Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Норд Кап 2009

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Норд Кап 2009

23:27:56
    27-06-2009
    ОК сме. Утре пътуваме за Lom. Днес отново пресякохме Arctic Circle.
    Поздрави.
    Мони
    ______2
    Е = MZ

Коментар

Най-после и аз намерих интернет и изобилие. Не знам да ли Мони споменал, че аз съкратих програмата , защото на половината път се сетих , че съм си забравил ютията в къщи включена и бързам да се прибирам , за да не стане беля. Освен това ме удари световната финансова криза. Плащания от клиенти , които очаквах не дойдоха и се наложи да мина на икономичен режим. Добре , че времето е хубаво и спя на палатка.

Реших да махна от програмата всички градове , освен Осло и да наблегна най-красивито в Норвегия - природата. Градовете са чисти и подредени , но в архитектурно отношение не са кой знае какво.

Днес посетих едно култово място за мотористите - стълбата на троловете (Trols Ladder). Ето за какво става дума:

Ето ги и самите Тролове:

Аз не ги видях да се катерят по 'стълбата' .

След това прекосих с ферибот един от най-красивите фйордове - Gerainger Fjord. Това е водопада 'Седемте Сестри':

Като слезнах от ферито изкачих пътя на орела:

Но не спрях там. Продължих нагоре , в студ

и в сняг

но нищо не спря , доикато не стигнах върха - Dalshniba

В дъното се вижда Gerainger Fjord. За 40 минути изкачих 1500м. Още ми се вие свят от завоите. Утре пак ме чака същото. Мъка, Мъка!!! Да имаше поне 10км. една права магистралка... За утре планирам да стигна до Lyse Fjord.
      Последно редактирано от Luke; 28-06-09, 23:22.

Коментар

Лъчо, невероятно е ....
        Къде си сега ?
        ______2
        Е = MZ

Коментар

И ква стана тя. Да не би да сте се разделили вече

Коментар

сега съм в къмпинг в едно село на име Kjosnes. Целта за днес е Stavanger и Lyse Fjord

Разделихме се заради финансовите ми проблеми. Ако прадължавах да спя на хотели , трябваше скоро да си търся работа тук, което май не е лоша идея . Минималното заплащане е 15 евро на час. За хотел в единична стая започва от 70 евро , а за палатка в къмпинг е 9 евро. Тук стандарта е по-висок от този в Швейцария. За 'добър ден' искат 10 евро.
            Последно редактирано от Димо; 30-06-09, 11:43.

Коментар

Телефонен разговор с Мони :

"Днес се движихме се от гр. Lom към Sogndal по път No 55 (Най-високия път в Северна Норвегия и Европа max.1440m). Сега сме пред Fjærland Glacier N 6129.018 E 006 45.118.

След малко ще пресечем Sogne Fjord с Фери. Довечера трябва да сме в Берген и ако има нет в къмпинга ще пусна снимки.
              Поздрави на всички.
              Мони"
              ______2
              Е = MZ

Коментар

Хей,хей здравейте!

Вече сме в Берген,деня беше страхотен,снимки малко по-късно.

Във всички къмпинги в Норвегия има няколко типа бунгало(Cabins):

1.с душ и тоалетна,като най-евтините са от 520 NOK(имам фактура),курс на банката от днес 1EUR=8.91 NOK(днес сменях пари в Lom),като масовата цена за този тип бунгало е 650-700 NOK

2.без душ и тоалетна,но ползваш общите(като с палатка)бани и тоалетни,цената започва от 290 NOK и стига до 400 NOK.

Храната наистина е много скъпа...пример:

Бензиностанция "ESSO", поръчваме с Преслав Хамбургер и двоен Хамбургер с две Кока Кола= 280NOK !!!!!!!!!!!!!!!!!
                1л 95 безоловен от 12.20 до 13.40 NOK, зависи от бензиностанцията....за тези,които сега ще тръгват ...старайте се да зареждате в населените места=по-евтино!!!!!!!!

Поздрави,
                Последно редактирано от Димо; 30-06-09, 11:42.
                търся си подписа....

Коментар

Ще започна от града със звучно Българско

малко,предимно туристическо градче,популярно най-вече сред летните скиори и сноу-бордисти,както и с планинарите,които тръгват към ледниците.
                  През града преминава ето тази река,която идва директно от ледниците(супер вкусна за пиене)

И прекрасната "дървена църква" датираща от 14в.

