Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скандинавска приказка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Скандинавска приказка

Утрото беше ведро и слънчево,влезнахме в Steinkjer,заредихме бензин и както всяка сутрин на бензиностанцията закусихме,чаша хубаво кафе и продължихме към Lom.

Малко китно,туристическо градче,популярно предимно сред сноу-бордисти,които си падат през лятото да карат сноу-борд,а така също и сред любителите планинари качващи се към ледниците и разбира се сред мотористите,които си падат да карат по най-високо преминаващия път в Норвегия и северна Европа.Пробег за деня 430км.

Реката слиза директно от ледниците....

Дилемата беше,дали на следващия ден да отидем до Андалснес-стълбата на троловете,или да караме по най-високо преминаващия път(1445 м над.вис.) в Норвегия път номер RV 55 към един от най-впечатляващите фийорди и ледници и след това към Берген?!

следва продължение.....
    Последно редактирано от Мони; 28-07-09, 10:35. Причина: проблеми с шрифта
    търся си подписа....

Коментар

Избрахме си втория вариянт,като си оставихме първия.....за следващия път......
      Очакваха ни невероятни панорами и много завои водещи до градчето Sognvald и най-дългия 230км- Sognefjord.

Първоначалната информация беше,че пътя минава директно през един от ледниците Fjaerland Glacier,но се оказа,че това е само тунел,който преминава под ледника.

От селцето Fjaerland в непосредствена близост до ледника се качихме на фери с което пресякохме Sognefjord до Vangsness и от тук отново се изкачихме на височина 1000 м,като панорамите отново бяха страхотни.Целта беше да достигнем до връзка с път Е16-Vos-Bergen.

Панорамите на тази височина отново бяха уникални....

а пътя беше уникален.......

За съжаление излезнахме от път номер 5 и стъпихме на Е 16 по който през поне 30-ина тунела стигнахме до Берген(420км пробег).Град в който още с влизането,без дори и една крачка разходка да сме направили се усещаше невероятната атмосфера и дух.Разноцветен,с безброй кафенета,ресторантчета и усмихнати хора.Най-евтиния вариянт беше хотел “Scandic” 900 NOK със закуска и интернет в стаята.Тук си избрахме да почиваме още един ден и да се насладим на уникалния Берген.

следва продължение.....
      търся си подписа....

Коментар

Каквото и да напиша за Берген ще бъде излишно....,поне за мен това е най-красивия град в Норвегия.

Сегашния квартал Brygen-някогъшно средище на търговци от целия регион.

С многото си кафенета

И морски приятели

И може би най-добрия рибен пазар в Европа

Окупиран от Италиянци....срама нямат от цени...

И закачливи Италианки.....

следва продължение.....
        Последно редактирано от Мони; 28-07-09, 11:30.
        търся си подписа....

Коментар

Колкото и да ни харесваше Берген,трябваше да продължим към Stavanger и Lysefjorden един от най-атрактивните фийорди в Норвегия и скалата-Preikestolen
          След 275км пробег за деня пристигнахме в селцето Forsand разположено в самото начало на Lysefjorden и съвсем близко до скалата-Preikestolen.Настанихме с в къмпинг с такъв изглед към фийорда.

Бях виждал от снимки каква е гледката от скалата и вътрешно се борех със себе си дали все пак да не се качиме въпреки страха ми от височини?!Надделя „разума”,а и сутрешната мъгла над фийорда не беше подходяща за изкачване.Фери-то тръгваше в 10.10ч от Форсан,което щеше да ни заведе до другия край на фийорда в Lysebotn.
          Круиза е около 2,5-3ч.,а гледките са умопомрачителни....

снимката е свалена от нета....само за илюстрация...

Тези 2,5часа минаха неусетно с красотите на фийорда....

"Preikestolen"-поглед от към фийорда..

Поглед към Lysebotn...

От Лисеботн по този път се изкачихме отново на 1000 м.над.вис.

А от горе гледката към фийорда беше такава.....

А пред нас пътя изглеждаше така...

Непрекъснато качвахме,спускахме и така докато стигнахме Dalen и този прекрасен фийорд.

