Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изгубен регистрационен номер на мотор.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Изгубен регистрационен номер на мотор.

    Пуснах тази тема, за да споделя нещо, което ми направи много силно впечатление. Става дума за една мацка от Холандия - Нурали Шонмейкър, която обикаля света с мотоциклет Роял Енфилд Хималаян 400. Сега в момента е в Южна Америка и пътува към Ушуая - Огнена земя. Моторът и го доставиха в Буенос Айрес - Аржентина от Лондон. И Нурали тръгна с него на юг през пампасите на Аржентина по край атлантическото крайбрежие. Моторът и е туристическо ендуро, така, че тя много често излиза от асфалта, и кара по черно из разни резрвати.
    Няколко дни след тръгването си изгуби регистрационният номер на мотора. Беше и останало само част от пластмасата, на която е бил окачен номера и един болт. Тя обяви, че това е проблем, (във филмчетата, които пуска за това пътешествие), а после откъсна едно парче картон от един кашон горе долу с размерите на номера, написа с един фулмастер цифрите и буквите на номера, и го закрепи отзад на мотора с черно тиксо. Нали разбирате, че на мен направо ми увисна долната джука от такова решение на проблема. С този мотоциклет мацката смята да премине от Огнена земя до Аляска по дължина и през двете Америки... С един картон отзад вместо регистрационен №?!?!?! След 3-4 дни, обаче мацката си монтира отзад на мотора чисто нов холандски регистрационен № абсолютно идентичен с този, който загуби и проблемът беше решен. Явно го получи с куриер от Холандия този №.
    А сега да поразсъждаваме малко. Представих си, че на мен ми се случва нещо подобно. Загубвам си регистрационният № на мотора на другият край на света поне на 15 000 км от България. И като си го представих това, и ми настръхна косата, та чак ми повдигна шапката... Защото такова нещо за българина означава ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ на МПС-то в съответното регионално поделение на КАТ. В случая Пазарджик. Ама аз съм на другият край на света на 15 000 км от там?!?!... Това тук изобщо не ги интересува, тези, които коват законите ни. Да си си седял тука. Къде се моташ по другият край на света!?!? Тука целта на нашата мила държава не е да помага и да обслужва гражданите си, а да ти скъса нервите и да ти скъси живота, като преди това ти прибере, и парите.
    Да поясня. За лека кола, и изобщо за четириколесно МПС, което има два регистрационни номера, могат да ти издадат друг регистрационен № идентичен с твоят, ако номерът е повреден, или смачкан, но само след, като върнеш повреденият или смачкан №. Плащаш си, връщаш повреденият № и ти правят друг идентичен. За изгубен регистрационен № обаче решението на закона е някаква глоба плюс ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ НА МПС-то и естествено след това друг регистрационен №.
    Та уж сме европейци, ама не съвсем...
    Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
    Златомир Попов - Forry

  • #2
    Ами тука е така. Преди години в София ми гепиха и двата номера на колата на паркинга пред блока. Наложи се да пиша обяснения в полицията и след това колата да стои три седмици на трупчета. С цел евентуално намиране, ама вятър работа. Чак след това ми разрешиха да отида до кат, за да си направя пререгистрация за нови.

    Коментар


    • #3
      Интересно ми е дали има статистика колко се крадат регистрационните номера в България, че да има оправдание за драстичните мерки при загуба. Примерно в Разединеното Кралство се крадат по 70 табели всеки ден, 27хил годишно, но резервен номер се вади лесно.

      Коментар


      • #4
        Отделно ние сме сигурно еденствената европейска държава, в която участва нотариус при покупко-продажба на МПС. Няма друга държава в която човек да си взима два дни отпуск, да оправя документи за автомобил, ама щом ни устройва и си траем........

        Коментар


        • #5
          Едва ли има държава, пардон - страна, в която рег.номера на мпс да не са собственост на хората. То не бяха "пререгистрации" - само за да ни вземат парите. Ако някой се съмнява - нека огледа рег.№ на гърци, чехи и т.н. Само в Малта номерата са били сменени, но цената е била колкото за 1 бира.
          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

          Коментар


          • #6
            И тук в Германия е така . С документа за собственост може да си вадиш колкото си искаш номера и дори по интернет .
            По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X