Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Данъчния казус „Мъртви души/МПС-та”

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Данъчния казус „Мъртви души/МПС-та”

    Започвам тази тема за да помогна на колегите в Б-я, който не подозират каква тояга съм им приготвили данъчните за МПС-та, който със сигурност не са в движение от години но данъчните искат данъци и щедри лихви върху лихви върху лихви на просрочените задъжения.

    Първо ще опиша моя моя случай и накрая препоръки какво да се прави в такива случаи.

    Не живея в Б-я от 12 години но съм все още български поданик. Родителите ми живеят в Б-я и по този повод им довеждам внуците да им се радват през лятната ваканция. Това е й времето, когато се занимавам и с българската администрация. „Инвестирайки” в един апартамент поражда данъчно задължение в Б-я за мене. И така всяка година отивам и си плащам всичко , което ми се води по IT системата на данъчните. За мое изненада тази година, изведнъж ми се трупнаха 3,5 хиляди лв. задължения. При по-подробна разпечатка се оказа, че все още ми се водят 2 коли от времето, когато живеех в София. Първата беше Лада-5 , първата ми кола и най-голяма грешка с МПС, която продадох през 1998год. Оказа се, че човека, който я е купил никога не си я прехвърлил на негово име и по този повод хиляда лв. Интересно е и факта как си е издал от „новите” талони на мое име ???? Човека беше издирен, оказа се че колата е бракувана преди 3години и той категорично отказва да плаща каквито и да е данъци за нея. Оказа се пълен батак, нотариуса при който е изповядана сделката е правил далавери и са му отнели лиценза преди години. По закон тогава се предава книгата по вписванията на централния нотарият. При проверка в книгата нищо…
    Втората беше Пежо 405ТД, с която се преселих от Б-я. За нея имам документ от Холандската митница и регитъра за колите в NL с подписи и печати. Казах си добре, че ги пазя тези документи. Направих им превод при заклед преводач и отидох на Дървеница да я отписвам. Приеха ми документите и хоп след три месеца ми пратиха писмо, че документите не са ми в ред за да я отпишат. Учтиво устно ми казаха, че мога да ги отпиша с днешна дата без никакви документи на колата(само лична карта е достатъчно). Продължавайки същия разговор с данъчния инспектор разбрах, че данъчните НАРОЧНО не уведомявали за такива задължения за да се трупат лихви в/у лихви в/у лихви. По едно време почна да ми причернява осъзнавайки, че това си е истински държавен рекет.
    Разбирам, че живееме в кризисни времена. Държавата бърка, където може само да прибере повече пари:
    - Бърка в буркана с пари за черни дни
    - Вдигат ставките за имотите
    - Гледат да бръкнат в празните портмонета на пенсионерите и т.н.т
    Но не мога да приема да плащам за мъртви души, още по-малко от държавата, който иска да чете Гогол….

    Анализирайки ситуацията стигам до извода, че данъчните са се свързали към системата на полицията и ползват всички стари записи за МПС-та. Както се казва, набеждават те в нещо и от там на татък е твой проблем да се оправаш с батака. (сетрата и ….)
    ОК, си казах нямам време да се занимавам повече с това, отписах колата на Дървеница. Отивам при данъчните и искам да ги отпиша. Данъчния, да няма проблеми но първо трябва да платиш всичко, което дължиш. Казах му, че задължението няма нищо общо с отписването на колите. Заплаши ме с пращане на частни съдя изпълнител да ми конфискува неща и каза адреса ми в София. Това разбира се постигна обратния ефект, с този адрес нямам нищо общо вече десетилетие. Казах му, че мога да го подам писмено заявлението при , което стана ясно че не могат да отказват. Направи неприятно впечатление поведението на дъжавните служители, като помиришат пари и кръв жестоко се осверипява. Явно има инструкции за събиране на макс. суми за какво ли не – иначе казано рекет.

