Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво да направим за да ни забелязват на пътя?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какво да направим за да ни забелязват на пътя?

Наскоро се загледах в мотоциклетист, който караше курсове за категория А,... та същия беше облечен с светлоотразителна жилетка и се забелязваше много добре след автомобилите. И се замислих, дали не е редно всички мотоциклетисти да са с такива жилетки...за лична безопасност???

Обаче случайно попаднах на този клип и нещата ми се проясниха.

До: Какво да направим за да ни забелязват на пътя?

В редките случаи които карам на асфалт с ендурото си слагам светлоотразителни ленти на ръцете, които се увиват около ръката и помагат да се вижда, когато подавам сигнал за завиване с ръка.

А по отношение на светлоотразяването съм си мислел доста и когато взема голямо ендуро ще си поръчам светлоотразително фолио(залепващо се) и ще си направя няколко стикера на куфарите, които да се виждат при каране през неосветената част на деня.

Има вариант и за светлоотразителни ленти, които минават през едното рамо и се закопчават през кръста, което също е вариант.
    Per aspera ad astra.

Коментар

Всички по-качествени якета за мотори освен протектори имат и светлоотразители

аз имам отпред отзад и по ръкавите. Почти не се забелязват през деня и не съсипват дизайна на екипа а нощем светят... както и панталоните ми
      за през деня няма смисъл от жилетки....
      Много по-важно е да се кара с пуснат фар. И поне малко да се спазва правилника. Това стига.
      LZ1RED

Коментар

+1

Карам с включени дълги светлини, и с мнооого шумен ауспух на 650сс едноцилиндрова машина. Може и да досажда шума ама според мен помага и след като не е забранено.....

Абе а тоя тип къде си държеше пропуска а? И талона и гражданската.....

И как се оправят с кучетата тия хора.........

Много въпроси предизвика тоз клип в моята душа .
        0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
          +1

Карам с включени дълги светлини, и с мнооого шумен ауспух на 650сс едноцилиндрова машина. Може и да досажда шума ама според мен помага и след като не е забранено.....

Абе а тоя тип къде си държеше пропуска а? И талона и гражданската.....

И как се оправят с кучетата тия хора.........

Много въпроси предизвика тоз клип в моята душа .
          И карането на дълги през деня, и мнооого шумния ауспух са забранени

Клипа иронизира останалите участници в движението, показвайки за пореден път, че мотористите ги има.

Коментар

Нищо не помага! На тия "опасните" музиките в колите са им по-силни и от най-шумния ауспух, да не говорим, че НЯМАТ въобще огледала...
            Вече не карам!
            След поредния инцидент (забележете - карах с около 50 км/ч) прекарах няколко (7 (седем)) дни в травматологията на ВМА и това напълно ми стига!
            Продадох TDM-а и си купих кола с повече въздушни възглавници, а и казват, че "шведките" са най-сигурните автомобили!!!

Коментар

Тази пролет станах случаен свидетел, на брутална катастрофа с мотоциклетист.
              Та, спрял си последния на кръстовище и ще завива на ляво,изчаквайки насрещно движещите се... и в следващия момент отзад го връхлита Форд фиеста управляван от възрастна жена. Човечеца извади късмет, че при удара се качи на капака на колата и се удари в предното стъкло, щото можеше и да е отдолу. Е... държеше се за кръста сигурно се беше понатъртил, ама малкия дявол. Съсипа му прекрасен мотор, накакъв чопър беше.

Ето в такива ситуации фар, та дори и на дълги няма как да помогне.А тези изкрящо зелени жилетки някак ти се набиват в очите, забелязват се от доста далече.

Коментар

Ти ме заинтригува колега. Къде са дефинирани тези забрани , че се оказах бос законодателно?
                0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

От години по мотофорумите се апелира за каране с изкрящи жилетки.
                  Това всичко е лично предпочитание.
                  Който прецени, че е необходимо го прави. Периодично срещам колеги с такива жилетки.
                  Други не биха сложили такива жилетки, а по-скоро ленти, аз съм един от тях.
                  А Райдъра както спомена, вече голяма част от мото-облеклата са обшити с такива ленти, като на всичкото от горе стоят и красиво.

Аз съм ЗА ленти.

п.п. Дали да не направим и една анкета към темата - жилетки, ленти или без и двете?

Коментар

На мен лично ми трябват две лепенки с диаметър 6см, от отразително фолио с логото на форума и с тях ще отбележа габаритите на мотора като ги залепя на куфарите отзад. За през деня е проблем, но каквото и да правим няма как да се предпази човек ако другия не внимава. В този ред на мисли ако си спазваме правилата на движение, така ще ни виждат повече. Аз съм против тези жилетки, защото не мисля че трябва да се облечем като извънземни за да ни забележат. Всичко си е до човека зад волана или кормилото. Каквото и да направим пак ще има статии от сорта "кола удари моторист", но ако се намятаме с жилетки, ленти, кантове и т.н. статията ще е "кола удари марсианец". Карайте внимателно и не вдигайте 120км между два светофара щото тогава и да искат няма как да ви видят.

