Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бягство към подземния свят

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Бягство към подземния свят

    Gorgio беше човекът, който ми обърна внимание на мястото – Подземен куполен храм на изворната вода при с. Гърло. В нета веднага намирам нужната информация - прилагам 2 линка :
    http://www.democrit.com/subcategory.php?n=849&subct=51&cat_is=32&br=12&wh_n=news15
    и
    http://www.de-zorata.de/sites/oshte-info/oshte.info/004/001/0801/01.htm, а накратко :

    Храмът-кладенец бил изграден според изследвалата го археоложка преди повече от 3 200 г., т.е. преди 32 века. Той представлява подземна сграда с толос и дромос. Макар и да има съвсем друго предназначение, повтаря прастария план на неолитната жилищна и култова архитектура от Месопотамия, която постепенно прониква все по на северозапад, обхваща островна и континентална Гърция и в един сравнително ранен период – 14-13 в.пр.н.е. – достига до горнострумските райони.
    Като архитектурен вид и строителна техника храмът-кладенец от с.Гърло стои най-близко до микенските строителни традиции. … [ Обаче като култово съдържание – като израз на преклонение към подпочвените води този храм има паралели както на изток от Балканите в Палестина, така и на запад – в една неочаквана ] буквална аналогия при протосардинската мегалитна култура нураги.
    В оригиналния си вид куполът е бил затворен изцяло отгоре и така е бил запазен до около 1980 г. След това иманяри са махнали покривния слой с дебелина около един метър, при което във върха на храма се е образувал днешният отвор с диаметър около един метър. Т.е. според археоложката в оригиналния храм не е прониквала дневната светлина отгоре. През отвора злосторниците са проникнали в храма, за да видят какво има за грабене. Пак тогава е махнат и един камък от основата на зида точно там, на ъгъла, където стълбището свършва и преминава в куполната цилиндрична зала. Именно по тази причина постепенно се е деформирало цялото съоръжение - погледнат отвътре навън, прекрасният и някога симетричен коридор сега е нелепо деформиран. По същата причина се е пропукала и захлупващата плоча от арката над стълбището точно на границата между коридора-стълбище и залата.
    В района може да се видят още останки от крепост (на баира над храма), основи на римска вила и странно гробище.
    Е, няма как, ще се ходи. Срещата ни с Лъчо е във вторник, избягали от работа, на една от многото бензиностанции. Набързо го запознавам с образователно - културната програма и тръгваме към Перник – Брезник – с. Гърло, въоръжени със схематична карта на местността.
    По околовтъстното на Перник, втрещена как една майка прехвърля детска количка през мантинелата и точно я поставяше в лявата лента на моето палтно, изпускам отбивката за Брезник. След кратко съвещание решаваме да се върнем през насрещното. Пускам дълги, мигам от всякъде и подхождам с внимание и точно ни остават два метра до целта , качила съм се почи по бордюра срещу мен идва и спира кола, зад волата офицер от милицията. L Слиза човекът, идва и в потрес ми казва „какво правите бе хора, дайте ми логично обяснение” Дигам рамене - „Ами няма логично обяснение – всичките ви думи са излишни”. Човекът излиза разбран, прави сто предупреждения да внимаваме, качва се в колата, слиза пак и спира движението да минем (да не ни мислел).


    След малко сме в Брезник и след още малко завиваме към Гърло. Мегданът е празен, магазинът заключен, кметството е отворено, но пък няма никой. Намираме пътя към Старото село Гърло – струпани в една долинка, потънали в зеленина стари къщи, няма какво да наречеш улица



    Търсим Микроязовирът. Объркваме пътя веднъж, връщаме се, объркваме го втори път – предишния разклон в ляво било – връщаме се, усукваме се на едно обратно ляво завойче и сме се объркали за трети път - суркаме се в живописно дере и установяваме че първата грешка е била вярна.



    Късно е вече - само напред





    В крайна сметка намираме верния път, надежден изглежда...