След 400км пробег за деня се озовахме в Осло.
          Осло ни се струваше „блудкав”и бързо-бързо хванахме пътя за Копенхаген през Гьотеборг.С Ники(huko) се срещнахме в Гьтеборг в ранния следобед и „утрепахме” два часа в сладки приказки,с това каква „мъка” ги чака в Норвегия,а нас в Дания и супер полезна информация за избягването на „Готхард тунел” в Швейцария,за,което съм му безкрайно благодарен.
          След 590км пробег за деня,пристигнахме в Копенхаген.Тук отново останахме да нощуваме два пъти.Настанихме се в хотел и за първи път от две седмици се радвахме на нощта.

следва продължение....

Последно редактирано от Мони; 28-07-09, 13:18.
          търся си подписа....

Коментар

Деня обещаваше да е слънчев,наехме колела от хотела и разходката ни започна от „Градините Тиволи”

След това се придвижихме до каналите и направихме круиз по тях.

Течеше и Джаз Фестивал....музиканти навсякъде

И разхладителните напитки....

Останахме очаровани от Копенхаген,но трябваше да продъжим на юг през Хамбург до Дюселдорф,където бях записал час при КТМ дилър за смяна на масло и предна гума.На влизане в Хамбург спуках задна гума и докато излезнем от тунела,гумата беше нарязана от вътрешната страна(установихме по-късно).Първото удобно място за спиране беше семеен ресторант и съдържателката му беше безкрайно любезна,като се обади на ADAC използвайки собственото си членство.Това беше единствения вариянт,предвид това,че беше неделя.За съжаление ADAC не можаха да помогнат,но се обадиха на „мобилна гумаджийница”,която дойде на място и оправи гумата(срещу 150евро),но поради вътрешното нарязване можехме да продължим единствено до хотел.На път за хотела се отбихме до сервиза на „мобилната гумаджийница”,където получихме цена за комплект гуми „Пирелли Скорпион МТ 90”(задна-110евро предна 95евро и безплатен монтаж),което мен ме устройваше,а също така и оферта за подмяна на масло,филтри,свещи,антифриз на стойност 90евро,което изглеждаше перфектно,предвид отпадането на Дюселдорф като следваща точка......координати,пробег за деня 510км.
            Настанихме се в хотела и на сутринта бяхме в сервиза.Около обяд бяхме напълно готови и потеглихме по А-7 посока Хановер.На 30-ина км след Хамбург свещта на предния цилиндър изби(следствие най-вероятно недобро притягане) и ни остави на аутобана за около час,докато дойдат от сервиза да ни приберат,Германеца толкова се беше шашнал,че ни предложи оставане в Хамбург за негова сметка.След отстраняване на проблема,отказахме поканата за оставане в Хамбург и продължихме,като стигнахме до Гьотинген(пробег за деня 280км.).Ставаше тъмно,леко започна да вали и решихме,че ще нощуваме тук и без това прекалено много негативни емоции събрахме през последните два дена за да си създаваме допълнителни.
            Следващия ден беше най-лошия от към атмосферни условия.Още с тръгването след закуска и кафе от Гьотинген с крайна цел Женева,започна да вали,отначало сравнително спокойно,но около и преди Франкфурт буквално „из ведро”, дотам,че движението на колите буквално спря следствие на пороя.Успяхме да отбием на паркинг и да се скрием под стрехата на една тоалетна.След около час се поуспокои и продължихме.След Щутгарт изгря слънце с топъл вятър и поизсъхнахме.В Женева пристигнахме по свечеряване след 880км преход за деня.Не можахме да си намериме свободни места в хотел.Тръгнахме директно в посока Венген,но заваля отново и пренощувахме в крайпътен мотел.Така и не успяхме да разгледаме Женева.

следва продължение....
            търся си подписа....

Коментар

Утрото беше ведро и слънчево и във Венген пристигнахме по обяд(пробег 225км).Страхотна природа,водопади и атмосфера.Намерихме приличен къмпинг с бунгала(39 CHF) и предплатихме две нощувки-решихме да починем и на следващия ден да се „качим” до Юнгфрау най-високия връх в Швейцария.