Коментар

Пичове, малко в страни от темата, но съвсем малко. Казвам го като човек, който от 20 години не се е качвал на мотор и няма и да се качи (мои си причини), но пък съм всеки ден по пътищата.
                      Хич не ми пука забранено ли е да се движиш на дълги през деня или не, обаче като сте на въпросните дълги зад мен, ви виждам и съответно си правя сметката. На къси пак се вижда, но малко по-късно, а ако мотора е окалян мъжката - едва се забелязва.

Когато обаче ме доближи някой смотаняк на задна гума, не го виждам и става бела.
                      Последно преди няколко дена в СЗ се засякохме с група идиоти с ендуро-мотори, и ако случайно някой се познае, да не ми се сърди, а да си опича акъла. Два от петте мотора се рязкаха на задна гума в града. Не жилетки, не дълги, шокови гранати да святкат, като е на задна гума мотора пак няма да го видя веднага в огледалото и после ще има рев "ама те тия с колите не ни бръснат за сливи".

Пределно ми е ясно, че сега ще ми скочите или че всеки ще започне "ама аз не карам така". Да де, ама ми е малко трудно да си представя, че в СЗ има чак толкова много хора с ендуро, че хич никой да не се сети за какво и за кого говоря.

Като сте на асфалта, карайте разумно и набивайте по възможност малко акъл на по-разгорещените и проблемите ще са много по-малко.

А, и за завиването - тъжната истина е, че повечето шофЕри и шофЕрки НЕ знаят Правилника и като подадете сигнал с ръка хич няма и да ви разберат. Как може да се реши този проблем обчае, нямам идея
                      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Нешев Преглед на мнение
                        и с мнооого шумен ауспух на 650сс едноцилиндрова машина. Може и да досажда шума ама според мен помага и след като не е забранено.....
                        Първо е забранено. Второ не се изненадвай от агресия срещу теб. Аз лично, когато видя мотциклетист се опитвам да му направя път доколкото е възможно... обаче ако го чуя... заставам в средата на лентата и да се оправя както може . Всеки който не е толерантен към спокойствието на другите, не заслужава и грам толерантност към себе си
                        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                          Първо е забранено. Второ не се изненадвай от агресия срещу теб. Аз лично, когато видя мотциклетист се опитвам да му направя път доколкото е възможно... обаче ако го чуя... заставам в средата на лентата и да се оправя както може . Всеки който не е толерантен към спокойствието на другите, не заслужава и грам толерантност към себе си
                          По принцип си прав, но когато няколко пъти те засичат и оправдават с думите "Не те видях", започваш да "шумиш" по всякакъв начин, за да могат поне да те чуят. Аз карам и кола и мотор и с колата съм по-толерантен, но и по-спокоен. С мотора не мога да бъда толкова толерантен щото просто няма да оцелея.

А какво да направим за да ни забелязват. Мисля, че ако караме мотор малко по-спокойно в градски условия, възможността за оцеляване ще се покачи рязко, като например
                          - в задръстване не минаваме между колите, освен ако автомобила пред нас не ни види и направи място. Така няма начин някой да те засече и после "Не те видях"
                          - Не караме със 150+, щото тогава израза "Не те видях" става "Нямах време да те видя".
                          - Не караме на задна гума, щото не всички са карачи и падането при това упражнение на светофар води до преминаване през нас на автомобил.
                          - Не караме на дълги, щото това и през деня много дразни като си в кола и води до риск някой по-едричък да ни отвърти няколко шамара или да ни засече нарочно.
                          - Карането с жилетки е личен избор, като аз примерно не го избирам.
                          - Малко по-шумен мотор според мен е добре, като естествено не се прекалява. Така освен забележими ставаме и чуваеми и отново възможността за оцеляване се увеличава.

За извънградски условия нищо не мога да напиша. Там всеки е състезател и според мен най-важното е да се мисли по време на карането и очите на осем да гледат, както и да се съобразяват много неща, като настилка, натовареност на движението и т.н.

Аз не спазвам всичко, щото съм си с балкански нрав, но последната година почнах да се старая.
                          Последно редактирано от boiko73; 13-08-09, 15:33.

Коментар

Първоначално публикуван от boiko73 Преглед на мнение
                            - Малко по-шумен мотор според мен е добре, като естествено не се прекалява. Така освен забележими ставаме и чуваеми и отново възможността за оцеляване се увеличава.
                            Малко по-шумен мотор, стига да си сигурен, че от 9 часа вечерта до 9 часа сутринта е в гаража... Съжалявам, че съм толкова краен, но живея близо до дълъг прав булевард. Нощно време е просто кошмар от мотори с шумни ауспуси, не рядко ми идват мисли за опънати въжета и локви масло на асвалта... Само дето няма как да се направят да действат селективно само на тези с шумните ауспуси . Сигурен съм, че не съм единствен. Така че не изненадвайте, ако някой по-изнервен прояви дори агресия на пътя към каращите с шумни ауспуси...
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Хе, хе тя темата се завихрила в малки спорчета...

Да си кажа честно и аз не бих облякъл такава жилетка, щото колегите мотористи ще ме гледат като извънземно.

Но, я си представете, че всички караме така...е няма да си личат красивите маркови екипи...ама може би ще са повече живите мотористи.

Всъщност преди да пусна темата, като видях клипа ми стана смешничко и даже си мислех да го пусна в някаква тема за хумор... обаче, после се замислих за сериозността на замисъла му.

ПП: Мразя шумните ауспуси!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X