От тук,решихме да променим маршрута,който по първоначалния план минаваше през Stryn,Andalsnes,Troll Ladder-Bergen,през път Rv55- Sogndal,след коетто път номер 5 до Fjaerland Glacier,Vangsness,път Е-16-Vos-Bergen.Разлика в километрите няма,но за сметка на това вижте гледките по път Rv55,най-високо преминаващ(1440м.н.вис.) в Норвегия и Северна Европа.Беше свежо,но в никакъв случай студена,на фона на 28-те градуса в Lom:

Така от Sogndal се отклонихме по път номер 5 към Fjaerland Glacier,за който по първоначална информация-"пътя минава" през самия ледник...всъщност това е тунел,който минава под ледника,но въпреки това си заслужаваше:

пълни това корито от което тръгва река,която се влива в Sogne Fjord

чакахме фери-то за да пресечеме Sogne Fjord,към Vangsness,път Е-16-Vos-Bergen

Sogne Fjord-дълъг 203 км(най-дългия фийорд в Норвегия)

От Vagsnes към Vos отново се изкачихме стремглаво,но този път само на 988 м.н.вис.,отново със страхотни гледки:

А така изглеждаше спускането по пътя към Вос:

на някои норвежци явно не им стига тревата,която имат в изобилие,че си отглеждат и по покривите:

на някои места пътя изглеждаше така:

и се налагаше изчакване

За утре,програмата ни е волна,решихме да си дадем почивка и да разгледаме Берген подобаващо.

Поздрави,
                  търся си подписа....

Коментар

Малей ... като гледам тия преспи и замръзнали води ме втриса ... абе знам си аз, че правилната посока е южно от тук :-)))

Мони, добре, че е Преслав да снима в движение - поздрави и на двама ви и до скоро.

Коментар

Много хубави снимки.
                      Такава природа още не бяхме виждали, толкова пълноводни реки и такива стръмни падове на водата.
                      Давайте нататък !
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Момчета позволих си редакция на някои от постовете ви по-горе.
                        Всички пишещи тук си даваме сметка, че напрежението при дълги и сложни пътувания е голямо. Това е част от цената, която вие плащате в момента.

Призовавам ви да запазим добрия тон в темата.

Не мислете за нас. Дръжте Пътя ... и ни правете съпричастни, когато ви е възможно.

Успех и на двамата.
                        ______2
                        Е = MZ

Коментар

Красота. Как ми се кара и на мене. Мони на снимките се вижда един мотор. Можеш ли да се сетиш какъв е, че ми прилича на чопър така от далеч. Почивайте повечко докато се видим, че след това тръгваме по моя GPS . По последни данни, като се видим на 16. юли в КОТОР в този район ще има около 15 мотора от БГ тръгнали по различни маршрути и по различно време. След пет дни друга група тръгва за Норд Кап от България

Коментар

Първоначално публикуван от boiko73 Преглед на мнение
                            Красота. Как ми се кара и на мене. Мони на снимките се вижда един мотор. Можеш ли да се сетиш какъв е, че ми прилича на чопър така от далеч. Почивайте повечко докато се видим, че след това тръгваме по моя GPS . По последни данни, като се видим на 16. юли в КОТОР в този район ще има около 15 мотора от БГ тръгнали по различни маршрути и по различно време. След пет дни друга група тръгва за Норд Кап от България
                            Не само,че е чопър Бойко,а Harley Davidson-Dyna Wide Glide.
                            Пича се казва Арне,заедно се возихме на фери-то вчера като пресичахме Фийорда.Тръгнал преди два дни(тъй ката тогава си купил мотора)от Андалснес в неизвестна посока...на диво къмпиране и ей така к'вото стане.Изкефи ме.... пич страхотен.Въобще от норвежците съм с много приятни впечатления,като чуят,че сме от България,веднага ме питат къде в Норвегия живея....не ние идваме с мотора от БГ отговаряме,но в момента от Норд Кап......лелеле колко въпроса следват след това,но са много подробни в обясненията и винаги в услуга.

Берген е много красив и със страхотна атмосфера,почиваме си добре.

Поздрави,
                            търся си подписа....

Коментар

Сутринта започна малко дъжделиво,но това не помрачи страхотното ни впечатление от Берген.Град обявен от Юнеско за световно наследство(стария град Brygen),град със страхотен дух(поне аз така го усещам),рибен пазар претендиращ за един от най-добрите в света и много,много кафенета,клубове и нощен живот.

началото на рибения пазар

пазара буквално е превзет от италиянски търговци....някои и хубави

после дъжда спря и стана много топло наистина,а кафенетата се напълниха веднага

стария град Byrgen

сутрин след нощния живот....

На Преслав му се "забиваше",но го оставихме за довечера...

и накрая си уредихме среща с "МЕСТНИТЕ".....

За утре дестинацията е Stavanger и Lysse Fjorden.

Поздрави,
                              търся си подписа....

Коментар

Чета, гледам снимките и немея!
                                Мони, последователно и нарочно изчетох пак /за кой ли път/ твоите Африка и Ю.Америка,
                                следя с интерес и това пътешествие и ...
                                Ей, Човеко, как се оправяш с културния шок?
                                'Баси контрастите и чудото.
                                А като си помисля, че виждаме и четем може би една хилядна от преживяното... . за книга мислил ли си?

Поздрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X