С тази теснолинейка се изкачихме до "Юнгфрау"

Ледниците бяха точно срещу нас....

Разходката в ледника е ободряваща....

Следващата точка от нашия маршрут беше Венеция,но през Комо.Пътят минаваше през 2100 м.надм.вис.,преди да се спуснем към Лугано.Температурата горе беше не повече от 8-9целзий,беше валяло дъжд,но за сметка на това пътя беше с уникален асфалт и завои.

От другата страна на прохода беше изсъхнало....минавахме през китни селца в които се продаваше сирене....тук съжалих,че ни го няма съппорта...

И така докато излезем на магистралата за Лугано.Смятах,че съм заобиколоил „Готхард тунел”,но буквално със стъпването на магистралата видях табелките за тунела.Спомних си думите на Ники(huko) как да избегна тунела и разбира се имаше защо.

В Комо спряхме за лека почивка на езерото ,а във Венеция пристигнахме около 18.00ч след пробег за деня от 570км.
              Каквото и да напиша за Венеция,смятам,че ще е излишно.

Дадохме си още един цял ден почивка,след което продължихме към Пула-Хърватска(303 км пробег),където имах уговорена среща със приятели и изкарахме една прекрасна вечер.На следващия ден продължихме към Трибун,където предполагах,че ще се видя с друг боен другар хърватин с който бяхме заедно в Перу,но уви той имаше неотложни ангажименти в Загреб.Така на 14.07.09,точно един месец след като бяхме потеглили от София на това страхотно пътешествие,се добрахме до Котор-Черна Гора(375 км пробег),където трябваше да изчакаме групата от съпругата ми Силвия,Бойко,Митко,Илиян,Тони и Кирил да пристигнат на 16.07 .09.
              Първи пристигнаха Силвия и брат и Владо,около 17.00ч,а около 19.30ч.,пристигна и останалата група.Бойко и Вики се настаниха в нашия хотел,а останалата група в съседен семеен хотел.Вечерта продължи в „Тиха ноч”,чиито координати ми бяха предоставени любезно от Янко(churov),за което едно голямо благодаря!...изкарахме си перфектно.

следва продължение...
              търся си подписа....

Коментар

За следващия ден бяхме предвидили посещение на Дубровник,от който почти нищо не видяхме(поне нашата групичка),предвид огромното стълпотворение от туристи и адската жега.

И както този кораб отплаваше от Дубровник така и илюзиите за среща с останалите,поради леко „неразбирателство в комуникацията” моторджийската група отиде да търси плаж около Дубровник,а аз и моето семейство се върнахме към Котор,но при обиколката на залива попаднахме на това местенце...

По-късно привечер останалата група се присъедини към нас и на плажа настана веселба....
                започна наддаване за шезлонги...

Работата не стана и Бойко бутна Змея във водата...

Естествено,че Змея беше бесен...

Още повече,като гледаше к'ви ги върши Бойко с жена му...

а това трябваше да го успокои....

най-накрая ...мир и спокойствие....

Опасна близост...

не е ясно кой е по-доволен?...!!!

Митко

или Бойко...

на Вики май не и ПуКаШе...!!!!!!!!!!

....

Вечерта изкарахме в раздумка и сладки приказки в стария град,което Бойко е описал в неговия разказ.
                На следващия ден моторджийската група потегли към Албания,а аз Преслав,Силвия и Владо към България,предвид отсъствието ми през последните пет седмици от дома.След 800 км пробег от Котор до вилата ми над Лъкатник.Така за мен приключи едно невероятно пътешествие изпълнено с много положителни емоции и фантастични впечатления.
                Равносметката :
                Невероятно прилкючение,изпълнено с много положителни емоции,което пожелавам да се случи на всеки един моторист.

Статистика:
                13,800 км - КТМ-а употреби 0,6 л. масло,а новата седалка се представи отлично,смятам определено,че това е решението.