    И така след много четене, какво трябва да се прави. Отива се в общината и с ЕГН-то се иска пълна справка на задълженията. Възможно е все още да се направи за София на И-нет https://sonet09.sofia.bg/WSClient/ . Ако е чисто ок, ако не се отива на Дървеница(за София) и се отписва само с лична карта. За съжаление това не е достатъчно, колата не се отписва автоматично при данъчните . За това се отива при данъчните с документа за отписване от КАТ. Данъчните дават заветната бележка , че колата не се води повече. По закон гражданите не могат да дължат суми за повече от 5години. И Така до скоро майка БЪЛГАРИЯ.

    Разбирам, че правителството насърчава нови бизнес дейности в Б-я , явно ще има бум при частните съдии изпълнители (тези с бухалките)
    Последно редактирано от gulemetov; 06-11-12, 11:59. Причина: Данъци
    Тази криза край няма, всички продават никой не купува...

  • #2
    От: Данъчния казус „Мъртви души/МПС-та”

    Има нещо сбъркано в тази държава...

    Идентичен случай у наше село. Отивам и ми изкача една сума, ум да ти зайде. На мен ми е хоби обаче да си сменям колите и си пазя досие на всяка и им отивам с бележките с изходящ номер от тях, че съм ги отписъл и се почна "...ами то нещо в нашата система се е объркало..." . Та от един познат знам, че "дума в папка не седи". Пазете си бумагите.
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

    Коментар


    • #3
      От: Данъчния казус „Мъртви души/МПС-та”

      Опитават се всякак да пречат и да крият ограничението за трупане на измислени и неизмисляни данъци над 5 години. До един момент имаше, може и сега да има, съответната бланка която може (уж) да си вземеш свободно и да попълниш за отписване на по-стари от 5 години задължения. Да, ама я криеха и се караха и така нататък. Е, аз си прочетох закона и си написах искането сам и пратих с обратна разписка, с която получаваш входящ номер и няма къде да избягат.
      Ти как уреди въпроса със старите данъци - с бланка или те сами се сетиха заради новия софтуер? Ако имаш бланката и други детайли за това, пусни ги тук за да е ясно.

      Коментар


      • #4
        От: Данъчния казус „Мъртви души/МПС-та”

        Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
        Ти как уреди въпроса със старите данъци - с бланка или те сами се сетиха заради новия софтуер? Ако имаш бланката и други детайли за това, пусни ги тук за да е ясно.
        Не съм го уредил, доколкото разбрах автоматично отпадат всичко след 5 години, като ти го водят общо 10години. След 10-тата године не трябва да има никакъв запис.
        За сега имам заветната бележка от данъчното, която е по-важна от всякакви устни утвъждения.

        Важното е да се спре начисляването на нови данъци и лихви....
        Тази криза край няма, всички продават никой не купува...

        Коментар


        • #5
          От: Данъчния казус „Мъртви души/МПС-та”

          Брях,това с бланката е интересно...
          Аз имам една кола на мое име,но пък понеже съм недисциплиниран,не я вписах в данъчното и след това я бракувах...
          Ма брат ми имаше подобни проблеми-като отиде да си вади бележка,да праща детето си на градина и му излезе,че има кола на негово име,оказа се продадена преди 5-6 години,но търчането до кат и т.н си беше за негова смветка.
          А,че държавата като институция е мащеха за гражданите си,отдавна е ясно.
          Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

          Коментар


          • #6
            От: Данъчния казус „Мъртви души/МПС-та”

            На мен ми водят Москвич, който съм продал1991-ва година.
            Благодарение на новия софтуеър се появи "задължение" от 2001-ва година на майка ми, която почина 2003-та.
            Как става това12 години по-късно не можаха да ми обяснят.
            Убих половин ден в общината за справки и накрая една служителка ми каза, че тя, лично, нищо не иска от мен, а аз от нея.
            Работата е там, че аз също не искам нищо от нея и ... омагьосан кръг.
            Life is too short to drive dull cars!

            Fight global warming !
            ... turn on your A/С !

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X