ако щете вярвайте, накрая всички (българи, таджикии двама французи) се прегръщахме, един през друг, от радост...

Първоначално публикуван от ВладиЧ Преглед на мнение
                      Това вече е в Афганистан нали?
                      Ne Vlado, Vakhanskata dolina si e dolina Otliavo e Tadjikistan, otdiasno - Afganistan. Da, tam(v Ishkoshim) ima KPP i mojesh da vlezesh v Afganistan, raiona e absoliutno spokoen, no pat niama. Prosto shte se machish po desnia briag na Pianj I posle triabva da se varnesh do sashtoto KPP...shtoto nagore niama izlizane. Az shte si karam ot Tadjikistanskata strana.
                      A migacha dade fira oshte v Iran. Mnogo si nabliudatelen

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                      Mi to Spase ako niama da minavash ... obrashtash i kam Sofia
                      Shegite nastrana. Tova beshe nogo gadno miasto. Kozirkata e debela 20-30 sm. Ne znaeh dali shte izdarji 500kg. motor. A dolu rekata buchi kato za posledno. Misleh da vzema edna lopata i da poizchistia malkite kamani, za da stapvam na tvardo, no dvama rabotnici doidoha i krepiha motora otzad. Beshe infarktno. Na miastoto beshe i zam.min na tranzsporta na Tadjikistan. Na nego ostavih dokumentite si. Obadi se do rabotnicite na sledvashtiat mosta za da organizira preminavaneto mi i ot tam. Supersvesten maj - sineok
                      A pak tozi most e palen absurd Tam ako poglednesh nadolu i si chao Visochinata e dvadeset metra. Gredite sa dalgi deset metra samo, no te prosto sa slojeni otgore za da minavat hora. Shiroki sa mojebi 40sm. no niama kade da stapish i zagiba na balans, v koiato i da e posoka e palna zaguba ... Tuk pone riska beshe samo za mashinata ... Az krepiah ot edna greda na metar po nadolu ..i shtaih da ostana na mosta dokato gledam BMWto kak leti nadolu
                      Vse edno. Vsichko e nared. No adrenalina e mnogo. Nali mi vijdate uhilenata fizionomia kogato stapih na tvardo nakraia... Ako shtete viarvaite, nakraia vsichki (balgarin, tadjiki i dvama francuzi) se pregrashtahme edin prez drug ot radost ...
                      Последно редактирано от giorgio; 19-07-10, 09:30.
                      ______2
                      Е = MZ

Коментар

Димо, не знам как го правиш, ама толкова емоция на едно място....

Това е най-хубавия сериал, който съм гледал напоследък, който за щастие продължава още...

Благодарско!!!
                        Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Димо, адмирации за минаването през тези места без никакви инциденти, определено се иска мнооого кураж за подобно нещо!!!
                          Продължавай все така!! Успех!!!
                          Per aspera ad astra.

Коментар

Pianj е река Пяндж, Ishkashim е градче Искашим, Horog е районен център Хорог, където навреме бе управа на граничен отряд.

Коментар

Димо, чета и гледам нахилен ... нямам думи ... чувствам се все едно съм с теб

Давай газ нататък и не се отпускай и за миг, защото белите стават на лесното понеже човек на трудното внимава

Поздрави!

Коментар

Димо тръгна към изворите на Пяндж. На юг надолу, където реката прави голям завой и идва от североизток. При Ishkashim и Fohur прави завоя, а после срещу течението Vark и Langar в Таджикистан. После реката идва от изток, където извира, ( или изобщо започва да има вид на река) при Gaz Khan в Таджикистан и Ab Gahs Sast в Афганистан. Но после как ще се върне Димо пак на М41 това не ми е ясно. Пак ли ще бие същият път обратно, или има там проход в планините към М41 ще разберем скоро при продължението на историята...
                                Последно редактирано от ВладиЧ; 19-07-10, 09:32.
                                Златомир Попов - Forry

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X