Бензин- Норвегия= 1.65/1.75 евро
                Храна Норвегия-ужасно скъпа....цени в Европа-умножени по две.

Бензин Швеция=1.25 евро
                Цени съвсем малко по-скъпо от Германия.
                БензинФинладия=1.30 евро
                Европейски цени на всичко без алкохола.
                БензинДания=1.35 евро
                Европейски цени
                Бензин Германия 1.27/1.35
                Бензин Швейцария 1.40 евро
                Бензин Италия 1.25 евро
                Бензин Черна гора 0,98 евро
                Цени-нашенски
                Бензин Хърватска-7,65 куни 1 евро=7,50 куни
                Цени в Дубровник....паиии...се...

Целия трак ще го публикувам в отделен пост.

ПОЗДРАВИ.....
                Последно редактирано от Мони; 28-07-09, 20:07.
                търся си подписа....

Коментар

Браво бе, Мони - изпълни петилетката за три години с този пътепис !!!

Хиляди благодарности и едно "Мерси" за всички впечатления и снимки, които така бързо ни предостави. Както споменах по - горе - добре, че си ти, за да се запозная и с тази част от света по лесния, но все пак моторджийски начин. Щото аз така или иначе мерак за там нямам, но не успях да не се захласна по пейзажите.

Хвала !

Коментар

Евалата, Мони, чудесен пътепис си направил.
                    Аз съм решил моя да го направя този weekend, че още не мога да отсея снимките.
                    Хайде със здраве, ще се радвам скоро да се видим и да продължим разговора от Швеция .
                    Зима иде

Коментар

Не, аз трябва да питам нещо:
                      Ако наистина тоалетните край пътя са такива... к'во пра'ите по хотели и къмпинги???

Иначе мнооо добър пътепис. Чак сега осъзнах мащаба и значението на това пътуване!

Благодаря ти, Мони!
                      You'll never find out - I got no key hole....

Коментар

Изумително пътуване на още по-изумителни Хора !
                        PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
                        КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
                        0899187766

Коментар

Аз... оставам малко без думи , след такъв пътепис. За каквото пътуване не мога и да си помечтая...а пък и да си мечтая не бих осъществил с мотоциклет... ЕВАЛА!!!
                          Възхищавам се на волята и устойчивостта на Преслав.Поздравления за него.
                          Благодаря за пътеписа, с който се запознах с тези малко известни за мен държави и този прекрасен кът от нашата планета, макар и малко студен дори и през лятото.

Желая ти здраве и дълголетие за още подобни пътешествия.

Поздрави!!!

Коментар

Мони, ти ме размаза... Моторджииската мечта в реалност и думи. Шапка ви свалям, и на теб и на Преслав и на Лъчо за това чудесно приключение. Няма какво да ви пожелавам повече пътешествия, защото сте достигнали Кулминацията.

Дълбок поклон!
                            Нека е жив духът, който ви води и да продължи да ви дава сили да реализирате всичките си мечти!
                            Следващият път, когато умът ви витае, последвайте го! => www.smehurko.info

Коментар

Първоначално публикуван от Ilarioncho Преглед на мнение
                              Мони, ти ме размаза... Моторджииската мечта в реалност и думи. Шапка ви свалям, и на теб и на Преслав и на Лъчо за това чудесно приключение. Няма какво да ви пожелавам повече пътешествия, защото сте достигнали Кулминацията.

Дълбок поклон!
                              Нека е жив духът, който ви води и да продължи да ви дава сили да реализирате всичките си мечти!
                              "дай Боже всекиму"....,а за кулминация е много раноооо да се говори още...тепърва много дестинации смятам да се реализират.
                              За тези,които се интересуват от трак-а до Норд Кап и обратно.
                              Прикачени файлове
                              търся си подписа....

Коментар

Първоначално публикуван от Мони Преглед на мнение
                                ... Идеше ми да „спра в страни от платното, да си сваля якето, да дишам през ръкава и да крещя,че искам да живея”...
                                Мони, все се каня да те питам, дали този ритуал, в конбинация с това заклинание, помага в екстремни ситуации?
                                Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                                Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X