Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Осъдени ( в търсене на Телим Таш)

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Осъдени ( в търсене на Телим Таш)

    Денят е 10.05.2009 г. Вчера приключи невероятното ни пътуване до Йордания; днес приключи и Ямболският Събор. На групи, малки и по-големи се изнасяме кой откъдето е. Нашият път води към София, но за да караме по-дълго с приятел, а и защото не ни се прибира решаваме да минем отатък Балкана и да се приберем през Елена и Велико Търново. Някъде там, по пътя, с тежест в сърцето си вземаме довиждане, нашият приятел поема в своята посока, а ние продължаваме плавно и меланхолично по пътя Котел - Омуртаг и дебнем разклона за Елена. В дясно на пътя виждаме табела, спираме и четем:



    Денят е пред нас, предложението примамливо, десен мигач и тръгваме по разбито асфалтирано пътче. След известно време достигаме направени от дърво маси и столове, каменна оградка и стойка за друга (липсваща) табела; баира отгоре има венец от добре забележими бели скали. Изобщо цялото място ни навежда на мисълта, че може и тук да е този Телим Таш.

    Спираме на сянка




    Оглеждаме се има ли нещо интересно







    А, ето и стадо (шест на брой) щастливо пасящи коне. Прави ми впечатление - не са породисти, но не са и чисто планински, всички са мъжки, кастрирани и единият е особено интересен – с две много сини очи – рядко срещан белег при конете.

    Имат си и куче, което веднага получава моето възхищение и две три прегръдки



    Тръгвам по баира нагоре и малко под върха наближавам нещо като навес; аха, тук ще да са скалните гробници!!! Още малко по нагоре и каква огромна изненада…
    Ето и поредната табела:



    А отзад шават едни големи кафяви птици, явно смутени от мен







    J))

    Малко по-нагоре, точно под скалите се забелязва още една ограда. Качвам се и на равна, добре заградена и обезопасена с електропастир площадка виждам това:



    Не мирише много, но мухите бръмчат ли, бръмчат. И изведнъж сякаш разбирам защо конете живеят долу. Те са осъдените да нахранят птиците.






    Стига ми толкова, тръгвам надолу.



    Лежа на тревата и гледам как облаците преминават по небето. Дали поради тъгата от раздялата, дали от натрупана умора, в главата ми се въртят едни такива мисли, как някой идва, избира един от конете, слага му оглавник и го повежда на горе.
    Вдигам глава и какво да видя - имам любопитна публика



    И старото куче е дошло и е легнало наблизо от другата страна



    Талим Таш този ден не го намерих…



    ПП.
    • Нямам потвърждение дали всъщност конете наистина са там за храна на лешоядите,
    • Това не е критика, само отразявам видяното.

    Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

  • #2
    До: Осъдени ( в търсене на Телим Таш)

    Интересно .
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

    Коментар


    • #3
      До: Осъдени ( в търсене на Телим Таш)

      Чувал съм, че конете ги отглеждат точно за храна, но не за лешоядите, а за хората били ги изкопували и изнасяли в Италия. Това го чух като бяхме в Цигов Чарк но яз. Батак, но не знам доколко е достоверно. Там се разхождаха свободно големи стада от коне.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

      "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

      Коментар


      • #4
        До: Осъдени ( в търсене на Телим Таш)

        Конете не са за храна на лешоядите.
        Хранят ги с каквото умре по околните села и кошари - на мястото на умрелия кон можеше да е овца, теле или нещо друго. Хората са научени като умре някакво животно да го занесат до мястото за подхранване или да се обадят на хората, които се занимават с "интегрирането" на "испанските" лешояди по българските земи.
        А конете от снимките са работни животни от Котел най-вероятно.
        Кучето се казва Мечо. Не е чак толкова дърто, но е изтощено, също така и добро.

        Коментар


        • #5
          От: До: Осъдени ( в търсене на Телим Таш)

          Здравейте аз съм от Котел и видях че сте объркали пътя...Талим Таш е под "Урушките" скали там където сте гледали лешоядите трябвало е да слезите надолу към село Тича...А на там където бяхте тръгнали е местноста "Злостене" ако бяхте продължили навътре в местноста е Римското кале пещерата Ледената и пещерата на Раковски.. ако имате интерес ще Ви пратя снимки като се прибера в Котел и ако искате мога да Ви разведа из нашите местности.
          Ето и клипче от местноста Злостен http://www.facebook.com/profile.php?id=100000676629169&v=app_2392950137#!/video/video.php?v=107132792652608

          Коментар


          • #6
            От: До: Осъдени ( в търсене на Телим Таш)

            Здравей

            да, още тогава си дадохме сметка, че сме объркали. Не видях друга насочваща маркировка, освен тази на пътя... Разбира се, че имаме интерес - и за снимки, и за водач
            Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X