    Стигам до голяма мазна локва, но решавам, че след като пътя е насипван отдолу ще е твърдо и без да се замисля право вътре; да, ама е меко и в следващия момент съм паднала при жабите и водата е доколенете. Лъчо се мята себеотвержено да ме вади, всичко е мокро, ние сме мокри, навсякъде тиня...
    В крайна сметка стигаме до микроязовира, който е и вододайна зона и от тук се върви пеша. Според картата и обяснението на местен дядо трябва да минем по стената и през преливника, така че пренебрегваме табелата „Забранено – вододайна зона”.



    Според картата следващия ориентир е капражът на Хорицата



    Харесва ни в жегата и се позабавляваме с мисълта да го обърнем на баня с вана и да свалим малко тиня.
    След още немного ходене пред нас от гората изниква навесът на Храма. Ето ги и стълбите надолу.



    Време е вече да слезнем в подземното царство...






    Помещението е кръгло, не голямо, като камбана, камъните са редени без спойка и прави впечатление как се събират нагоре, където сякаш са били залкинени с един голям камък.


    По средата има кладенец





    Отдаваме заслуженото на мястото докато му се нагледаме и изпълзяваме обратно. Сега пред нас е голямата дилема – да се катерим ли до крепостта (стръмнината е сериозна, пътека няма) или...



    Ако нямахме жаби в обувките тръгваме веднага, но сега... В крайна сметка решаваме да я пропуснем .
    Римската вила така е потънала в шубраци и трева до кръста, че и тя незнае къде е.
    Предстой ни гробището – навръщане в страни от пътя. Намирам мястото веднага.





    Тук лежи АНА – коя е тази жена с необичайното име Ана в това Село преди 130 г.? От къде ли е дошла?





    Лъчо предлага към София пак да си направим лек оффроуд, и така безметежно свободни, сред миризма на цъфнал бъз и разни други треви се понасяме от Мещица към Банкя.





    Последно редактирано от Димо; 10-06-09, 15:50.
    Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

  • #2
    До: Бягство към подземния свят

    Браво Мария. Ако беше казала какво търсиш щях да ти дам много добре нарисувана карта /лично от мен/ на това невероятно място. Браво за пътуването. Между другото преди две години имаше план това място да се затрупа с цел да бъде запазено по този начин докато се осигурят пари за реставрация. Много се радвам че тази "гениална" българска тъпотия не е успяла и мястото още е достъпно. Сега като се прибера в нас ще погледна снимките за да видя има ли разлики.

    Коментар


    • #3
      До: Бягство към подземния свят

      Да, да
      Пък аз щях да и дам GPS за да се загубят по идентичен начин
      Ама като не казва къде ходи ...
      Иначе мястото си го бива, обаче гумите - не.
      ______2
      Е = MZ

      Коментар


      • #4
        До: Бягство към подземния свят

        На мен много ми хареса кратката експедиция. За 3 часа направихме шосе , off-road и посетихме загадъчен археологически обект, свободен от досадни туристи и сергии с дрънкулки. Да не забравя и невероятното фитнес упражнение - вадене на 'полегнал' 1100 GS от тинята. Просто няма такъв 'кеф' . При първия напън да го вдигна това прасенце от калта резултата беше само , че аз потънах в калта до колене , а животното така и не помръдна. После , с общи усилия , сантиметър по сантиметър и на почивки го изправихме. Имах известни съмнения дали ще издрапа от меката кал , но с малко газ и порядъчен фонтан от тиня излезе на твърда земя. Мария неразумно се била подготвила до бута и след упражнението беше като снимка от корица на много hard off-road списание. За съжаление и фотоапарата се беше намокрил и не заснехме момента. После все пак проработи и успяхме да заснемем другите интересни обекти.

        Коментар


        • #5
          До: Бягство към подземния свят

          Ще допринеса и аз с малко снимки от 2006г.
          http://www.album.bg/boiko73/images/14777159/89059/

          Коментар

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X